Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

«Έφυγε» από τη ζωή ο συνταξιούχος δάσκαλος Τζούλης Σταύρος

 


«Έφυγε»  από την ζωή την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου ο συνταξιούχος δάσκαλος Τζούλης Σταύρος.

Ο εκλιπών καταγόταν από το Μαυρονόρος Πωγωνίου και είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου.

Κατοικούσε μόνιμα στα Δολιανά Πωγωνίου.

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Παράταση για τη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ

 


Παρατείνεται, μέχρι την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), κατόπιν της αρ. 6643/130/1.12.2020 απόφασης του Δ.Σ. του Οργανισμού και της δημοσίευσης της αρ. 50530/2821/03.02.2021 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β' 458/06.02.2021).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), από σήμερα, επαναλειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων των δανειοληπτών για ρύθμιση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr/aitese-gia-ypagoge-stis-rythmiseis-daneiolepton-apo-kephalaia-t.oek

Συγκεκριμένα, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr  - στο πεδίο «Κοινωνική Πολιτική» - οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες επιλέγουν «Ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ», στη συνέχεια επιλέγουν «Σύνδεση στη νέα εφαρμογή», εισέρχονται με τους κωδικούς ΤaxisNet και ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται αναλυτικά στον «Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υπαγωγής για τις ρυθμίσεις».

Οι δανειολήπτες δύναται να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, όπως:

- Μείωση κατά 15% του αρχικού ποσού δανείου για όλους τους δανειολήπτες.

- Διαγραφή οφειλής, εφόσον ο δανειολήπτης έχει καταβάλει συνολικό ποσό τουλάχιστον 60% του τελικού ποσού δανείου.

- Διαγραφή οφειλής έως 6.000 ευρώ.

- Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί.

- Ένταξη στις ρυθμίσεις δικαιούχων που έχουν καταθέσει αίτημα του αρ. 4 του Ν. 3869/2010.

EΟΔΥ: Δέκα επτά θάνατοι σήμερα, 1.496 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα επτά θάνατοι, 1.496 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.496 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 167.549, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6073 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 53.600 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

284 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 202 (71.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.034 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.547 (58.8%) άνδρες. 

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη

 


Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού τέθηκε σε λειτουργία από σήμερα η δυνατότητα ψηφιακής εκτύπωσης της βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη φορολογικού έτους 2019.

Στις οδηγίες που δόθηκαν από το υπουργείο, αναφέρονται τα εξής:

«Οι επαγγελματίες αγρότες που επιθυμούν να εκδώσουν τη σχετική βεβαίωση θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού τους τηλεφώνου.

Η είσοδός τους στην ψηφιακή εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους ίδιους ή από εξουσιοδοτημένο από αυτούς άτομο, με τη χρήση των κωδικών εισαγωγής στην εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Taxisnet).

Η βεβαίωση εκτυπώνεται από την τελευταία σελίδα της εφαρμογής «Εκτύπωση Βεβαίωσης», επιλέγοντας την «Αναφορά Βεβαίωσης Εγγραφής ΜΑΑΕ (pdf)».

Επίσης, στην ψηφιακή υπηρεσία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), έχει αναπτυχθεί η δυνατότητα θέασης επιπλέον επτά (7) Μητρώων στην Καρτέλα Συντελεστή».

Έργα άνω των 5 εκ. ευρώ στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες δρομολογούνται με σημερινές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου

 


Σημαντικά έργα για τη βελτίωση των οδικών υποδομών στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, ως επίσης και  έργα Πολιτισμού προωθούνται με αποφάσεις που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.  Ο συνολικός προϋπολογισμός των οδικών έργων ξεπερνά τα 3,4 εκ. ευρώ,  ενώ άνω του 1,174 εκ. ευρώ αφορούν άλλες δράσεις και έργα τα οποία επίσης εγκρίθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Εκτός αυτών η Ο.Ε. ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την εκτέλεση έργων αρμοδιότητας άλλων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση σημαντικών μνημείων της Ηπείρου, όπως το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας, η Ιστορική Μονή Διχουνίου και το παλαιό σχολείο Διλόφου.

Αναλυτικά οι αποφάσεις  κατά Περιφερειακή Ενότητα

ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ:

Α. Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί:

• «Άμεση αποκατάσταση Ε.Ο Ιωαννίνων – Πρέβεζας θέση Μιχαλίτσι» προϋπολογισμού € 120.000. Οριστικός ανάδοχος  ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ.

• «Απομάκρυνση φερτών από ρέματα στην Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 42.152,21 €.  Οριστικός ανάδοχος Ευαγγ. Καλόγηρος.

Β. Αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο:

• «Συντήρηση - σήμανση και βελτίωση του επαρχιακού οδικού  δικτύου  της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 689.003,41. Ανάδοχος Ηλίας Κατσιμπόκης.

Γ. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου:

• «Ασφαλτοστρώσεις - αντιστηρίξεις - καθαρισμοί υπαρχόντων τεχνικών και κατασκευή νέων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας» προϋπολογισμού € 235.000.

Δ.. Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου / Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας για την υλοποίηση του έργου «Επισκευή φθορών από οξείδωση του οπλισμού στα στηθαία εξωστών του Γ.Ν. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 54.000.

Περιφέρεια Ηπείρου: Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο: (Αστροχώρι–Μεγαλόχαρη – Β΄ Φάση)

 


Υπογράφτηκε σήμερα μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας και του κ. Χ. Παπάζογλου, εκπροσώπου του αναδόχου, η σύμβαση κατασκευής του έργου «Βελτίωση - ασφαλτόστρωση διανομαρχιακού δρόμου Άρτας – Ευρυτανίας  (Τμήμα)», προϋπολογισμού 5.000.000 €.

Το έργο που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Διανομαρχιακής σύνδεσης Άρτας - Ευρυτανίας και ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της κοιλάδας του Αχελώου, θα συμβάλει καθοριστικά στην οδική ασφάλεια των εποχούμενων, στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την ομαλή διαβίωση των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σ’ αυτήν την ορεινή περιοχή αλλά και στη δημιουργία προϋποθέσεων για την τουριστική ανάπτυξη της πανέμορφης κοιλάδας του Αχελώου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς σε δήλωσή του τονίζει ότι «με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, όπως η βελτίωση του δρόμου Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη, η Περιφέρεια Ηπείρου αποδεικνύει τη θέλησή της να δημιουργήσει τις κατάλληλες βασικές υποδομές στις περιοχές που παρέμεναν παραμελημένες».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Παρατείνονται τα επιδόματα ανεργίας για δυο μήνες

 

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης μέσω της ΕΡΤ προανήγγειλε την παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας για άλλους δύο μήνες.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως σήμερα θα ανακοινωθούν νέες ενισχύσεις περιλαμβανομένων και των επιδομάτων.

Πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσουν να δίνονται τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και με τον όρο να μην απολύονται οι εργαζόμενοι.

Η ενίσχυση που έχει δοθεί από την κυβέρνηση ξεπερνά το μέσο όρο της ΕΕ. Μόνο από αυτό το υπουργείο, έχουν δοθεί 3,5 δισ. ευρώ σε ανέργους για την στήριξη της εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, είπε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στο lockdown είπε ότι ένας από τους λόγους, πέραν του βασικού λόγου του υγειονομικού, για τους οποίους επιβάλλεται, είναι ότι αν και στην οικονομία αφήσουμε το πράγμα να εξελιχθεί χωρίς έλεγχο δεν θα υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις.

Εξήντα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (65.593) έλεγχοι, από τους οποίους οι (5.173) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.468) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (9) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.171) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (274) στην Αττική,

o    (152) στη Θεσσαλονίκη,

o    (119) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (102) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (100) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (86) στην Κρήτη,

o    (65) στη Θεσσαλία,

o    (60) στην Ήπειρο,

o    (59) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (50) στα Ιόνια Νησιά,

o    (49) στην Πελοπόννησο,

o    (19) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (18) στο Νότιο Αιγαίο και

o    (18) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (110.878) ομοειδείς παραβάσεις.

·          (279) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (275) πρόστιμα των 300 ευρώ και (4) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (45) στην Αττική,

o    (44) στη Θεσσαλονίκη,

o    (31) στην Κρήτη,

o    (26) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (25) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (23) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (19) στην Ήπειρο,

o    (17) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (8) στο Νότιο Αιγαίο,

o    (8) στην Πελοπόννησο,

o    (7) στα Ιόνια Νησιά,

o    (7) στη Θεσσαλία και

o    (3) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (35.599) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (33.985) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.614) των (150) ευρώ.

·         (18) παραβάσεις και (9) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κομμωτηρίου και 5.000 ευρώ στην επιχείρηση για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,

- σύλληψη και 4.300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου, καθώς στον εσωτερικό χώρο βρισκόταν περισσότεροι πελάτες από τον επιτρεπόμενο αριθμό, επιπρόσθετα δεν τηρούνταν λίστα ραντεβού και δεν είχε αναρτηθεί πινακίδα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κρεοπωλείου για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,

- 1.000 ευρώ σε κομμωτήριο για μη τήρηση λίστας ραντεβού πελατών,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού καταναλωτών.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη , 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ, για παραμονή στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος πελάτη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο ταβέρνας για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε ψησταριά για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη (5) ατόμων για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και επιβολή προστίμου 300 ευρώ έκαστος για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωσης ιδιωτικής συνάθροισης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.014) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.125) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΕΜΥ: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε όλη σχεδόν τη χώρα την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου

 

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού της  Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), μεταβολή του καιρού προβλέπεται από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά:

ΠΕΜΠΤΗ 11-02-2021

Αρχικά στα δυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού

Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, στα δυτικά από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα και στα βορειοανατολικά το απόγευμα και το βράδυ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Βαθμιαία από νωρίς το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-02-2021

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές με σποραδικές βροχές. Νωρίς το πρωί στα βορειοανατολικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά και τη νύχτα και σε ημιορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και μόνο στα βορειοανατολικά θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση της τάξης των 6 με 8 βαθμών στα βόρεια.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13-02-2021

Αρχικά στα βόρεια, βαθμιαία στα κεντρικά και μέχρι το βράδυ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις προμεσημβρινές ώρες στα ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας και βαθμιαία της κεντρικής Ελλάδας.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στα νησιά του Ιονίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 5 με 7 ενισχυόμενοι στο βόρειο Αιγαίο τη νύχτα σε 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση βόρεια και πτώση 8 με 10 βαθμούς στα κεντρικά και τα νότια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και κυρίως τις βραδινές ώρες στα βόρεια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14-02-2021

Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια, βόρειοι 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός που στη βόρεια Ελλάδα θα είναι ολικός.

ΔΕΥΤΕΡΑ 15-02-2021

Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική χώρα, ενώ στα δυτικά και βόρεια σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά, που τοπικά στα βόρεια θα είναι ολικός.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της επιτροπής περιβάλλοντος, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 10:00

 


Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 και  ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει -μέσω τηλεδιάσκεψης- η Επιτροπή  Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

 1. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 9η): «Υφιστάμενη μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, δυναμικότητας 80 m3/ ώρα, που λειτουργεί στη θέση «Λιάτσι», της Τ.Κ. Ζωοδόχου του Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων »(υπαγωγή στο άρθρο 9 του ν. 4041/2011). Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η Βιργινία Μπαλαντάνη.

2. Γνωμοδότησηεπί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορία Α2, ομάδα 3η, α/α 4):«Λειτουργία του υφιστάμενου λιμένα Πλαταριάς, στη Δ.Ε. Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότηταςείναι η εταιρεία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Α.Ε.» (Ο.Λ.Η.Γ. Α.Ε.).

3. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η): «Τροποποίηση ΑΕΠΟ, πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 64.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 40.000 πτηνά πάχυνσης σε 64.000 πτηνά), εγκατεστημένη και λειτουργούσα στην θέση «Λιθιές», στην Τ.Κ. Κουτσελιού του Δ. Ιωαννιτών » (υπαγωγή στο άρθρο 9 του ν. 4014/2011).Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της είναι η εταιρεία: «Ντακούμη Χριστίνα- Γιωτίτσας Αναστάσιος Ο.Ε.».

4. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η,α/α 1): «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 31.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Μεσαριά», της Τ.Κ. Χανόπουλου, Δ.Ε Αρταίων, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας»..Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της είναι η εταιρεία: « ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑ Μ.Ι.Κ.Ε.».

5. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα10η):« Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 550 kW, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση ρέματος Μανουράς, της Δ.Ε. Μαστοροχωρίων του Δήμου Κόνιτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου ».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της είναι η εταιρεία: «KALERO LIMITED».

Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία από τη μαστογραφία;

 


Η συνήθης ερώτηση που αφορά κάθε εξέταση στην οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται κάποια ακτινοβολία είναι μήπως η ακτινοβολία της εξέτασης κρύβει κάποιον κίνδυνο. 

Αυτή η ερώτηση γίνεται από πολλές ασθενείς και για τη μαστογραφία, μια από τις πλέον πολύτιμες εξετάσεις στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. 

«Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία από τη μαστογραφία;» Και αν, ναι, «πόσος είναι ο κίνδυνος;» 

Ιδού πως έχουν τα πράγματα. Η ακτινοβολία που δέχεται ο οργανισμός από τη μαστογραφία είναι ιδιαίτερα χαμηλή, εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Συργιάννης MD, PHD, EDBI, Διευθυντής Ιατρός Ακτινολόγος Ειδικός Απεικόνισης Μαστού του Metropolitan Hospital.

Έχει υπολογιστεί, βάσει μελετών, πως η επίπτωση (το μέτρο της πιθανότητας εμφάνισης) του προκαλούμενου από την ακτινοβόληση, καρκίνου του μαστού διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από παράγοντες όπως η ηλικία έναρξης της μαστογραφίας και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των διαδοχικών ελέγχων. Η διακύμανση της επίπτωσης είναι από 0,04 μέχρι 1 γυναίκα που θα νοσήσει ανά 1.000 γυναίκες που εξετάζονται συστηματικά.

Το άνω όριο της επίπτωσης (1) αφορά σε γυναίκες με αυξημένο δια βίου κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας στον μαστό, οι οποίες συνήθως υποβάλλονται σε συχνότερο και πρωιμότερης έναρξης μαστογραφικό έλεγχο.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση εάν υπολογίσουμε πως η επίπτωση του καρκίνου του μαστού στον γενικό πληθυσμό είναι μεσοσταθμικά 1 περιστατικό ανά 10 γυναίκες, το ρίσκο από την ακτινοβολία είναι τουλάχιστον 100 φορές μικρότερο, ενώ η μείωση της θνησιμότητας που προσφέρει η μαστογραφία μέσω της έγκαιρης διάγνωσης αγγίζει το 44-48%.