Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Δείτε αν κερδίσατε στην κλήρωση της φορολοταρίας Νοεμβρίου


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου, από την ΑΑΔΕ, η νέα κλήρωση των αποδείξεων για συναλλαγές που έγιναν με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικά τον Οκτώβριο.
1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ.
Τα εν λόγω χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Κάθε ΑΦΜ μετέχει στην κλήρωση ανάλογα με τον αριθμό των λαχνών που συγκεντρώνει, με βάση την κλίμακα που έχει οριστεί και το ύψος των μηνιαίων συναλλαγών του.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης, μέσα από την ιστοσελίδα www.aade.gr  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Μετά την είσοδό τους σε αυτήν, θα πρέπει να πατήσουν κλικ στην ένδειξη Δημόσιες Κληρώσεις, και μετά, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXIS, να μπουν στην ειδική εφαρμογή που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

Δείτε εδώ τους τυχερούς λαχνούς:

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ώρα 9:30 π.μ.


Την Παρασκευή 30-11-2018, και ώρα 9:30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 21-11-2018 συνεδρίασης.
1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 03-08-2018 ανοιχτής διαδικασίας άνω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή Ε.Ε.Λ.», προϋπολογισμού 6.600.000,00 € με Φ.Π.Α. της Πράξης «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και παράλιας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου».
2. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 19-09-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Σκλίβανης», προϋπολογισμού 180.000,00 € με Φ.Π.Α.
3. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 13-07-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ταξιαρχών της Τ.Κ. Πετουσίου Δήμου Σουλίου», προϋπολογισμού € 85.000,00 € με Φ.Π.Α.
4. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 19-09-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Τσιμεντόστρωση αγροτικής οδού στην Τ.Κ. Πλακωτής», προϋπολογισμού 100.000,00 € με Φ.Π.Α.
5. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 27-07-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Δολιανών», προϋπολογισμού 100.000,00 € με ΦΠΑ.
6. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 29-05-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού Άνω Καλεντίνη – Διχομοίρι στη θέση Μαραθόρεμα», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ.
7. Έγκριση του από 22-11-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 06-11-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες αντικατάστασης κατεστραμμένων ιστών οδοφωτισμού στο ΕΟΔ Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ.
8. Έγκριση του από 26-11-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων στο τμήμα Πέτα – Διασταύρωση προς Άνω Καλεντίνη», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με την Ένωσης Επαγγελματιών Εκγυμναστών Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών Ηπείρου


Το Δ.Σ. της  Ένωσης Επαγγελματιών Εκγυμναστών Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών Ηπείρου και Επτανήσων επισκέφθηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, στον οποίο  παρέδωσε υπόμνημα με  τις θέσεις του επί του νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Ο Περιφερειάρχης μετέφερε τα αιτήματά τους στον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ. Αθ. Βούρδα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ρυθμίσεις που προωθούνται.
Με την ευκαιρία συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που αφορούν τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων στις περιφερειακές ενότητες Ηπείρου, προκειμένου να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο τρόπο οι πολίτες και να διευκολύνεται το έργο των εκπαιδευτών, αλλά και των υπηρεσιών. 
Επίσης επισημάνθηκαν και τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τη λειτουργίας της πίστας εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών που έχει κατασκευαστεί στα Ιωάννινα.

Ελαφρά πρόσκρουση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην Ηγουμενίτσα


Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, ότι το Ε/Γ-Ο/Γ “CRUISE EUROPA” σημαίας Ιταλίας, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρυμνοδέτησης στον λιμένα Ηγουμενίτσας, προσέκρουσε ελαφρά σε κεκλιμένο επίπεδο της προβλήτας του λιμένα, με αποτέλεσμα να υποστεί στρέβλωση (εσωκοίλωμα) στο δεξί πρυμναίο στεγανό διαμέρισμά του σε ύψος περίπου ενός μέτρου άνωθεν της ίσαλου γραμμής.
Στο ανωτέρω πλοίο, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο, προερχόμενο από Ανκόνα Ιταλίας με ενδιάμεσο λιμένα την Ηγουμενίτσα και τελικό προορισμό τον λιμένα Πάτρας, επέβαιναν διακόσιοι τριάντα έξι (236) επιβάτες οι οποίοι αποβιβάστηκαν ασφαλώς.
Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. 
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους  του ανωτέρω πλοίου μέχρι αποκατάστασης της ζημιάς  και προσκόμισης πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 23χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση


Κατασχέθηκαν (38) κιλά κάνναβης και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο

Συνελήφθη, χθες (28-11-2018) μετά τα μεσάνυχτα στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης (περιοχή Καλπακίου), από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, ένας 23χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.
Συγκεκριμένα, χθες μετά τα μεσάνυχτα, προαναφερόμενοι αστυνομικοί εντόπισαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα και επιχείρησαν να το ελέγξουν.
Σε σήμα στάσης των αστυνομικών, ο 23χρονος οδηγός του οχήματος δε συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 23χρονο δράστη, ο οποίος όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, μετέφερε με το παραπάνω αυτοκίνητο δύο ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν έξι δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (38) κιλών, ενώ ο συνεργός του διέφυγε και αναζητείται.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καλαμαριάς, ένας 26χρονος ημεδαπός, διότι εμπλέκεται στην παραχώρηση του παραπάνω αυτοκινήτου στον 23χρονο συλληφθέντα.
Τα ναρκωτικά, το αυτοκίνητο καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ξεκινούν την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα


Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα.
Η καταβολή θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους.
Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το περυσινό μοντέλο καταβολής επιδόματος στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες με κριτήρια εισοδήματος, περιουσιακά και καταθέσεων.
Οι αιτήσεις συμπληρώνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr  με τους κωδικούς του taxisnet.
Η τροπολογία
Η τροπολογία αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος
1. Κατά το έτος 2018 καταβάλλεται ποσό 710 εκατ. ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.
2. Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της.
Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα».
Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρει πως «με την προτεινόμενη διάταξη καταβάλλεται κατά το έτος 2018 ποσό 710 εκατ. ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών. Η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το έτος 2018 και η σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου επιτρέπουν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στη βάση αυστηρών και καλά στοχευμένων εισοδηματικών, περιουσιακών και άλλων κριτηρίων και με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων». 

Δήμος Πωγωνίου: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τις μειονεκτικές περιοχές


Το Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου, εκπροσωπώντας μια κοινωνία κατ’ εξοχήν αγροτική, ομόφωνα εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών που απεντάσει τις Τοπικές Κοινότητες Δολιανών, Παρακαλάμου, Κουκλιών, Σιταριάς, Καλπακίου, Ρεπετίστης, Αρετής, Βροντισμένης και Ριαχόβου.
Το νέο σχέδιο βάζει ταφόπλακα στην πρωτογενή ανάπτυξη καθώς αποκλείει δεκάδες αγρότες από τις εξισωτικές αποζημιώσεις για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Οι συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητες συνεχίζουν να πληρούν τα κριτήρια που τις ενέταξαν στον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών και τα  προβλήματα όχι μόνο δεν έχουν λυθεί, αλλά έχουν διογκωθεί.
Καλούμε το Υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα και να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της απένταξης των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πωγωνίου από τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, αποκαθιστώντας μία ακόμη σοβαρή αδικία για την παραμεθόρια περιοχή μας.
Το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και στην Κ.Ε.Δ.Ε.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συλλήψεις πέντε ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 48ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, πέντε άτομα, για διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
 Σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 38χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Χαλκίδας και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Εύβοιας, ποινής κάθειρξης (10) ετών, για το αδίκημα της ληστείας.
 Χθες το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 41χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας, ποινής φυλάκισης έξι μηνών, για απάτη.
Χθες το πρωί στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 32χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ευρυτανίας, ποινής φυλάκισης επτά μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Χθες το πρωί στο Καναλλάκι Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου, ένας 42χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, ποινής φυλάκισης εννέα μηνών, για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφία.
Προχθές το πρωί στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 39χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κρανιδίου Αργολίδας, ποινής φυλάκισης τεσσάρων μηνών και δέκα ημερών, για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Γιάννης Καραγιάννης: Νομοθετική ρύθμιση για τις τουριστικές επιχειρήσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων


Επιτρέπεται η μεταφορά χωρίς κόμιστρο των πελατών τους με επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης λεωφορεία

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, είχε καταθέσει στις 12-3-2018 αναφορά στη Βουλή προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού, υπόμνημα της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου με το οποίο αιτούνταν νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής και περιπέτειας (κατάβαση ποταμού με rafting και κανό - καγιάκ, διάσχιση φαραγγιού - canoying, ορειβασία, ορεινή πεζοπορία - trekking, ορεινή ποδηλασία - mountain bike, αλεξίπτωτο πλαγιάς - parapente, κ.ά.) να χρησιμοποιούν επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης λεωφορεία για τη μεταφορά άνευ κομίστρου των πελατών τους προς την αφετηρία και από τον τερματισμό της κάθε ειδικής υπαίθριας δραστηριότητας.
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο "Θεματικός τουρισμός - Ειδικές μορφές τουρισμού - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε χθες, 28-11-2018, προς επεξεργασία και συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, και συγκεκριμένα στο άρθρο 28 προβλέπεται ότι "επιτρέπεται η μεταφορά χωρίς κόμιστρο πελατών τουριστικών γραφείων με επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με οδηγό, είτε ιδιοκτησίας των τουριστικών γραφείων, είτε δυνάμει σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, είτε με βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες μισθώσεις από επιχειρήσεις με έδρα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό που ασκούν την ίδια δραστηριότητα, κατά τις κείμενες διατάξεις, εφόσον η μεταφορά πραγματοποιείται σύμφωνα με το τυπικά προκαθορισμένο πρόγραμμα του ταξιδιού τους, όπως αυτό αποτυπώνεται στις διατακτικές ταξιδιού/μεταφοράς (voucher) που έχουν εκδοθεί από το τουριστικό γραφείο".
Καλύπτεται έτσι το νομοθετικό κενό, καθώς η διάταξη δίνει τη δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία να μεταφέρουν τους πελάτες τους χωρίς κόμιστρο από και προς συγκεκριμένα σημεία, τα οποία είναι ρητά προκαθορισμένα στο συνολικό πρόγραμμα του ταξιδιού τους και αποτυπώνονται στις διατακτικές ταξιδιού/μεταφοράς (voucher) που έχουν εκδοθεί. 
Πρόκειται δηλαδή για μια επιμέρους παροχή προς τον πελάτη-τουρίστα, που περιλαμβάνεται στο προσυμφωνημένο ταξιδιωτικό πακέτο.

Δωρεά εγκυκλοπαίδειας στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου


Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον κ. Θωμά Παναγιωτίδη για τη δωρεά εγκυκλοπαίδειας στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου.
Η εγκυκλοπαίδεια 64 τόμων  θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και στους μαθητές.
Ευελπιστούμε η κίνησή του να βρει και άλλους μιμητές.

Άρτα: Ημερίδα πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, ημερίδα πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών, που διοργανώθηκε από τη Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να ενημερωθούν για τις μορφές βίας κατά των γυναικών και την αστυνομική αντιμετώπιση των περιστατικών.

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Πρέβεζα


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στη χερσαία ζώνη λιμένα Πρέβεζας, όταν Ι.Χ.Ε. όχημα με οδηγό έναν 52χρονο, συγκρούστηκε με δίκυκλο όχημα, που οδηγούσε ένας 41χρονος αλλοδαπός.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του 41χρονου, ο οποίος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Πόνος στο γόνατο: Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες;


Το γόνατο αποτελεί μία από τις πιο ενεργές αρθρώσεις που στηρίζουν το σώμα και του επιτρέπουν να εκτελεί πλήθος κινήσεων που είναι απαραίτητες για την καθημερινή ζωή. 
Ωστόσο, τραυματισμοί, μυϊκά και οστικά προβλήματα, βλάβες στους χόνδρους και τους συνδέσμους της άρθρωσης προκαλούν πόνο. 
Επαναλαμβανόμενες κινήσεις για την εκτέλεση προσωπικών και επαγγελματικών αναγκών, αλλά και ατυχήματα αποτελούν τις αιτίες του ενοχλητικού συμπτώματος.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στο γόνατο. 
Αυτός μπορεί να οφείλεται σε ένα ευρύ φάσμα αιτιών, που περιλαμβάνουν αιφνίδιο τραυματισμό, βλάβη υπερχρήσης ή υποκείμενη πάθηση. 
Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες ή ήπιος και συνεχής και να εμποδίζει έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Η γνώση της αιτίας του πόνου μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αναζητήσει θεραπεία, να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να ανακτήσει την κινητικότητα», σημειώνει ο χειρουργός ορθοπαιδικός, επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου - Γόνατος της Osteon Orthopedic Clinic Δρ. Βασίλειος  Σακελλαρίου.
Ειδικότερα, οι δομές της άρθρωσης ενίοτε υπόκεινται σε βλάβες, δεδομένου ότι είναι ευάλωτες σε ασθένειες και τραυματισμούς, προκαλώντας πόνο. Οι συχνότερες αιτίες αφορούν σε τραύμα, σε λοίμωξη, σε μεταβολικές ή εκφυλιστικές παθήσεις και σε νόσους του συνδετικού ιστού.
Συγκεκριμένα, ένας τραυματισμός μπορεί να είναι άμεσος ή σταδιακός. Στους άμεσους περιλαμβάνεται η ρήξη συνδέσμων. Προκύπτει είτε όταν υπάρξει χτύπημα ευθέως στο γόνατο, είτε κάνοντας μια απότομη στροφή ή αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ρήξεις απαιτούν συχνά χειρουργική επέμβαση.
Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται το κάταγμα κάποιου οστού της άρθρωσης ή της επιγονατίδας, το οποίο προκαλείται από πτώση ή σύγκρουση. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Σακελλαρίου, κάταγμα μπορεί να προκύψει και χωρίς άσκηση υπερβολικής πίεσης στο οστό, π.χ. απλώς κατεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι. Ευάλωτοι σε τέτοια κατάγματα είναι οι ηλικιωμένοι με οστεοπόρωση. Παρότι ο πόνος είναι έντονος, υπάρχουν περιστατικά που αντιμετωπίζονται μόνο με φυσικοθεραπεία.  Τα σοβαρά, όμως, κατάγματα χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.