Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για συναντήσεις με Κυβερνητικά στελέχη


 Στις συναντήσεις που είχε τη Μεγάλη Τετάρτη στην Αθήνα, αλλά και στο ζήτημα των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Εξέλιξη πανδημίας- Εμβολιαστικό Κέντρο

Συγκεκριμένα για τα αυξημένα κρούσματα ανέφερε ότι- όπως ενημέρωσε σήμερα σε επικοινωνία του τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά,  τις τελευταίες ημέρες πάνω από 60 κρούσματα προέρχονται από φοιτητές,  μαθητές λυκείων και άλλους νεολαίους, για αυτό και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους νέους να δείξουν λίγο ακόμη υπομονή.  Στους αριθμούς των τελευταίων ημέρων περιλαμβάνονται ακόμη κρούσματα  από τη Δομή του Κατσικά και από Τ.Κ. του Δήμου Κόνιτσας.

Όσον αφορά τη λειτουργία του κτιρίου του ΠεΔΥ, ανέφερε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση από την Κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ για τη χρησιμοποίηση του ως Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο στα Ιωάννινα, αφού προηγουμένως γίνει νομοθετική ρύθμιση για το προσωπικό που θα απασχοληθεί και δεν θα προέρχεται από τα νοσοκομεία. Για το θέμα αυτό υπήρξε σήμερα επικοινωνία και με τον Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. 

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 2.435 νέα κρούσματα

 


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα  τρεις θάνατοι σήμερα, 2.435 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.435.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 342.908 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.478 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.315 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 817 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.104 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 484 (ημερήσια μεταβολή -8.68%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 463 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μποντίνης Γρηγόρης: Ευχές για το Πάσχα

 


Κατά της κατάργησης της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης τάσσεται ο Δήμος Πωγωνίου

 


Την αντίθεση του Δήμου Πωγωνίου στην φημολογούμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης εκφράζει με επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη φημολογούμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει κι η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων.

Σε μία εποχή που η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει  Ιερατικές – Εκκλησιαστικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου, η επικείμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί πρόταση που αφενός δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό κι αφετέρου θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας.

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Πωγωνίου, η  Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων έχει ζωντανή παρουσία στην ακριτική μας περιοχή ενώ στην πολύχρονη λειτουργία της έχει αποδώσει εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους που υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες και αποτελούν σημαντικά στελέχη στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.λπ. Η δε κατάργηση της Σχολής θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την παραμεθόρια περιοχή μας.

Παρακαλούμε όπως επανεξετάσει το θέμα και να αναθεωρήσει την κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

 

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης»

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Κιβωτός του Κόσμου: Πασχαλινές ευχές

 


«Ανέστη Χριστός και ουδείς εν τω μνήματι» 

Κατηχητικός Λόγος Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου


Αγαπητοί μου αδελφοί με την Χάριν του Τριαδικού Θεού μας φθάσαμε υγιείς και τούτο το Πάσχα να εορτάσουμε την Ανάσταση του Θεανθρώπου και μαζί Του και τη δική μας.

Το φετινό Πάσχα συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την ανάσταση του έθνους μας, από την Ελληνική Παλιγγενεσία. Eπίσης, είναι το δεύτερο Πάσχα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην παραπάνω ευχή μάς καλεί να μη μείνουμε στο μνήμα των παθών μας, στο μνήμα του εγωϊσμού μας, αλλά να αναστηθούμε με τη βοήθεια του Αναστημένου Χριστού από το κιβούρι μας και τη βόλεψή μας και να ανοιχτούμε στον συνάνθρωπο με δοτικότητα και ανιδιοτελή αγάπη. Άλλωστε ο Θεός έγινε άνθρωπος από αγάπη για μας, έχυσε το Αίμα Του στον Τίμιο Σταυρό και έδειξε πρώτος την οδό της σωτηρίας. Αυτή η οδός δεν είναι άλλη από τη μίμηση της αγάπης Του που θα μας οδηγήσει  στη Θέωση, γιατί πράγματι η θεία αγάπη οδηγεί τον άνθρωπο στην υπέρβαση του θανάτου. «Θανάτω θάνατον πατήσας».

Μας καλεί λοιπόν να βγούμε από το εγώ και να μπούμε στο εμείς. Αυτό το εμείς εννοούσε και ο Στρατηγός της Επανάστασης Μακρυγιάννης, όταν έλεγε : Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε (την Πατρίδα) κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος…Είμαστε στο «εμείς» κι όχι στο «εγώ».

Μόνο όταν αγωνιζόμαστε όλοι μαζί μπορούμε να σωθούμε. Η σωτηρία μου περνάει μέσα από τον πλησίον μου. Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης έλεγε: «Να είμαστε όλοι ένα με κεφαλή τον Χριστό. Έτσι μόνο θ' αποκτήσομε την χάριν, τον ουρανό, την αιώνια ζωή. Η αγάπη προς τον αδελφό καλλιεργεί την αγάπη προς τον Θεό. Είμαστε ευτυχισμένοι, όταν αγαπήσομε όλους τους ανθρώπους μυστικά. Θα νιώθομε τότε ότι όλοι μας αγαπούν. Κανείς δεν μπορεί να φθάσει στον Θεό, αν δεν περάσει απ' τους ανθρώπους.»

  Όπως οι πρόγονοί μας που υπέμειναν για τετρακόσια χρόνια το σκοτάδι τη σκλαβιάς χωρίς να χάσουν την πίστη τους, την αλληλεγγύη, την αγάπη, την υπομονή και τη δύναμη να συνεχίσουν ν’ αγωνίζονται κατά του δυνάστη, έτσι και εμείς με πίστη στον Αναστημένο Χριστό και στους ανθρώπους όλοι μαζί, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, με αγάπη και αισιοδοξία να αγωνιστούμε και να ξεπεράσουμε την απειλή της πανδημίας. Είναι το χαρακτηριστικό της Φυλής μας, ότι στις δύσκολες στιγμές μονιάζουμε και δημιουργούμε Έπη.

Ας αφήσουμε λοιπόν τον ωχαδελφισμό μας, την πάρτη μας,  ας κοιτάξουμε γύρω μας τους συνανθρώπους μας και μονιασμένοι, όπως οι πρόγονοί μας, να αγωνιστούμε για να αναστηθούμε από τη λαίλαπα του κορονοϊού και τελικά από τον πνευματικό μας θάνατο.

Χριστός Ανέστη!

Με πολλή την Αναστημένη Αγάπη

π. Αντώνιος Παπανικολάου

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας, δείτε σχετικά στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.kivotostoukosmou.org/el/dimosievmata/newspaper/item/1181-efimerida-teyxos-014

Εβδομήντα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 112.278 έλεγχοι, από τους οποίους οι 13.409 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 888 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

 765 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 107 στη Θεσσαλονίκη,

   99 στην Αττική,

   88 στην Κεντρική Μακεδονία,

   76 στην Ήπειρο,

   59 στη Στερεά Ελλάδα,

   57 στην Κρήτη,

   57 στην Πελοπόννησο,

   51 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   48 στη Δυτική Μακεδονία,

   39 στη Δυτική Ελλάδα,

   27 στη Θεσσαλία,

   25 στο Βόρειο Αιγαίο,

   22 στα Ιόνια Νησιά και

   10 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 185.436 ομοειδείς παραβάσεις.

 115 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 113 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

  18 στην Κρήτη,

  14 στη Θεσσαλονίκη,

  12 στη Στερεά Ελλάδα,

  10 στην Ήπειρο,

  9 στο Βόρειο Αιγαίο,

  9 στην Κεντρική Μακεδονία,

  8 στην Αττική,

  8 στη Θεσσαλία,

  7 στη Δυτική Μακεδονία

  6 στη Δυτική Ελλάδα,

  6 στην Πελοπόννησο

  4 στο Ιόνια Νησιά και

  4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 51.993 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 49.933 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.060 των 150 ευρώ.

 8 παραβάσεις και 4 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ.

- από 1.000 πρόστιμο σε παντοπωλείο και κατάστημα κινητής τηλεφωνίας για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού,

- σύλληψη ατόμου για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- 5.000 πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών για διδασκαλία σε μαθητές εντός αυτού.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο του στην χώρα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.746 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.886 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Γαλίτσης Νικόλαος: Ευχές για το Πάσχα

 


Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Φέτος θα ζήσουμε ένα ακόμη διαφορετικό Πάσχα αλλά η ελπίδα δεν πρέπει να σβήσει από τις ψυχές μας.

Η πανδημία ας αποτελέσει ευκαιρία για ενδοσκόπηση, προσωπικό απολογισμό κι ενδυνάμωση των ανθρώπινων σχέσεων.

Το θείο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου έρχεται να γεμίσει τις καρδιές μας αγάπη, φωτίζοντάς τες με τα πιο αγνά συναισθήματα.

Στις άγιες ημέρες που διανύουμε, οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε ενωμένοι, στηρίζοντας αλλήλους.

Εύχομαι το Αναστάσιμο φως να φωτίζει τη ζωή και τη σκέψη μας  και να μας οδηγεί στο δρόμο της αγάπης και της ομόνοιας.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους, Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Ευχές για το Πάσχα

 

Ευχές για το Πάσχα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

32 θέσεις εργασίας για ευάλωτους ηλικιακά ανέργους μέσω ΟΑΕΔ στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


«Να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται» καλεί η Περιφέρεια Ηπείρου  ευάλωτους ηλικιακά άνεργους 55-67 ετών, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή της με 32 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων στη Δημόσια Πρόσκληση Νο 11/2017 του ΟΑΕΔ (ΑΔΑ:6ΙΓΜ4691Ω2-ΥΒ2) και την αριθμ. 42119/15-7-2020 1η τροποποίηση της Νο 11/2017 Δημόσιας Πρόσκλησης του ΟΑΕΔ (ΑΔΑ:62ΨΗ4691Ω2-Δ52).

Το Πρόγραμμα αφορά εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών, η διάρκειά του ορίζεται στους δώδεκα μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον δώδεκα μήνες, ενώ η πρώτη επιλογή των υποψηφίων γίνεται από τον ΟΑΕΔ από τους καταλόγους των ανέργων, προτείνοντας στον δικαιούχο φορέα τους υποψήφιους προς εργασία.

Περισσότερες πληροφορίες στη Δ/νση Διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου: τηλ. επικοινωνίας 2651087235.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr  

Αύξηση στο 1.000.000 ευρώ της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ηπείρου του Νοσοκομείου Πρέβεζας

 


Εκτενή συζήτηση για ζητήματα που αφορούν τις κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου Πρέβεζας είχαν σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με το Διοικητή του κ. Δημήτριο Σκανδάλη, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των εργασιών που πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια με την εγκριθείσα πίστωση των 570.000 ευρώ.

Με δεδομένες και τις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν για την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την πρόθεσή του να αυξήσει τη συνδρομή της Περιφέρειας κατά 430.000 ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για τις απαιτούμενες εργασίες βελτίωσης των υποδομών του νοσοκομείου στο 1.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνάντησης, η Περιφέρεια θα συνεχίσει την προσπάθεια ώστε το Υπουργείο Υγείας να προωθήσει την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr  

Εκδήλωση ενδιαφέροντος της Περιφέρειας για την παραχώρηση πρώην στρατοπέδων της Πρέβεζας


Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Ηπείρου για την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης του πρώην στρατοπέδου «Τχη Αθανασιάδη Ιωάννη» (Φρούριο Αγίου Γεωργίου), το οποίο βρίσκεται στην πόλη της Πρέβεζας,- προκειμένου να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας- γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, με αφορμή την προκήρυξη δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εκμίσθωσή του.

Στην ίδια επιστολή ο Περιφερειάρχης αναφέρει και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας και για την αξιοποίηση- μαζί με το Δήμο Πρέβεζας- και των άλλων δύο πρώην στρατοπέδων ιδιοκτησίας του Τ.ΕΘ.Α. «Σολωμού» και «Πεδίο Βολής». 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αδελφότητα Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή»: Ευχές για το Πάσχα

 

Ευχές για το Πάσχα από την Αδελφότητα Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή».

Αδελφότητα Κρυονεριτών Πωγωνίου: Ευχές για το Πάσχα

 


Το Δ.Σ της Αδελφότητας Κρυονεριτών Πωγωνίου-Ηπείρου «Η Αγία Παρασκευή»  εύχεται σε όλους το Άγιο φώς της Ανάστασης να γεννήσει στις ψυχές όλων μας αγάπη και ελπίδα.

Καλό Πάσχα  και Καλή Ανάσταση!

Κυνηγετικός Σύλλογος Δελβινακίου-Πωγωνίου: Ευχές για το Πάσχα

 

Ερώτηση στην Ε.Ε. από την Άννα Ασημακοπούλου για τους διευρωπαϊκούς άξονες της Ηπείρου

 


Μετά από έγγραφο που έστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης  η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννα Ασημακοπούλου κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα: «Τρόποι χρηματοδότησης διευρωπαϊκών οδικών αξόνων που διέρχονται από περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου».

Στην απαντητική της επιστολή προς τον Περιφερειάρχη  η κ. Άννα Ασημακοπούλου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,  Έχω ενημερωθεί ενδελεχώς για τις συστηματικές προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου. Συντάσσομαι μαζί σας και θέτω ως στόχο μου τη διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης των παραπάνω οδικών αξόνων σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε».

Καταλήγοντας προσθέτει ότι είναι πάντα στη διάθεση της Περιφέρειας για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Παράταση έως τις 31 Μαΐου της τηλεργασίας

 


Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας προβλέπει την παράταση της υποχρέωσης εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας σε όλη την Επικράτεια.

Συγκεκριμένα, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, παρατείνονται έως και την 31η Μαΐου 2021 οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:

1.α) Επιχειρήσεις-εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31/05/2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους - σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα - σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.

β) Για την ορθή τήρηση των προαναφερομένων, οφείλουν να προαναγγείλουν, πριν από την έναρξη της εργασίας, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας - Έντυπο Ειδικού Σκοπού» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου

 


Την  Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Ιωάννινα

Drive through Μηλιωτάδες, Ιωάννινα

Κοινότητα Πραμάντων, Ιωάννινα

Κοινότητα Ματσούκι Ιωαννίνων

Γενικό Νοσοκομείο  Πρέβεζας

Δημαρχείο Θεσπρωτικού, Πρέβεζα.

Πρεσβυωπία: Πως θα απαλλαγείτε;

 


Οι περισσότεροι μεσήλικες κάποια στιγμή της 5ης δεκαετίας της ζωής τους θα ανακαλύψουν ότι η όρασή τους σε μια απόσταση 30-40 εκατοστά, σε μια κοντινή δηλαδή απόσταση, εξασθενεί. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα της πρεσβυωπίας.

Η πρεσβυωπία παρουσιάζεται συνήθως στην ηλικία των 44-45 ετών και είναι η αδυναμία του οφθαλμού να μπορεί να εστιάσει σε κοντινή απόσταση, π.χ. στην απόσταση διαβάσματος.

Σε άτομα με υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία θα εμφανιστεί σε μικρότερη ηλικία. Τα άτομα με μυωπία μπορεί να μη χρειαστούν ποτέ γυαλιά πρεσβυωπίας, επειδή λόγω της μυωπίας τους εστιάζουν καλά σε κοντινές αποστάσεις εξηγεί ο Παντελής Α. Παπαδόπουλος, MD, PhD, FEBO, FEBOS-CR Διευθυντής Χειρουργός Οφθαλμίατρος Α΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής και Μονάδας Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής Κλινικής Metropolitan Hospital.

Μπορεί η πρεσβυωπία να διορθωθεί χειρουργικά;

Η Διαθλαστική Χειρουργική είναι η υποειδικότητα της Οφθαλμολογίας που έχει ως αντικείμενο τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση του ατόμου από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Η πρεσβυωπία ήταν μέχρι και πριν από μερικά χρόνια το τελευταίο απόρθητο κάστρο για τη Διαθλαστική Χειρουργική. 

Οι αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, η πολύωρη χρήση υπολογιστών, κινητών ή tablets, καθώς και οι ιδιαιτερότητες ορισμένων επαγγελμάτων, ώθησαν τους επιστήμονες σε αναζήτηση μεθόδων που θα μπορούσαν να απαλλάξουν το άτομο από την εξάρτηση των γυαλιών για κοντινή όραση ή των φακών επαφής. 

Εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ο εξειδικευμένος χειρουργός οφθαλμίατρος είναι σε θέση να δώσει αξιόπιστες και ασφαλείς λύσεις στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας, το οποίο ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν φτάσει στη μέση ηλικία. 

Η πρεσβυωπία που, όπως πιστεύεται, οφείλεται στη σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού αντιμετωπίζεται πλέον και με γυαλιά κοντινής οράσεως (μονοεστιακά ή πολυεστιακά) και με πολυεστιακούς φακούς επαφής αλλά και με πολυεστιακούς ενδοφακούς και, πιο πρόσφατα, με κάποια ενδοκερατικά ενθέματα που τοποθετούνται στον ένα οφθαλμό.