Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ΕΟΔΥ: Εκατόν δυο θάνατοι σήμερα, 1.395 νέα κρούσματα

 


9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν δυο νέοι θάνατοι, 1.395 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.395 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122648, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

5076 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34774 (28.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

583 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 169 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 711 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3472 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1392 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Η Περιφέρεια προετοιμάζει τον φάκελο του έργου «Ιωάννινα- Κακαβιά»

 


Την ικανοποίησή του για την πρόταση ένταξης του έργου της επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά στο Ταμείο Ανάκαμψης, εξέφρασε με σημερινή του δήλωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας,  εργάζονται ώστε να είναι έτοιμες όλες οι παράμετροι του έργου μέχρι  τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις χρηματοδότησης του έργου.  

«Χαίρομαι για την ανακοίνωση ένταξης του έργου στην πρόταση της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο Περιφερειάρχης, αναφέροντας και στοιχεία του έργου.

Συγκεκριμένα στο πρώτο τμήμα από Ιωάννινα μέχρι Καλπάκι,  ο δρόμος θα είναι τετράιχνος με προϋπολογισμό 350 εκ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο τμήμα από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά, θα είναι τρίιχνος, με τη μια λωρίδα (ΛΕΑ) να προσαρμόζεται ανάλογα των γεωμετρικών χαρακτηριστικών, ήτοι σε τμήματα του ενός ή του άλλου ρεύματος κυκλοφορίας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 25 εκ. ευρώ προβλέπεται για απαλλοτριώσεις.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού

 


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο αφορά και την Ήπειρο.

Συγκεκριμένα από σήμερα το βράδυ προβλέπεται μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και το μεσημέρι της  Πέμπτης, ενώ νέα επιδείνωση προβλέπεται από το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής (11-12-2020).

Επίσης θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 7 -8 μποφώρ θα πνέουν στα πελάγη με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (10-12-2020).

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων Δήμων/φορέων/υπηρεσιών, ως και των πολιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Στους πίνακες βοηθών διαιτητών Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, ο Γκέλης Χρ. Θωμάς

 


Ανακοινώθηκαν από την ΕΠΟ οι πίνακες  βοηθών διαιτητών Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας 2020-21.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο συγχωριανός ο Γκέλης Χρ. Θωμάς.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

 


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Α) Ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:

• «Κατασκευή κόμβου οδού Παραμυθιά – Γλυκή προς Σούλι», προϋπολογισμού 355.000 € 

  «Αποκατάσταση πρανών και προστασία της επαρχιακής οδού από τυχόν κατολισθήσεις στην περιοχή της Καστανιάς» προϋπολογισμού 120.000  €.

  «Άμεση αντιμετώπιση καταπτώσεων στην επαρχιακή οδό Λάζαινα-Αμπελοχώρι», προϋπολογισμού € 35.172.

  «Βελτίωση – αποκατάσταση παρακαμπτηρίων οδών με το επαρχιακό δίκτυο», προϋπολογισμού € 72.000.

  «Βελτίωση – αποκατάσταση προσβάσεων στους οικισμούς Μακρύκαμπο - Γουριανά – Γραικικό μέσω της ε.ο. 19», προϋπολογισμού € 73.000.

  «Συμπληρωματικές εργασίες του διανομαρχιακού δρόμου Άρτας – Ευρυτανίας (Τμήμα Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη)», προϋπολογισμού € 71.554,30.

• Αποκατάσταση – βελτίωση δρόμου Αμφιθέα-Μεγάρχη- Φωτεινό και προστασία πρανών υδατορεμάτων εντός του οικισμού της Τ.Κ. Μεγάρχης, προϋπολογισμού 82.000 ευρώ.

Δήμος Πωγωνίου: Περίληψη διακήρυξης δημοπρασίας «Επανάχρηση δημοτικού κτηρίου πρώην Αρρεναγωγείου-Παρθεναγωγείου για πολυχώρο παροχής Γνώσεων & Πολιτισμού»

 


«ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΡΡΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ-ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Η Ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την 14 του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2021 ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.00π.μ. η οποία θα διενεργηθεί από την Επιτροπή Διαγωνισμού.

Ο κωδικός Ο.Π.Σ. του έργου είναι: 5022567 και ο κωδικός ΣΑ: Ε1551 /Ενάριθμος: 2018ΣΕ155010081 και πρόκειται για το υποέργο με τίτλο «Επανάχρηση Δημοτικού Κτηρίου πρώην Αρρεναγωγείου-Παρθεναγωγείου για πολυχώρο παροχής γνώσεων & πολιτισμού».

Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α) κατηγορία ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ, με προϋπολογισμό 655.759,76 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα), β) κατηγορία ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ, με προϋπολογισμό 364.886,88€ (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα)

Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 13,14,15/2014 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πωγωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 1.265.602,00 ΕΥΡΩ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση των συμβατικών τευχών (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λ.π.) συμπεριλαμβανομένου και του Τυποποιημένου Εντύπου Υπεύθυνης Δήλωσης (Τ.Ε.Υ.Δ.) στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο χώρο «ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί» της πύλης www.promitheus.gov.gr , καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Πωγωνίου www.pogoni.gr  

Εφόσον ζητηθεί εγκαίρως, οι αναθέτουσες αρχές παρέχουν

Ο Δήμος Πωγωνίου διακηρύττει ότι την 08 του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2021 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14.00μ.μ. (λήξη παράδοσης των προσφορών) με την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.). θα διεξαχθεί με Ανοιχτή Ηλεκτρονική Δημοπρασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, κ.α. όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα για την πράξη με τίτλο: «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΡΡΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ-ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ σε όλους τους προσφέροντες που συμμετέχουν στην διαδικασία σύναψης σύμβασης συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τις προδιαγραφές και οποιαδήποτε σχετικά δικαιολογητικά.

Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο υπόδειγμα ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ Ν. 4412/2016 ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ της ΕΑΑΔΗΣΥ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ και που είναι εγκατεστημένα σε:

α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης,

β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.),

γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και

δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης.

Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1 (ε) και 3 (β)του άρθρου 76 του ν. 4412/2016.

Δεν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία).

Εγγύηση συμμετοχής στον διαγωνισμό ορίζεται σε 2% επί της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης χωρίς Φ.Π.Α. με ανάλογη στρογγυλοποίηση δηλαδή 20.412,94 ΕΥΡΩ και η σχετική εγγυητική επιστολή θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου.

Η ισχύς της θα είναι τουλάχιστον 9 μήνες και 30 ημέρες, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 9 μήνες.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι υποχρεούνται να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις για τις δημόσιες συμβάσεις καθώς και όσα αναγράφονται στα άρθρα 21, 22 & 23 της διακήρυξης.

Η προθεσμία περάτωσης του έργου είναι διακόσιες εβδομήντα (240) ημερολογιακές ημέρες.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 2014-2020» με ποσό 1.150.000,00€, ενώ το υπόλοιπο ποσό του προϋπολογισμού του έργου (115.602,00€) χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 93/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Κωδικός ΟΠΣ του έργου είναι 5022567 και ο ΣΑ: Ε1551 /Ενάριθμος: 2018ΣΕ155010081.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πωγωνίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι από το Δήμο Πωγωνίου, αρμόδιος Υπάλληλος Τζιμογιάννης Νικόλαος (τηλ.: 2653360127, Φαξ: 2653360103) και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πωγωνίου (τηλ.: 2653360127, Φαξ: 2653360103), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Καλπάκι, 11 /12 /2020

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Περισσότερα: https://www.pogoni.gr/index.php/home/item/2819-perilipsi-diakiryksis-dimoprasias-epanaxrisi-dimotikou-ktiriou-proin-arrenagogeiou-parthparthenagogeiou-gia-polyxoro-paroxis-gnoseon-politismou

Συναντήσεις της Μαρίας Κεφάλα για τα εμβολιαστικά κέντρα της Π.Ε Ιωαννίνων


 Επιπλέον Εμβολιαστικά Κέντρα  στην Περιφερειακή  Ενότητα  Ιωαννίνων για την εξυπηρέτηση  ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, ζητά  από την 6η ΥΠΕ  και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, στη συνάντησή τους χθες και σε συνέχεια της επιστολής που τους  απέστειλε στις 8 Δεκεμβρίου.

Η κα Κεφάλα επανέρχεται στο θέμα των εμβολιαστικών κέντρων, αυτή τη φορά προκειμένου να τύχουν εύκολης πρόσβασης σε αυτά οι πολίτες κάθε περιοχής της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, όσο απομακρυσμένη κι αν είναι και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων από τα ήδη προγραμματισμένα.  Μεταξύ άλλων, ζητάει στο σχεδιασμό της ΥΠΕ να δημιουργηθεί εμβολιαστικό κέντρο στο Ζαγόρι, στα Μαστοροχώρια και αλλού.

 Η παρέμβαση της κ. Κεφάλα γίνεται σε μία περίοδο κρίσιμη για την σωστή και έγκαιρη προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων, τα οποία θα πρέπει και χωροταξικά να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ηλικιωμένων κάθε περιοχής, λαμβάνοντας υπόψιν το δύσκολο των μετακινήσεων, τις καιρικές συνθήκες και την αδυναμία των ευπαθών ομάδων για μεγάλες μετακινήσεις.

Στέλιος Πέτσας: Ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

 

Ανοιχτές οι εκκλησίες Χριστούγεννα και Φώτα, με παρουσία έως και εννέα ατόμων

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανοίγουν από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία (που δεν πωλούν άλλα είδη εκτός από βιβλία).

Για τα κομμωτήρια θα ισχύει διευρυμένο ωράριο και ραντεβού από τις 07:00 το πρωί μέχρι και τις 21:00 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, καθώς και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για τα βιβλιοπωλεία αποφασίστηκε ότι το ανώτατο όριο πελατών σε καταστήματα έως 100 τ.μ. θα είναι τέσσερις ή ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Το sms για μετάβαση σε κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία ή «click away» είναι ο αριθμός 2.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, προβλέπεται η συνέχιση της αναστολής, ενώ θα επιστρατευθεί η μέθοδος «click away». «Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ' εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας του (click away)» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δύσκολη η απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών

 


Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης  κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, «Η κυβέρνηση έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών».

 «Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους: δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους πίσω από την οποία, όμως, πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό: 

Είκοσι έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (41.527) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.967) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.281) παραβάσεις και συνελήφθησαν (10) άτομα, ως ακολούθως:

(945) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(265) στην Αττική,

(123) στη Θεσσαλονίκη,

(74) στη Δυτική Ελλάδα,

(72) στη Θεσσαλία,

(70) στη Στερεά Ελλάδα,

(68) στην Κεντρική Μακεδονία,

(62) στην Κρήτη,

(46) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(36) στη Δυτική Μακεδονία,

(33) στην Πελοπόννησο,

(26) στην Ήπειρο,

(25) στο Νότιο Αιγαίο

(23) στα Ιόνια Νησιά και

(22) στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (39.902) ομοειδείς παραβάσεις.

(322) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (316) πρόστιμα των 300 ευρώ και (6) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(58) στην Αττική,

(44) στην Κεντρική Μακεδονία,

(33) στη Θεσσαλονίκη,

(32) στη Στερεά Ελλάδα,

(30) στην Κρήτη,

(21) στο Βόρειο Αιγαίο,

(20) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(20) στα Ιόνια Νησιά,

(15) στη Δυτική Ελλάδα,

(15) στη Δυτική Μακεδονία,

(11) στη Θεσσαλία,

(10) στην Πελοπόννησο,

(8) στην Ήπειρο και

(5) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (17.229) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (16.201) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.028) των (150) ευρώ.

(13) παραβάσεις και (10) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στην Κρήτη, 5.000 ευρώ σε καφενείο για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,

στην Πελοπόννησο, 3.000 ευρώ σε καφενείο – ψητοπωλείο και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας,

στη Δυτική Μακεδονία 3.000 ευρώ σε καφενείο, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,

στη Θεσσαλία, 3.000 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο γιατί παρείχε παράτυπα υπηρεσίες κομμωτηρίου.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (368) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (369) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Στέφανος Φούσας, Α' Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Metropolitan General συντονιστής σε εκδήλωση τιμής για τον Καθηγητή Χειρουργικής κ. Βασίλειο Γολεμάτη

 


Η Διοίκηση του Metropolitan General, θέλοντας να τιμήσει τον κ. Βασίλειο Γολεμάτη, Ομότιμο Καθηγητή Χειρουργικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου για τη μακροχρόνια συμβολή του τόσο στο έργο του θεραπευτηρίου όσο και στην ιατρική επιστήμη γενικότερα, αποφάσισε να δώσει στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κλινικής το όνομά του.

Η αίθουσα, η οποία κατά καιρούς φιλοξενεί επιστημονικές διαλέξεις, συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια, ονομάστηκε και επίσημα Αίθουσα Εκδηλώσεων «Βασίλειος Γολεμάτης» παρουσία διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού της Κλινικής, τηρουμένων όλων των απαραιτήτων μέτρων προφύλαξης για τον SARS-CoV2.

Στο πλαίσιο την εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, παρίσταντο ο κ. Σπύρος Κοτρώτσιος, Γενικός Διευθυντής του Metropolitan General, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γολεμάτη για την πολύτιμη συνεισφορά του στο επιστημονικό έργο της Κλινικής. Ευχαριστήρια και ιδιαίτερα τιμητικά και ήταν και τα λόγια του Καθηγητή Ορθοπαιδικής και Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Θεόδωρου Ξενάκη, καθώς και του κ. Στέφανου Φούσα, τ. Πρόεδρου Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Αντιπροέδρου Α΄ του Επιστημονικού Συμβουλίου, o οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία σε βιογραφικά στοιχεία του Καθηγητή, υπογραμμίζοντας τη διεθνούς βεληνεκούς καριέρα του και τη μακρά ακαδημαϊκή του πορεία.

Λίγα λόγια για τον Βασίλειο Γολεμάτη

Διετέλεσε Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Ήταν ο πρώτος γιατρός στην Ελλάδα που εφάρμοσε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις (χολοκυστεκτομή κ.ά.) και ο πρώτος που οργάνωσε χειρουργικές επεμβάσεις για φορείς του AIDS σε μια εποχή που δύσκολα γίνονταν δεκτοί σε νοσοκομεία.

Θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της ελληνικής χειρουργικής στο διεθνή χώρο ο οποίος εισήγαγε το θεσμό ανταλλαγής φοιτητών και νέων ιατρών με ιατρικές σχολές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Διετέλεσε κριτής επιστημονικών εργασιών διακεκριμένων αγγλοσαξονικών περιοδικών όπως το British Journal of Surgery και επισκέπτης Καθηγητής από φημισμένες Ιατρικές Σχολές των ΗΠΑ. Εξελέγη τιμητικό μέλος της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας αποτελώντας τον πρώτο Έλληνα που λαμβάνει αυτή την διάκριση και έναν από τους 62 μόνο ακαδημαϊκούς χειρουργούς εκτός ΗΠΑ που έχουν τιμηθεί.

Ο κ. Γολεμάτης είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Metropolitan General από το 2006. H προσφορά του διακρίνεται τόσο σε κλινικό όσο και σε διοικητικό - εκπαιδευτικό έργο αποτελώντας τον «δάσκαλο» όλου του επιστημονικού δυναμικού της Κλινικής.


ΠΗΓΗ: www.metropolitan-general.gr/

Συνολική φροντίδα του ασθενούς με COVID-19: Από την κοινότητα στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ και πάλι πίσω στην κοινότητα

 


H πανδημία της COVID-19, ως πρωτόγνωρη κατάσταση δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ιατρική κοινότητα σχετικά με τη διάγνωση, την πορεία της νόσου και γενικότερα το χειρισμό της. Οι κατευθυντήριες οδηγίες ανανεώνονται διαρκώς, ενώ δοκιμάζονται συνεχώς καινούρια φάρμακα και εμβόλια. 

«Συνολική φροντίδα του ασθενούς με COVID-19: Από την κοινότητα στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ και πάλι πίσω στην κοινότητα» είναι το θέμα του Online Webinar που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020 από τις 12.00  έως τις 1.30 μμ.

«Με σκοπό να βοηθήσουμε τους συναδέλφους ιατρούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα διαδραστικό Webinar στο οποίο θα συζητηθούν πρακτικά θέματα διαχείρισης της COVID-19 από έμπειρους κλινικούς ιατρούς.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ένας παθολόγος που βλέπει ασθενείς στην κοινότητα, μια πνευμονολόγος, ένας λοιμωξιολόγος και ένας εντατικολόγος οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία και ΜΕΘ αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19. 

Το Webinar απευθύνεται σε ιατρούς αλλά μπορούν να το παρακολουθήσουν και άλλοι επαγγελματίες υγείας» επισημαίνει εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής ο Αντώνιος Λιόλιος Παθολόγος – Εντατικολόγος, Acute Care Consultant, Peterborough City Hospital, Peterborough, Αγγλία.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες για την θεματολογία και τους ομιλητές του Webinar μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Event στο Facebook όπου μπορείτε να δηλώσετε και συμμετοχή: https://www.facebook.com/events/180203413836916    Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε το YouTube κανάλι του Webinar και να ενημερωθείτε από εκεί. https://youtu.be/pELhDI3OVfQ    

Πρεμιέρα σήμερα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για Ήπειρο και Ιόνια Νησιά

 


Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για Ήπειρο και Ιόνια Νησιά.

Η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος θα ανοίξει στις 10:00 το πρωί και αφορά τις περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Επισημαίνεται ότι την ίδια ώρα (10.00 το πρωί) θα ανοίγει η πλατφόρμα και στις υπόλοιπες περιφέρειες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» παρουσιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια την Τετάρτη στον πρωθυπουργό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλαδή από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μεταξύ άλλων  τονίστηκαν τα οφέλη του προγράμματος για τους πολίτες, σε όρους όχι μόνο ποιότητας ζωής, αλλά και της μεγάλης εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας και στο κόστος θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών που αναβαθμίζονται ενεργειακά.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη ενός 32χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο, το οποίο δεν έφερε σφραγίδα εισόδου σε έδαφος SCHENGEN, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Καρκίνος: 5 Μύθοι και Αλήθειες για τις κλινικές μελέτες

 


Πολλοί άνθρωποι  φοβούνται, πολλοί  δεν ξέρουν, πολλοί δεν ενημερώνονται όπως πρέπει από αυτούς που πρέπει. Με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κάποιους μύθους που «κυκλοφορούν ανάμεσά μας». Μύθους που δεν τέρπουν, δεν διδάσκουν, δεν αποκαλύπτουν… απλά κάνουν κακό. Γιατί η ύπαρξή τους σημαίνει λιγότερες δυνατότητες καλύτερης θεραπείας και για τα άτομα που νοσούν και για κάθε άτομο που θα νοσήσει στο μέλλον. Και όταν η νόσος είναι ο καρκίνος τότε η ανάγκη να ακουστεί και να διαδοθεί η αλήθεια στη θέση των μύθων που τη συσκοτίζουν είναι επιτακτική, εξηγεί η κα Έλενα Λινάρδου, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής, Metropolitan Hospital, Υπεύθυνη Πρότυπου Κέντρου Κλινικών Μελετών του Μetropolitan Hospital.

Οι κλινικές μελέτες ανά τον κόσμο

Οι κλινικές μελέτες είναι η μοναδική επιστημονικά αποδεδειγμένη στρατηγική για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. O αριθμός των νέων κλινικών μελετών στην ογκολογία έχει αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, με σχεδόν το 50% αυτών να διεξάγονται στις ΗΠΑ (world map and Europe map για κλινικές μελέτες συνολικά για κάθε τύπο καρκίνου, από το www.clinicaltrials.gov). Όμως από διεθνείς ανασκοπήσεις φαίνεται ότι μόνο το 5% των ασθενών με κακοήθειες συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες. Και αυτό γιατί είτε οι ασθενείς δεν γνωρίζουν τι είναι οι κλινικές μελέτες είτε δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα με τον γιατρό τους και δεν τους δόθηκε η επιλογή για συμμετοχή σε κάποια από αυτές.

Επιπλέον, κάποιοι φοβούνται τη συμμετοχή γιατί πιστεύουν ότι θα γίνουν «πειραματόζωα». Και αυτός είναι μόνο ο ένας από τους 5 βασικούς μύθους που δυστυχώς ακόμα περιορίζουν τις κλινικές μελέτες.

Μύθος 1: Οι ασθενείς στις μελέτες είναι «πειραματόζωα»

Αλήθεια: Η κλινική μελέτη μπορεί να μην εξασφαλίζει την καλύτερη έκβαση για κάθε συμμετέχοντα, αλλά σίγουρα εξασφαλίζει την ασφάλεια του κάθε ασθενούς με απόλυτη προτεραιότητα και πολύ αυστηρά κριτήρια ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές, όπως και όλα τα δικαιώματα των συμμετεχόντων, πάντα μετά από διαδικασία ενημερωμένης έγγραφης συγκατάθεσης (informed consent).