Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Ντότης Σπ. Δημήτριος: Αποφάσεις στο «πόδι» της Δημοτικής αρχής για την υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων Παρακαλάμου και Καλπακίου

 


Υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων Παρακαλάμου και  Καλπακίου

Σας ενημερώνω πως συμφωνώ με την απόφαση της γνωμοδότησης του Δήμου μας για την μη υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων Παρακαλάμου και  Καλπακίου!

Όμως εδώ κύριοι της δημοτικής αρχής θέλω να αναφέρω τις ενστάσεις μου όσο αφορά τα πεπραγμένα σας για ακόμη μία φορά και την νωχελικότητά σας σε σημείο που η εγκληματική αδιαφορία σας ερημοποιεί ακόμη περισσότερο το Πωγώνι μας!

Το έγγραφο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων έχει αποσταλεί την 8/11/2023 προς τον δήμο μας.

Το λάβαμε την 14/11/2023.

Δεν θα μπω στη διαδικασία γιατί άργησε το συγκεκριμένο email να έρθει ή να το παραλάβουμε έξι μέρες.

Όμως μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί το αφήσατε για τελευταία στιγμή και δε μας ενημερώσατε πιο νωρίς, γιατί δεν κάναμε δημοτικό συμβούλιο να καλέσουμε τους φορείς ακόμη και τους δασκάλους, τους γονείς, να ανταλλάξουμε απόψεις ώστε να είμαστε έτοιμοι για μία δυνατή διαμαρτυρία;

Θεωρείται ότι με μία ψευτο-διαμαρτυρία θα σώσουμε κάτι;

Το ίδιο κάνατε όλα τα χρόνια με ότι χάσαμε στο  Πωγωνι! (Βλέπε εφορία, τράπεζες κ.τ.λ.)

Θα ήθελα να μου δώσετε να καταλάβω γιατί θα μου στείλετε αύριο ολοκληρωμένες τις δύο εισηγήσεις για τα δύο σχολεία. Διαφέρει κάτι στο ένα σχολείο  από το άλλο; και αν όχι πότε;

Αύριο 10 η ώρα το πρωί θα πρέπει να σας έχω αποστείλει απάντηση!

Εγκληματείτε ακόμη μία φορά βάζετε ταφόπλακα στα όνειρα της ανάστασης του  Πωγωνίου!

Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο την ερημοποίηση είναι έτοιμος για αγώνα ακόμη και για κλείσιμο των δρόμων!

Επιτέλους ως δημοτική αρχή ας αναλάβετε τις ευθύνες σας!

Με τιμή

Δημήτριος Σπ. Ντότης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

Μηλιωτάδες Ζαγορίου: Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας την τρούφα και τα μανιτάρια στο Ζαγόρι» την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ.

 


Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος ΤΡΟΥΦΟΚΥΚΛΟΣ, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας την τρούφα και τα μανιτάρια στο Ζαγόρι», την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10 π.μ. στους Μηλιωτάδες Ζαγορίου Νομού Ιωαννίνων, με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει την παράδοση της περιοχής του Ανατολικού Ζαγορίου στη συλλογή και χρήση μανιταριών ως πολιτιστικό στοιχείο αυτής. Επιπλέον αυτή η παράδοση, αλλά και άλλα στοιχεία της περιοχής, θα συνδυαστούν με το «νέο» προϊόν της περιοχής, την τρούφα. Θα προσφερθεί η δυνατότητα γευσιγνωσίας τρούφας  και μανιταριών αλλά και η ανάδειξη νέων συνδυασμών.

Κυρίαρχο στην εκδήλωση είναι και το περιβαλλοντικό στοιχείο, με την προώθηση της επαφής του κοινού με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής με όρους σεβασμού και αειφορίας. Αρωγός στην προσπάθεια θα είναι ο Δήμος Ζαγορίου και η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Μερόπη Τζούφη: «Αδυνατώ να συμμετάσχω στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην άνευ όρων μετακίνηση προς το «κέντρο»

 


Η βουλευτής Ιωαννίνων κα Μερόπη Τζούφη μετά την ανεξαρτητοποίησή της προχώρησε στην δημοσιοποίηση γραπτής δήλωσης  στην οποία εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Στη δήλωσή της η κα Τζούφη αναλυτικά αναφέρει:

«Με βαθιά λύπη και βαρύ συναίσθημα αποχωρώ από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εδώ και 32 χρόνια, από την ίδρυση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχα στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι με όλους τους δυνατούς τρόπους – από απλό μέλος μέχρι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κι από βουλευτής μέχρι υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.

Για τρεις ολόκληρες δεκαετίες, μαζί με σημαντικούς συντρόφους και σημαντικές συντρόφισσες, ήμουν παρούσα στις νίκες και τις ήττες, στις χαρές και τις ματαιώσεις, στις αγωνίες και τους προβληματισμούς. Στην παραγωγή πολιτικής, στην καθημερινή ζωή του κόμματος και πάντα πλάι στους πολίτες των Ιωαννίνων. Το 2015 κοινώνησα την ελπίδα της «πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς», η οποία παρά τους επώδυνους συμβιβασμούς, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, να δημιουργήσει ασφαλή δημοσιονομικό χώρο και να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς όπως στη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Στο ίδιο μήκος κύματος, συμμετείχα στη διεύρυνση του κόμματος και τη καθημερινή διάχυση των θέσεων του σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπή, για κλοπή

 


Συνελήφθη χθες (22-11-2023) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για κλοπή, που έγινε προχθές (21-11-2023) το βράδυ στην πόλη της Άρτας.

Ειδικότερα, μετά από καταγγελία, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν την κατηγορούμενη για κλοπή προϊόντος από κατάστημα ένδυσης και κατόπιν αναζητήσεων την εντόπισαν και την συνέλαβαν.

Το αφαιρεθέν προϊόν βρέθηκε και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια του καταστήματος, ενώ η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

 


Εικοσιτέσσερις μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας φιλοξένησε σήμερα το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Πωγωνίου.

Οι μικροί μαθητές απήλαυσαν την εκδρομή που συνδύασε τη μάθηση με την  κυκλοφοριακή αγωγή, μέσα από την παρουσίαση του Κ.Ο.Κ. και των κανόνων οδικής συμπεριφοράς που θα πρέπει και οι ίδιοι να ακολουθούν ως πεζοί, επιβάτες και ποδηλάτες. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιφύλακα του Α.Τ. Πωγωνίου κ. Αναστάσιο Γκογκάκη.

Στη συνέχεια τα παιδιά «εξετάστηκαν» οδηγώντας τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος Πωγωνίου και έλαβαν στο σύνολό τους το «Δίπλωμα Άριστου Μελλοντικού Οδηγού».

Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να προγραμματίσουν την εκδρομή τους στο τηλ. 2653360129 και στην κ. Σοφία Τσέπα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός φυγόποινος

 


Συνελήφθη χθες (22-11-2023) το πρωί στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου αλλοδαπός, διότι, όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, με ποινή φυλάκισης 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο -3.000- ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου ΤΟΕΒ Κερασώνα- Παναγιά

 


Τη δημοπράτηση ενός ακόμη έργου βελτίωσης των υποδομών Τ.Ο.Ε.Β. ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αφορά τον ΤΟΕΒ Κερασώνα – Παναγιά, στον οποίο πρόκειται να εκτελεστούν έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 820.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Επίσης από την Ο.Ε. ελήφθησαν αποφάσεις και για δύο ακόμη ΤΟΕΒ:

Συγκεκριμένα ανέδειξε αναδόχους για την «Προμήθεια σωλήνων για την αντικατάσταση τμήματος αγωγού άρδευσης στη θέση Αηδόνι Αχερουσίας αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Αχέροντα» (Ανάδοχος τ.ε.μ.α. ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ Α.Ε.), προϋπολογισμού 59.024 ευρώ και για «προμήθεια υλικών και επισκευή σιδηρόθυρας Νο3 φράγματος Αγίου Σπυρίδωνα του ΤΟΕΒ Ζώνης Λούρου»,προϋπολογισμού 39.680 €. (Ανάδοχος: ΕΛΕΥΘ. ΣΤΡΑΤΟΣ).

Πρέβεζα: 30χρονη Ουκρανή νεκρή από πτώση αυτοκινήτου στην θάλασσα

 


Μια 30χρονη υπήκοος Ουκρανίας έχασε την  ζωή της τα ξημερώματα σήμερα όταν  έχασε τον έλεγχο αυτοκινήτου που οδηγούσε και έπεσε στην θάλασσα κοντά στο Βαθύ Πρέβεζας. Το όχημα ξέφυγε της πορείας του χτυπώντας αρχικά σε ένα δέντρο και στη συνέχεια κατέληξε στη θάλασσα.

Από το αυτοκίνητο κατάφεραν και βγήκαν οι δύο γυναίκες όχι όμως και η τρίτη η οποία παρέμεινε μέσα σε αυτό χάνοντας τελικά τη ζωή της. Πρόκειται για μια 30χρονη από την Ουκρανία, μητέρα ενός ανήλικου αγοριού.

Στο σημείο επιχείρησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόκτηση νέας άδειας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου (ΤΑΧΙ)


 Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ καλεί κάθε ενδιαφερόμενο για την απόκτηση μίας (1) νέας άδειας ΕΔΧ (5-θέσιο) αυτοκινήτου (ΤΑΧΙ) με έδρα το Δ.Δ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ, να υποβάλλει σχετική αίτηση μέχρι και την Παρασκευή 22/12//2023 και ώρα 14:00 μ.μ., συνοδευόμενη από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά των άρθρων 109 και 110 του ν. 4070/2012 όπως ισχύει.

Με την οικ. 8927/13-11-2023 (ΑΔΑ: ΨΚΖΔ7Λ9-ΝΧΒ) απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου έχουν καθοριστεί ήδη ο μέγιστος αριθμός αδειών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και ο επιμερισμός αυτών ανά έδρα.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν νέα άδεια ΕΔΧ αυτοκινήτου πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α Φυσικά Πρόσωπα ( άρθρο 107 του ν.4070/12)

Να έχουν την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κανένα από τα αδικήματα του άρθρου 100, περίπτωση α του Ν. 4070/12.

Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

Να έχουν ικανή οικονομική ευχέρεια για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας εκμετάλλευσης ΕΔΧ αυτοκινήτων, ανάλογα με τον αριθμό των αδειών που επιθυμούν.

Για την απόδειξη της υπάρξεως ικανής οικονομικής ευχέρειας στο πρόσωπο τους, οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση νέας άδειας ΕΔΧ αυτοκινήτου οφείλουν μαζί με την αίτηση τους να καταθέσουν και εγγυητική επιστολή υπέρ Δημοσίου, ποσού πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) για κάθε νέα άδεια για την οποία ενδιαφέρονται. Λεπτομέρειες σχετικές με τις προαναφερόμενες εγγυητικές επιστολές αναφέρονται στο άρθρο 110 του ν. 4070/12.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη αλλοδαπού για προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας

 


Συνελήφθη χθες (22-11-2023) νωρίς το πρωί στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να οδηγεί ιδιόκτητο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρεις παράτυποι μετανάστες (ένας άντρας και δύο γυναίκες), που όπως εξακριβώθηκε, είχε παραλάβει προηγουμένως από περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου, προκειμένου να μεταφέρει τον άντρα στην Αθήνα έναντι αμοιβής 1.000 ευρώ και τις δύο γυναίκες στη Λαμία έναντι 200 ευρώ.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Διήμερη δράση για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS στην Περιφέρεια Ηπείρου, τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Νοεμβρίου

 


Σας ενημερώνουμε και σας προσκαλούμε στη διήμερη δράση ενημέρωσης και διεξαγωγής δωρεάν rapidtests για την ανίχνευση του ιού HIV, την ηπατίτιδα B και C και τη Σύφιλη, που θα πραγματοποιηθεί από την Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” και το Thess Checkpoint υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, ώρες 10:00 έως 15:00 στον ισόγειο χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ενημερώσου, Προφυλάξου, Κινητοποιήσου

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου

 


Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, Αίθουσα Τελετών Γ. Μυλωνάς, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ, Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Κυστική Ίνωση: Η πιο συχνή κληρονομική «αόρατη» νόσος της λευκής φυλής

 


20-25 Νοεμβρίου 2023: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση

 

Η εβδομάδα 20-25 Νοεμβρίου, έχει οριστεί ως η εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Κυστική Ίνωση, τη συχνότερη κληρονομική νόσο της λευκής φυλής, που προσβάλλει στη χώρα μας περισσότερους από 800 ανθρώπους, ενώ περίπου 500.000 είναι φορείς του γονιδίου της νόσου χωρίς να το γνωρίζουν. Η νόσος είναι γενετική, προσβάλλει όλα τα όργανα του ανθρώπου, κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της πάθησης έχει βελτιωθεί σημαντικά με τη λήψη νέων θεραπειών που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου. Οι καινοτόμες αυτές θεραπείες βελτιώνουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών που τις λαμβάνουν, διότι μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα των πνευμονικών λοιμώξεων και επιβραδύνουν την εξέλιξη της αναπνευστικής ανεπάρκειας, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης και του θανάτου.

Η πιο συχνή κληρονομική «αόρατη» νόσος

«Η Κυστική Ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος και συνήθως οι επιπτώσεις που έχει η πάθηση στο σώμα του ασθενούς δεν είναι ορατές», αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου για την Κυστική Ίνωση κ. Αγγελική Πρεφτίτση και προσθέτει ότι «η πάθηση όμως, δεν είναι αόρατη για τους 800 περίπου ασθενείς που ζουν στην Ελλάδα και τις οικογένειες τους. Μπορεί η εύρεση και η χορήγηση των νέων θεραπειών να οδήγησε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, όμως οι προκλήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη νέα αυτή κατάσταση είναι πολλά και χρήζουν συστηματικής και οργανωμένης αντιμετώπισης. Μάλιστα, οι νέες αυτές θεραπείες έχουν λάβει ήδη θετική γνώμη για τη χορήγηση τους από την ηλικία των 2 ετών, και αναμένουμε την τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Από την άλλη όμως, υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν αυτές τις αγωγές και περιμένουν ακόμα με αγωνία την εύρεση νέων φαρμάκων και γονιδιακής θεραπείας για αυτούς. Γίνονται βέβαια μελέτες και έρευνες και για τους ασθενείς αυτούς και ελπίζουμε να βρεθεί κάτι σύντομα».