Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Κατάσχεση υλικών μέσων και προϊόντων λαθροϋλοτομίας από το Δασαρχείο Ιωαννίνων εντός του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου

 


Νέο περιστατικό λαθροϋλοτομίας εντοπίστηκε στην περιφέρεια του δημοτικού δάσους της κοινότητας Καβαλαρίου (στην ζώνη δρυοδασών Κεντρικού – Ανατολικού Ζαγορίου) στην θέση «Μουρτζιά», μετά από καταγραφή και αξιοποίηση έγκυρων πληροφοριών και στοιχείων πεδίου, ήδη από τον μήνα Ιούλιο.

Ακολούθησε διακριτική προσέγγιση της περιοχής από τους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας, νωρίς το βράδυ της 20ης Αυγούστου και τελικά ο λαθροϋλοτόμος εντοπίστηκε και πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να κόβει και να τεμαχίζει με αλυσοπρίονο καυσόξυλα δρυός δίπλα σε αγροτικό αυτοκίνητο στο οποίο τα φόρτωνε με σκοπό να τα μεταφέρει και να τα πουλήσει σε άγνωστους αγοραστές.

Πως θα επιστρέψουν στα σχολεία οι ανεμβολίαστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί

 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως τόνισε:

 «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν καθώς δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση».

«Η κυβέρνηση συζητά το θέμα με την επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ήμερες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

«Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής».

Ανέφερε παράλληλα ότι απολυτή προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζωσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές.

Οι εκπαιδευτικοί θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του.

ΕΟΔΥ: Σαράντα επτά θάνατοι σήμερα, 2.871 νέα κρούσματα

 


9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα επτά θάνατοι σήμερα  2.871 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.871, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 590.832 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 185 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.89 – 1.11)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.743 θάνατοι. 2 Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (92.2%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 27 (7.8%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2,980 ασθενείς. 

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +11.72%). 

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 256 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Δήμος Πωγωνίου: Οριστικά αποτελέσματα καθαριστριών σχολικών μονάδων 2021-22

 


Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα καθαριστριών σχολικών μονάδων 2021-22.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων

 


Συνελήφθη χθες (31-08-2021) το πρωί στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο καταγγελίας, διαπίστωσαν ότι ο κατηγορούμενος εντός αγροτεμαχίου είχε δύο σκύλους δεμένους με σχοινί σε δέντρα κατά τέτοιον τρόπο που περιορίζονταν η κίνησή τους ενώ επιπρόσθετα υπήρχε κίνδυνος πνιγμού τους.

Σε βάρος του βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των -61.400- ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την προαναφερόμενη υπηρεσία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Άνοιξαν την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

 


Άνοιξε την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου και είναι στη διάθεση των δικαιούχων η αναβαθμισμένη ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία προέκυψε έπειτα από συνεργασία ΟΠΕΚΑ και ΗΔΙΚΑ και η οποία αφορά στη χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες, τουλάχιστον 2 ατόμων, που διαμένουν συνεχώς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει στη διάθεση των δικαιούχων έως 30-10-2021 για την υποβολή των αιτήσεων, έτους 2021. Οι πολίτες των οποίων η αίτηση του 2020 απορρίφθηκε πρέπει να υποβάλουν ξανά για το έτος 2021 νέα αίτηση, προκειμένου να εξεταστεί η πλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Ο πολίτης μπορεί πλέον ηλεκτρονικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός του, με τους κωδικούς του TAXIS. Στη συνέχεια, μέσω της διαλειτουργικότητας και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ με email ή με sms θα αποστέλλεται στο τέλος η σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο.

Είκοσι τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 31 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 100.202 έλεγχοι, από τους οποίους οι 61.244 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 240 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

179 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 150 πρόστιμα των 300 ευρώ και 29 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 31 στη Στερεά Ελλάδα,

 27 στη Θεσσαλονίκη,

 23 στην Ήπειρο,

 19 στο Βόρειο Αιγαίο,

 16 στα Ιόνια Νησιά,

 15 στην Πελοπόννησο,

 13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   9 στην Κρήτη,

   8 στη Δυτική Ελλάδα,

   6 στη Δυτική Μακεδονία,

   6 στο Νότιο Αιγαίο και

   6 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 66.198 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 63.730 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.468 των 150 ευρώ.

12 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 8 στην Κρήτη και 4 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.637 ομοειδείς παραβάσεις.

49 παραβάσεις και 1 σύλληψη, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 1200 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κομμωτηρίου, για μη τήρηση λίστας ραντεβού,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κουρείου, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, κατά την είσοδο στη χώρα,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Θεσσαλονίκη,

- από 300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ και σε ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος για μη ανάρτηση πινακίδας υποχρεωτικής χρήσης μάσκας,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτη, σε καταστήματα.

Στην Κρήτη,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε καφενείο, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα,

- σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά , 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και ιδιοκτήτη, σε καταστήματα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 10.173 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.380 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι προτεινόμενες ειδικότητες του Δημόσιου ΙΕΚ Κόνιτσας

 


Το Δημόσιο ΙΕΚ Κόνιτσας καλεί όσους νέους και νέες ενδιαφέρονται να εκδηλώσουν την προτίμησή τους σε μια από τις παρακάτω προτεινόμενες ειδικότητες για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Οι προτεινόμενες ειδικότητες είναι οι εξής:

-Συνοδός Βουνού

-Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής(Πολυμέσα/web designer-developer/Video Games)

-Ζωγραφική Τέχνη

-Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας-Καλλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής

Όλα τα μαθήματα διενεργούνται απογευματινές ώρες στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Κόνιτσας σε ιδιόκτητα κ πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2655360349 (κ. Νίκου Iωάννα) ώρες γραφείου είτε με αποστολή email στο lazoyiannis@konitsa.gr

ΔΕΗ: Νέα διαδικασία διακανονισμού οφειλών του αγροτικού τιμολόγιου

 


Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την νέα διαδικασία διατήρησης του αγροτικού τιμολογίου με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, κ. Γιώργο Στάσση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείο Περιβάλλοντος, «σε συνέχεια της συνάντησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση,  η ΔΕΗ προωθεί μέτρα διευκόλυνσης των αγροτών δρομολογώντας μία νέα απλοποιημένη διαδικασία διατήρησης του αγροτικού τιμολογίου με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθ. 140424/ΦΕΚτΒ/814/2017) είναι υποχρεωτική η έκδοση νέου Δελτίου Νο1 (Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών στοιχείων) για τις υφιστάμενες και ήδη ηλεκτροδοτημένες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις και η υποβολή τους στον εκάστοτε Προμηθευτή.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία για την έκδοση της Άδειας Χρήσης Νερού και του Δελτίου Νο1 είναι αρκετά χρονοβόρα, εναλλακτικά και μέχρι την έκδοσή τους, η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα στους αγροτικούς πελάτες της να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την πιο πρόσφατη Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το Αγροτικό Τιμολόγιο, αρκεί να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά, εύκολα και γρήγορα στο www.dei.gr :

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου

 


Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Φιλιάτες Θεσπρωτίας, πλατεία, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Παραλία Πάργας, Πρέβεζα, 09:00-13:30.

Παιδιά: Πως θα καταλάβετε αν έχουν πρόβλημα τα μάτια τους;

 


Η παιδική ηλικία έχει κρίσιμη σημασία για την ανάπτυξη της όρασης, γι' αυτό το λόγο κάθε σύμπτωμα που εκδηλώνουν τα παιδιά στα μάτια πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους γονείς. Δυστυχώς όμως μερικά δεν μοιάζουν απειλητικά και υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και η έγκαιρη διάγνωση σοβαρών προβλημάτων.

«Η όραση παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Δυστυχώς, όμως, πολλά νήπια και παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν οφθαλμολογικά προβλήματα τα οποία περνούν απαρατήρητα από τα ίδια και τους γονείς τους», λέει ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Οι αδιάγνωστες οφθαλμικές παθήσεις και διαταραχές, όμως, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού, να επέμβουν στη μάθηση, ακόμα και να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια της όρασης. Μπορεί ακόμα να επηρεάσουν τις επιδόσεις στο σχολείο και να έχουν συνέπειες στην ευεξία του παιδιού που μπορεί να το συνοδεύουν μέχρι και την ενήλικη ζωή».

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και με τον πιο απροσδόκητο τρόπο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγχει το παιδί προληπτικά ο οφθαλμίατρος σε τακτά χρονικά διαστήματα και οπωσδήποτε πριν αρχίσει το σχολείο.