Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Υποδοχή Ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου στην Ιερά Μονή Άβελ Βησσάνης Πωγωνίου

 


Το απόγευμα της Τετάρτης  8 Νοεμβρίου 2023 έγινε υποδοχή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου στην Ιερά Μονή Άβελ Βησσάνης Πωγωνίου.

Ξεκινούν την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το Youth Pass

 


Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth Pass με στόχο την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους 18 και 19 ετών.

Ομοίως με το Freedom Pass, το οποίο είχε δοθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι του Youth Pass είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα. Δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Συνεπώς, για τη φετινή ενίσχυση, μπορούν να κάνουν αίτηση, οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2022 έως και 31.12.2022. Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, ώρα 14:00

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας καλούμε στις δεκατέσσερις (14) του μηνός Νοεμβρίου έτους 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00, στην ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 167 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με τα παρακάτω θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Της παράταξης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ»:

α) Σχετικά με προσβολή καλλιεργειών εσπεριδοειδών από τον «μαύρο αλευρώδη» -ενέργειες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας

β) Σχετικά με καταγραφή αυθαιρεσιών στην ακτογραμμή Ηπείρου

γ) Σχετικά με τη μείωση αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων—Επιπτώσεις στην κοινωνία-Προβλήματα φοιτητών

Της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ»:

α) Για την «καθαρότητα» της Λίμνης Παμβώτιδας

β) Για την απόληψη υλικού από τον ποταμό Αρέθωνα της Εταιρείας ‘’Αφοί Παπαϊωάννου ΑΤΕΒΕ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ

γ) Για τη Γέφυρα της ΑΡΙΣΤΗΣ

δ) Για τη χορήγηση προσωρινής άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ΚΤΕΛ στην Ηγουμενίτσα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, σε βάρος της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λαδοχωρίου».

Της παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»:

Εξυπηρέτηση προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου ή απαιτήσεων τρίτων κ.α., κατά την τρέχουσα θητεία της περιφερειακής αρχής, καθώς και την αντιμετώπιση παλαιότερων υποχρεώσεων του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.».

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Επικύρωση πρακτικών -αποφάσεων των συνεδριάσεων: 13η/3-8-2023 (τακτική διά ζώσης), 14η/28-8-2023 (κατεπείγουσα διά περιφοράς) και 15η/7-9-2023 (κατεπείγουσα – διά περιφοράς)

2. Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2024

3. Έγκριση 5ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2023

4. Έγκριση 7ης τροποποίησης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2023

5. Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου, για το Γ΄ τρίμηνο του 2023

6. Έγκριση θέσπισης πάγιου κατ’ αποκοπή χορηγήματος καθαριότητας, οικ. έτους 2024

7. Έγκριση Ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, με την κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ 2» της Περιφέρειας Ηπείρου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Δήμος Ζίτσας: Επιμνημόσυνη δέηση για τους Εθνικούς Ευεργέτες στην Κοινότητα Γραμμένου

 


Επιμνημόσυνη δέηση και δοξολογία υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μεγάλων του Έθνους Ευεργετών Ζωσιμαδών και Καπλάνη που κατάγονται από την Κοινότητα Γραμμένου τέλεσαν ο Δήμος Ζίτσας και η Τοπική Κοινότητα το πρωί της Τετάρτης (08/11/2023). «Αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής  και οφειλόμενο χρέος σε εκείνους που σε δύσκολες εποχές με ανιδιοτέλεια και φιλοπατρία προσέφεραν τα πάντα για τη στήριξη της πατρίδας και την ενίσχυση του λαού της» αναφέρει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την εκδήλωση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Γραμμένου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στην πλατεία και ομιλία από τον φιλόλογο – συγγραφέα Σπύρο Εργολάβο ο οποίος αναφέρθηκε στους ευεργέτες και την προσφορά τους στον τόπο μας.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλειος Βράττος, Πρόεδροι όμορων Κοινοτήτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο διοικητής του Α.Τ. Ζίτσας Κων/νος Μάντζιος, αντιπροσωπείες μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία του Δήμου και δεκάδες κόσμου της περιοχής.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr  

Σεισμική δόνηση 3,3 R, 12 χλμ Βορειοανατολικά της Λούτσας Πρέβεζας

 


Σεισμική δόνηση έντασης 3,3 R, σημειώθηκε στις 13:49 το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2023, 12 χλμ Βορειοανατολικά της Λούτσας Πρέβεζας.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χλμ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη Νοεμβρίου, ώρα 09:00

 


Την Πέμπτη 09-11-2023 και ώρα 09:00 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση του σχεδίου της 7ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2023 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατάρτιση του πίνακα οικονομικής στοχοθεσίας Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2024 στα πλαίσια έγκρισης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2024 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 24-08-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση ερειπωμένης πτέρυγας της Ι.Μ. Παναγίας Ραϊδιώτισσας», προϋπολογισμού € 170.000,00 με ΦΠΑ.

Έγκριση του 4ου/06-11-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 15-09-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ.

Έγκριση ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Τεχνική υποστήριξη για την αναθεώρηση ΗΜ μελετών για το έργο «Εκσυγχρονισμός και επέκταση των Ιαματικών Λουτρών Αμαράντου», που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου THEROUTE_NET του Προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020 (παροχή υπηρεσιών)».

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου

 

Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

1) Την Παρασκευή 10-11-2023:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές Κουκλιοί, Μαζαράκι, Ριάχοβο, Καταράκτης, οικ. Μελίσσι και ποιμνιοστάσια των παραπάνω περιοχών.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.


Τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους

 


Τα μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους και την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραθέτοντας παράλληλα σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, είναι, όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ:

1. Νέα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος προάγουν τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση, προς όφελος των καταναλωτών, για τις τιμές των προμηθευτών. Για πρώτη φορά, κάθε καταναλωτής θα ξέρει τι πληρώνει στον προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και για ποιο λόγο. Θεσπίζεται το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο είναι ένα ειδικό τιμολόγιο, κοινό για όλους τους προμηθευτές. Βασικό του πλεονέκτημα είναι πως διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή.

2. Έκτακτη ενίσχυση ενεργειακά ευάλωτων με βάση τις ανάγκες θέρμανσης για ηλεκτρική ενέργεια

Το εύρος της έκτακτης ενίσχυσης, σε ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ρεύμα, θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ. Υπολογίζεται πως από το μέτρο θα ωφεληθούν 1,2 εκατ. καταναλωτές. 

Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών, ενώ θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν το παραπάνω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που θα συνεχίσει να ενισχύεται. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει από τις 10 έως τις 30 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

 


Η πλατφόρμα θα ανοίξει αυτόματα στις 30 Νοεμβρίου 2023

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού θα κλείσει προσωρινά για τους πολίτες στις 10 Νοεμβρίου 2023, στις 18:00, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της πέμπτης δόσης του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει αυτόματα στις 30 Νοεμβρίου 2023, όπως ενημερώνει ο Οργανισμός, ο οποίος σημειώνει ότι για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

Προσθέτει, δε, ότι η αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Επίδομα Παιδιού, τις κατηγορίες που ανήκουν οι πολίτες ανάλογα με το εισόδημά τους και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου

 


Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00.

Καρκίνος Προστάτη: Fusion βιοψία και ρομποτική προστατεκτομή

 


Ο καρκίνος του προστάτη έχει λάβει τα τελευταία χρόνια επιδημικές διαστάσεις και αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άνδρες.
«Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη, έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους από τη νόσο, αλλά και τις επιπλοκές που συνόδευαν παλαιότερες θεραπείες της, όπως η ανοιχτή προστατεκτομή με τομή, επισημαίνει o δρ Νικόλαος Α. Κωστακόπουλος MD, PHD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ
Επιμελητής Α΄ Ουρολογικής Κλινικής
Metropolitan General και συνεχίζει:

Η Fusion διαπερινεϊκή βιοψία του προστάτη, αποτελεί την πιο σύγχρονη, με ακρίβεια και με τη μεγαλύτερη ασφάλεια τεχνική, για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Με ειδικό λογισμικό, συνδυάζονται οι εικόνες της πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας, που έχει κάνει ο ασθενής, με τον υπέρηχο του προστάτη, ώστε να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν με ακρίβεια χιλιοστού οι ύποπτες εστίες, από τις οποίες χρειάζεται να ληφθούν βιοψίες».

Η τεχνική πραγματοποιείται με ειδική κεφαλή υπερήχου και πλέγμα μέσα από το περίνεο (το δέρμα μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού) και όχι μέσω του ορθού και με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για σοβαρή ουρολοίμωξη και σήψη που υπάρχουν με την κλασική διορθική (μέσω του ορθού) βιοψία. Η καινούργια τεχνική δεν απαιτεί παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο, και την ίδια ημέρα επιστρέφει στο σπίτι του και στις δραστηριότητές του.