Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για κλοπή από μονοκατοικία στη Θεσπρωτία

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, ο οποίος εμπλέκεται σε κλοπή από μονοκατοικία στους Σπαθαραίους Θεσπρωτίας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, προχθές (17-02-2021) το πρωί, εισήλθε σε μονοκατοικία, εκμεταλλευόμενος ολιγόλεπτη απουσία της ιδιοκτήτριας, από όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό, χρυσαφικά, βιβλιάρια και κάρτες τραπεζών.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Νίκος Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» από τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Φεβρουαρίου ο Δήμος Ζίτσας

 

Κατά τη  σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού από ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι λόγω της  αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούνται στην περιοχή, ο Δήμος Ζίτσας μπαίνει στο «κόκκινο» από στις 6  ξημερώματα του Σαββάτου 20 Φεβρουαρίου έως την 1 Μαρτίου. 

Ο κ. Χαρδαλιάς ακόμη ανάφερε ότι η κατάσταση στην Ήπειρο προβληματίζει και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου θα γίνει σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στο νομό Ιωαννίνων.

Ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν στις "κόκκινες" περιοχές

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο Β («κόκκινες» περιοχές) όπως στον Δήμο Ζίτσας πέρα από τα υπάρχοντα οριζόντια μέτρα ισχύουν τα εξής:

*Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί

*τηλεκπαίδευση για τα λύκεια

*πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

*λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και *λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και

*κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο "κόκκινο επίπεδο" τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως επίσης και τα Γυμνάσια παραμένουν σε δια ζώσης λειτουργία.

Η τηλεκπαίδευση εφαρμόζεται μόνο για τους μαθητές των Λυκείων. 

Οι μαθητές δηλαδή νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων στον Δήμο Ζίτσας θα προσέρχονται κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα στις τάξεις τους.

Άρτα: Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα της αγοράς οχήματος

 


Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού που κατηγορείται για απάτη με το πρόσχημα της αγοράς οχήματος.

Ειδικότερα, την 12-02-2021, ο κατηγορούμενος τηλεφώνησε σε ημεδαπό που είχε αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση μοτοσικλέτας έναντι -500- ευρώ και αφού προφασίστηκε ότι επιθυμεί να την αγοράσει, πέτυχε με κατάλληλες υποδείξεις που έκανε στον πωλητή να μεταφέρει εκείνος μέσω τραπεζικής εφαρμογής στο λογαριασμό του κατηγορούμενου το χρηματικό ποσό των -2.789- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αλλαγή πεδίου εφαρμογής επιθεώρησης ψεκαστικών μηχανημάτων

 

ΨΕΚΑΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους κατόχους ψεκαστικών μηχανημάτων ότι σύμφωνα με την Υ.Α. με αριθμό Ε8/ 62/19732/21-1-21 (ΦΕΚ 499/Β/2021), άλλαξε το πεδίο εφαρμογής της Υ.Α. με αριθμό Ε8 1831/39763/7-4-2015, και πλέον είναι υποχρεωτική η επιθεώρηση όλων των ψεκαστικών μηχανημάτων είτε είναι αυτοκινούμενοι, είτε δυναμοδοτούμενοι από γεωργικό ελκυστήρα ή άλλο αγροτικό μηχάνημα, είτε έχουν ανεξάρτητη - αυτόνομη πηγή δυναμοδότησης (όπως π.χ. ψεκαστικά αυλού που φέρονται επί αγροτικών αυτοκινήτων ή ρυμουλκούμενων πλατφορμών, ψεκαστικά θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων σταθεροί και ημιφορητοί/ημικινητοί ψεκαστήρες κ.λπ.).

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι επινώτιοι ψεκαστήρες οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται (τουλάχιστον σε αυτήν την φάση) σε αντίστοιχη υποχρέωση.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) ευρώ έως (5.000) ευρώ, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 4036/2012:

α) Στους ιδιοκτήτες ψεκαστικών που δε μεριμνούν για την καταγραφή ή/και την επιθεώρηση του εξοπλισμού τους και ο εξοπλισμός τους δε φέρει αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας (Sticker).

β) Στους ιδιοκτήτες ψεκαστικών που φέρουν αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας (Sticker), αλλά διαπιστωθεί ότι η κατάσταση του ψεκαστικού αποκλίνει από εκείνη που αποτυπώνεται στην έκθεση τεχνικού ελέγχου και στο πιστοποιητικό επιθεώρησης.

γ) Σε όποιον διαθέτει στην αγορά εξοπλισμό που δεν είναι εφοδιασμένος με πιστοποιητικό επιθεώρησης και αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας (sticker).

Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων, στο τηλέφωνο 2651364120 (κα Σταυράτη Αγγελική).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΟΔΥ: Είκοσι οκτώ θάνατοι σήμερα, 1.460 νέα κρούσματα

 


2 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι οκτώ θάνατοι, 1.460 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.460, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 177.494 (ημερήσια μεταβολή+0,8%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.615 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.249 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 88,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.267 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή +53,04%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη».

Απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, στο δήμαρχο Δρόπολης και Πωγωνίου κ. Δημήτρη Τόλη

 


Κύριε Δήμαρχε,

Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον ακριβώς λόγο διαμαρτύρεστε δημόσια και εκφράζετε τη λύπη σας για τη δήλωση μου, που έχει στόχο την αποφυγή αυστηρού Lockdown σε μια περιφερειακή ενότητα των 150.000 κατοίκων.

Μου προκαλεί δε κατάπληξη η αναφορά σας ότι η δήλωσή μου «είναι προσβλητική» και ότι «στοχοποιούνται οι συμπατριώτες μας».

Θεωρώ ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας και ειδικά όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης να λαμβάνουμε υπόψη πραγματικά γεγονότα και να μην αποδίδουμε προθέσεις που δεν υπάρχουν, καθώς εύκολα παρερμηνεύονται και προκαλούν ανησυχία, όπως συνέβη και με την ανάρτησή σου στο διαδίκτυο.

Εκ μέρους μου ουδέποτε έγινε με οποιονδήποτε τρόπο «στοχοποίηση» των ομογενών μας. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτό μπορεί να προκληθεί από άστοχους σχολιασμούς και τοποθετήσεις εξ εκείνων που ομιλούν εκ μέρους τους.

Επί της ουσίας, η Π.Ε. Ιωαννίνων βρίσκεται εδώ και σχεδόν πέντε μήνες σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ανάλογα των οποίων δεν έχουν ληφθεί στην περιοχή σας (όχι βέβαια με δική σας ευθύνη). Είναι μάλιστα αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρών μέτρων, τα οποία θα επηρεάσουν ριζικά την καθημερινότητα των 150.000 κατοίκων της, τις επιχειρήσεις κλπ..

Μέτρα που ασφαλώς- αν τελικά αποφασιστούν- δεν θα ισχύσουν στο δικό σας Δήμο, στον οποίο οι δραστηριότητες θα συνεχίζονται κανονικά, έστω και αν τα κρούσματα κορωνοϊού πολλαπλασιάζονται. Αυτή είναι μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όταν καταλογίζονται ευθύνες στις αρχές μιας άλλης περιοχής, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί να σταθούν δίπλα στον αντιπρόεδρο της ΚΑΒΗ Μόντη Κολίλα

 


Με μία απόφαση που μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές, το δικαστήριο Αργυροκάστρου καταδίκασε ερήμην σε 8 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση τον Αντιπρόεδρο της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Μόντη Κολίλα.

Οι κατηγορίες ήταν: «Πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια».

Όλα αυτά, σύμφωνα με τις κατηγορίες από την αλβανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, υποτίθεται ότι συνέβησαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2018 στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου  για  την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η ίδια η Αλβανία αναγνώρισαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Οι κατήγοροι αλλά και το δικαστήριο που πήρε την απόφαση δεν έδωσαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο κ. Κολίλας προσέβαλε τα εθνικά σύμβολα της Αλβανίας, όπως ισχυρίζονται, εκτός και αν θεωρούν ότι είναι προσβλητικό και αντισυνταγματικό το να υπενθυμίζουμε κάθε χρόνο τον Μάιο ότι το ίδιο το αλβανικό κράτος υπέγραψε μία συμφωνία με την οποία δεσμευόταν να σέβεται τα δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των τοπικών αρχών του Δήμου Δρόπολης και της Κοινότητας Βουλιαρατών, ενώ νομικά καλυπτόταν από το Άρθρο 7 της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων σύμφωνα με το οποίο

«Τα Μέρη θα επιληφθούν να εξασφαλίσουν σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα το σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και στην ελευθερία του συνεταιρισμού, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας».

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η πολιτική και τα ευχολόγια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1990 έως σήμερα, περί «ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας», έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό του αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου Μόντη Κολίλα καθώς και ολόκληρου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που δοκιμάζεται ξανά τα τελευταία χρόνια από την τακτική λευκής εθνοκάθαρσης που ασκεί εναντίον του ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Να τονιστεί ότι ο Μόντης Κολίλας κατάγεται από την Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου, είναι πολίτης τόσο της Ελλάδας όσο και της Αλβανίας, ενώ η σύζυγος του είναι αδερφή του Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα ο οποίος δολοφονήθηκε το 2010 από αλβανούς εξτρεμιστές επειδή μιλούσε ελληνικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

 

Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

18.02.2021

Εβδομήντα δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (60.139) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.821) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.331) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε (6) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.075) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (276) στην Αττική,

·         (128) στη Δυτική Ελλάδα,

·         (122) στη Θεσσαλονίκη,

·           (88) στην Κρήτη,

·           (77) στην Κεντρική Μακεδονία,

·           (73) στη Στερεά Ελλάδα,

·           (72) στην Ήπειρο,

·           (51) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·           (44) στην Πελοπόννησο,

·           (42) στη Θεσσαλία,

·           (42) στα Ιόνια Νησιά,

·           (26) στο Βόρειο Αιγαίο,

·           (17) στη Δυτική Μακεδονία και

·           (17) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (118.440) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (232) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (227) πρόστιμα των 300 ευρώ και (5) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (43) στην Αττική,

·         (27) στην Κεντρική Μακεδονία,

·         (24) στη Στερεά Ελλάδα,

·         (21) στο Βόρειο Αιγαίο,

·         (21) στη Δυτική Ελλάδα,

·         (16) στα Ιόνια Νησιά,

·         (16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         (14) στην Ήπειρο,

·         (12) στη Θεσσαλονίκη,

·         (11) στην Κρήτη,

·         (11) στο Νότιο Αιγαίο,

·           (6) στην Πελοπόννησο,

·           (6) στη Θεσσαλία και

·           (4) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (37.445) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (35.778) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.667) των (150) ευρώ.

·         (22) παραβάσεις και (6) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη ιδιοκτήτριας καφέ-μπαρ, με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 15ημερη αναστολή λειτουργίας. Επιπλέον επιβλήθηκαν σε (4) πελάτες από 300 ευρώ πρόστιμο.

Στην Κρήτη, σύλληψη ιδιοκτήτη καφενείου με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 15ημερης αναστολής λειτουργίας, καθώς και από 300 ευρώ σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη , 300 ευρώ πρόστιμο σε καφεκοπτείο, για ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Ήπειρο,

- (2) συλλήψεις και επιβολή προστίμου 5.500 ευρώ έκαστο, για είσοδο στη χώρα από μη θεσμοθετημένο σημείο της Ελληνοαλβανικής μεθορίου,

- σύλληψη και 5.000 πρόστιμο για παραβίαση κατ’ οίκον περιορισμού,

- (2) πρόστιμα 3.000 ευρώ, αντίστοιχα, σε (2) καφετέριες, για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκε πρόστιμο 300 ευρώ σε συνολικά (4) πελάτες.

Στη Στερεά Ελλάδα, 300 ευρώ πρόστιμο σε παντοπωλείο, για ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στο Βόρειο Αιγαίο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) συμμετέχοντες.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.322) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.175) άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν (2) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (48) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.