Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: Διατροφικές «παγίδες»

 


Τα Χριστούγεννα για την έγκυο έχουν μία ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, καθώς διανύει μία από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής της, εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας, με τη χαρά της αναμονής αλλά και τις ανησυχίες για την υγεία της ίδιας και του αγέννητου παιδιού της.

Μπορεί  λοιπόν το άγχος και η κούραση για την προετοιμασία των γιορτών να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά μην ξεχνάτε ότι η πρωταγωνίστρια αυτά τα Χριστούγεννα είστε εσείς!

Απολαύστε την εμπειρία, ξεκουραστείτε και δώστε προσοχή στις οδηγίες του γυναικολόγου σας ειδικά σε ότι αφορά στη διατροφή.

«Κανείς δεν πρόκειται να σας απαγορεύσει αυτή την περίοδο μικρές διατροφικές παρασπονδίες, αλλά απέναντι σε κάποιες λιχουδιές θα πρέπει να παραμερίσετε την όποια παρόρμηση έχετε και να φερθείτε συνετά.

Στο Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, σε κάποιο κάλεσμα ή σε μία απλή έξοδο για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, θα πρέπει να θυμηθείτε ότι κάποια πράγματα θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το μωρό σας και τη δική σας υγεία» λέει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.

ΕΟΔΥ: Ενενήντα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 7.665 νέα κρούσματα

 


10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα τέσσερις θάνατοι σήμερα  7.665 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.665, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.064.243 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 206 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.591 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 94, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.292 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 624 (60.6% άνδρες).

 Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 79.0% έχει ποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 524 (83.97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (16.03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.708 ασθενείς.

Οι εισαγωγέςβνέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 342 (ημερήσια μεταβολή +9.62%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 324 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στο πλαίσιο εορτασμού των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συγκέντρωσαν εθελοντικά διάφορα είδη, τα οποία προσφέρθηκαν σε Ιδρύματα και φορείς

 

Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προγραμμάτισε και υλοποίησε πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών και δώρων (τρόφιμα, είδη ρουχισμού, παιχνίδια κ.α.) από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ενίσχυση φορέων και Ιδρυμάτων, στέλνοντας μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Τα είδη που συγκεντρώθηκαν από το προσωπικό του Επιτελείου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, παραδόθηκαν σε φιλανθρωπικά Ιδρύματα και φορείς και συγκεκριμένα:

από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων στο Ίδρυμα της Μονής Ντουραχάνης «Το Άνθος»,

από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας στο «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών / Μ.Ε.Α.»,

Κιβωτός Ηπείρου: Χριστουγεννιάτικες ευχές

 

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Κιβωτός Ηπείρου.

Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων από το Φανάρι, στην ΕΡΤ3 και την ERTWorld, το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, στις 08:00

 


Η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων  από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, στην ΕΡΤ3 και την ERTWorld το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, στις 08:00

Από την καρδιά της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Φανάρι, η ΕΡΤ3 – και η ERTWorld σε όλον τον κόσμο – θα μεταδώσει απευθείας την Θεία Λειτουργία της ημέρας των Χριστουγέννων.

Το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, στις 8 το πρωί, θα συνδεθούμε με τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό

Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Κωνσταντινούπολη, για να παρακολουθήσουμε την κατανυκτική ακολουθία των Χριστουγέννων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Είκοσι ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 95.664 έλεγχοι, από τους οποίους οι 50.961 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 282 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

140 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

38 στη Θεσσαλονίκη,

21 στην Ήπειρο,

19 στη Θεσσαλία,

19 στη Δυτική Ελλάδα,

11 στην Πελοπόννησο,

10 στην Κεντρική Μακεδονία,

 9 στο Βόρειο Αιγαίο,

 7 στη Δυτική Μακεδονία,

 3 στη Στερεά Ελλάδα,

 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

 1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 78.972 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 75.568 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.404 των 150 ευρώ.

7 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, 4 στο Βόρειο Αιγαίο, 1 στη Θεσσαλία, 1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 1 στην Θεσσαλονίκη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.442 ομοειδείς παραβάσεις.

132 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτη καταστήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες και οδηγούς οχημάτων.

Στην Αττική,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υπηρεσιών θεάματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες διότι έφεραν πλαστά πιστοποιητικά,

- 4 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση για μη νόμιμη πληρότητα επιβατών σε λεωφορείο καθώς και 2 παραβάσεις σε χώρο αναμονής λεωφορείων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων. Επιπλέον 1 παράβαση, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, από επιβάτη λεωφορείου.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων. Επιπλέον 1 παράβαση, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, από επιβάτη λεωφορείου.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων. Επιπλέον 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες και οδηγό λεωφορείου και ΙΧΕ οχήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 27.560 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.794 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 522 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Χριστουγεννιάτικες ευχές

 

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία Δεκεμβρίου 2021


Πραγματοποιήθηκε
 την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, η 59η Δημόσια Κλήρωση για τις συναλλαγές του Νοεμβρίου του 2021

Σε κάθε φορολοταρία που πραγματοποιείται κάθε μήνα, συνολικά 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Μετά την είσοδο σε αυτήν θα πρέπει να πατήσετε «κλικ» στην ένδειξη Δημόσιες Κληρώσεις, και μετά, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής σας στο TAXIS, να μπείτε στην ειδική εφαρμογή που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

Υποχρεωτική η μάσκα στις εκκλησίες

 


Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και στις εκκλησίες καθώς και ότι παραμένει η υποχρέωση χρήσης της σε θέατρα, σινεμά και τους χώρους ψυχαγωγίας.

Συμπλήρωσε ότι θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Καχριμάνης Αλέξανδρος: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2021 και Νέο Έτος 2022 στο www.tzourlakos.com/

 


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος, στέλνει τις εορτάσιμες ευχές του σε όλους τους απανταχού ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου

 


Την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISO BOX), 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-16:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Συβότων, 10:00-14:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Φιλιατών, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-16:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Χριστούγεννα με τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ3, 102FM και 9,58FM

 




Την ημέρα των Χριστουγέννων και την δεύτερη της μεγάλης γιορτής, τα δύο ραδιόφωνα της ΕΡΤ3, ο 102fm και ο 9,58fm, μας έχουν ετοιμάσει, σε κοινή μετάδοση, ένα ειδικό εορταστικό πρόγραμμα.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου, το πρωί, 8:00- 11:00, ξεκινάμε με την Χρύσα Νάνου και την Φωτεινή Στεφανοπούλου στον «Μικρό Μεγάλο Κόσμο», που θα μας κάνουν συντροφιά και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τις ίδιες ώρες. Στη συνέχεια, και τις δύο μέρες, στον 102fm, 11:00-13:00 ακολουθεί ο Θανάσης Βικόπουλος και στον 9.58, τις ίδιες ώρες, η Φωτεινή Μπαλογιάννη.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη Μαριάννα Καλαιτζή, 13:00-15:00, η οποία, σε κοινή μετάδοση 102fm και 9.58fm και τις δύο μέρες, θα προσπαθήσει να «στολίσει» το χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό τραπέζι με μουσικές και τραγούδια.

Ακολουθεί 15:00-17:00 ο Θωμάς Σιώμος που θα μας ταξιδέψει με το Χριστουγεννιάτικο «Μαγικό Λεωφορείο», ενώ 17:00-18:00 θα μεταδώσουμε μελωδίες από αγαπημένα μιούζικαλ, όπως τα παρουσιάζει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, σε ραδιοφωνική επιμέλεια του Δημήτρη Νικολούδη.

Αμέσως μετά, 18:00-20:00, ζωντανά από το στούντιο, η Πία Μπακογιώργου θα μας κάνει παρέα με μουσικές επιλογές, ανάλογες του εορταστικού κλίματος. Την μέρα κλείνουν τα Χριστουγεννιάτικα Αμπαζούρ του Θανάση Γωγάδη (20:00-22:00), και τα γιορτινά Σαββατόβραδα με τον Δημήτρη Νικολούδη (22:00-24:00).

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων: Θεολογικό μνημόσυνο, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00

 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Πρόσκληση στη Διαδικτυακή Σύναξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Θεολογικό μνημόσυνο: 

Μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ

Ομιλητές:

Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος

Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Αθανάσιος

Θωμάς Ιωαννίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ

Χαράλαμπος Μπούσιας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπ. Δυτ. Αττικής

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Ώρα 20:00

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συμμετοχής στην εκδήλωση: synaksi.petheol.gr

Ζωντανή μετάδοση στο:

live.petheol.gr

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πως πρέπει να αντιμετωπίζεται;

 


Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ο μυϊκός δακτύλιος που υπάρχει στο κάτω μέρος του οισοφάγου και εμποδίζει την παλινδρόμηση της τροφής από το στομάχι για κάποιο λόγο δεν κλείνει εντελώς, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να μπορεί να επιστρέψει στον οισοφάγο.

«Συχνά συνυπάρχει µε διαφραγµατοκήλη, κατά την οποία τμήμα ή ολόκληρο το στομάχι εισέρχεται από το οισοφαγικό τρήμα ή από άλλα ελλείμματα του διαφράγματος, στον θώρακα, προκαλώντας χρόνια ή οξέα προβλήματα», εξηγεί ο δρ Ιωάννης Κ. Κοζαδίνος, Διευθυντής της Α΄ Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan Hospital.
Εκτός από τη διαφραγµατοκήλη, άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες γνωστοί σήμερα είναι:

·         Η παχυσαρκία

·         Το κάπνισμα

·         Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (λιπαρές τροφές, τηγανητά, καυτερές τροφές) και ποτών

·         Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση

·         Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων σε συνδυασμό με κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό

·         Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (π.χ. αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές β-υποδοχέων, βρογχοδιασταλτικά, ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου, ντοπαµινεργικά φάρμακα, προγεστερόνη, κ.ά.).

Συμπτώματα

Αυτά περιλαμβάνουν:

·         Οπισθοστερνικό καύσο

·         Όξινες αναγωγές

·         Πόνο στον στόμαχο ή οπισθοστερνικά

·         Επιµένοντα πόνο στον λαιμό, βράγχος φωνής ή λαρυγγίτιδα

·         Χρόνιο βήχα, άσθμα αρχόµενο σε μεγάλη ηλικία, άσθμα κυρίως τις βραδινές ώρες και συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού

·         Αίσθημα ξένου σώματος στον λαιμό

·         Κακή στοματική υγιεινή

·         Δυσφαγία ή οδυνοφαγία, πόνο δηλαδή κατά την κατάποση τροφών.

Σεισμική δόνηση 4,1 R, 24 χλμ Δυτικά-Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων


Σεισμική δόνηση έντασης 4,1 R σημειώθηκε στις 3:17 τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Δεκεμβρίου 2021, 24 χιλιόμετρα Δυτικά-Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10  χλμ.