Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Οι δημοτικές εκλογές και το δημοτικό τραγούδι

«Αφέντη μου, αφεντάκη μου και συ βρε νοικοκύρη,
πέντε φορές αφέντεψες και πάλι αφέντης είσαι

 Γράφει ο Κίτσος ο Αθαμάνας

Τον βλάχο τον εχάσαμε και τα βουνά ρημάξανε.
Πέθανε ο βλάχος, πέθανε μέσα στο γιδομάντρι
και τον κλαίει μια σιούτα μαύρη

Η Ελληνική Δημοτική Παραδοσιακή Μουσική είναι το πιο τέλειο και άψογο δημιούργημα μιας ανώνυμης λαϊκής ψυχής. Τόσο η μουσική σύνθεση των παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών όσο και οι στίχοι τους, γράφτηκαν κατά κανόνα από ταλαντούχους ανώνυμους συνθέτες. Ο λαϊκός μας ποιητής τραγούδησε στις περισσότερες εκδηλώσεις της ζωής του Έλληνα, με τα πιο απλά και ωραία χρώματα, με τα πιο απέριττα και λιτά λόγια, με δωρική ομορφιά και συνέδεσε τα δημοτικά τραγούδια με όλες τις εναλλαγές της ζωής του και με όλα τα γεγονότα που τη συγκλόνισαν και τον έκαμαν  να αισθανθεί και να γευτεί τη χαρά και τη λύπη.

Υπουργείο Παιδείας: Από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 2 Μαΐου οι αιτήσεις για μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για μεταθέσεις, από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 2 Μαΐου, στις Διευθύνσεις στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί προσωρινά.

Η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις περιπτώσεις μεταθέσεων, εκτός από την κατηγορία των «αμοιβαίων», για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.

"Ήπειρος Ανατροπής": Οι 13 νέοι υποψήφιοι της Όλγας Γεροβασίλη στα Ιωάννινα

Η "Ήπειρος Ανατροπής" με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη, ανακοίνωσε και τα υπόλοιπα 13 στελέχη της παράταξης, που ολοκληρώνουν το ψηφοδέλτιο για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Στη νικηφόρα προσπάθειά μας για την ανατροπή και στην Ήπειρο συμμετέχουν οι παρακάτω υποψήφιοι σύμβουλοι:
1. Βαϊμάκη Ευτυχία, Ελεύθερη Επαγγελματίας
2. Γοδέβενου Ελένη, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής
3. Ζιάκα Κασσιανή, Αρχιτέκτονας-Εκπαιδευτικός
4. Κάλτσας Κώστας, Αγρότης
5. Λιλής Παύλος, Πολιτικός Μηχανικός, εργαζόμενος στο Δήμο Ιωαννιτών
6. Μακάριος Βαγγέλης, Οικονομολόγος, εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΙ
7. Μπασιούκας Κώστας, Γιατρός Δερματολόγος, τ. Πανεπιστημιακός
8. Μπράνης Αντώνης, Ελεύθερος Επαγγελματίας
9. Πεπόνης Ηλίας, Δικαστικός Επιμελητής
10. Ρέκατας Θωμάς, Συνταξιούχος Υπάλληλος ΔΕΗ
11. Τζιάλλας Δημήτρης, Νοσηλευτής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
12. Τσίνος Βασίλης, Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός , Ελεύθερος Επαγγελματίας
13. Τσιούρης Χρήστος, Κτηνοτρόφος         

Εμπαιγμός για 300.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Σε εμπαιγμό για 300.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν διακόψει τη δραστηριότητα τους λόγω της κρίσης εξελίσσεται ή δέσμευση της κυβέρνησης για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και τα κριτήρια που τίθενται αποκλείουν το 90% των οφειλετών.
Συγκεκριμένα με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ που παρουσιάζουν τα www.dikaiologitika.gr αποκλείονται από της ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περί τους 280.000 οφειλέτες οι οποίοι εμφανίζουν για τριετία μέσο όρο οικογενειακού εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ.
Η απόφαση αναφέρει ότι ο ΟΑΕΕ θα παρέχει παροχές ασθενείας με την χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας σε όσους έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές και ρυθμίσουν ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Αυτό προβλέπεται σε νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και θα ισχύσει μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης.

Λάθη εντοπίζονται στα προσυμπληρωμένα στο Ε1 στοιχεία τόκων καταθέσεων

Αντιμέτωποι με νέα ταλαιπωρία βρίσκονται οι φορολογούμενοι λόγω λαθών που έχουν εντοπισθεί στα στοιχεία των τόκων καταθέσεων που έχει αναρτήσει στο Taxisnet η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Κάποιες τράπεζες δεν ακολούθησαν εξαρχής τις υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας με αποτέλεσμα να εισαχθούν στο σύστημα λάθος δεδομένα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν για την ακρίβειά τους.
Το πρόβλημα έχει να κάνει με το πέρασμα στο Taxisnet τόκων καταθέσεων από λογαριασμούς με τους οποίους ο φορολογούμενος δεν έχει καμία απολύτως σχέση.
Σύμφωνα με καταγγελίες, φορολογούμενοι διαπίστωσαν πως στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης φόρου εισοδήματος (Ε1) τούς έχουν περαστεί τόκοι από άγνωστους λογαριασμούς.

Κάλεσμα του υποψηφίου Δημάρχου Πωγωνίου, της Δημοτικής Παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου» Κωνσταντίνου Καψάλη

Κωνσταντίνος Καψάλης
Υποψήφιος Δήμαρχος Πωγωνίου
Συνδημότες  και συνδημότισσες,
   Πριν από τρία χρόνια και λίγους μήνες επωμιστήκαμε το πιο δύσκολο έργο στα χρόνια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Επωμιστήκαμε το δυσβάστακτο βάρος της αντιμετώπισης του πιο απαισιόδοξου σεναρίου για το μέλλον της χώρας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρά την τεράστια   μείωση των επιχορηγήσεων σχεδόν στο 70% , έπρεπε τάχιστα όλοι να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα. 
Δρομολογήσαμε χωρίς καθυστέρηση  την ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ του Δήμου, βοηθώντας ισότιμα το κάθε Τοπικό Διαμέρισμα βάση των αναγκών του. Αντιμετωπίσαμε με τον ίδιο γνώμονα όλους τους πολίτες. Τολμούμε να πούμε ότι καταφέραμε να λύσουμε  τα  προβλήματα που είχαν προκύψει από τους πρώην ΟΤΑ και να καταρτίζουμε προϋπολογισμούς που να δίνουν λύση στα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας του νέου μεγάλου Δήμου. 

Γιάννενα: Συνελήφθη ένας 43χρονος ημεδαπός με ηρωίνη

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (80,8) γραμμάρια ηρωίνης

Συνελήφθη, σήμερα (17-04-2014) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 43χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.
Ειδικότερα, σήμερα μετά τα μεσάνυχτα, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον 43χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους (80,8) γραμμαρίων, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (26) ναρκωτικά χάπια, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. 

Κατσικά Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για οφειλές προς το Δημόσιο

Συνελήφθησαν, σε διαφορετικές περιπτώσεις, χθες (16-04-2014) το πρωί, στα Ιωάννινα και στον, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, δύο ημεδαποί, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη στα Ιωάννινα, 69χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου, έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, ύψους (196.952,32) ευρώ.
Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη στον Κατσικά Ιωαννίνων, 46χρονος ημεδαπός, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο, ύψους (154.572,83) ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Ανατροπές και ανακατατάξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων


«Πριμ» και μειώσεις

 Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα βάσει του νέου -μεταβατικού- συστήματος αξιολόγησης διά της ποσόστωσης.
Έως το 60% θα παίρνει βαθμό 7 έως 8 και έως το 25% θα αξιολογείται με 9 έως 10 (άριστα). Η αξιολόγηση θα λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο με τα τυπικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου ή των υπαλλήλων μιας μονάδας (πχ πτυχία) αλλά, κυρίως, και με τα ουσιαστικά (πχ απόδοση). Ωστόσο, εφόσον η αξιολόγηση καταλήγει σε βαθμό 1-6 ή 9-10 θα πρέπει τα αιτιολογείται με πραγματικά στοιχεία όχι βάσει αξιολογικών χαρακτηρισμών.
Σε όσους υπαλλήλους «κοπούν» και δεν περάσουν τη βάση θα προτείνονται μέτρα βελτίωσης της απόδοσης της όπως η επιμόρφωση τους ή η μετάταξη τους σε άλλη οργανική μονάδα. 
Όποιος υπάλληλος πήρε βαθμό κάτω από τη βάση έχει δικαίωμα έντασης. 
Η εν λόγω διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 30η Ιουνίου. 

Εγκύκλιος-προειδοποίηση σε όσους δεν υπέβαλαν δηλώσεις από το υπουργείο οικονομικών

Χρονικό περιθώριο έως τις 20 Ιουνίου έχουν οι επιτηδευματίες να υποβάλλουν εκπρόθεσμα όλες τις φορολογικές δηλώσεις της περιόδου 2011-2013. 
Σε διαφορετική περίπτωση, από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 33 του κώδικα φορολογικών διαδικασιών, σύμφωνα με το οποίο η «Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της». 
Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη η οποία αναρτήθηκε πριν από λίγο στη Διαύγεια.

 Η εγκύκλιος

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Μεγάλη Πέμπτη

Την 17-04-2014, Μ. Πέμπτη και ώρα 8.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 10-04-2014 συνεδριάσεως.
1. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση περιοχής Δεματίου και Πέτρας Ζαγορίου», προϋπολογισμού € 250.000,00 με τον Φ.Π.Α.
2. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Μηλιωτάδες – Γρεβενίτι - Εικονίσματα», προϋπολογισμού € 200.000,00 με τον Φ.Π.Α.

Στην τελευταία του κατοικία ο Μακαριστός Θεόκλητος

Φωτό: Vagelis Giotopoulos 
Το ύστατο χαίρε σε έναν από τους κορυφαίους ιεράρχες της χώρας απηύθυνε σύσσωμη η τοπική κοινωνία, κλήρος και λαός, εκπρόσωποι της θρησκευτικής, πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, στον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο.
Πλήθος κόσμου έσπευσε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, για να συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία τον αοίδιμο Μητροπολίτη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, καθώς επίσης εκπροσώπων της κεντρικής και τοπικής πολιτικής σκηνής.