Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις στους άνω των 65, ούτε μετά τα μεσάνυχτα»


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης  τόνισε, ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, ενώ δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:00 π.μ. έως τις 6:00 π.μ., ωστόσο, συστήνεται να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις.
Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αυστηρή σύσταση, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Σωτήρης Τσιόδρας: Δυο νέοι θάνατοι, συνολικά 146 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 6 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα, δυο νέοι θάνατοι σήμερα, συνολικά 146 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.632 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 35 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Δήμος Ιωαννιτών: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην παραλίμνιο


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ υπέγραψε απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων στην παραλίμνιο.
Σύμφωνα μ’ αυτή και λόγω της κίνησης πεζών και ποδηλατών που αναμένεται να είναι αυξημένη από τις 6 Μαΐου και μέχρι τις 31 του μήνα, από τις πέντε το απόγευμα μέχρι στις δέκα το βράδυ απαγορεύεται η κίνηση στις παρακάτω οδούς:
α) Διονυσίου Φιλοσόφου από το ύψος της διασταύρωσης αυτής με την οδό Καραμανλή έως τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης έναντι της πύλης εισόδου του Κάστρου
β) το τμήμα της οδού έμπροσθεν της πλ. Μαβίλη, από τη διασταύρωση με την οδό Ευαγγελίδη έως τη διασταύρωση με την οδό Καραμανλή
γ) λεωφόρο Κ. Παπούλια από το ύψος της συμβολής αυτής με τη Γαριβάλδη μέχρι τη συμβολή αυτής με την οδό Βογιάννου
δ) από την πύλη του Κάστρου που βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου (έναντι καραβιών) θα επιτρέπεται μόνο η έξοδος οχημάτων με κατεύθυνση προς την πλατεία Μαβίλη.

Παράταση ως τις 10 Μαΐου για την καταχώριση ΙΒΑΝ μακροχρόνια ανέργων για τα 400


Η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) αποφάσισε την παράταση έως και την Κυριακή 10 Μαΐου της λειτουργίας της ηλεκτρονικής καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μακροχρόνια ανέργων. 
Έτσι, δίδεται η δυνατότητα σε 25.000 δικαιούχους που δεν έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ να μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να τους καταβληθούν τα 400 ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, από την Πέμπτη 23 Απριλίου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 3 Μαΐου, που έληγε η αρχική προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ, 120.000 (71%) από τους συνολικά 168.000 δικαιούχους είχαν επικαιροποιήσει, επιβεβαιώσει ή καταχωρίσει, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).
Από τους 48.000 (29%) δικαιούχους που δεν έχουν επικαιροποιήσει, επιβεβαιώσει ή καταχωρίσει IBAN:
- Στους 23.000 (14%) δικαιούχους που έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ, τα 400 ευρώ θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από αύριο.
- Οι 25.000 (15%) δικαιούχοι που δεν έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να ενημερώσουν τα στοιχεία τους, μέχρι και τις 10 Μαΐου.
Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.
Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Απριλίου 2019 έως και 16 Απριλίου 2020 (12-24,5 μήνες ανεργίας), παρέμειναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.
Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση IBAN.
Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών.
Μόνο οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης, επικαιροποίησης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης ΟΑΕΔ στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous.

Σελλάδες Άρτας: 69χρονος καταπλακώθηκε από γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ)

φωτό αρχείου 

Τραγικό θάνατο βρήκε  69χρονος ημεδαπός στους Σελλάδες Άρτας όταν καταπλακώθηκε από γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ) που οδηγούσε.
Οι οικείοι του ανησύχησαν και  έτσι άρχισαν να τον αναζητούν, τον  εντόπισαν καταπλακωμένο  από τον γεωργικό ελκυστήρα που οδηγούσε σε επικλινές σημείο αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας του.
Στο σημείο για τον απεγκλωβισμό του άτυχου ηλικιωμένου  έσπευσαν και επιχείρησαν 4 πυροσβέστες με δύο οχήματα.
Προανάκριση για το συμβάν, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 4 Μαΐου 2020)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Δευτέρα 4 Μαΐου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος έχει μεταφερθεί από τη ΜΑΦ σε παθολογική κλινική είναι πολύ καλά στην υγεία του.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Το διάστημα από 1/5 έως 3/5 εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκατόν ογδόντα ένα (181) νέα δείγματα. Τα οκτώ από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα εννιά από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα εκατόν εξήντα τέσσερα (164) αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Το διάστημα από 1/5 έως 3/5 στάλθηκαν εξήντα επτά (67) δείγματα για εξέταση και ήταν όλα αρνητικά.
• Σήμερα 4/5 στάλθηκαν έντεκα νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των τριακοσίων δέκα (310) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα έντεκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Το διάστημα από 1/5 έως 3/5 στάλθηκαν δέκα πέντε δείγματα για εξέταση και ήταν όλα αρνητικά.
• Σήμερα 4/5 στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια πενήντα έξι (556) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δύο ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Το διάστημα από 1/5 έως 3/5 στάλθηκαν δέκα έξι δείγματα για εξέταση και ήταν όλα αρνητικά για SARS-COV-2.
• Σήμερα 4/5 στάλθηκαν πέντε νέα δείγματα για εξέταση.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται τρία πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται τα αποτελέσματα δειγμάτων.
• Επίσης 2 πιθανά περιστατικά μετά από την δειγματοληψία τους βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται αποτελέσματα.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Το διάστημα από 1/5 έως 3/5 στάλθηκαν επτά δείγματα για εξέταση και ήταν όλα αρνητικά για SARS-COV-2.
• Σήμερα 4/5 στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά ογδόντα δύο (82) δείγματα και όλα ήταν αρνητικά.

Είκοσι ένας οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Κυριακή 3 Μαΐου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 3 Μαΐου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (32) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(9) στην Αττική,
(7) στην Κεντρική Μακεδονία,
(5) στην Ηπείρου,
(3)  στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(3) στη Δυτική Μακεδονία,
(2) στη Στερεά Ελλάδα,
(1) στη Θεσσαλονίκη,
(1) στη Δυτική Ελλάδα και
(1) στη Θεσσαλία.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (21) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.570) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (986) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (531) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(244) στην Αττική,
(91) στη Θεσσαλονίκη,
(38) στην Κρήτη,
(33) στην Κεντρική Μακεδονία,
(25) στη Δυτική Ελλάδα,
(21) στη Θεσσαλία,
(21) στην Ήπειρο,
(16) στην Πελοπόννησο,
(11) στη Στερεά Ελλάδα,
(10) στα Ιόνια Νησιά,
(9) στο Βόρειο Αιγαίο,
(6) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
(6) στο Νότιο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (62.341) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (5) παραβάσεις και συνελήφθησαν (5) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (567) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (545) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Υπουργείο Παιδείας: Εγγραφές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά με ηλεκτρονική αίτηση, από τις 15 έως τις 30 Μαΐου


Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα γίνονται με ηλεκτρονική αίτηση από τις 15 έως τις 30 Μαΐου.
Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η υποβολή των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων εγγραφής μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονικά μέσα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τα δικαιολογητικά και κάθε τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Έτσι για τα νηπιαγωγεία της χώρας ορίζεται περίοδος εγγράφων από τις 15 ως τις 30 Μαΐου προκειμένου οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις εγγραφής στο νηπιαγωγείο που ανήκουν σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας.
Τα δικαιολογητικά για τις εγγραφές στα σχολεία:
έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η διεύθυνση κατοικίας
το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή
το βιβλιάριο υγείας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
Στην περίπτωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες απαιτείται γνωμάτευση από Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, χωρίς αυτή να αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής. Αιτήσεις εγγραφής δύνανται να υποβάλλουν και γονείς που διαμένουν εκτός σχολικής περιφέρειας, εφόσον στο σχολείο αυτό φοιτούν ήδη αδέλφια του προς εγγραφή μαθητή.
Εγγραφές στην  Α΄ Δημοτικού:
Για την εγγραφή των μαθητών που φοιτούν για πρώτη φορά στην Α΄ Τάξη του δημοτικού σχολείου οι αιτήσεις υποβάλλονται από 15 ως 30 Μαΐου στο δημοτικό σχολείο που ανήκουν σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας και απαιτείται:

Συλλήψεις δύο ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 48ωρο, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις.
Ειδικότερα:
Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη προχθές (02-05-2020) το απόγευμα, ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κέρκυρας, ποινής φυλάκισης (18) μηνών, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες (03-05-2020) το βράδυ, ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης (3) ετών, για απάτη.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και οικογένειες σε ανάγκη


Στήριξε περισσότερα από 6.500 παιδιά σε διάστημα ενός μήνα

Δίπλα σε κάθε παιδί και οικογένεια σε ανάγκη στέκεται η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Από την πρώτη στιγμή εξαγγελίας των μέτρων, η Ένωση προχώρησε σε σειρά από δράσεις για την ανακούφιση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρουν τα έκτατα μέτρα αντιμετώπισης του covid-19. 
Συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, από 10 Μαρτίου έως 20 Απριλίου 2020, η Ένωση δέχτηκε περισσότερα από 200 αιτήματα φορέων και οικογενειών για στήριξη, χαρτογράφησε τις ανάγκες, και χάρη στην πολύτιμη συμπαράσταση των χορηγών και υποστηρικτών της κατάφερε να:
        Στηρίξει 6.569 παιδιά σε ανάγκη
        Ενισχύσει  53 Φορείς παιδικής προστασίας με είδη πρώτης ανάγκης
        Διανείμει 27,7 τόνους τροφίμων και ειδών υγιεινής στο δίκτυο της
        Αγκαλιάσει 63 οικογένειες, με 228 μέλη, προσφέροντας κουπόνια σίτισης για 3 μήνες
        Ανακουφίσει 243 οικογένειες παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη
Με  ολιστικές παρεμβάσεις το «Μαζί για το Παιδί»  απλώνει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζει μέσα από τις δράσεις του να ανταποκρίνεται στα αιτήματα που δέχεται προσφέροντας:
        Έκτακτη ενίσχυση ευάλωτων οικογενειών που πλήττονται σοβαρά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του COVID-19. Συγκεκριμένα, γονείς οι οποίοι στήριζαν τις οικογένειές τους με μεροκάματα, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, έχουν μείνει χωρίς εισόδημα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Σε αυτούς τους ανθρώπους το Μαζί για το Παιδί πρόσφερε για 3 μήνες, έκτακτη βοήθεια μέσω κουπονιών για να ψωνίζουν σε supermarket βασικά είδη. Από τα μέσα Μαρτίου έως και τις 10 Απριλίου η Ένωση έχει δεχθεί αιτήματα από περισσότερες από 100 οικογένειες και έχει ως στόχο για να μη μείνει καμία οικογένεια χωρίς βοήθεια.
        Ενίσχυση σε ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά πανελλαδικά. Στέγες ανηλίκων, οικοτροφεία για ΑμεΑ και κακοποιημένα παιδιά, δομές ασυνόδευτων προσφύγων και άλλοι φορείς παιδικής προστασίας συνεχίζουν να λειτουργούν αδιάκοπα αυτή την περίοδο και να προσφέρουν στα παιδιά που φιλοξενούν φαγητό, στέγη, ψυχαγωγία και φροντίδα. Οι δομές αυτές χρειάζονται στήριξη αυτή τη δύσκολη περίοδο. 
Υπάρχουν δύο τρόποι που το «Μαζί για το Παιδί» εργάζεται πάνω σε αυτό: α) Συλλέγοντας και δικτυώνοντας δωρεές σε είδος από επιχειρήσεις και β) συγκεντρώνοντας χρηματικές δωρεές και μετατρέποντάς τες σε κουπόνια supermarket.

H τέχνη του να κάνεις «ένα βήμα πίσω»

Φωτογραφία: Japheth Mast / unsplash.com

Όταν κάτι αναπάντεχο συμβαίνει στη ζωή μας, το ένστικτό μας μάς οδηγεί να αναλάβουμε αμέσως δράση και να ανταποκριθούμε σε αυτό.
Κάνουμε ένα λάθος στη δουλειά; Χτυπάμε το γραφείο μας. Κάποιος μάς εκνευρίζει; Του απαντάμε απότομα. Θέλουμε ένα γλυκό που βλέπουμε; Το παίρνουμε και το δαγκώνουμε. Κάποιος μας προσπερνάει απότομα ενώ οδηγούμε; Πατάμε την κόρνα και τον βρίζουμε.
Συνεχώς αντιδρούμε.
Η ζωή είναι ένας συνεχόμενος κύκλος μεταξύ των όσων μας συμβαίνουν και των αντιδράσεων μας απέναντι σε αυτά και συχνά δεν αναγνωρίζουμε καν αυτές τις αυτόματες αντιδράσεις μας μέχρι να συμβούν.
Ωστόσο, κάποιες φορές η καλύτερη αντίδραση δεν είναι η αντίδραση. Ειδικά εν μέσω μίας θερμής στιγμής, η πρώτη μας παρόρμηση συνήθως δεν είναι η πιο υγιής. Συχνά είναι καλύτερα να κάνετε ένα «βήμα πίσω» και να σκεφτείτε προτού λάβετε μια τελική απόφαση.
Ωστόσο η κοινωνία μάς εκπαιδεύει να είμαστε υπερ-αντιδραστικοί.
Ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να πάρουμε ό,τι θέλουμε, όποτε το θέλουμε, είτε πρόκειται να κατεβάσουμε ένα αγαπημένο τραγούδι σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα ή να αγοράσουμε με ένα μόνο κλικ ένα νέο προϊόν στο διαδίκτυο ή να στείλουμε ένα άμεσο μήνυμα σε εκατοντάδες άτομα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Έτσι, έχουμε εθιστεί στην άμεση ικανοποίηση. Γιατί να περιμένουμε όταν μπορούμε να λάβουμε μια άμεση ανταμοιβή;
Σε έναν τέτοιο κόσμο, έχουμε ξεχάσει την τέχνη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας και αυτή είναι να κάνουμε ένα «βήμα πίσω».
Κάνοντας ένα «βήμα πίσω» σημαίνει απλώς να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας και να είστε υπομονετικοί. Αντί να αντιδράτε παρορμητικά, μπορείτε να περιμένετε να ηρεμήσουν τα πράγματα, προτού να κάνετε μια επιλογή ή να πάρετε μία απόφαση.
Ακολουθούν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η τεχνική του κάνοντας ένα «βήμα πίσω», μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια.


1. Βοηθάει να ηρεμήσετε τα έντονα συναισθήματά σας

Ο «συναισθηματικός εγκέφαλος» συχνά αντιδρά πολύ πιο γρήγορα από τον «σκεπτόμενο εγκέφαλό» μας.
Είναι συχνά δύσκολο να σκεφτούμε καθαρά εκείνη τη στιγμή που νιώθουμε έντονα συναισθήματα και τότε είναι που τα συναισθήματά μας μπορούν να ανατρέψουν την καλή αξιολόγηση του περιστατικού.
Επίσης, συχνά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσουμε σε μια πολύ φορτισμένη συναισθηματική κατάσταση έως ότου τη βιώσουμε από πρώτο χέρι. Όλοι έχουμε έναν τύπο διχασμένης προσωπικότητας μέσα μας, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική μας κατάσταση.
Κάνοντας ένα «βήμα πίσω» όταν αντιμετωπίζετε έντονα συναισθήματα, συχνά είναι ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσετε και να καταλάβετε τι πραγματικά νιώθετε.
Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό μπορεί να σημαίνει να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο, να κάνετε έναν σύντομο περίπατο, να επανέλθετε αργότερα σε ένα πρόβλημα ή ακόμα και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας να πάρει 10 βαθιές ανάσες.

2. Βοηθάει να επαναπροσδιορίσετε την τρέχουσα πορεία σας

Εάν περπατάτε στη φύση και βρεθείτε σε λάθος δρόμο, θα πρέπει να κάνετε κυριολεκτικά ένα βήμα πίσω για να διορθώσετε την πορεία που ακολουθείτε.
Παρ’ όλο που μπορεί να είναι απογοητευτικό ή οδυνηρό να κάνετε ένα «βήμα πίσω» και να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος, είναι σίγουρα καλύτερο από το να συνεχίσετε να πορεύεστε στον λάθος δρόμο.
Μεταφορικά, αν κάνουμε ένα «βήμα πίσω» θα μάς βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τις επιλογές μας είτε πρόκειται για την καριέρα, τις σχέσεις, την υγεία, τις συνήθειες ή τους προσωπικούς στόχους μας.
Η ικανότητα να κάνουμε ένα «βήμα πίσω» όντως μάς προσφέρει ελευθερία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε εγκλωβισμένοι στις τρέχουσες επιλογές μας στη ζωή και έχουμε τη δύναμη να τις επαναξιολογήσουμε και να προβούμε σε αλλαγές.
Κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται να κάνετε ένα διάλειμμα από μια σχέση ή από την καριέρα σας ή ακόμη και να εγκαταλείψετε τους στόχους όταν δεν εξυπηρετούν πλέον τις αξίες και τα ενδιαφέροντά σας.
Είναι σημαντικό να «κάνουμε πίσω» αντί να προχωρούμε στα τυφλά και να σκεφτούμε τι αντίκτυπο θα έχουν οι επιλογές μας μακροπρόθεσμα και αν πρέπει να επιμείνουμε σε αυτές ή όχι.


3. Επιτρέπει να επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας και να απολαύσετε τη θέα όσων έχετε πετύχει

Η ικανότητα να κάνουμε ένα «βήμα πίσω» είναι επίσης απαραίτητη για την ευτυχία και την ευεξία μας.
Είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο για να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε ευγνώμονες για όλα όσα ήδη έχουμε, όταν είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και ανυπομονούμε διαρκώς για το επόμενο πράγμα που θέλουμε να πετύχουμε.
Κάποιες φορές απλά πρέπει να σταματήσετε και να απολαύσετε τη θέα όσων έχετε πετύχει.
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθίσετε και να σκεφτείτε όλα τα καλά πράγματα που έχετε στη ζωή σας. Αναλογιστείτε τις θετικές αναμνήσεις σας και προσδιορίστε εκείνα τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Εκτιμήστε τις καθημερινές εκφάνσεις της φύσης. Μπορείτε να βιώσετε εμπειρίες που σας τονώνουν και σας προκαλούν δέος, όπως το να παρακολουθήσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα ή να θαυμάσετε τα αστέρια.
Η ζωή περνά τόσο γρήγορα όταν δεν δίνουμε σημασία σε όσα βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας. Το ένα «βήμα πίσω» μάς επιτρέπει να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε ευτυχισμένοι στην παρούσα στιγμή.
Όλοι πρέπει να βρούμε μια υγιή ισορροπία στη ζωή μας μεταξύ του «να προχωράμε μπροστά» και του «να κάνουμε ένα βήμα πίσω». Παρ’ όλο που είναι σημαντικό να κινητοποιούμε τον εαυτό μας και να είμαστε φιλόδοξοι, είναι εξίσου σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο απλά για να σταθούμε για λίγο στη στιγμή και να νιώσουμε ευτυχισμένοι. Αφιερώστε χρόνο και για τα δύο στη ζωή σας.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

ΕΜΥ: Αλλαγή του καιρού με βροχές και τοπικές μπόρες στα ορεινά


Σύμφωνα με την ΕΜΥ επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σήμερα με βροχές και τοπικές μπόρες στα ορεινά.
Αναλυτικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται, στις βόρειες περιοχές, λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικές μπόρες στα ορεινά.
Στις υπόλοιπες περιοχές θα αναπτυχθούν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές με καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Βελτίωση του καιρού το βράδυ. Θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Το θερμόμετρο θα δείξει από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Χέρια: Πώς να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία από το σαπούνισμα και τα απολυμαντικά


Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πυλώνες της μάχης που δίνουμε εναντίον του νέου κορωνοϊού. 
Τα καθαρά χέρια μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών μεταξύ των ανθρώπων, πόσο μάλλον εναντίον ενός ιού που εξαπλώνεται ραγδαία και σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί πολύ σοβαρή νόσο.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται:
        Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
        Πριν από την κατανάλωση τροφής
        Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενή που εμφανίζει έμετο ή διάρροια ή συμπτώματα από το αναπνευστικό
        Μετά από επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό
        Πριν και μετά τη φροντίδα ενός τραύματος
        Μετά από τη χρήση της τουαλέτας
        Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
        Μετά από φτάρνισμα ή βήχα
        Μετά την επαφή με ζώο, ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα
        Μετά το χειρισμό τροφών για ζώα συντροφιάς και μετά τη φροντίδα ζώων συντροφιάς
        Μετά την επαφή με απορρίμματα
        Μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια που πιθανώς είναι μολυσμένη
Αντίστοιχα, όταν δεν μπορεί κάποιος να πλύνει τα χέρια του, πρέπει να τα απολυμαίνει με αντισηπτικό διάλυμα που θα περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη, γιατί η χρήση του αντισηπτικού μπορεί να μειώσει γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας. Ωστόσο το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα, ούτε αποδίδει εξίσου εναντίον όλων των παθογόνων.