Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Ηπείρου «Η Ένωση»: Αναβίωση του εθίμου “Τα Μπόλια” την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του συλλόγου

Αναβίωση του εθίμου του χωριού μας "Μπόλια"
Προβολή ντοκιμαντέρ "Τα ρύζια στον Παρακάλαμο"
Εκδήλωση ζεστή, παρακαλαμιώτικη.
Όχι μόνο γιατί χορεύουμε και τραγουδάμε, αλλά γιατί βρισκόμαστε, κουβεντιάζουμε, μαθαίνουμε νέα, ερχόμαστε πιο κοντά, χαιρόμαστε.
Τα Μπόλια έτοιμα βρασμένα, με καλαμπόκι από τον κάμπο του χωριού μας.

Τσίπουρα, πίτες, κλαρίνα στη θέση τους, μας περιμένουν.

Εστιασμένη στον Εναλλακτικό Τουρισμό η προβολή της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση «Philoxenia»


Για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για την εδραίωση της  Ηπείρου ως ιδανικό προορισμό τεσσάρων εποχών,  έδωσε έντονο το παρών της  στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Η φετινή πρόταση της Περιφέρειας, εστιάστηκε στα πεζοπορικά μονοπάτια, ως δρόμους πολιτισμού για την τουριστική ανάπτυξη, που παρουσιάστηκε σε στοχευμένο κοινό, από τον επικεφαλής της αποστολής Περιφερειακό Σύμβουλο και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού κ. Ηλία Γκαρτζονίκα.
Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τόσο από Ελληνικά τουριστικά γραφεία, όσο και από τουριστικούς πράκτορες πολλών χωρών της Ευρώπης στις B2B συναντήσεις που έγιναν με επιχειρηματίες τουρισμού της Ηπείρου, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για συνάψεις συμφωνιών συνεργασίας.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας,  πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες και παράγοντες,  ενώ με συνεντεύξεις του σε Μ.Μ.Ε. εστίασε στο γεγονός πως η Ήπειρος αποτελεί πλέον έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, καλύπτοντας ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Σε δήλωσή του δε, τόνισε και τα εξής:   «Το μυστικό της επιτυχίας είναι η συλλογική προσπάθεια. Όταν επιχειρούμε όλοι μαζί, ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην προώθηση του τουρισμού κι αυτό το εισπράττουμε τα τελευταία χρόνια".
Το σχεδιασμό και τους στόχους της Περιφέρειας για την ανάδειξη και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ανέπτυξε   ο Περιφερειακός Σύμβουλος και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας.  Αναφέρθηκε στη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο, που οφείλεται στη βελτίωση των υποδομών και στη στοχευμένη τουριστική προβολή της Περιφέρειας με τη συνεργασία και άλλων φορέων και συνέχισε με αναφορές στον Εναλλακτικό τουρισμό, λέγοντας και τα εξής: 

Η Αδελφότητα Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου και το Canto Mediterraneo AMKE συνδιοργανώνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα "Τα Μάρμαρά μας", το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00 στον κινηματογράφο STUDIO NEW STAR ART CINEMA Σπάρτης & Σταυροπούλου 33 Πλατεία Αμερικής


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Αδελφότητα Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου Ιωαννίνων και το Canto Mediterraneo AMKE συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στην προβολή του αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ του Ηπειρώτη σκηνοθέτη και συνθέτη Νίκου Παπακώστα "Τα Μάρμαρά μας" το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00' στον κινηματογράφο STUDIO NEW STAR ART CINEMA Σπάρτης & Σταυροπούλου 33 Πλατεία Αμερικής τηλ.210 8640054.


Στην προβολή θα παραστούν ο σκηνοθέτης και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών!
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει και θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά!
Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
«ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΜΑΣ» ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ντοκιμαντέρ του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
«Τα μάρμαρα μας» είναι ένα ντοκιμαντέρ που αφορά σε μια μαύρη σελίδα για τον πολιτισμό και την προστασία της παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφέρεται στην πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά, πράξη αφαίρεσης αρχαιολογικού θησαυρού από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου. Μια αφαίρεση σχεδόν των μισών διασωθέντων γλυπτών του Παρθενώνα. Μια αρχαιοκαπηλεία έργων απίστευτης τέχνης του Φειδία, του Αγοράκριτου, του Αλκαμένη...
Μια πράξη που οδήγησε σε κατακρεούργηση και διαμελισμό ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος της Ακρόπολης. Του εκπληκτικού αυτού μνημείου, που είναι ίσως το πιο εμβληματικό μνημείο της ανθρωπότητας. Ενός μνημείου που η κορωνίδα του, ο Παρθενώνας, αποτελεί χωρίς αμφιβολία το αρχέτυπο, όχι μόνον του πολιτισμού, αλλά και της Δημοκρατίας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συμμετέχουν με τη σειρά εμφάνισης:
Θοδωρής Παπαγιάννης γλύπτης, καθηγητής ΑΣΚΤ. Ιδρυτής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ελληνικού Ιωαννίνων
Ξενοφών Μουσσάς αστροφυσικός, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών.
Νίκος Δεσεκόπουλος Χαράκτης.
Βλάσης Αγτζίδης διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας.
Γεωργία Ζώη αρχιτέκτων – ηθοποιός.
Γιώργος Λεκάκης συγγραφέας.
Cemil Turan Bazidi συγγραφέας- δημοσιογράφος.
Λευτέρης Παπακώστας ιστορικός-φιλόλογος- συγγραφέας
Γιώργος Μπλάνας ποιητής
Αλέξανδρος Ασωνίτης συγγραφέας
Αριάδνη Παπαϊωάννου αρχιτέκτων – μουσειολόγος
Αντώνης Αντωνίου ηθοποιός – σκηνοθέτης.
Γιάννης Δάλλας ομ. καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
ποιητής, δοκιμειογράφος και μεταφραστής των αρχαίων λυρικών
Ισμήνη Τριάντη αρχαιολόγος - τ. διευθύντρια του μουσείου της Ακροπόλεως
Βασίλης Χατζηιακώβου εκδότης
ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:
Νίκος Παπακώστας κείμενα, μουσική, μοντάζ και σκηνοθεσία
Γιάννης Γαβρίλης Αφήγηση
Φώτης Λυμπέρης Επεξεργασία ήχου
Φλώρα Αποστολοπούλου Μεταφράσεις
Ισμήνη Τριάντη Επιστημονική σύμβουλος
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 62΄.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την παγκόσμια ημέρα διαβήτη (14 Νοεμβρίου)


Νεότερα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη βελτιώνουν και την καρδιακή λειτουργία     

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια πολύ συχνή νόσο του πληθυσμού με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης και στον Ελληνικό πληθυσμό. Ιδιαίτερα ο τύπου ΙΙ
σακχαρώδης διαβήτης φαίνεται να παρατηρείται σε ποσοστά  10% του πληθυσμού με περισσότερα από 100.000 άτομα να εμφανίζουν διαταραχή στον μεταβολισμό του σακχάρου τους, ενώ η 10ετής επίπτωση της νόσου έχει φανεί από την μελέτη ΑΤΤΙΚΗ να είναι περίπου 13%. Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή και η κεντρική παχυσαρκία. Η αυξημένη περίμετρος μέσης αυξάνει και στα δύο φύλα  τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 22%.
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις πιο κύριες αιτίες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, τόσο μέσω πρόκλησης αθηροσκλήρωσης και εμφράγματος του μυοκαρδίου όσο και με διαταραχή του μεταβολισμού των μυοκαρδιακών κυττάρων που οδηγεί την καρδιά σε μια κατάσταση πολύ χαμηλής απόδοσης.
Περισσότεροι από 29 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ έχουν μη ινσουλινοεξαρτώμενο Σακχαρώδη Διαβήτη ενώ 6.5 εκατ. έχουν καρδιακή ανεπάρκεια και αμφότερες οι καταστάσεις αναμένονται να αυξηθούν με τον χρόνο. 
Οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και η συνύπαρξη αυτών των δύο καταστάσεων επιδεινώνει την κλινική τους πορεία, καθώς ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει κατά 60%.
Η εντατική ρύθμιση της γλυκόζης δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο της ολικής θνητότητας, της καρδιαγγειακής ή του εγκεφαλικού. Μπορεί όμως να μειώνει τον κίνδυνο του μη θανατηφόρου έμφραγμά του μυοκαρδίου. Ο στόχος της ΗA1c πρέπει να εξατομικεύεται σε ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια και Σακχαρώδη Διαβήτη με βάση την κλινική λειτουργική κατάσταση (προσδόκιμο επιβίωσης, συνοσηρότητες, παρουσία επιπλοκών Διαβήτη) ιστορικό υπογλυκαιμίας, δυνατότητα αυτοσυντήρησης και το συνολικό φαρμακευτικό φορτίο.
Η ινσουλίνη χρειάζεται σε μερικές περιπτώσεις για να ρυθμίσει καλύτερα την γλυκόζη σε ασθενείς με Διαβήτη και Καρδιακή Ανεπάρκεια. Η άσκηση είναι ασφαλής και ωφέλιμη σε ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια και Σακχαρώδη Διαβήτη. Στους παχύσαρκους που επίσης έχουν Διαβήτη ο συνδυασμός δίαιτας και προγραμματισμένης άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητα., ενώ βασικός στόχος στην πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί η αποφυγή κεντρικής παχυσαρκίας και η τήρηση υγιεινής διατροφής.
Τα τελευταία χρόνια στην φαρέτρα της φαρμακευτικής αγωγής για τον σακχαρώδη διαβήτη έχει προστεθεί μια νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς SGLT-2  που αποτελούν υπογλυκαιμικά φάρμακα πρώτης γραμμής αφού έχουν δείξει ότι μειώνουν τις νοσηλείες για Καρδιακή Ανεπάρκεια σε διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς. Φαίνεται ότι τώρα η νέα κατηγορία φαρμάκων με κύριους εκπροσώπους την εμπαγλιφλοζίνη και την νταπαγλιφλοζίνη μπορούν να αποτελέσουν και φάρμακα για την αντιμετώπιση της πιο σημαντικής καρδιαγγειακής κατάστασης που είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα αποτελέσματα νεότερων μελετών εμφανίζουν ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν την θνητότητα και τις νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια στους ήδη πάσχοντες και με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και συνολικά μειώνουν κατά 30% την καρδιαγγειακή θνητότητα, την ολική θνητότητα και την νοσηρότητα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια χωρίς σακχαρώδη διαβήτη, θέτοντάς τα και ως δυνητικά φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει άμεσα την καρδιακή λειτουργία και είναι απαραίτητη η υιοθέτηση υγιεινοδιαιτητικής αγωγής με την έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα συμμετείχε στις εργασίες διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στις Βρυξέλλες


Στο επίκεντρο και ζητήματα της Ηπείρου

Ως μέλος της πρωτοβουλίας Erasmus for Young MPs του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις Βρυξέλλες η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία –Αλεξάνδρα Κεφάλα συμμετείχε στις εργασίες της πρώτης συνάντησης Δικτύου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (European Affairs Network) που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα εθνικά Κοινοβούλια, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΕΛΚ αποτελεί την πλατφόρμα διαλόγου των ευρωβουλευτών με βουλευτές από τις ΚΟ του ΕΛΚ στα εθνικά Κοινοβούλια και ως στόχο έχει την ανάπτυξη ζητημάτων που απασχολούν την ευρωπαϊκή και εθνική ατζέντα.
Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η ανταλλαγή απόψεων και η συχνή επικοινωνία σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να γίνουμε όπως τόνισε η γέφυρα μεταξύ Βρυξελλών και εθνικών πρωτευουσών. “Με αυτό τον τρόπο , θα αποδείξουμε ότι η ΕΕ δεν είναι κάτι απόμακρο και ή γραφειοκρατικό όπως φαντάζει στα μάτια των πολιτών. Δέσμευση μας είναι να μεταφέρουμε τα προβλήματα της κάθε κοινωνίας ξεχωριστά και στο σύνολο τους για την επίλυση τους στις Βρυξέλλες, θεσμική πρωτεύουσα της ΕΕ και τόπο λήψης των αποφάσεων. 

Ενώνουμε τις δυνάμεις ώστε η Ευρώπη να επιδρά θετικά στην ζωή των συμπολιτών μας, κυρίως των νέων ανθρώπων.”
Κατά τη διάρκεια του Erasmus for Young MPs του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, η Βουλευτής Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα είχε συνάντηση με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Επίτροπο της Ελλάδος στην ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον ολοκλήρωσε μια σειρά συναντήσεων με την κ. Eva Maydell υπεύθυνη του δικτύου νέων βουλευτών κάτω των σαράντα ετών των ΚΟ του ΕΛΚ, τον Γενικό Διευθυντή του ΕΛΚ κ. Martin KAMP, με άλλα στελέχη και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και Έλληνες Ευρωβουλευτές. Τέλος η Βουλευτής είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Μάνφρεντ Βέμπερ Πρόεδρο του ΕΛΚ.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για βιασμό


Συνελήφθη, χθες (13-11-2019) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ένας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για το αδίκημα του βιασμού.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Έως 48 δόσεις η πληρωμή των νέων χρεών στην εφορία


Χρέη που θα δημιουργηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά θα μπορούν να ρυθμιστούν βάσει της νέας πάγιας ρύθμισης σε έως 24 δόσεις (από 12 σήμερα) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αν πρόκειται για οφειλές που αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κ.λπ.
Αν όμως πρόκειται για χρέη από κληρονομιά ή από φορολογικό ή τελωνειακό έλεγχο, τότε αυτά θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 δόσεις (από 24 σήμερα) με εισοδηματικά κριτήρια ως προς τον τελικό αριθμό των δόσεων και με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 30 ευρώ.
Αυτό προβλέπει σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση και έχει συμφωνηθεί, με βάση ασφαλείς πληροφορίες, με τους θεσμούς.
Όσον αφορά χρέη που έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2019 ή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αυτά δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση, αλλά στην ισχύουσα, δηλαδή να εξοφληθούν σε έως 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με την προέλευση της οφειλής.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, παραμένει η δυνατότητα ένταξης στη νέα πάγια ρύθμιση είτε η οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη είτε όχι. Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.
Η ικανότητα αποπληρωμής καθορίζεται από συντελεστές που εφαρμόζει η Εφορία ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ, ο συντελεστής αποπληρωμής είναι 4%. Κατά συνέπεια, αν κάποιος έχει εισόδημα 15.000 ευρώ, η Εφορία καθορίζει ως ελάχιστο ετήσιο ποσό αποπληρωμής τα 600 ευρώ (15.000 x 4%) ή 50 ευρώ τον μήνα. Ετσι, αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος χρωστά από φόρο κληρονομιάς 2.400 ευρώ, θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 48 δόσεις των 50 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδήματα οι συντελεστές αυξάνονται κλιμακωτά και φθάνουν έως το 25%. 

Πως επηρεάζει ο διαβήτης τη σεξουαλικότητα ανδρών και γυναικών


Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος, γι' αυτό και οι γιατροί παροτρύνουν τους ασθενείς να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να ρυθμίζουν καλά τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα τους.
Δυστυχώς όμως περισσότεροι από ένας στους τρεις δεν επιτυγχάνουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν διαβήτη. 
Ακόμα περισσότεροι εξάλλου πάσχουν από διαβήτη για πολλά χρόνια. 
Σε όλες τις περιπτώσεις, η συνέπεια είναι η εκδήλωση πολλών επιπλοκών, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα σεξουαλικά προβλήματα.
Πολλές μελέτες, π.χ., έχουν δείξει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τριπλασιάζει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας στους διαβητικούς άνδρες, ενώ στις διαβητικές γυναίκες διπλασιάζει τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
«Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια τους παθογενετικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη σεξουαλική δυσλειτουργία στον διαβήτη», λέει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. 
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η υπεργλυκαιμία (δηλαδή τα παθολογικά υψηλά επίπεδα σακχάρου) προκαλεί βλάβες στα αγγεία και τα νεύρα όλου του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. 
Επιπλέον, οι πάσχοντες από διαβήτη μπορεί να έχουν πολλαπλά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (π.χ. υπέρταση, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, δυσλιπιδαιμία) τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σεξουαλική δυσλειτουργία. 
Ακόμα και οι ορμονικές αλλαγές που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας».

14 Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη


Ο «ιδιαίτερος» διαβήτης των ασθενών με Κυστική Ίνωση

O Σακχαρώδης Διαβήτης της Κυστικής Ίνωσης (ΣΔΚΙ) είναι μια ιδιαίτερη μορφή σακχαρώδους διαβήτη που προκαλείται εξαιτίας της νόσου και εμφανίζεται αρκετά συχνά στους πάσχοντες από Κυστική Ίνωση. Με την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και την κατάλληλη θεραπεία ο διαβήτης της Κυστικής Ίνωσης μπορεί να ρυθμιστεί με επιτυχία.
Υπάρχουν δύο τύποι σακχαρώδους διαβήτη στους ανθρώπους που δεν πάσχουν από Κυστική Ίνωση. Ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση νόσος που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να απορροφά και να χρησιμοποιεί την ενέργεια από τις τροφές. Στο διαβήτη τύπου 1 το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 1 διαγιγνώσκεται συνήθως στην παιδική ηλικία και θα πρέπει κάποιος εφ΄όρου ζωής να παίρνει ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος εμφανίζεται περισσότερο σε ενήλικες που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, προκαλείται από την έλλειψη σωστής ανταπόκρισης στην ινσουλίνη σε συνδυασμό με την ελλιπή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η μορφή αυτού του διαβήτη οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός δεν παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης της Κυστικής Ίνωσης (ΣΔΚΙ) είναι ένας διαφορετικός τύπος διαβήτη που φέρει χαρακτηριστικά τόσο του διαβήτη τύπου 1 (γνωστού ως νεανικού διαβήτη), όσο και του διαβήτη τύπου 2 που παρατηρείται σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε υπέρβαρους ασθενείς.

Διαβητικό πόδι: SΟS αύξηση ακρωτηριασμών τα τελευταία 5 χρόνια


14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Το Διαβητικό πόδι και ως συνέπεια ο αυξημένος κίνδυνος ακρωτηριασμών στα άτομα με διαβήτη, είναι θέμα τύχης - ατυχίας, χρόνου και διάρκειας του Σακχαρώδη Διαβήτη ή υπάρχει τρόπος να προληφθούν και να μην συμβούν ποτέ;
Ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων με διαβήτη στις Η.Π.Α. αλλά και σε όλο τον πλανήτη και φυσικά στην χώρα μας, χάνουν τα δάχτυλα των ποδιών ή και ακρωτηριάζουν τα άκρα τους μέχρι τη μέση ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που υποδηλώνει αναστροφή μετά από χρόνια προόδου κατά των ακρωτηριασμών στον Σακχαρώδη Διαβήτη (Diabetes Care 11ος/2018).
Όπως αναφέρει ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας, παθολόγος - διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Κλινικής METROPOLITAN GENERAL, όταν τα άτομα με διαβήτη έχουν ανεπαρκώς ελεγχόμενο σάκχαρο του αίματος, με την πάροδο του χρόνου αυτό προκαλεί ενεργοποίηση παραγόντων φλεγμονής, προκαλώντας σημαντικές βλάβες στο αγγειακό σύστημα ιδίως στην μικροκυκλοφορία των άκρων, περιορίζοντας ή εξαφανίζοντας τη ροή του αίματος στα άκρα, ιδίως στα πόδια και το πέλμα. Αυτό ονομάζεται μικροαγγειοπάθεια, η οποία με την σειρά της οδηγεί λόγω τροφικών αλλοιώσεων σε βλάβη των περιφερικών νευρικών ινών και του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι η περιφερική νευροπάθεια, που εμφανίζεται κυρίως με αισθητικές διαταραχές (έλλειψη του προφυλακτικού αισθήματος του πόνου ή και το αντίθετο, μόνιμη και βασανιστική καυσαλγία) και μειωμένη-δύσκολη επούλωση πληγών.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο δεν έφερε σφραγίδα εισόδου σε έδαφος SCHENGEN, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Άσθμα και ιώσεις: Ένας δυνητικά επικίνδυνος συνδυασμός


Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, η οποία έχει εκλυτικούς παράγοντες που είτε συμβάλλουν στην παθογένεσή της, είτε την αποσταθεροποιούν (απώλεια ελέγχου), είτε την παροξύνουν. Οι ιώσεις συμμετέχουν με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό το φάσμα. Γι’ αυτό και όταν ένας ασθματικός ασθενής προσβάλλεται από αυτές απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Το άσθμα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών (βρόγχοι), οι οποίοι είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες.
Όταν κάποιος ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, προκαλείται μια υπερβολική απάντηση των βρόγχων με σύσπαση των λείων μυϊκών ινών των αεραγωγών (βρογχόσπασμος), η οποία οδηγεί σε στένωση του αυλού τους. Η φλεγμονή των βρόγχων χαρακτηρίζεται από οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της στένωσης του αυλού των βρόγχων. Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.
 Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Άσθμα (GINA), το 2018, 300 εκατ. άνθρωποι έπασχαν από άσθμα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 900.000 παιδιά και ενήλικες έχουν προσβληθεί από τη νόσο.
Ο ρόλος των ιώσεων