Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Με τα εγκαίνια του ΤΕΠ Φιλιατών ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου»

Mε τα εγκαίνια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Φιλιατών που λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκδηλώσεων «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου (Europe in my Region)» που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του ΤΕΠ, ύψους 9,2 εκ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αν. Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, οι βουλευτές Θεσπρωτίας κ.κ. Μ. Κάτσης- Β. Γιόγακας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας κ. Γ. Γιαννόπουλος, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ Π. Νικολόπουλος, ο «οικοδεσπότης» διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών κ. Σπ. Δερδεμέζης, οι διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», οι δήμαρχοι των δήμων της Ηγουμενίτσας και εκπρόσωποι των άλλων τοπικών αρχών.

Το Μαζί για το Παιδί κάνει βήματα για τα παιδιά σε ανάγκη


Το Μαζί για το Παιδί για τέταρτη συνεχή χρονιά ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα προσφέροντας καινούργια  ζευγάρια παπούτσια σε περισσότερους από 200 φορείς που στηρίζουν παιδιά από οικογένειες άπορες ή με χαμηλό εισόδημα. Η δράση υλοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη της εταιρείας παπουτσιών TOMS, η οποία στο πλαίσιο της φιλοσοφίας One For One προσφέρει ένα δωρεάν καινούριο ζευγάρι παπούτσια για κάθε ζευγάρι που αγοράζουν οι καταναλωτές.
Σκοπός της δράσης
Το Μαζί για το Παιδί είναι δίπλα σε όσα παιδιά χρειάζονται βοήθεια. Καθημερινά υλοποιεί δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τα παιδιά και τους νέους σε ανάγκη,  μια από αυτές είναι η διανομή καινούργιων παπουτσιών. 
Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να βελτιωθεί μακροπρόθεσμα η καθημερινότητα των παιδιών που χρειάζονται παπούτσια για να παίξουν, να πάνε σχολείο αλλά και να αποφύγουν τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από χρησιμοποιημένα ή ακατάλληλα παπούτσια.
Η μικρή Άννα που έχει μάθει να ξεπερνά τα εμπόδια
Η Άννα  είναι μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου και είναι ένα από τα παιδιά που στηρίζονται μέσω της δράσης συνεργασίας του Μαζί για το Παιδί και της TOMS.
«Την ημέρα που έλαβα τα  καινούργια παπούτσια ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη! Είναι τόσο άνετα που γύρισα με την μητέρα μου περπατώντας στο σπίτι. Δεν θέλω να ζητώ καινούργια παπούτσια γιατί η οικογένεια μου έχει οικονομικές δυσκολίες. Όμως είναι σημαντικό για εμένα να φορώ καθημερινά παπούτσια που να είναι σε καλή κατάσταση και για την υγεία μου αλλά και για να αισθάνομαι ωραία και καλοντυμένη στο σχολείο αλλά και στις βόλτες με τις φίλες μου.»
Η Άννα ονειρεύεται να γίνει ψυχολόγος για να μιλάει με ανθρώπους και να λύνει τα προβλήματα τους. «Να είμαι δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Ξέρω από δυσκολίες και ξέρω να ξεπερνώ τα εμπόδια. Με την συστηματική μελέτη μου θα επιτύχω τον σκοπό μου».
Η διαδικασία της διανομής
Εκπρόσωποι του Μαζί για το Παιδί μαζί με εθελοντές επισκέπτονται τους φορείς, εκεί έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά τα οποία δοκιμάζουν τα παπούτσια πριν τα παραλάβουν, προσφέροντας την καλύτερη ανταμοιβή: χαμόγελα αληθινά και ζεστές παιδικές αγκαλιές.
Διανομή παπουτσιών σε φορείς αλλά και σε δομές προσφύγων
Ως  επίσημος συνεργάτης της TOMS (Giving Partner)  στην Ελλάδα, το Μαζί για το Παιδί, μοιράζει παπούτσια σε ιδρύματα, φορείς αλλά και σε δομές προσφύγων. Από το 2015 έως σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 60.000 ζευγάρια παπούτσια και φέτος υπολογίζεται να δοθούν περίπου 20.000 επιπλέον, γεγονός το οποίο αποδεικνύει πως η αγκαλιά της Ένωσης μεγαλώνει για να χωρέσει ακόμη περισσότερα παιδιά!
Οι διανομές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2018. θα πραγματοποιηθούν διανομές σε περισσότερες από 40 περιοχές σε Αττική, Ήπειρο, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κεφαλονιά και Κρήτη.
Σημαντικό κομμάτι μας, οι εθελοντές μας και οι υποστηρικτές
Το μεγάλο εγχείρημα που έχει αναλάβει το Μαζί για το Παιδί υλοποιείται με τη βοήθεια εθελοντών αλλά και τη συμπαράσταση των εταιρειών TOMS, Aegean, Hertz, Freedom Logistics, Aeromet και Cosmos Sport  που συνδράμουν ουσιαστικά στην υλοποίηση τους έργου μας σε όλη την Ελλάδα.
_______________________________________
Σχετικά με το «Μαζί για το Παιδί»:
Το «Μαζί για το Παιδί» ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.
Ένωση «Μαζί για το Παιδί» | Αγίου Θωμά 14, Αθήνα, 115 27 | T. 210 74 82 690 | F.210 74 82 664
www.mazigiatopaidi.gr  | www.supportmazi.gr   | www.facebook.com/mazigiatopaidi  | Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi

Ιωάννινα: Συνελήφθη 27χρονος κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Συνελήφθη, χθες (31-05-2018) το μεσημέρι στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 27χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, η αυτόφωρη σύλληψη πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, μετά από έλεγχο που έγινε στον 27χρονο, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα, όταν στην κατοχή του βρέθηκε μία συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (27,5) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σε κοινοβουλευτική αποστολή στη Σεούλ ο Γιάννης Καραγιάννης


Επίσημη επίσκεψη στη Σεούλ θα πραγματοποιήσει από 1 έως 7 Ιουνίου ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας - Νότιας Κορέας.
Η αποστολή της Βουλής θα απαρτίζεται ακόμη από τους κ.κ. Θεόδωρο Καράογλου, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ και Κώστα Κουκοδήμο, βουλευτή Πιερίας της ΝΔ.
Κατά την παραμονή τους στη Σεούλ οι Έλληνες βουλευτές θα έχουν σειρά επαφών με τους επικεφαλής των υπουργείων Στρατηγικής & Οικονομίας και Αγροτικής Πολιτικής & Τροφίμων, καθώς και με Νοτιοκορεάτες ομολόγους τους με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της αγροδιατροφής, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Σύλληψη 34χρονου για κλοπή από αυτοκίνητο στην πόλη της Άρτας


Συνελήφθη, χθες (31-05-2018) αργά το απόγευμα στην Άρτα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ένας 34χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή από αυτοκίνητο στην πόλη της Άρτας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 34χρονος προχθές (30-05-2018) το βράδυ στην πόλη της Άρτας, αφαίρεσε από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας 50χρονου ημεδαπού, ένα τσαντάκι που περιείχε χρηματικό ποσό και διάφορα αντικείμενα.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε στην κατοχή του 34χρονου μέρος των κλοπιμαίων, το οποίο και αποδόθηκε στον παθόντα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας.

Jazz Now! η τζαζ στην πόλη της Πρέβεζας


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το JAZZ NOW!, το διήμερο γνωριμίας με τη τζαζ για νέους μουσικούς από τους καθηγητές και τους διδάσκοντες του Ιονίου Πανεπιστημίου με συντονισμό του Δήμου Δημητριάδη.
Το “Jazz Now!" υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Preveza Jazz Festival.
Τα εισαγωγικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μάιου 2018. 
Το κοινό που αποτελούνταν τόσο από συμμετέχοντες των εργαστηρίων όσο και από ενδιαφερόμενους για την μουσική τζαζ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχε στις εισηγήσεις του κύριου Δημητριάδη για την ιστορία της τζαζ και της μοντέρνας μουσικής που έγιναν με διαδραστικό τρόπο, με ερωτήσεις και απαντήσεις και με προβολή οπτικοακουστικού υλικού.  
Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας με συμμετοχές ενδιαφερόμενων από το Μουσικό Σχολείο, από τα Ωδεία της πόλης και μουσικούς των γύρω περιοχών. Η διδασκαλία κατέληγε σε σύνολα που έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να έχουν την εμπειρία της σύμπραξης με αναγνωρισμένους μουσικούς της σκηνής της τζαζ. Τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι καθηγητές αξιολόγησαν ως πετυχημένη την εισαγωγή του διημέρου και εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια σε επόμενο χρόνο.
Το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά στις δύο συναυλίες  που έγιναν στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας. Τόσο το Σύνολο των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου  την πρώτη μέρα όσο και η συναυλία των καθηγητών και διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου την επομένη με τους: Δήμο Δημητριάδη, Στέφανο Ανδρεάδη, Γιώργο Κοντραφούρη, Τέρυ Βακιρτζόγλου, Ντίνο Μάνο, Βασίλη Ποδαρά ενθουσίασαν τους φίλους της τζαζ της πόλης αλλά και τους επισκέπτες που με χαρά ανακάλυψαν την εκδήλωση.
Το Preveza Jazz Festival ευχαριστεί τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου κύριο Χαλβατζή για την συνεργασία και την υποστήριξη του Jazz Now και ευελπιστεί στη συνέχεια αυτής της προσπάθειας.
Ευχαριστίες στους συμμετέχοντες και τους καθηγητές, διδάσκοντες και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου για την ανταπόκριση, την συνεργασία και την αφοσίωση που υπέδειξαν, χαρίζοντας μας όμορφες στιγμές τζαζ και όχι μόνο! 

Υπενθυμίζουμε ότι το τριήμερο Preveza Jazz Festival ξεκινά στις 8 Ιουνίου.
Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο του Preveza Jazz Festival καθώς και το fb γκρουπ του για πληροφορίες σε σχέση με το πρόγραμμα.

Ηπειρώτικο αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, τη Παρασκευή 22 Ιουνίου, στις 21.00' το βράδυ, στο Παλέ Γαλατσίου, έναντι του Άλσους Βεϊκου


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γαλατσίου και φέτος, τη Παρασκευή 22 Ιουνίου, στις 21.00' το βράδυ, στο Παλέ Γαλατσίου, έναντι του Άλσους Βεϊκου, μας προσκαλεί στην ουσία με το πανηγύρι αυτό, σε ένα ζωντανό διάλογο με τη ζωντανή παράδοσή μας, θέλοντας να αφυπνίσει τη σχέση και τους ρόλους ευθύνης που έχουμε όλοι μαζί της, σαν φορείς και σαν πρόσωπα.
Γιατί έχουμε όλοι ευθύνη για όσα ζούμε στα πανηγύρια μας, για όσα αξίζει να διασώσουμε και να διαδώσουμε, όσα πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε πριν μας αλλοτριώσουν εκείνα.
Η επελαύνουσα εμπορευματοποίηση, η χυδαία σκύλευση ηχοχρωμάτων και ρεπερτορίου, η καταθλιπτική ομογενοποίηση, αλλοιώνουν την παράδοσή μας, αλλοτριώνουν τη σχέση μας μαζί της. 
Ιδιαίτερα αλλοτριώνουν τη σχέση της νεολαίας μας που, για πρώτη φορά έρχεται σε επαφή μαζί της μέσα από τέτοια πανηγύρια.
Παράλληλα, το αντάμωμα αυτό θα επαναβεβαιώσει την προνομιακή σχέση των αποδήμων Ηπειρωτών με την παράδοση, αυτό τον μονάκριβο ομφάλιο λώρο που συνέχει γενιές και γενιές Ηπειρωτών, σε όλο τον κόσμο, με τη μάνα Ήπειρο.
Η σχέση των Ηπειρωτών με την παράδοση είναι μια σχέση ταυτότητας, μια σχέση ζώσα και αυτό, πέρα από τη μαζικότητα εκφράστηκε και από την ποιότητα της συμμετοχής. Θα είμαστε όλοι εκεί στο ηπειρώτικο αντάμωμα του Γαλατσίου, με την ηπειρώτικη παρέα του Θωμά Χαλιγιάννη, για να διασκεδάσουμε γνήσια και παραδοσιακά, όπως παλιά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, ώρα 12.00


Σας καλούμε στις 4 Ιουνίου 2018 ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 π.μ. στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο Περιφέρειας Ηπείρου Πλ. Πύρρου 1 Ιωάννινα, 2ος όροφος), με θέματα  ημερήσιας διάταξης τα εξής:
 Επικύρωση αποφάσεων 2ου /2018 Πρακτικού της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής  Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
1.Καθορισμός αριθμού αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου για την Περιφέρεια Ηπείρου.
2.Καθορισμός ετήσιου καταβαλλόμενου τέλους ανά άδεια για την άσκηση πλανόδιου εμπορίου στην Περιφέρεια Ηπείρου.
3.Λύση της από 15 – 05 – 2017 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου /Π.Ε. Πρέβεζας και του Δ. Ζηρού για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση –επισκευή παρόδων της 10ης επαρχιακής οδού».
4.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας και του Δήμου Ζηρού, για την υλοποίηση του έργου: «Συντήρηση –επισκευή παρόδων της 10ης επαρχιακής οδού», προϋπολογισμού 21.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας, με τον αναπληρωτή του,  για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
5.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης, για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Μολυβδοσκεπάστου», προϋπολογισμού 24.800,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου  από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον αναπληρωτή του,  για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

Συνάντηση του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τον Δήμαρχο του Tarpon Springs Κρις Αλαχούζο


ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ είχε συνάντηση στο Γραφείο του με τον Δήμαρχο του Tarpon Springs κ. Κρις Αλαχούζο. Η συζήτησή τους αφορούσε κυρίως εκπαίδευση και Ελληνική γλώσσα. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του ΥΦΥΠΕΞ, πρέσβης κα Μαρία Θεοδώρου.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουίκ:
«Είχα τη χαρά να υποδεχθώ εδώ στο Γραφείο μου έναν καλό φίλο, ένα εκλεκτό μέλος της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ, τον κ. Κρις Αλαχούζο, Δήμαρχο του πανέμορφου Tarpon Springs, που οι περισσότεροι το αποκαλούν η Κάλυμνος της Φλόριδας.
Είναι η τρίτη φορά που συναντώ τον κ. Αλαχούζο και σήμερα άκουσα με πολύ προσοχή τη βούλησή του να βοηθήσει, όχι μόνο στη διατήρηση, αλλά και στην εξάπλωση της Ελληνικής γλώσσας στην περιοχή του, με τη βοήθεια των charters schools.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ξεκινά η κατασκευή της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα


Ημερομηνία «σταθμός» για τα  Τζουμέρκα είναι πλέον  η  1η  Ιουνίου 2018, καθώς αρχίζει η υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής στην περιοχή,  το οποίο αλλάζει την προοπτική και το μέλλον των κατοίκων της. 
Σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας Οδού μέσω του Α/Κ Τερόβου με την Γέφυρα Πλάκας, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της ευρύτερης περιοχής.
 Η υπογραφή της σύμβασης έγινε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπρόεδρο της αναδόχου Εταιρείας «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.» κ. Ευστάθιο Αθανασόπουλο, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνας Καλογιάννη.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 30.132.543,92 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».  Σύμφωνα με τη σύμβαση η προθεσμία για την υλοποίησή του αρχίζει την 1η Ιουνίου 2018 και η ημερομηνία περαίωσής του λήγει την 1η  Ιουνίου 2021.

Αφρικανική σκόνη: Γιατί πρέπει να αναπνέουμε από τη μύτη;


Μείωση του κινδύνου εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων κατά τις περιόδους εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας προσφέρει η ρινική αναπνοή. Κι αυτό διότι η μύτη εκτός από τη θέρμανση (ή ψύξη) και εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα παράλληλα τον καθαρίζει και τον φιλτράρει, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των βακτηρίων, μυκήτων ή αλλεργιογόνων που εισβάλλουν στον οργανισμό.
«Η μύτη είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, κατά την είσοδο μικροβίων, ιών, αλλεργιογόνων δια μέσου της αναπνευστικής οδού. 
Ο βλεννογόνος της καλύπτεται από επιθήλιο που παράγει βλέννα και μορφολογικά εμφανίζει πολλαπλές προσεκβολές. Αυτός ουσιαστικά είναι ο λόγος για τον οποίο η μύτη ενυδατώνει και εφυγραίνει τον εισπνεόμενο αέρα, αλλά και συγκρατεί στο πέρασμά του προς τους πνεύμονες, πιθανούς βλαπτικούς παράγοντες που μεταφέρει. Μια πιθανή απόφραξη της ρινικής οδού, για τον οποιονδήποτε λόγο, οδηγεί τον άνθρωπο σε αναπνοή από το στόμα και αυτό μεταβάλει τη διαδικασία φιλτραρίσματος του εισπνεόμενου αέρα», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
Όπως έχει αποκαλυφθεί από μελέτες η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης, όχι απαραίτητα αφρικανικής αλλά από οποιαδήποτε ανεμοθύελλα, μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες, καθώς και βλάβη  της ανοσολογικής λειτουργίας των μακροφάγων κυττάρων του οργανισμού, η οποία οδηγεί σε αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.