Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Υποβολή αιτήσεων ανέργων στο πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου

 


H υποβολή αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με τίτλο «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα», αρχίζει την Τετάρτη (18/10) στις 14:00. Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων 30.000 θέσεων, για το επίδομα 1.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. - Next Generation EU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Παρακάλαμος: Η Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου

 


Η Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει πάρτι, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, ώρα 22:30, στο PLEGMA cafe bar στον Παρακάλαμο.

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Συνάντηση αντιπροσωπείας της, με Διευθύντρια INSTAT

 

Καταγγελία των παραβιάσεων στην διαδικασία της Απογραφής.

Χθες, Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Αρχής Κρατικών Στατιστικών – INSTAT, που έχει και την ευθύνη εφαρμογής της διαδικασίας Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Νοικοκυριών –Cens 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, με την Διευθύντρια του Φορέα κα. Έλσα Δούλη. Τη συνάντηση είχε ζητήσει αρμοδίως ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος, με σκοπό επισήμως να καταγγελθούν οι παραβιάσεις τις οποίες αναφέρουν δομές της Οργάνωσης και πολίτες σε όλο το γεωγραφικό χώρο όπου ουσιαστικά και ιστορικά μαρτυρείται η παρουσία γηγενών Ελληνικών κοινοτήτων.

Κατά τη συνάντηση, που από πλευράς των ιθυνόντων της Στατιστικής Αρχής προγραμματίστηκε με αρκετή καθυστέρηση και σχεδόν με τη λήξη της φάσης συλλογής των δεδομένων, η αντιπροσωπεία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ παρουσίασε τεκμηριωμένα αποδεικτικά για τις παραβιάσεις που αφορούν τα ευαίσθητα, προαιρετικά ερωτήματα για την Ελληνική Εθνική ταυτότητα, τη μητρική Ελληνική γλώσσα και την Ορθόδοξη πίστη.

Οι ιθύνοντες της Αρχής Κρατικών Στατιστικών ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν την ίδια εικόνα και ότι μάλλον πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις τα όσα αναφέρθηκαν για:  Σκόπιμη απροθυμία των απογραφέων να αποφεύγουν τη συλλογή απαντήσεων για τα στοιχεία που για την ΟΜΟΝΟΙΑ παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον.  Τη διακοπή σε συγκεκριμένες περιοχές της διαδικασίας.  Την άσκηση ψυχολογικού ελέγχου σε πολίτες που δηλώνουν την Εθνική τους Ελληνική ταυτότητα. Την μονομερή επιρροή υπέρ άλλων μειονοτικών ομάδων ή χρησιμοποιούμενων στο οικογενειακό περιβάλλον γλωσσών κ.α.

Γιούνης Αναστάσιος: Δεσμεύομαι να συνεχίσω να είμαι στο πλευρό σας για ένα καλύτερο Πωγώνι!

 


Φίλοι συνδημότες,

Οι πράξεις είναι πάντα καλύτερες από τα λόγια αλλά δεν μπορώ να μη σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με εμπιστευθείτε στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Η ψήφος σας με τιμά και με δεσμεύει να συνεχίσω να μάχομαι για το Δήμο μας και για όλους εσάς.

 Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα να μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια, γιατί πέρα από τις εκλογές υπάρχουν οι ανθρώπινες σχέσεις κι αυτές είναι σημαντικότερες!

Δεσμεύομαι να συνεχίσω να είμαι στο πλευρό σας για ένα καλύτερο Πωγώνι!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Ξεκινά την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου το πρόγραμμα κατάρτισης για ανέργους με επίδομα €1.000

 


Ξεκινά την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 η υποβολή των αιτήσεων για την κατάρτιση 30.000 ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες, με τη χορήγηση εκπαιδευτικού επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.

Υποβολή αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω gov.gr στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-gia-ten-katartise-meso-ton-kedibim-ton-aei-kai-ton-adeiodotemenon-kdbm

Παρακάλαμος: Συνέχεια εργασιών στην Κοινότητά μας

 


Αγαπητοί συγχωριανοί-συνδημότες   καλημέρα.

  Οι προσπάθειες για την καλυτέρευση των συνθηκών στο χωριό μας, δεν σταματούν.

Από χθες, συνέργεια του εργολάβου που ανέλαβε την τοποθέτηση πλακών σε όλα τα πεζοδρόμια Παρακαλάμου ξεκίνησε και το τελευταίο τμήμα που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική παιδική χαρά "Γκορτσιά".

Σε περίπου 2 ημέρες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και πλέον, στο σύνολο των πεζοδρομίων του χωριού μας θα έχουν τοποθετηθεί πλάκες, που αφενός μεν θα μας διευκολύνουν στην καθημερινότητα μας και αφετέρου ομορφαίνουν τον τόπο μας.

Ευχαριστώ πολύ τον Δήμο μας για την συνεργασία ώστε να κλείσουμε κι αυτό το σημαντικό ζήτημα και η προσπάθεια του νυν Τοπικού Συμβουλίου θα συνεχίζεται μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του, όπως ακριβώς έπραττε όλα τα χρόνια.

Με σεβασμό και αγάπη για το αγαπημένο μας χωριό.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εκθέσεις WTM2023 και PHILOXENIA

 


Με παρουσία στις Διεθνείς Εκθέσεις WTM 2023 (Λονδίνο) και (PHILOXENIA) Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται η τουριστική προβολή της Περιφέρειας Ηπείρου

Με τη συμμετοχή σε δύο μεγάλες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού συνεχίζεται το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο  (WTM) από 6 έως 8 Νοεμβρίου και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη  (PHILOXENIA) από 10 έως 12 Νοεμβρίου 2023.

Η Περιφέρεια Ηπείρου καλεί όσους επιχειρηματίες του κλάδου επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δύο Εκθέσεις να προβούν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος στη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αναλυτικά στοιχεία:

Στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού WTM 2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί 6-8 Νοεμβρίου 2023 στο Λονδίνο η Περιφέρεια Ηπείρου, θα συμμετάσχει ως συνεκθέτης με τον Ε.Ο.Τ. και στο περίπτερό της  θα φιλοξενήσει  στο περίπτερό της, όσους επιθυμούν να συμμετέχουν με φυσική παρουσία, κάτι που πρέπει να δηλώσουν μέσω συμπλήρωσης της προβλεπόμενης φόρμας και την αποστολή της στο  email: i.markoula@php.gov.gr  ως την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023. Στο site της Έκθεσης (https://www.wtm.com/london/en-gb.html ) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά με περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα λειτουργίας της Έκθεσης και μέσω του αναφερόμενου site να κάνουν την διαδικασία για να προμηθευτούν την κάρτα εισόδου τους. Σημειώνουμε ότι η προμήθεια καρτών εισόδου είναι δωρεάν έως 31 Οκτωβρίου 2023, ενώ από την 1η Νοεμβρίου το κάθε εισιτήριο θα στοιχίζει 45 λίρες.

Δήμος Κόνιτσας: Πρόγραμμα του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

              ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ  ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΠΕΜΠΤΗ 26η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών Καταστημάτων  και οικιών από την 8η πρωινή ώρα της ημέρας έως και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, Λεσχών, Μαυσωλείων, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών την 27η και 28η Οκτωβρίου από τη δύση του ηλίου ως τις 7:00 π.μ.

          Ώρα 9:00:   Στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑΛ, στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της πόλης μας θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα σχετικό με την Εθνική Εορτή.

       Ώρα 11:30: Επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, δασκάλων όλων των Σχολείων και Ιδρυμάτων στο  Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο «Άγιος Αθανάσιος». Κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και από τους μαθητές, παρουσία των Αρχών. Διευθέτηση  χώρου μαυσωλείου για την επιμνημόσυνη δέηση με μέριμνα 583Μ/ΤΠ.

        Ώρα 12:30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο λόφο του Εφ. Ανθλγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας. Κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο, Πρόεδρο της Κ. Ελευθέρου, συγγενείς του ήρωα. Τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος.

Μικρή δεξίωση στην πλατεία του χωριού.

ΣΑΒΒΑΤΟ   28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

       Ώρα 07:30: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών της πόλης.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Ώρα 8:30: ΄Επαρση της Σημαίας  στη Λ.Α.Φ.Κ.

 Ώρα 10:00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό  Ναό Αγ. Κοσμά του Αιτωλού

 Ώρα 10:30: Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, Συλλόγους, Σωματεία. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του έπους.  - Εθνικός ΄Υμνος. Απόδοση τιμών με μέριμνα 583 Μ/ΤΟ και ομιλία μικρής διάρκειας από τον κ. Ιωάννη Λάμπρο, Διευθυντή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας με θέμα: «28η Οκτωβρίου! Μνήμη και Ιστορία».  

         Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους στο Δημαρχείο. 

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας θα δεξιωθούν τις Αρχές στο γραφείο Δημάρχου.  

   Ώρα 11:15: Παρέλαση προ των επισήμων στον καθορισμένο χώρο, μαθητών

και μαθητριών Νηπιαγωγείων,  Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. και Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων.

       Ώρα 12:30: Στην κεντρική πλατεία Κόνιτσας θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας.

 Ώρα 17:30: Υποστολή της Σημαίας.

 

Οι Εκκλησιαστικές, Στρατιωτικές  και Αστυνομικές Αρχές παρακαλούνται να ρυθμίσουν αντίστοιχα και ανάλογα όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους τα σχετικά με την Θρησκευτική τελετή, την παράταξη και την τάξη.

Τελετάρχη για όλες τις εκδηλώσεις ορίζουμε την κα Γιάννα Νίκου, Φιλόλογο- Δ.Υπάλληλο του Δήμου Κόνιτσας. 

      Όσοι από τις Οργανώσεις, Σωματεία  κ.λ.π. επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, παρακαλούνται να το δηλώσουν στον Δήμο Κόνιτσας (τηλ.2655360326) μέχρι την 12η μεσημβρινή ώρα της  25ης Οκτωβρίου ανυπερθέτως.

Στις εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν:

-       Ο/Η  Ειρηνοδίκης Κόνιτσας.

-       Ο  Φρούραρχος και Διοικητής του 583 Μ/ΤΠ

-       Ο Διοικητής του ΤΕ.

-       Ο  Διοικητής του Α.Τ. Κόνιτσας.

-       Ο  Διοικητής του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας.

-       Ο  Διοικητής της Π.Υ. Κόνιτσας.

-       Οι  Ανώτεροι Αξιωματικοί.

-       Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

-       Το Δημοτικό Συμβούλιο.

-       Οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

-       Αντιπροσωπείες Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

-       Αντιπροσωπείες Αναπήρων και θυμάτων πολέμου.

-       Αντιπροσωπείες Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων (Εφέδρων Αξιωματικών,

Εθνικής Αντίστασης, Παλαιών και Νέων Πολεμιστών).

-       Οι  πρώην Δήμαρχοι Κόνιτσας.

-       Οι  Πρόεδροι  και Εκπρόσωποι  των Τοπικών  Κοινοτήτων  του Δήμου μας.

-       Οι  Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών.

-       Οι  Πρόεδροι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμών Κρατικής Δραστηριότητας.

-       Οι   Διευθυντές  ή  οι Προϊστάμενοι  Νομικών   Προσώπων  Δημοσίου

Δικαίου, Οργανισμών Κρατικής Δραστηριότητας, Τραπεζών, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και λοιπών Οργανισμών.

-       Οι  Δημόσιοι Υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ.

-       Σωματεία-Σύλλογοι-Οργανώσεις.

-       Εμπορικές,  Επαγγελματοβιοτεχνικές , Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις.

-       Σχολεία Μέσης και Στοιχειώδης Εκπαίδευσης.

-       Κέντρο Προστασίας Παιδιού – Παράρτημα Κόνιτσας.

-       Οι Δημότες του Δήμου μας  και οι παρεπιδημούντες ξένοι.

Ο  Δήμαρχος

Νικόλαος Β. Εξάρχου

Ταυτοποιήθηκαν πέντε διαρρήξεις αυτοκινήτων σε παραλίες της Πρέβεζας

 


Ταυτοποιήθηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές.

Όπως προέκυψε, ο κατηγορούμενος είχε οργανωθεί με συνεργό του με σκοπό τη διάρρηξη αυτοκινήτων λουόμενων σε παραλίες της Πρέβεζας.

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 29 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου 2023, διακριβώθηκε ότι διέπραξαν 5 κλοπές από αυτοκίνητα, από όπου αφαίρεσαν διάφορα είδη και χρήματα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 4.000 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 11:00 π.μ., στα γραφεία της Π.Ε.Δ., με θέμα «4ος Δρόμος της Νίκης»

 


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης σας προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, στις 11:00 π.μ., στα γραφεία της Π.Ε.Δ., με θέμα «4ος Δρόμος της Νίκης».

Ποιοι και πότε θα ωφεληθούν από το «ξεπάγωμα» τριετιών

 


Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος την προηγούμενη εβδομάδα του υπουργείου Εργασίας η οποία αποσαφήνισε αρκετά ζητήματα αναφορικά με την εξέλιξη της προϋπηρεσίας είπε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Οι προϋπηρεσίες ως επιδόματα που συνδέονταν αποκλειστικά με τον χρόνο παραμονής στην εργασία έχουν παγώσει. Υπήρχαν κάποια επιδόματα που είχαν και την εξέλιξη του χρόνου αλλά και την αξιολόγηση από τον εργοδότη, αυτά εξελίσσονταν και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, είπε.

Τα άλλα που συνδέονταν με την απλή προϋπηρεσία του είχαν παγώσει από τις 14/2/2012.

Αυτά ξεπαγώνουν από την 1/1/2024, σε κάποιες κατηγορίες η εξέλιξη αυτή θα είναι πιο γρήγορη, όπως για παράδειγμα όσοι είχαν συμπληρώσει 2 τριετίες και μισή από την τρίτη, αμέσως θα δουν από τις αρχές του 2024 μια αύξηση στο μισθό τους της τάξης του 5% για την πρώτη τριετία, με ανώτατο όριο τις τρεις τριετίες είπε.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχος για αποχέτευση- βιολογικό καθαρισμό στην Αρίστη

 


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου: «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση λυμάτων Αρίστης Δήμου Ζαγορίου», προϋπολογισμού € 1.880.000 χωρίς ΦΠΑ.  Ανάδοχος αναδείχτηκε η «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.- ΑΜΦΙΑΛΟΣ Ο.Ε.».

Επίσης  η Ο.Ε. μεταξύ άλλων:

Κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και για τα έργα:

Προστασία από κατολισθήσεις – πλημμυρικά φαινόμενα περιοχής Φράστα», προϋπολογισμού € 340.000. Ανάδοχος: ” FERTILIS ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.”

Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Συβότων», προϋπολογισμού € 165.000. Ανάδοχος: «ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

«Στερέωση – αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Καταρράκτη Πωγωνίου», προϋπολογισμού € 168.000. Ανάδοχος: «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Μ ΙΚΕ».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου

 


Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαράς, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Μύθοι και αλήθειες για τη μαστογραφία

 


Η πρόληψη σώζει ζωές και η μαστογραφία είναι μια εξέταση που αφορά κάθε γυναίκα. Επειδή, δυστυχώς, αυτό δεν είναι κτήμα όλου του γυναικείου πληθυσμού, καιρός να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους που συνοδεύουν την εξέταση και να προχωρήσουμε στον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο χωρίς βασικές απορίες, στις οποίες απαντάει ο κ. Μενέλαος Καλογερής Ακτινοδιαγνώστης, Επιστημονικός Διευθυντής των διαγνωστικών Κέντρων Healthspot:

Δεν κάνω μαστογραφία γιατί στην οικογένεια μου δεν υπάρχει ιστορικό

Μύθος: Το 75% των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού δεν έχουν κανένα οικογενειακό ιστορικό, επομένως αυτός ο μύθος είναι ακραία επικίνδυνος για τις γυναίκες. Ο πραγματικά κληρονομικός καρκίνος, δηλαδή αυτός ο οποίος έχει γονιδιακό υπόβαθρο, αφορά μόνο το 5-8% των γυναικών και είναι αυτές που έχουν μια μετάλλαξη 2 κυρίως γονιδίων.

Η μαστογραφία πονάει, γι’ αυτό δεν πάω να εξεταστώ

Μύθος: Πολλές γυναίκες αισθάνονται δυσφορία ή ακόμα και πόνο κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας, όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι η σωστή πίεση που ασκείται στο μαστό κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας και η οποία πλέον καθορίζεται αυτόματα από τα σύγχρονα συστήματα μαστογράφου, είναι ευθέως ανάλογη της ποιότητας της μαστογραφίας, άρα κακή πίεση σημαίνει κακή ποιοτικά μαστογραφία και το κυριότερο είναι ότι η πίεση είναι αντιστρόφως ανάλογη της ακτινοβολίας που λαμβάνει η γυναίκα. Δηλαδή όσο πιο καλά πιεσμένος ο μαστός, τόσο λιγότερη ακτινοβολία δέχεται η εξεταζόμενη.