Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Ευχαριστήρια ανακοίνωση

 


Η ανακοίνωση της ομάδας:

«Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά θέλει να ευχαριστήσει πολύ την αντίστοιχη της Α.Ε. Πραμάντων που συμφώνησε να μοιραστεί η απόσταση και το ματς να γίνει στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο γήπεδο Λέανδρος Καμηνάς. Επίσης ευχαριστούν και τη διοίκηση του Α.Ο. Σταυρακίου για την παραχώρηση.

Θέλουν να ευχηθούν περαστικά στον ποδοσφαιριστή Λευτέρη Βασιλειάδη των Πραμάντων, που τραυματίστηκε στο μεταξύ τους ματς.

Τέλος η ομάδα του Παρακαλάμου θέλει να ευχηθεί καλή ποδοσφαιρική σεζόν σε όλες τις ομάδες του Ερασιτεχνικού, με υγεία και χωρίς απρόοπτα».

"Ανεβαίνουν" στο myAADE.gov.gr τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2021

 


Στη σελίδα myAADE.gov.gr μπορούν να βρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021. 

Για όσους δεν υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση ή δεν έχουν γίνει αλλαγές στα εισοδήματα τους, ο λογαριασμός θα είναι ίδιος με πέρσι.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά έως το τέλος κάθε μήνα θα πρέπει να πληρωθούν οι υπόλοιπες δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ειδικά για φέτος και εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος πληρωμών που έχουν οι ιδιοκτήτες, το υπουργείο Οικονομικών δίνει την ευκαιρία η πρώτη δόση του φόρου να πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, μαζί με τη δεύτερη δόση, χωρίς καμία προσαύξηση.

Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021 πρέπει να προχωρήσετε στα παρακάτω βήματα:

ΕΟΔΥ: Είκοσι έξι θάνατοι σήμερα, 2.329 νέα κρούσματα

 


9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι έξι θάνατοι σήμερα 2.329 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.329, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 638.921 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 134 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.97 (95% ΔΕ: 0.91 - 1.03).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.575 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (64.6% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 81.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 303 (90.99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (9.01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.108 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 227 (ημερήσια μεταβολή +7.08%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 192 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παρακάλαμος: POLYPHONIA-Διασυνοριακή περιοδεία-συναυλία Πολυφωνικών συγκροτημάτων από Αλβανία & Ελλάδα–συνάντηση δικτύου, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30, στην πλατεία

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

POLYPHONIA: ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ -ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΌ ΑΛΒΑΝΙΑ & ΕΛΛΑΔΑ– ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ 

Παρακάλαμος, 25 Σεπτεμβρίου 2021 

Ο Δήμος Πωγωνίου, στα πλαίσια του Έργου POLYPHONIA «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και στα πλαίσια Διασυνοριακής Περιοδείας Πολυφωνικών Συγκροτημάτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, υποδέχεται τους συνεργάτες του από την Αλβανική περιοχή παρέμβασης.

Το Έργο POLYPHONIA συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών του Προγράμματος Interreg IPA II CBC «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020».

Η Συναυλία θα λάβει χώρα στον Παρακάλαμο του Δήμου Πωγωνίου, στις 25 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Σάββατο, με ώρα έναρξης 19:30 στην πλατεία.

Θα μας τιμήσουν με τη παρουσία τους τρεις πολυφωνικές ομάδες από την περιοχή της Αλβανίας και μία από την περιοχή του Πωγωνίου, συγκεκριμένα: ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού και τα συγκροτήματα «Birbili», «Selo» και «Arjiro».

 Στις 18:30, στη πλατεία Παρακαλάμου, θα προηγηθεί Συνάντηση του Δικτύου POLYPHONIA που οργανώνεται σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ. Ηπείρου (Επικεφαλής Εταίρος του Έργου) για ενημέρωση και τον προγραμματισμό μελλοντικών δράσεων.

Σε μελλοντική ημερομηνία θα ακολουθήσει και δεύτερη συναυλία σε ελληνικό έδαφος, η οποία θα ολοκληρώσει τη Διασυνοριακή Περιοδεία Πολυφωνικών Συγκροτημάτων POLYPHONIA 2021.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Πωγωνίου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Mειώνεται κατά το ήμισυ ο χρόνος χορήγησης των επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας

 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ασφαλιστικού φορέα στο πλαίσιο της βελτίωσης και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών χορήγησης παροχών, τίθεται σε εφαρμογή νομοθετική ρύθμιση που μειώνει κατά το ήμισυ τον χρόνο χορήγησης των επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας προς τους ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α.

 Η σημαντική αυτή μείωση στους χρόνους χορήγησης των επιδομάτων κατέστη εφικτή καθώς:

Αναφορικά με το επίδομα μητρότητας, όλοι οι θεράποντες ιατροί του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η.Δ.Ι.Κ.Α. έχουν πλέον τη δυνατότητα να βεβαιώσουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Η σχετική πρόβλεψη υπήρξε και ένα πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων που τώρα ικανοποιείται.

Αναφορικά με το επίδομα ασθενείας, όλοι οι θεράποντες ιατροί τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι επίσης πιστοποιημένοι στην Η.Δ.Ι.Κ.Α, έχουν τη δυνατότητα πλέον να χορηγήσουν βεβαιώσεις ανικανότητας προς εργασία λόγω ασθένειας, των πρώτων δεκαπέντε ημερών (15) του έτους χωρίς να υφίσταται η αναγκαιότητα της παραπομπής των ασθενών στις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές.

Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την αποχώρηση του Δημήτρη Γεράκου

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την αποχώρηση του Δημήτρη Γεράκου.

Ο Δημήτρης αγωνίστηκε στην ομάδα μας για δυο χρόνια. 

Θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε θερμά για την προσφορά του στον σύλλογο μας και να του ευχηθούμε καλή συνέχεια σε ότι κάνει.

- Φίλε Δημήτρη, αγωνιστικά μπορεί να χώρισαν οι δρόμοι μας, όμως πάντα θα είσαι μέλος της οικογένεια μας!

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/AnnagenisiKefalovrisou  

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Χορευτικό Όμιλο Ιωαννίνων (ΧΟΙ)

 


Μετά από μία μεγάλη περίοδο αναγκαστικής παύσης των δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας Covid 19, ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων (ΧΟΙ) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επανέναρξη των εγγραφών σε όλα τα τμήματα.

Τα τμήματα θα είναι αυστηρά ολιγομελή και θα τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγείας που έχουν επιβληθεί από το νόμο. Θα λειτουργήσουν τμήματα για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και Ενηλίκων (αρχαρίων και προχωρημένων).

Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά στα γραφεία του ΧΟΙ στην οδό Πετροπουλάκη 2 και ώρες 7-9 το απόγευμα.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2651036059 6932607719 και 6974780498.

Σας περιμένουμε! 

Δέκα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 92.329 έλεγχοι, από τους οποίους οι 52.481 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 298 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

91 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

15 στη Θεσσαλονίκη,

15 στην Ήπειρο,

13 στην Κρήτη,

11 στη Δυτική Ελλάδα,

  9 στην Πελοπόννησο,

  8 στην Κεντρική Μακεδονία,

  6 στη Δυτική Μακεδονία,

  6 στη Θεσσαλία,

  3 στο Νότιο Αιγαίο,

  2 στο Βόρειο Αιγαίο,

  2 στη Στερεά Ελλάδα και

  1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 68.965 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 66.015 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.950 των 150 ευρώ.

21 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

8 στο Βόρειο Αιγαίο,

6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

4 στην Πελοπόννησο,

2 στην Κρήτη και

1 στην Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.223 ομοειδείς παραβάσεις.

186 παραβάσεις και 1 σύλληψη, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο επιχείρησης, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε οίκο ανοχής, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για απασχόληση εργαζόμενης, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,

- 24 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα. Επιπλέον, 7 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες και οδηγούς οχημάτων και μία από άτομο σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό,

- 5 παραβάσεις, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, σε καταστήματα.

Στο Βόρειο Αιγαίο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτες και πελάτες σε καταστήματα. Επιπλέον, μία παράβαση, για μη χρήση μάσκας σε εσωτερικό χώρο ΚΤΕΛ,

- 4 παραβάσεις, για στέρηση πιστοποιητικών, από επιβάτες λεωφορείου.

Στην Αττική,

- 500 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για απασχόληση εργαζόμενου χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο, στον εργαζόμενο,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους σε καταστήματα.

Στα Ιόνια Νησιά, 35 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτες, προσωρινά υπευθύνους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Θεσσαλονίκη, 23 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Στην Κρήτη,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα,

- μία παράβαση σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Στην Πελοπόννησο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Στη Θεσσαλία,

- 3 παραβάσεις, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, σε καταστήματα,

- 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,

- 2 παραβάσεις, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 4 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, 2 από επιβάτες οχήματος και μία από άτομο σε εσωτερικό χώρο αερολιμένα.

Στη Δυτική Μακεδονία, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 13.184 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.471 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

ΟΑΕΔ: Έως τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Β΄ κύκλο επιδότησης 4.800 νέων θέσεων εργασίας

 


Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ λήγει τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στις 23:59, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων για το Β’ κύκλο του προγράμματος δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με συνολικά 4.800 θέσεις.

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αναφέρεται σε ανέργους 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας), με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

– 473 ευρώ για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών.

– 568 ευρώ για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω.

– 615 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους.

– 710 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου

 


Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 08:00-16:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 09:00-13:00

Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», 09:00-17:00

Φιλιάτες Θεσπρωτίας, δημαρχείο, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Πάργα Πρέβεζας, παραλία, 09:00-13:30.

Τριχόπτωση και στιγματισμός: Υπάρχει λύση;

 


Στιγματισμό και σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής μπορεί να προκαλέσει η έντονη τριχόπτωση σε εκπροσώπους και των δύο φύλων. Οι ασθενείς που χάνουν τα μαλλιά τους βιώνουν συχνά τη δυσαρέσκεια ή ακόμα και την απαξίωση των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους, εσωτερικεύοντας ταυτόχρονα τα δικά τους συναισθήματα για την εμφάνισή τους.

Οι γυναίκες φαίνεται να υφίστανται περισσότερο την περιφρόνηση, όμως και τα δύο φύλα είναι πιθανό να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα, που έχουν επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

«Η αλωπεκία (τριχόπτωση) είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα, και ανεξάρτητα από την παθογένεια ή τη σοβαρότητά της, γίνεται αιτία βαθιάς στενοχώριας για τα προσβεβλημένα άτομα. Οι αιτίες της πάθησης ποικίλλουν, με πιο συχνή την ανδρογενή αλωπεκία, η οποία  αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τον “παραπλανητικό” όρο που χρησιμοποιείται. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τύπο τριχόπτωσης για τον οποίο ευθύνονται οι πρόγονοι. Δηλαδή τα γονίδια που προκαλούν τη συρρίκνωση των θυλάκων των τριχών και τη διακοπή της ανάπτυξης των τριχών κληρονομούνται, με την τριχόπτωση μερικές φορές να ξεκινά ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Εκτός από τη γήρανση, που φυσιολογικά επιφέρει αραίωση των μαλλιών και επιβράδυνση της ανάπτυξής τους, η τριχόπτωση εμφανίζεται και εξαιτίας διαφόρων άλλων λόγων. Για παράδειγμα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών προκαλείται αλωπεκία areata, η οποία δεν επηρεάζει μόνο τα μαλλιά αλλά μπορεί να αποτελέσει αιτία πτώσης όλων των τριχών του σώματος, περιλαμβανομένων των βλεφαρίδων και των φρυδιών (alopecia universalis). Ορμονικές διαταραχές γίνονται επίσης αιτία απώλειας των τριχών, είτε αφορούν σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είτε σε θυρεοειδοπάθεια, είτε σε εγκυμοσύνη. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρενεργειών κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ή χημειοθεραπείας, έλλειψης θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό (σίδηρος, βιοτίνη, ψευδάργυρος), κακής φροντίδας των μαλλιών (χτενίσματα που τραβάνε τα μαλλιά και τεχνικές εργασίες) και συνηθειών λόγω στρες (τράβηγμα των μαλλιών).

Ενώ οι σύγχρονες θεραπείες συνεχώς εξελίσσονται, οι πάσχοντες συχνά υποφέρουν από στιγματισμό, ιδιαίτερα όταν η αιτία της τριχόπτωσης επιφέρει ορατά σημάδια στο δέρμα, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση με τις ευκόλως αντιληπτές ερυθρές πλάκες με τα αργυρόλευκα λέπια που προκαλεί.