Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Αλληλεγγύη για Όλους: Συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση 8 Μαρτίου

 

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς, στην πλειονότητα τους νέα παιδιά, έχει προκαλέσει ανείπωτη θλίψη και οργή.

Ζητάμε να σταματήσει η αποποίηση ευθυνών και να δοθούν άμεσα απαντήσεις.

Ζητάμε σεβασμό στην Αλήθεια, σεβασμό στα θύματα.

Ζητάμε δικαιώματα και ασφάλεια για όλους και όλες.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη, που διοργανώνουν πανελλαδικά οι συνδικαλιστικοί φορείς, τα εργατικά σωματεία και οι φεμινιστικές οργανώσεις.

Στα Ιωάννινα: 11:00 π.μ.  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Άνοδος τζίρου στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο, λόγω ανατιμήσεων

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI ο τζίρος των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 6,9% συγκριτικά με τον περυσινό Ιανουάριο, μια αύξηση που σχετίζεται με τις ανατιμήσεις που άγγιξαν σχεδόν το 10% και όχι με την αύξηση της ζήτησης.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις τον Ιανουάριο του 2023 διαμορφώθηκε στα 652 εκατ. ευρώ έναντι 610 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

Την ίδια χρονική περίοδο η αξία των πωλήσεων είναι αυξημένη κατά 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ καταγράφεται μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 2,5%. Σημειώνεται ότι η πτώση στους όγκους τον Ιανουάριο «συγκρατήθηκε» από το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα του 2022 είχαμε τις έντονες χιονοπτώσεις που είχαν οδηγήσει (λόγω των αντικειμενικών συνθηκών) σε μειωμένες αγορές για κάποιες ημέρες.

Τη δυναμική τους πορεία συνεχίζουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Συγκεκριμένα το μερίδιο των PL τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 17,7%, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να «τρέχει» με 21,3%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κατηγορία των PL προϊόντων έκλεισε το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης 16,4%. Αντίστοιχα, οι προωθητικές ενέργειες στο σύνολο των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 24,1%, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς 29,1% και στα απορρυπαντικά/ καθαριστικά κατά 22,3%.

Ιωάννινα: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Περιφερειακής οδού Ιωαννίνων (κόμβος Νεοχωρόπουλου) λόγω βλάβης των φωτεινών σηματοδοτών

 


Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Περιφερειακής οδού Ιωαννίνων (κόμβος Νεοχωρόπουλου) λόγω βλάβης των φωτεινών σηματοδοτών.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Έχοντας υπόψη:

Την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αγίου Σπυρίδωνα, από τη

1.Τις διατάξεις των άρθρων 52 παρ. 2, 44 και 109 του Ν. 2696 / 99 «Περί Κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε – αντικαταστάθηκε και ισχύει.

2. Την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αγίου Σπυρίδωνα, από τη διασταύρωση αυτής με την παράπλευρη οδό της Περιφερειακής οδού, μέχρι τη διασταύρωση αυτής με την Περιφερειακή οδό Ιωαννίνων.

3.Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποσκοπώντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, λόγω έκτακτης περίπτωσης βλάβης των φωτεινών σηματοδοτών:

Ξεκινά το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες

 


Ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Υπεγράφη σήμερα, από τους συναρμόδιους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος.

Στόχος στη φάση αυτή είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι, ηλικίας 25-39 ετών, με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών και η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται εντός του Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, το πρόγραμμα «Κάλυψη» εντάσσεται στις δράσεις στεγαστικής πολιτικής που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση και θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 5006/2022 «Σπίτι μου-Στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις».

Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου: 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία καθιερώθηκε το 1957 από τον Ο.Η.Ε., αποτελεί σημείο αναφοράς για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Ζητήματα όπως ίσα δικαιώματα, σεβασμός της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας των γυναικών, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσες αμοιβές, ενίσχυση της θέσης των γυναικών σε όλους τους τομείς και ανέλιξη αυτών σε θέσεις ευθύνης, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα.

Τα παγκόσμια γεγονότα, οι φυσικές και μη καταστροφές επιβάρυναν τη θέση της γυναίκας, η οποία καλείται να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες ως σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, επιστήμων, αγρότισσα και φροντίστρια ηλικιωμένων.

Το 2022 δυστυχώς στην Χώρα μας βιώσαμε αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος των γυναικών. Οι γυναίκες είναι εξακολουθούν να υφίστανται βία κάθε μορφής, έμφυλη, ενδοοικογενειακή, σωματική, ψυχολογική, η οποία από όπου και αν προέρχεται δεν κάνει διακρίσεις σε κοινωνικό, οικονομικόή μορφωτικό επίπεδο.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, εξακολουθεί τις δράσεις για όλες τις γυναίκες, ενώ είναι σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δη τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών σε όλη την Ήπειρο, τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας, τους Ξενώνες φιλοξενίας, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο, γυναικείες οργανώσεις για την ανάδειξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μήνυμα του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

 


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε με κόπο και αγώνα όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, ύψωσαν τις φωνές και ένωσαν τις δυνάμεις τους για ίσα δικαιώματα.

Κάθε χρόνο τιμούμε την 8η Μαρτίου ως ημέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, σε μία κοινωνία που ωστόσο δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμη και σήμερα, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, η γυναίκα είναι θύμα εκμετάλλευσης και βίας και ο ρόλος της παραμένει υποβαθμισμένος.

Είναι καθήκον όλων μας να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Είναι καθήκον όλων μας να τιμούμε και να σεβόμαστε τη γυναίκα αναγνωρίζοντας την διαχρονική προσφορά της στην ίδια της ζωή.  Γιατί η γυναίκα είναι ζωή!

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες! Σας ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρετε!

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κων/νος Καψάλης

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ιωαννίνων: Κανένας εφησυχασμός για τις κατακτήσεις και τα γυναικεία δικαιώματα

 


8 Μάρτη –Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ –ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Κανένας εφησυχασμός για τις κατακτήσεις και τα γυναικεία δικαιώματα

Η φετινή επέτειος της 8 Μάρτη, γίνεται κάτω από τη σκιά του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος  στα Τέμπη που είχε δεκάδες νεκρούς και  αγνοούμενους, στην πλειοψηφία τους δυστυχώς,  νέα παιδιά. 

Σήμερα, η θλίψη μας μετατρέπεται σε οργή αναλογιζόμενες ότι μπροστά στα κέρδη και τη διαφθορά, απαξιώνονται ανθρώπινα δικαιώματα, και εν τέλει, η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Η 8η Μάρτη μας υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα μας για την  διεκδίκηση των ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ, όπως της ελεύθερης πρόσβασης και της ίσης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Kαθημερινά επωμιζόμαστε  πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους στους οποίους η κοινωνία μας έχει εκφοβίσει ότι θα πρέπει να είμαστε «τέλειες» μητέρες, κόρες, μαθήτριες, φοιτήτριες, αδελφές, σύζυγοι, εργαζόμενες και άνεργες, επιστημόνισσες, προσφύγισσες και μετανάστριες, φυλακισμένες και αποφυλακισμένες, τοξικοεξαρτόμενες ή γυναίκες με αναπηρία. Η πατριαρχική αντίληψη που επικρατεί ότι μια γυναίκα είναι υποχρεωμένη «να μπαίνει σε κουτιά» ακόμα και το 2023 θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ισοπέδωσε οποιαδήποτε προηγούμενη νεωτεριστική νομοθετική παρέμβαση για την Ισότητα των Φύλων  είχε επικαιροποιήσει  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Ουκ ολίγες φορές, έχουμε δει μέλη της κυβέρνησης να ταυτίζουν τη γυναίκα μόνο με τον ρόλο της ως μητέρας. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την συμμετοχή μερικών εξ αυτών στο περίφημο Συνέδριο Γονιμότητας του οποίου διαφημιστικό σποτ πρόβαλλε αναχρονιστικές αντιλήψεις για την αυτοδιάθεση του Γυναικείου Σώματος. Πέρυσι είχαν προσπαθήσει να  εισάγουν βίντεο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με υπογραφή της υπουργού, τα οποία παραλλήλιζαν τις αμβλώσεις με έγκλημα.

Κώστας Πάλλας: Η τεκμηριωμένη με αδιάσειστα επιχειρήματα ενημέρωση των μελών του ΑΣΜΕΚ, χρέος μας

 


Η τεκμηριωμένη με αδιάσειστα επιχειρήματα ενημέρωση των μελών του ΑΣΜΕΚ, χρέος μας.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4673/2020

ΦΕΚ 52/Α/11-3-2020

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 10

Ευθύνη και υποχρεώσεις των μελών προς τρίτους

Η ευθύνη των μελών του ΑΣ για τις υποχρεώσεις του προς τρίτους είναι επικουρική και περιορίζεται μέχρι του ορίου που ορίζει το καταστατικό. Η έκταση της ευθύνης αυτής ορίζεται από το καταστατικό, ως τουλάχιστον ίση με το ποσό της υποχρεωτικής μερίδας.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του Δ.Σ. χωρίς ενημέρωση της Γ.Σ. και με τη διαδικασία η οποία πλέον είναι γνωστή όρισε την ευθύνη των μελών σε ποσό 10/πλασιο της υποχρεωτικής μερίδας (ήτοι 735 €)

Άρθρο 12

Γενική Συνέλευση Αρμοδιότητες Σύγκληση

Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο του ΑΣ. Στη Γενική Συνέλευση μετέχουν όλα τα μέλη που έχουν εκπληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον ΑΣ.

Αυτό που προβλέπει ο νόμος και το καταστατικό για τη Γ.Σ στην πράξη δεν ίσχυσε ποτέ και η Γ.Σ απαξιώθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ.

2. Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης ανήκουν:

α) Η τροποποίηση του καταστατικού. β) Η συγχώνευση, η μετατροπή, η παράταση της διάρκειας και η λύση του ΑΣ.

Η τροποποίηση του καταστατικού την προηγούμενη φορά έγινε με την πλήρη απαξίωση της Γ.Σ. αφού η πλειοψηφία του Δ.Σ. δήλωσε διάφορους αριθμούς μελών, ώστε να προκύπτει απαρτία.

γ) Η εκλογή και η ανάκληση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς και η εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρόσληψη Γενικού Διευθυντή του ΑΣ.

δ) Η έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και ο καθορισμός του τρόπου διάθεσης των πλεονασμάτων της χρήσης.

Δήμος Ζίτσας: Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ντούγια "Τρίποντο Ζωής'', το Σάββατο 11 Μαρτίου, ώρα 19:30

 

Παρουσίαση του βιβλίου  του  Νίκου Ντούγια "Τρίποντο Ζωής'', το Σάββατο 11 Μαρτίου, ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων "Καρβούνης" Ελεούσα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 7 Μαρτίου

 


Την Τρίτη 7  Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Μεγάλο στήθος: Πώς επηρεάζει τη σωματική υγεία

 


Διαχρονικό σύμβολο θηλυκότητας το πλούσιο γυναικείο στήθος  θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες, που συχνά σπεύδουν στον πλαστικό χειρουργό προκειμένου να το αποκτήσουν.

Όμως, για κάποιες άλλες γυναίκες το μεγάλο στήθος (μεγαλομαστία) προκαλεί δυσκολίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες και μπορεί να δημιουργήσει ή να εντείνει προβλήματα που σχετίζονται με τη σωματική τους υγεία.

«Η μεγαλομαστία ξεκινά συνήθως στην εφηβεία και παραμένει μετά την εμμηνόπαυση. Οφείλεται στην ανάπτυξη του αδένα αλλά και του λίπους που βρίσκεται ανάμεσα και γύρω από αυτόν. Τις περισσότερες φορές, η μεγαλομαστία είναι γονιδιακού τύπου, αλλά μπορεί να οφείλεται και στα παραπανίσια κιλά. Έχει συνδεθεί με διάφορα  προβλήματα υγείας, όπως μυοσκελετικά και αναπνευστικά, δερματοπάθειες αλλά και ψυχική δυσφορία.

Ωστόσο, το στήθος παραμένει σημείο αναφοράς του γυναικείου σώματος, γι’ αυτό και οι πλαστικές επεμβάσεις σε αυτό, όπως αυξητική, ανόρθωση και σμίκρυνση, είναι οι πιο δημοφιλείς παγκοσμίως. Η “χρυσή τομή” βρίσκεται στη συμμετρία», επισημαίνει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστικός Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).