Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Γ. Βαρουφάκης από τα Ιωάννινα: Καμία εξόρυξη, ούτε στην Ήπειρο, ούτε πουθενά, πότε!

 


 «Είναι δυνατόν στη μόνη περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο υδροφόρο ορίζοντα να δρομολογούν εξορύξεις στο όνομα της Αριστεράς; Καμία εξόρυξη, ούτε στην Ήπειρο, ούτε πουθενά, πότε!» ήταν η ξεκάθαρη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη  στην ομιλία του στα Ιωάννινα.

Όσον αφορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου είπε: «Μακάρι να μην είχαμε δεύτερες εκλογές. Είμαστε έξαλλοι με τον τρόπο που τα μεγάλα κόμματα σφετερίζονται και καίνε την απλή αναλογική. Αλλά δεν πειράζει, εμείς θα δώσουμε και δεύτερο και τρίτο αγώνα για να διαμορφωθεί η βάση της νέας, αγωνιστικής Αριστεράς που στόχο έχει να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο υπέρ των πολλών».

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τους υποψήφιους του νομού, Ευάγγελος Βενέτης, Πέτρος Γοδέβενος, Σάββας Κουνουβέλης, Ελένη Μπούκη, Αικατερίνη (Λίνα) Νταλαγιάννη, Παναγιώτης Τσούνης (Βοστινιώτης), και τους κάλεσε “να χαρούν τον καλό αγώνα που δίνουμε αυτές τις μέρες για να ξαναγίνει βιώσιμη η χώρα μας”.

ΠΑΣ Γιάννινα-Αστέρας Τρίπολης 1-0

 

Σφράγισε την παραμονή με γκολ του Ροσέρο

Νίκη που σφράγισε την παραμονή πέτυχε ο ΠΑΣ Γιάννινα τις «Ζωσιμάδες» επικρατώντας του Αστέρα Τρίπολης  με 1-0 για την 6η αγωνιστική των Play Out.

Ο Τιλίκα στο 2΄ κάνει το σουτ με  τον Αθανασίου να παραχωρεί  κόρνερ.

Στο 15' ο Τιλίκα να εκτελεί ένα φάουλ και τον Καστάνιο να παίρνει τη κεφαλιά αλλά να στέλνει τη μπάλα άουτ.

Ο  Σόρια εκτελεί κόρνερ στο 25', τον Παντελάκη να κάνει μια ωραία κεφαλιά και τον Ιγκλέσιας στη προσπάθεια του να απομακρύνει να στέλνει σχεδόν τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, αλλά τελικά αυτή να φεύγει κόρνερ.

Στο 40' ο Πήλιος έκανε μια δύσκολη σέντρα από αριστερά και τη μπάλα να παίρνει περίεργη τροχιά, αναγκάζοντας τον Παπαδόπουλο να αποκρούσει δύσκολα παραχωρώντας κόρνερ.

Στο 49' ο Σίτο να κάνει ένα σουτ έξω από τη περιοχή και τον Αθανασίου να μπλοκάρει εύκολα.

Στο 75' ο Μπαρτόλο να φεύγει στη κόντρα επίθεση, κάνει ένα δυνατό σουτ, αναγκάζοντας τον Αθανασίου να παραχωρήσει κόρνερ με εντυπωσιακή απόκρουση.

Ο Σόρια στο 81' να κάνει μια σέντρα από δεξιά και τον Κόντε να κάνει μια κεφαλιά, με την μπάλα να περνά λίγο άουτ.

Στο 84' μετά από εκτέλεση φάουλ του Σόρια, ο Παντελάκης πήρε μια πρώτη κεφαλιά - πάσα για τον Σόρια, ο οποίος άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΣ.

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος):

Αθανασίου, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης  (Μπορταγκαράι 92΄), Εραμούσπε, Λιάσος, Τζίνο, Τζίμας, Μορέιρα  (Κόντε 62΄), Παμλίδης  (Καραχάλιος 90΄) Μπάλαν  (Ροσέρο 62΄).

Αστέρας Τρίπολης (Γιάννης Δουβίκας):

Παπαδόπουλος, Ατιένθα, Καστάνιο, Ρούμπεν Γκαρθία, Αλβάρες, Ιγκλέσιας, Μουνάφο, (Τιλίκα Σανταφέ 79΄), Κρεσπί (Μπερτόγλιο 88΄), Μπαρτόλο, Σίτο  (Κωστέας 88΄)

Ημερίδα για τα νεότερα δεδομένα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

 


Το τμήμα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας του Μetropolitan Hospital, υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Βουμβουράκη, διοργανώνει  στις 14 Μαΐου 2023 στο αμφιθέατρο του Θεραπευτηρίου, ημερίδα με θέμα «Νεότερα Δεδομένα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας». Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι ειδικοί για τη διάγνωση, τη θεραπεία και για την ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ομιλητές της ημερίδας είναι:

  • Κωνσταντίνος Βουμβουράκης, υπεύθυνος & Διευθυντής του τμήματος Σκλήρυνσης κατά πλάκας του Μetropolitan Hospital
  • Β. Μαράκα Προέδρος  Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
  • Γ. Παπαδημητρόπουλος, Νευρολόγος, Επιμελητής Β΄ ΝΚ Μetropolitan  Hospital
  • Ε. Σιδέρη, Νευροψυχολόγος, Eπιστημονικός  Συνεργάτης ΝΚ Μetropolitan Hospital
  • Χ. Χρυσοβιτσάνου, RN, PhD, MSN, MSc Προϊσταμένη Κέντρου Ειδικών Νευρολογικών Νοσημάτων Α' Νευρολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι πολυδιάστατη νόσος και ως εκ τούτου η ολιστική αντιμετώπισή της απαιτεί εξειδικευμένη και πολυπρόσωπη ομάδα στελεχωμένη από έμπειρο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Με ένα πρόγραμμα ευθύνης το τμήμα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας επιδιώκει να ασκήσει το σώμα, το πνεύμα, αλλά και την ψυχή, αναγνωρίζοντας ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση έχει την πιο θετική επίδραση στη γενική υγεία του ασθενούς. Επιπρόσθετα, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία ενός πολυδιάστατου και εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης στη λειτουργική βελτίωση των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και στην αντιμετώπιση θεμάτων ποιότητας ζωής.

Σημαντικά επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν τώρα την άποψη ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων, για να καθοριστεί ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση στην αποκατάσταση σε μια δεδομένη φάση της πορείας της νόσου.

Γιάννενα: Εκδήλωση για τα τροχαία ατυχήματα με ομιλητή τον Ιαβέρη, την Τετάρτη 10 Μαΐου, ώρα 6:00 μ.μ.

 


Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων και η εθελοντική ομάδα Paguristas διοργανώνουν εκδήλωση με  θέμα «Τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, μία πληγή που δεν κλείνει», με κεντρικό ομιλητή τον πασίγνωστο Ιαβέρη (Αναστάσιο Μαρκουίζο), την Τετάρτη 10 Μαΐου, ώρα 6:00 μ.μ., στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, (Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία).

Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν τη μάστιγα της ελληνικής οικογένειας, τινάζοντας στον αέρα το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας!

Η ανάπτυξη κατάλληλης οδικής συμπεριφοράς και η κυκλοφοριακή αγωγή δεν είναι απλώς αναγκαία, αλλά άκρως επιβεβλημένη!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την λήξη της πανδημίας του κορονοϊού

 


Η Covid-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), λέγοντας ότι η Covid τελεί πλέον υπό επαρκή έλεγχο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Με μεγάλη ελπίδα δηλώνω ότι η Covid-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτιμώντας ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια» θανάτους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό του Οργανισμού.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ που στις 30 Ιανουαρίου 2020 είχε κηρύξει ύψιστο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού για την Covid-19 ήρε σήμερα αυτό το επίπεδο συναγερμού.

Τα οφέλη για τα νοικοκυριά από τα φωτοβολταϊκά στέγης

 


Ενεργειακά αυτόνομα καθίστανται σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» που προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την προσθήκη της δωρεάν (με επιδότηση έως 100 %) μπαταρίας και την σωστή επιλογή του συστήματος το οποίο ταιριάζει στο προφίλ της κατανάλωσής τους.

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, στα οικιακά συστήματα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση μπαταρίας το κόστος της οποίας επιδοτείται σε ποσοστό 90-100 %.

Ο τρόπος λειτουργίας του φωτοβολταϊκού αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της ιδιοκατανάλωσης της παραγόμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό (Φ/Β), δηλαδή στην ενεργειακή αυτονομία του νοικοκυριού. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5 της προκήρυξης:

Κατά τη λειτουργία του συστήματος (Φ/Β με μπαταρία) η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια διοχετεύεται πρωταρχικά στις καταναλώσεις του ωφελούμενου. Τυχόν περίσσεια παραγωγής διοχετεύεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα αποθήκευσης έως την πλήρωση αυτού και δευτερευόντως, μπορεί η διαθέσιμη ενέργεια του Φ/Β να εγχέεται στο Δίκτυο.

Οι μικροί ιδιοκτήτες οι “μεγάλοι” χαμένοι στην εκτός σχεδίου δόμηση

 


Σε γκρίζα ζώνη έχει μετατραπεί η εκτός σχεδίου δόμηση με μεγάλους χαμένους τους μικρούς αλλά και τους μεσαίους ιδιοκτήτες.

Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί κινδυνεύουν με ακύρωση, προγραμματισμένες επενδύσεις τινάζονται στον αέρα, ολόκληρες περιουσίες χάνουν την αξία τους, ενώ στις πολεοδομίες επικρατεί μπάχαλο εξαιτίας της διαφορετικής ερμηνείας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτό υποστηρίζουν, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Ρούσκας, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς και η τοπογράφος-πολεοδόμος Γραμματή Μπακλατσή.

Μήνυμα του Παναγιώτη Κουρουμπλή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

 


Ανεξάρτητη διαβίωση και όχι μαρτυρική περιθωριοποίηση

Η ιδιαιτερότητα της αναπηρίας αποτελεί δικαίωμα και όχι διάκριση.

Τα πρόσωπα με αναπηρία απέδειξαν εν τοις πράγμασι ότι αναπηρία δε σημαίνει ανικανότητα. Η ανάπηρη στάση ζωής, πολλές φορές, της Πολιτείας και μέρους της κοινωνίας γεννά τις περιθωριοποιήσεις, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και τις ανισότητες.

Μια συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιεραρχήσεις, το δικαίωμα πρόσβασης στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. Όταν υπάρχουν περιορισμοί στην ελεύθερη και ανεξάρτητη παρουσία και διαβίωση, στο γίγνεσθαι της κοινωνίας, τότε η Δημοκρατία πάσχει και καθίσταται ελλειμματική. Όταν οι κοινωνικές κατασκευές και τα στερεότυπα ενδημούν και εμφιλοχωρούν στις σχέσεις των ανθρώπων, τότε η κοινωνία αποδέχεται μοιρολατρικά το φαινόμενο των αποκλεισμών και των διακρίσεων.

Η Πολιτεία οφείλει και υποχρεούται να ενισχύσει αποφασιστικά τα προγράμματα αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης γιατί ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από το πως ιεραρχεί τις προτεραιότητες, ιδιαίτερα για εκείνους, οι οποίοι εξαιτίας της βαριάς τους αναπηρίας δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Κοινωνία ίσων δεν υπάρχει. Κοινωνία δίκαιη μπορεί και πρέπει να υπάρχει.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (08- 14/05/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (8 έως 14 Μαΐου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  08/05/2023         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 09/05/2023      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.       08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  10/05/2023

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.        18:00 – 01:00

 ΠΕΜΠΤΗ   11/05/2023         

Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά -Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/05/2023     

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  13/05/2023         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00-13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  08/05/2023

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 09/05/2023

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή.    08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  10/05/2023         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    11/05/2023

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.       08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/05/2023

Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστής – Χουλιαράδες.      18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  13/05/2023          Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.       08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  08/05/2023         

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω  Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος   18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 09/05/2023      

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό  – Κλειδί – Περδικορ-ράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ  10/05/2023         

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή   18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ    11/05/2023

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα       08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       12/05/2023         

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά –  Γρέβια – Πηγές.    08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ  13/05/2023

          Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή –  Ανέζα  – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  08/05/2023         

Ριζά – Χειμαδιό- Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.      16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 09/05/2023      

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.     08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  10/05/2023         

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.   16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ    11/05/2023         

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 12/05/2023     

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας–Αγ. Γεώργιος-Δρυόφυτο-Παντάνασσα-Πέτρα.     08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  13/05/2023         

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.  08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  08/05/2023

Φοινίκι – Δάφνη  – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι – Νεροχώρι-Κεραμίτσα –  Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι – Αχουρία Μαλουνίου 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 09/05/2023

Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς –  Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι – Αμπελώνας  18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  10/05/2023         

Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών – Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 11/05/2023  

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια – Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/05/2023     

Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι –  Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός – Αχλαδιά.      08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  13/05/2023         

Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 6 Μαΐου

 


Το Σάββατο 6 Μαΐου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Αυχεναλγία και οσφυαλγία σε νέους αθλητές

 


Μεγάλη ευαισθησία σε πιο συχνά επεισόδια οσφυαλγίας και αυχεναλγίας έχει ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών στα περισσότερα αθλήματα σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό!

Μάλιστα το 10-15% των αθλητών θα εμφανίσει επεισόδια οσφυαλγίας, ποσοστό που σε ορισμένες κατηγορίες αθλημάτων αυξάνεται κατακόρυφα (πχ το 50% σε αθλητές ενόργανης γυμναστικής και το 86% σε αθλητές ρυθμικής γυμναστικής)!

Ταυτόχρονα  πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία) θα εμφανίσει κατά μέσο όρο το 4,9% των αθλητών και ανάλογα με το είδος του αθλήματος μπορεί να φτάσει και το 48%!

 «Η μεγαλύτερη αυτή συχνότητα (επεισόδια οσφυαλγίας και αυχεναλγίας) σε σχέση πάντα με τον γενικό πληθυσμό, οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης» αναφέρει ο διακεκριμένος νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην κλινική Λευκός Σταυρός και προσθέτει.

«Το αποτέλεσμα της καταπόνησης κατά την διάρκεια της εκγύμνασης, είναι η εμφάνιση μικροκακώσεων, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να αποκατασταθούν στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των προπονήσεων».