Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Από 25 έως 27 Ιουλίου θα πιστωθεί η τρίτη δόση του επιδόματος παιδιού


Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας εγκρίθηκε η δαπάνη για την καταβολή της τρίτης δόσης του επιδόματος παιδιού ύψους 180 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος, καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών.
Η πληρωμή της τρίτης δόσης αφορά στους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2018 και θα γίνει από 25 έως 27 Ιουλίου 2018.
Οι προϋποθέσεις καταβολής
εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση 2018
να έχει υποβληθεί αίτηση Α21 έως τις 20 Ιουλίου 2018
Ακολούθως, θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, και οι επόμενες διμηνιαίες δόσεις.

Τέρενς Κουίκ: Μέχρι τέλος 2018 το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού


Συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ «Στο Κόκκινο» FM

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ μίλησε για την ψήφο των Αποδήμων στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο και στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» 105,5 FM.
Παραθέτουμε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας τους.
«Ν. Σβέρκος: κ. Κουίκ, μια και έχετε και την αρμοδιότητα επί των Αποδήμων, θέλω και το σχόλιό σας για όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν και αποφασίστηκαν χθες (στη Βουλή) για το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων.
Τ. Κουίκ: Ήταν μια υπογραφή που έβαλα με πολύ μεγάλη χαρά και που αφορούσε τη σύσταση της Επιτροπής, που όπως επανειλημμένα δήλωσε και ο κ Σκουρλέτης, μέσα σε 5 μήνες θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, για να μπορέσουμε πράγματι να αποδώσουμε ψήφο σε εκείνους τους Έλληνες που το δικαιούνται.
Διότι όπως ξέρετε, βάσει Συντάγματος, μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες και στο εξωτερικό και δεν είναι μόνον οι διπλωμάτες μας αλλά είναι και τα παιδιά του brain drain και θα έλεγα ότι είναι και οι Έλληνες, εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι (στα Δημοτολόγια) οι οποίοι μπορούν όπως έρχονται να ψηφίσουν στην Ελλάδα, να ψηφίζουν στον τόπο της κατοικίας τους.
Όλα αυτά, λοιπόν, θα τα κάνουμε γιατί είναι απόφαση κυβερνητική. Υπενθυμίζω ότι ειδικά για τους ψηφοφόρους του brain drain έχει μιλήσει στην Βουλή και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η ΝΔ με μία τροπολογία που κατέθεσε, η οποία σας διαβεβαιώνω είναι παραφροσύνης, διότι προβλέπει εν ολίγοις ότι θα πρέπει να μετακινείται κόσμος από την Ελλάδα για να πάει να συγκροτήσει εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, την ώρα που θα μπορούσε να λυθεί πιο πρακτικά το θέμα. Πάντως, επαναλαμβάνω, είναι διαδικαστικά θέματα που θα συζητήσει και θα προτείνει η Επιτροπή.
Μετά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και το ότι - για παράδειγμα - στις ΗΠΑ, έχουμε 8 προξενεία και 1 προξενικό γραφείο και μιλάμε για μία αχανή χώρα, άρα το ταξίδι των χιλιάδων χιλιομέτρων με τον τρόπο που το διατυπώνει η ΝΔ, δεν θα το γλυτώσουν οι Ομογενείς που θέλουν να ψηφίσουν.
Άρα, καλό θα είναι να μην μας θυμίζει τη γνωστή περίπτωση του παρελθόντος, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γέμιζαν τζάμπα τα jumbo της Ολυμπιακής, και τους έφερναν στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να ψηφίσουν τα κόμματα. Όχι για να δώσουν το δημοκρατικό δικαίωμα στον Ομογενή να ψηφίσει. Το ξέρουμε πολύ καλά ότι χρέωναν φέσια στην Ολυμπιακή. Αυτή είναι η ιστορία, εμείς σε 5 μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει το Νομοσχέδιο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα περάσει με τις 200 ψήφους για να εφαρμοστεί άμεσα.
Αλλά επισημαίνω κάτι ακόμα: το «ελάτε να ψηφίσετε για να βγούμε κυβέρνηση και να νομοθετήσουμε την ψήφο σας στις επόμενες/μεθεπόμενες εκλογές». Εδώ έχουμε αυτό το οποίο φοβόμασταν από την πρώτη στιγμή ότι θα συμβεί, και εγώ προσωπικά το πρόσεχα σαν τα μάτια μου με εντολή Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να μην ανακατέψω κόμματα και Ομογένεια.
Δυστυχώς, τα γνωστά κόμματα όπως η ΝΔ προσπαθούν να μπουν και να διαλύσουν την ηρεμία των Ομογενών, και να μας ξαναφέρουν πίσω στις εποχές των πράσινων και γαλάζιων «καφενείων», διχάζοντας την Ομογένεια.
Αυτό, τουλάχιστον όσο είμαι σε αυτήν τη θέση, θα το διαφυλάξω. Είναι γνωστό ότι όπου και να πηγαίνω, όταν μιλάω στους Ομογενείς τους ξεκαθαρίζω ότι «έρχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, για εμένα το κόμμα είναι ένα, το κόμμα λέγεται Ελλάδα, και σημαία του κόμματος είναι η Γαλανόλευκη».
Αυτό λέω, και πρέπει να υπογραμμίσω ότι είναι το σημείο που ΟΛΟΙ χειροκροτούν».

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουλίου  στην Περιφέρεια Ηπείρου η 1η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Στο τέλος της συνεδρίασης μεταξύ της Υπουργού και του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, υπογράφηκε πλαίσιο συνεργασίας Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, αφού καλωσόρισε την Υπουργό, τουw Δημάρχους, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τους Προέδρους των Επιμελητήριών και τους εκπροσώπους των άλλων φορέων,   υπογραμμίζοντας ότι σήμερα ξεκινά μια τεράστια προσπάθεια. «Έχουμε εδώ τους εκπροσώπους 15 φορέων, με τους οποίους   θα συνεργαστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα στην περιοχή μας, δίνοντας εκτός από αρχαιολογικές και αναπτυξιακές κατευθύνσεις».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί για την υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την καινοτομία του, το είχε εγκρίνει προς υλοποίηση πριν ακόμη οριστικοποιηθεί το ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου.  Επίσης  εξήρε τη συμβολή όλων όσοι συνέβαλαν  στην προώθηση και υλοποίηση του προγράμματος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρο Μπένο.
Η Υπουργός κ. Λυδία Κονιόρδου στην  τοποθέτησή  της μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης»


Ομιλία πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 12/7/2018, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης».
Αρχικά ο κ. Τσίρκας επισήμανε πως το εν λόγω σχέδιο νόμου «αποτελεί μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανοίγοντας τον δρόμο σε μια δημοκρατική, ριζική και πολιτική τομή», για να προσθέσει ότι: «Η νέα εποχή για τη χώρα μας θα συνοδεύεται από ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, όπου κεντρικό ρόλο θα κατέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μια συγκυρία όπου η Κυβέρνηση στήριξε πολύπλευρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στη συνέχεια ο βουλευτής Άρτας μίλησε για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, σημειώνοντας πως: «Ήταν χρόνιο αίτημα του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου απέναντι στην ιδιοκτησιακή λογική για το Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα. Με την απλή αναλογική εξασφαλίζονται και προστατεύονται η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, όπως και αυτή της ισότητας της ψήφου.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα βάλει ένα τέλος στον παραλογισμό του ισχύοντος καλπονοθευτικού συστήματος, όπου η παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη λαμβάνει το 60% των εδρών, ανεξάρτητα από το ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αυτή η τεχνητή πλειοψηφία που παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές και υποτιμάει τη βούληση των πολιτών νοθεύοντάς την, δεν διαθέτει τη θεμελιώδη νομιμοποίηση που απαιτεί η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Δράσεις ύψους 6,715 εκ. ευρώ για καινοτόμες επιχειρήσεις χρηματοδοτεί το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»


Δύο νέες προσκλήσεις, με συνολική δημόσια δαπάνη 6,715 εκ. ευρώ, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σε επιχειρήσεις της Ηπείρου δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.
Πρόκειται για την πρόσκληση 60 «Ενίσχυση υφιστάμενων Μ.Μ.Ε. για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών» και την πρόσκληση 61 «Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί για την προώθηση της καινοτομίας  στην τοπική επιχειρηματικότητα».
Πρόσκληση «Ενίσχυση υφιστάμενων Μ.Μ.Ε. για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών»
Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 4.615.000 ευρώ. Η δράση αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για αρχικές επενδύσεις ή για νέα οικονομική δραστηριότητα, καθώς και ενίσχυση λειτουργικών δαπανών, αμοιβών υποστηρικτικών υπηρεσιών και δαπανών προβολής και δικτύωσης, ώστε να υιοθετήσουν νέες ή ουσιωδώς βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής και λειτουργίας, καθώς και να αναπτύξουν και εισάγουν στην αγορά νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η δράση είναι σχεδιασμένη με βάση την εγκεκριμένη Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης και αφορά αποκλειστικά την υποστήριξη επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητα στους τέσσερις τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής, δηλαδή την αγροδιατροφή, τη βιομηχανία της εμπειρίας, τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις ΤΠΕ, καθώς και την υγεία/ευεξία.

Ψήφιση του ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι» και της τροπολογίας για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών


Ο «Κλεισθένης I», το σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εμβαθύνει τη δημοκρατία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ΤΑ. Το νομοσχέδιο «πατώντας» στον Καλλικράτη έρχεται να εμπλουτίσει και να ισχυροποιήσει τους ΟΤΑ σε διοικητικό, επιχειρησιακό και διαχειριστικό επίπεδο.  Στόχος του «Κλεισθένη I» είναι να εξασφαλίσει τα θεσμικά αντίβαρα όσον αφορά στην αντιπροσωπευτικότητα και τη δημοκρατική έκφραση και συμμετοχή των πολιτών,  στις δομές των πολυπληθέστερων και μεγαλύτερων ΟΤΑ που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη».
Σημαντικές καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η εξασφάλιση της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με τη δημιουργία κοινοτήτων μέσα στο πλαίσιο του ΟΤΑ και της Περιφέρειας, η βελτίωση της εποπτείας μέσω των αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας άρα και η εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με μια σειρά μέτρων που προβλέπονται στον «Κλεισθένη I» επιχειρείται η πάταξη της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων που ταλανίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, ο «Κλεισθένης I» ενισχύει την αναπτυξιακή δράση των Δήμων και βελτιώνει την οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ.
Η εμβληματικότερη καινοτομία του «Κλεισθένη I» είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογικές αναμετρήσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με το συγκεκριμένο μέτρο από τη μία πλευρά εξασφαλίζεται η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της αντιπροσωπευτικότητας της λαϊκής βούλησης, ενώ, από την άλλη, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εμπέδωση μιας ‘κουλτούρας’ ευρύτερης συνεργασίας και συμμαχιών. Στο πλαίσιο αυτό ορίζονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές στα τέσσερα χρόνια και αποσυνδέονται από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών ανακτώντας την δική τους αυτονομία και σπουδαιότητα.
Είναι γεγονός ότι το εύρος των αλλαγών που εισάγονται με τον «Κλεισθένης I» είναι μεγάλο. Εξαιτίας της ανάγκης αρμονικής μετάβασης από το παλιό σύστημα στο νέο κι επειδή η παράταση της θητείας των αυτοδιοικητικών οργάνων (σε περίπτωση που οι εκλογές πραγματοποιούνταν τον Οκτώβριο του 2019) εγείρει θέματα αντισυνταγματικότητας και νόθευσης της λαϊκής βούλησης, στις 11 Ιουλίου κατατέθηκε τροπολογία με θέμα «Ημερομηνία Αυτοδιοικητικών Εκλογών κατά την πρώτη εφαρμογή του «Κλεισθένη Ι», που συνυπογράφτηκε από 16 βουλευτές και βουλεύτριες και προβλέπει τη διεξαγωγή μόνο των πρώτων εκλογών με το νέο σύστημα μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Όπως προκύπτει και από προηγούμενες τοποθετήσεις μου σε τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης, υπήρχε ένα θέμα σχετικά με τη συνταγματικότητα της παράτασης της θητείας των οργάνων μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στα αρμόδια όργανα αλλά και στο δημόσιο διάλογο, πολλοί αναλυτές αλλά και όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν διατυπώσει την άποψη ότι ο νομοθέτης υποκλέπτει και περιορίζει το συνταγματικό δικαίωμα των ψηφοφόρων που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να ορίσουν την διοίκηση των ΟΤΑ και στον χρόνο που ήδη γνώριζαν όταν ψήφισαν το 2014. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας σειράς αντισυνταγματικών αποφάσεων των αιρετών εξαιτίας πιθανής αντισυνταγματικότητας της παράτασης της θητείας.  Η τροπολογία κατατέθηκε προς επίρρωση αυτών των ανησυχιών και προκειμένου να προληφθεί τυχόν αντισυνταγματικότητα του νόμου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τραυματισμός αλλοδαπού επιβάτη Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου στην Ηγουμενίτσα


Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, για τον τραυματισμό 68χρονου αλλοδαπού επιβάτη του Ε/Γ – Ο/Γ «ASTERION II» σημαίας Κύπρου, το οποίο είχε καταπλεύσει προερχόμενο από λιμένα Βενετίας Ιταλίας.
Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, όπου αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εξήλθε.
Κατά δήλωση του 68χρονου ενώ κατέβαινε από το κλιμακοστάσιο του πλοίου , έχασε την ισορροπία του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Απόφραξη εντέρου: Ασφαλέστερη η λαπαροσκοπική επέμβαση και στους ηλικιωμένους


Οι ογδοντάρηδες με απόφραξη λεπτού εντέρου διατρέχουν περίπου επτά φορές πιθανότερο κίνδυνο να χειρουργηθούν με την κλασική ανοιχτή μέθοδο, αλλά η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση σε αυτούς τους ασθενείς  μειώνει τη νοσηλεία τους και τον κίνδυνο πνευμονίας μετεγχειρητικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης παρατήρησης δεδομένων από την Εθνική Βάση Δεδομένων του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών για τη Χειρουργική Βελτίωση της Ποιότητας.
Όπως επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr), ο πληθυσμός των ανθρώπων που διανύουν την 9η δεκαετία της ζωής τους ολοένα και αυξάνεται, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί καθώς η εξέλιξη της ιατρικής και της φαρμακευτικής έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να βρεθούν οι ασφαλέστεροι τρόποι διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων, ώστε να μειωθεί τόσο η θνησιμότητα όσο και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές, και κατ’ επέκταση η ταλαιπωρία των ασθενών.
Ήδη υπάρχει βιβλιογραφία που υποστηρίζει τη λαπαροσκοπική χειρουργική για τη χολοκυστοεκτομή και τις κολοστομίες στον πληθυσμό των ογδοντάρηδων, η οποία σχετίζεται με μειωμένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και με ελαχιστοποίηση του πόνου.