Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023 μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε περιφορά της εικόνας της Παναγίας στην Ιερά Μόνη Σωσίνου.

 


Το απόγευμα της Παρασκευής  24 Μαρτίου 2023 μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε  περιφορά της εικόνας της Παναγίας στην Ιερά Μόνη Σωσίνου.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Το γεγονός που μού προκάλεσε απώλεια όρασης, δεν το ξεχνώ ποτέ – Είναι μία πηγή επαναπροσδιορισμού»

 


Ο Κώστας Τσουρός συνάντησε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» για το ατύχημα που του κόστισε την όρασή του, την εμπιστοσύνη του Ανδρέα Παπανδρέου και την υπόσχεση στη μητέρα του.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι βουλευτής και πολιτεύεται στη Β2′ του δυτικού τομέα Αθηνών.

Ο γνωστός πολιτικός μίλησε για τη ζωή του και για την ενασχόλησή του με την πολιτική.

«Επέλεξα να πολιτευτώ σε αυτή την περιοχή μετά το «σπάσιμο» της  Β’ Αθηνών. Είναι μια κοινωνία που περίπου ταυτίζεται με τα δικά μου χαρακτηριστικά, ένας κόσμος εργασίας, μαχόμενος για την αξιοπρεπή επιβίωσή του. Η δική μου πορεία ξεκίνησε από ένα μικρό ποντιακής καταγωγής χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, το Ματσούκι. Η μάνα μου ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος, με δίδαξε να μην παραιτούμαι ποτέ μπροστά σε οποιαδήποτε δυσκολία, μετά το γεγονός, που μου συνέβη στα 10 μου χρόνια», είπε αρχικά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Aυστρία και Πολωνία οι νέες τουριστικές αγορές- στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου

 


Η Αυστρία και η Πολωνία είναι οι δύο νέες αγορές- στόχοι που προστέθηκαν στο φετινό φιλόδοξο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου.  Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια συμμετείχε για πρώτη φορά στις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται στις δύο χώρες, από τις οποίες προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα και   ενδιαφέρον  για επισκέψεις- που ξεπέρασε τις προσδοκίες- από μεμονωμένους  πολίτες, αλλά και τουριστικούς πράκτορες.

Αναλυτικά:

Η  Ήπειρος  στις πρώτες επιλογές των Αυστριακών

Με τη συμμετοχή 840 εκθετών από 80 χώρες έκλεισε η αυλαία της διεθνούς τουριστικής έκθεσης της Βιέννης – Ferien 2023 της Αυστρίας.  η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16 έως 19 Μαρτίου στην αυστριακή πρωτεύουσα προσελκύοντας 68.923 επισκέπτες.

Γιάννενα: Εκπαιδευτική δράση «Ασφαλώς … κυκλοφορώ με το ποδήλατο και το πατίνι μου» από 27-29 Μαρτίου, Κλειστό Γυμναστήριο Λιμνοπούλας

 


 Ακόμη μία εκπαιδευτική δράση οδικής ασφάλειας για μαθητές από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς»

 27-29 Μαρτίου 2023, Κλειστό Γυμναστήριο Λιμνοπούλας

Μία ακόμη εκπαιδευτική δράση για την οδική ασφάλεια των μικρών παιδιών οργανώνει το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα (27-29 Μαρτίου) στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Λιμνοπούλας.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η παρουσίαση και εκμάθηση σημαντικών κανόνων κυκλοφορίας των παιδιών με ποδήλατο και πατίνι.

Το ποδήλατο και το πατίνι, πέρα από αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, αποτελούν πολλές φορές και το μεταφορικό τους μέσο.

Όμως, πόσα γνωρίζουν τα παιδιά ώστε να κυκλοφορούν σωστά και με ασφάλεια; Τι εξοπλισμό οφείλουν να φέρουν; Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ισχύει κανονικά και για τους ποδηλάτες και τους χρήστες πατινιών;

Σε αυτά και πολλά ακόμη χρήσιμα ερωτήματα θα λάβουν απαντήσεις οι μικροί μας φίλοι με τρόπο διασκεδαστικό, ενώ στο τέλος τους περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις!

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση, η οποία απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Τάξης δημοτικών σχολείων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (Π.Ε.Α.Κ.Ι.), της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και της «Νέα Οδός Α.Ε.».

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για ειδική άδεια οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων

 


Από την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται πως οι εξετάσεις για την απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων θα διεξαχθούν:

Για αρχική χορήγηση αδειών την Πέμπτη 25/05/2023 και

Για ανανέωση αδειών την Πέμπτη 11/05/2023.

Στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Περιφέρειας Ηπείρου στις 09:00 π.μ..

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για Ελληνίδα φιλόσοφο Έλλη Λαμπρίδη

 


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Έλλη Λαμπρίδη, την Ελληνίδα φιλόσοφο του 20ού αιώνα, με καταγωγή από τα Δολιανά Ιωαννίνων, που διοργάνωσαν η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, το Γενικό Λύκειο Δολιανών και το Γυμνάσιο Δολιανών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Έλλη Λαμπρίδη» του κτηρίου Γυμνασίου-Λυκείου Δολιανών και ήταν ενταγμένη στο Πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

          Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Αλέξανδρος Φαρμάκης, κάτοχος Μάστερ φιλοσοφίας και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Σ.Η., ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο της Έλλης Λαμπρίδη, η κ. Τζένη Ζινδριλή, Διαδάκτωρ Φιλοσοφίας–Κοινωνιολόγος, η οποία ανέδειξε τους φιλοσοφικούς προβληματισμούς της Έλλης Λαμπρίδη στο έργο του φιλοσόφου Ανρί Μπερξόν και ο κ. Κωνσταντίνος Κοσκερίδης, Φιλόλογος στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Δολιανών και υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας, ο οποίος παρουσίασε έναν φανταστικό φιλοσοφικό διάλογο με την Έλλη Λαμπρίδη. 



Οι μαθήτριες Καλλιόπη Κάτση, Πάμελα Ριζάι και Αλεκάντρα Χασανάι ανέγνωσαν αποσπάσματα από το άρθρο της Έλλης Λαμπρίδη «Η γυναίκα στην Ήπειρο», που έγραψε η ίδια το 1925 έπειτα από επίσκεψή της στα Δολιανά. Στη συνέχεια η Σωσάννα Τάτση, Φιλόλογος του Λυκείου, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο κίνημα της ισότητας των δύο φύλωνκαι στο τέλος μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου παρουσίασαν θεατρικές παραστάσεις για τη βία εναντίον των γυναικών και την ανάδειξη του κράτους δικαίου.


  Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου κ. Βασίλειος Μάτσιας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Αναστάσιος Γιούνης, μέλη της Σχολικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δολιανών κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλας, εκπρόσωποι Συλλόγων Γυναικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Δολιανών, μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της περιοχής, καθώς και η κ. Λίντα Λαμπρίδη, συγγενής της Έλλης Λαμπρίδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Δήμου Πωγωνίου και του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δολιανών «Ο Γεννάδιος».

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνένωση δυνάμεων για τον διεθνή συνεδριακό τουρισμό

 


Η ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για την προσέλκυση σημαντικών διεθνών συνεδρίων στη χώρα μας, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του 12ου ετήσιου HAPCO & DES: «Συναντήσεις στην Ελλάδα: The Game Changer», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πρόθεση του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Events Specialists) και των Γραφείων Προσέλκυσης Συνεδρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (This is Athens-Convention & Visitors και Thessaloniki Convention Bureau), είναι, να ενταχθούν και άλλες περιοχές στο συμμαχικό σχήμα, ώστε να ισχυροποιηθεί η προοπτική ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού MICE (Meetings, Incentives, Conferences & Exhibitions).

Η πόλη των Ιωαννίνων ανήκει στην κατηγορία των προορισμών που, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζει εντυπωσιακή δυναμική σε αυτόν τον τομέα, ενώ, παράλληλα, συγκεντρώνει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για τη «φιλοξενία» μικρότερων επαγγελματικών ταξιδιών και ταξιδιών κινήτρων (Incentive and Corporate). Επιπλέον, προβάλλει ως ιδανικός τόπος για την προώθηση του city break.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός που κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (23-03-2023) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακίνηση, καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή της διακίνησης ναρκωτικών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο κατηγορούμενος κατέχει και διακινεί ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-2- δενδρύλλια κάνναβης, καλλιεργούμενα σε γλάστρες, ύψους 34 και 45 εκατοστών, αντίστοιχα,

ολοκληρωμένο σύστημα καλλιέργειας, αποτελούμενο από τέντα καλλιέργειας, λαμπτήρες, συστήματα εξαερισμού και ποτίσματος, λίπασμα κλπ.

-144,8- γραμμάρια φυτικών αποσπασμάτων κάνναβης,

-23,71- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

-0,55- γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης («πάστα»),

ζυγαριά ακριβείας,

χρηματικό ποσό (650) ευρώ και

(2) κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων: Μουσικοχορευτική εκδήλωση "Όλη η Ελλάδα στον μπερντέ" την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 7:00 μ.μ.

 


Όλη η Ελλάδα στον μπερντέ" την Κυριακή 2 Απριλίου με τη μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων, ταξιδεύοντάς μας σε κάθε γωνιά της ελληνικής παράδοσης.

Τα τμήματα του συλλόγου θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα, πλαισιωμένο από το Θέατρο σκιών του Μπάμπη Μακρή και την αγαπημένη φιγούρα του Καραγκιόζη.

Στην περίοδο της τουρκοκρατίας γεννιέται μια σημαντική για την Ελληνική παράδοση φιγούρα… ο Καραγκιόζης.   Ένα νέο είδος θεάτρου ανθίζει  και ο κόσμος ταυτίζεται με το λαϊκό ήρωα που ξεστομίζει όσα θέλει ο καθένας να πει. Η φτώχεια, η κοινωνική αδικία, ο πολιτικός αναβρασμός, οι πόλεμοι είναι θέματα που φιλτράρονται μέσα από το χιούμορ του θεάτρου, παρουσιάζοντας τελικά γυμνή την αλήθεια.

Σας περιμένουμε να περάσουμε ένα απόγευμα γεμάτο σάτιρα, γέλιο, χορό και μουσική!

"Όλη η Ελλάδα στον μπερντέ" την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Π.Κ.Δ.Ι.

Ιωάννινα: Δέντρα-σύμβολα μνήμης στην πλατεία Μαβίλη

 


Τρία δέντρα που φυτεύθηκαν στην πλατεία Μαβίλη, στο σημείο όπου στις 24-25 Μαρτίου του 1944 τα ναζιστικά στρατεύματα συγκέντρωσαν τους εκατοντάδες Εβραίους της πόλης για να τους οδηγήσουν στα κρεματόρια, θα θυμίζουν την θηριωδία και το ολοκαύτωμα.

Η πρόταση που σκοπό έχει την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης είχε γίνει από τους εικαστικούς καλλιτέχνες David Behar Perahia και Φώτη Σαγώνα οι οποίοι είχαν και την επιμέλεια της εκδήλωσης.

Στη φύτευση των δέντρων παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.



«Στις 25 Μαρτίου του 1944 στον ίδιο χώρο τα ναζιστικά στρατεύματα προέβησαν σε ένα έγκλημα.

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

 


Την λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας σε όλο το δίκτυο της επικράτειας έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, κατά το διάστημα από 24 έως 26 Μαρτίου 2023, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

• αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

• αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.), καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίωνατυχημάτων,

• ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθώς και σε σημεία, όπου λόγω εορταστικών εκδηλώσεων παρατηρείται αυξημένη κίνηση χρηστών του οδικού δικτύου,

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 24 Μαρτίου

 


Την Παρασκευή  24 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Γιατί χρειάζεται καρδιολογικός έλεγχος μετά από λοίμωξη COVID-19;

 


Ανάμεσα στα όργανα που προσβάλλει ο νέος κορωνοϊός είναι και η καρδιά. Η προσβολή αυτή μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια της νόσησης, είτε μετά από αυτήν, οπότε αφορά και το σύνδρομο long covid.

Το σύνδρομο εμφανίζεται με διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές, που εμμένουν ή εμφανίζονται δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά από λοίμωξη COVID-19. Αφορά κυρίως τους πνεύμονες, αλλά και άλλα όργανα, όπως την καρδιά.

«Ειδικότερα στην καρδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως μυοκαρδίτιδα, που είναι φλεγμονή, ή ως περικαρδίτιδα,  δηλαδή φλεγμονή του σάκου που την περιβάλλει» επισημαίνει ο δρ Ιωάννης Παληός M.D, Ph.D, Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital. Ας σημειωθεί ότι και οι δύο φλεγμονές μπορεί να προκληθούν επίσης από κάποιο άλλο μικρόβιο ή ιό, ή ακόμη και από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Τα συμπτώματά μπορεί να είναι από ήπια όπως πόνος, σφίξιμο, αίσθημα βάρους στο θώρακα («πλάκωμα»), δύσπνοια, αρρυθμίες, ταχυκαρδία, υπόταση έως πιο σοβαρά σχετιζόμενα με λιποθυμία-συγκοπή ή με θρομβωτικά επεισόδια».

Πώς ελέγχεται η καρδιά μετά από COVID-19

Μετά από λοίμωξη COVID-19 επιβάλλεται μια επίσκεψη στον καρδιολόγο. Ο ειδικός θα ξεκινήσει με τις συνήθεις εξετάσεις, δηλαδή την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το triplex καρδιάς, αλλά μπορεί να ζητήσει και πιο εξειδικευμένο έλεγχο, όπως μια αιματολογική εξέταση που λέγεται τροπονίνη και είναι ειδική για μυοκαρδιακή βλάβη και μια απεικονιστική, δηλαδή μαγνητική τομογραφία καρδιάς, ειδική για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας ή της περικαρδίτιδας μετά από λοίμωξη COVID-19.