Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Νίκος Χαρδαλιάς: Ανοίγουν από το Σάββατο 19 Ιουνίου παιδότοποι και λούνα παρκ-Χωρίς μάσκες στα γυμναστήρια οι εμβολιασμένοι

 


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τους νέους κανόνες για την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, καθώς και νέα άρση των περιοριστικών μέτρων από το Σάββατο 19 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα:

Για θέματα του υπουργείου Τουρισμού, η Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

• Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα, να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid τεστ από τις πράσινες χώρες.

• Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.

• Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Για τις πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένα (με τα αναγνωρισμένα -από τη χώρα μας- εμβόλια) και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται της πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες, οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.

Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις κλοπής και απόπειρας κλοπής δικύκλων στην Άρτα

 


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, που εντοπίστηκε να επιβαίνει σε κλεμμένο μοτοποδήλατο

 

Εξιχνιάστηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υποθέσεις κλοπής και απόπειρας κλοπής δικύκλων που έγιναν στην πόλη της Άρτας και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, απογευματινές ώρες της 12-06-2021, ο κατηγορούμενος αρχικά αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να αφαιρέσει μοτοσικλέτα από πυλωτή, ενώ λίγο αργότερα αφαίρεσε μοτοποδήλατο που ήταν σταθμευμένο σε δημοτική οδό.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων, την 15-06-2021 αστυνομικοί της παραπάνω υπηρεσίας εντόπισαν τον κατηγορούμενο στην Άρτα να επιβαίνει στο κλεμμένο μοτοποδήλατο και τον ακινητοποίησαν, ενώ το μοτοποδήλατο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΕΟΔΥ: Δέκα έξι θάνατοι σήμερα, 519 νέα κρούσματα

 


2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα  έξι θάνατοι σήμερα, 519 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 519, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 417.253 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 26 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.015 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.494 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 321 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.593 ασθενείς

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 61 (ημερήσια μεταβολή -24.69%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 89 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ταυτοποίησαν τα στοιχεία ημεδαπού που κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

 


Είχε απορρίψει από το αυτοκίνητο που οδηγούσε ποσότητα ηρωίνης

 

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ταυτοποίησαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, επικίνδυνη οδήγηση και απείθεια.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, προχθές (15-06-2021) το μεσημέρι επί της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων ο κατηγορούμενος αντιλαμβανόμενος την παρουσία αστυνομικών της παραπάνω υπηρεσίας και προκειμένου να μην ενοχοποιηθεί, απέρριψε από το αυτοκίνητο που οδηγούσε νάιλον συσκευασία και τράπηκε σε φυγή αναπτύσσοντας ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Από την έρευνα των αστυνομικών στο σημείο, περισυλλέχθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης σε μορφή «βράχου» βάρους -40,08- γραμμαρίων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δήμος Ζίτσας: Υπεγράφη και ξεκινά η Β΄ φάση του αποχετευτικού ακαθάρτων στην Ελεούσα

 


Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η κατασκευή της Β΄ φάσης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην κοινότητα Ελεούσας, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης υλοποίησής του έργου  από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Το εν λόγω έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ με την υλοποίησή του δίνει ολοκληρωμένη λύση στη πρόβλημα διαχείρισης των οικιακών λυμάτων του οικισμού της Ελεούσας.

Να σημειωθεί πως αποτελούσε μια από τις βασικές διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής για ένταξη και χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ, καθώς το αρχικό έργο είχε κατασκευαστεί αφήνοντας σημαντικά τμήματα του οικισμού της Ελεούσας εκτός δικτύου.

«Με την κατασκευή του επιτυγχάνουμε να καλύψουμε πλήρως το πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού της Ελεούσας, και αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η προσπάθεια που καταβάλαμε επί σειρά ετών με το Τμήμα Προγραμματισμού και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου παίρνει “σάρκα και οστά”  δημιουργώντας νέα δεδομένα στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των αστικών λυμάτων» αναφέρει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και εξηγεί « καταφέρνουμε αφενός να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και αφετέρου να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο επιβολής  προστίμων από τους Ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς καθώς η Ελεούσα ανήκει στην κατηγορία των οικισμών που επιβάλλεται να διαθέτουν ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων. Ζητάμε, υπογραμμίζει κλείνοντας ο Δήμαρχος τα τελευταία ψήγματα υπομονής των κατοίκων της έδρας του Δήμου καθώς με αυτό το έργο ολοκληρώνονται τα έργα υποδομών που ταιριάζουν και αρμόζουν στην πρωτεύουσα του Δήμου Ζίτσας. Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: “κάλιο αργά παρά ποτέ”. Όλοι μαζί θα τελειώσουμε τα τελευταία έργα υποδομών και θα πάμε στη φάση των αποκαταστάσεων με ασφαλτόστρωση σε ολόκληρο τον οικισμό».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Ακαδ. Έτος 2021 - 2022 συναφές με τα αντικείμενα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.)

 


Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α.)» του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προκηρύσσει, για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022, εξήντα (60) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών. Το Πρόγραμμα θα λειτουργήσει εφόσον εξασφαλιστεί ικανός αριθμός συμμετεχόντων.

Το Πρόγραμμα απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητικών Δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α.). Επισημαίνεται ότι έχει διαπιστωθεί η συνάφεια του ΠΜΣ με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.). Τα μαθήματα πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της σύγχρονης εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης παράλληλα με τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα και απαιτείται η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε δώδεκα (12) μαθήματα, η εκπόνηση πρακτικής άσκησης, καθώς και η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Προβλέπεται η καταβολή τελών φοίτησης ενώ απαλλάσσεται από αυτά έως και το 30% του συνόλου των φοιτητών (βλ. http://pmsamea.uop.gr/images/uop/docs/FEK_Apallagi_apo_teli_foitisis.pdf)

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

 


Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, ενόψει του εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας, κατά το διάστημα από 18 έως 21 Ιουνίου 2021, σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

·         ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθ' όλη την εορταστική περίοδο, για την εξασφάλιση απρόσκοπτης και ασφαλούς κίνησης οχημάτων και πολιτών και ιδιαίτερα των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων,

·         αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

·         αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

·         συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ),

·         αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),

·         έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους Φορείς – Υπηρεσίες, για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων που τυχόν θα ανακύψουν και

·         ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επισημαίνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Επιπρόσθετα, κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

·         Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.

·         Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

·         Σέβομαι τα όρια ταχύτητας

·         Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα

·         Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

·         Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα

·         Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με αναπηρία

·         Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

·         Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας

·         Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας

·         Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος

·         Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.

Τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 16 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 69.196 έλεγχοι, από τους οποίους οι 33.823 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 144 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         99 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o     19 στο Βόρειο Αιγαίο,

o     19 στη Στερεά Ελλάδα,

o     14 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o       9 στα Ιόνια Νησιά,

o       7 στην Κρήτη,

o       6 στο Νότιο Αιγαίο,

o       6 στην Αττική,

o       5 στη Δυτική Μακεδονία,

o       5 στη Θεσσαλονίκη,

o       4 στην Ήπειρο,

o       3 στην Κεντρική Μακεδονία,

o       1 στη Δυτική Ελλάδα και

o       1 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 58.825 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 56.721 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.104 των 150 ευρώ.

·         36 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o     13 στη Θεσσαλονίκη,

o       6 στην Κρήτη,

o       5 στο Βόρειο Αιγαίο,

o       4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o       3 στη Θεσσαλία,

o       2 στην Πελοπόννησο,

o       2 στη Δυτική Μακεδονία και

o       1 στη Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.377 ομοειδείς παραβάσεις.

·         παραβάσεις και συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ-ψητοπωλείου για εξυπηρέτηση 3 καθήμενων πελατών σε περίκλειστο υπαίθριο χώρο.

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου, με επιβολή 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες.

Στην Αττική, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε νόμιμο εκπρόσωπο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο.

Στην Κρήτη, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Θεσσαλονίκη, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – αναψυκτήριο για μη ύπαρξη αντισηπτικών σε τραπέζια.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.760 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.074 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 200 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία αρμοδιότητάς της, την 21η κάθε μήνα, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021

 


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει ότι, την 21η κάθε μήνα, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, η είσοδος στα μουσεία αρμοδιότητάς της (το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και τα παραρτήματά του  Φετιχιέ Τζαμί, «Θησαυροφυλάκιο», «Πυριτιδαποθήκη» και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Δημήτρης Κωνστάντιος», στο Κάστρο, στην εσωτερική ΝΑ ακρόπολη Ιτς Καλέ) είναι ελεύθερη, καθώς συμμετέχει στην Δράση Εθνικής Εμβέλειας «21», με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 (#greece2021 και #drasi21).

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στον εορτασμό της εθνικής επετείου με τρεις περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες παρατείνονται έως και  τον Δεκέμβριο:

1.   Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων «Δημήτριος Κωνστάντιος». Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε προεξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ρήγας και ο Λόρδος Βύρων, με άμεσες αναφορές στον Ελληνικό Διαφωτισμό, στους Ευρωπαίους περιηγητές και τους Ηπειρώτες ευεργέτες. Βασικούς άξονες της έκθεσης αποτελούν εμβληματικά έργα, ιδιαίτερου συμβολικού χαρακτήρα της εποχής, όπως η Χάρτα του Ρήγα (αντίγραφο Καπεσόβου) και το έργο του Λόρδου Βύρωνα Child Harold’s Pilgrimage (1812).

2.   Αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων, στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και στο «Θησαυροφυλάκιο» στην εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για σπονδυλωτή έκθεση με ταυτόχρονη παρουσίαση αργυρών αντικειμένων λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού, από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων, σε  εννέα Μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Λαογραφικό, «Κώστας Φρόντζος», Δημοτικό Μουσείο, Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, Ιστορικό Μουσείο Νικολάου). Σκοπός της έκθεσης είναι η διαχρονική ανάδειξη της τέχνης της αργυροτεχνίας, που άνθισε κυρίως από τον 17ο αιώνα και εξής.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

 


Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

1. Την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, από ώρα 16:00 έως 22:00 και το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα – Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550).

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης  (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο – Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).

2. Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, από ώρα 16:00 έως 23:00, για το ρεύμα εισόδου:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα - Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).

(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).

(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο – Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).

3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

(α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

(β) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

(γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

(δ) Τα φορτηγά οχήματα  που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

(ε) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

(στ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

(ζ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

(η) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

(θ) Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

(ι) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

 

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 17 Ιουνίου

 


Την Πέμπτη 17 Ιουνίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτας, 09:00-14:00

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα, 08:00-16:00

Δημαρχείο Παραμυθιας, Θεσπρωτία, 08:00-16:00

Πλατεία Φιλιατών, Θεσπρωτία, 08:00-16:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Κτίριο Περιφέρειας, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Περιοχή Φόρος, Πρέβεζα, 09:00

Παραλία Πρέβεζας, 09:00.

Σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια στα Ιωάννινα

 


Συνελήφθη χθες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ιωαννίνων, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια για καύση ξηρών χόρτων, στο δήμο Ιωαννιτών.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Νέα μέθοδος ανίχνευσης μυοκαρδικής βλάβης από COVID-19

 


Η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς, αποτελεί μια προηγμένη τεχνική, πολυπαραμετρικής χαρτογράφησης που βασίζεται στους μαγνητικούς χρόνους Τ1, Τ2 & Τ2*. Μας δίνει εικόνες με υψηλή χορική ανάλυση, έτσι ώστε να μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τις αλλοιώσεις της σύστασης του μυοκαρδίου σε κάθε σημείο του. Οι νέες αυτές τεχνικές είναι πολύ ικανές στο να ανιχνεύσουν διάχυτες βλάβες στην καρδιά, ενώ μας βοηθάνε να παρακολουθήσουμε την πορεία μιας νόσου του μυοκαρδίου συγκρίνοντας απόλυτους αριθμούς σε διαδοχικές μετρήσεις, εξηγεί ο κ. Ελευθέριος Μ. Βιδαλάκης, Καρδιολόγος με Εξειδίκευση στην Καρδιαγγειακή Απεικόνιση, Tμήμα Mαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς Metropolitan General. Έτσι λοιπόν η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου έρχεται να ενισχύσει τη διαγνωστική ακρίβεια της μαγνητικής καρδιάς κάνοντάς την μια εξέταση που αγγίζει την αξιοπιστία της κλασικής βιοψίας του μυοκαρδίου.

 Πότε ενδείκνυται η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς;

·       Μυοκαρδίτιδα: (για διάγνωση, παρακολούθηση και επιβεβαίωση πλήρους ίασης) . Το 2018 η τεχνική μπήκε επίσημα στα κριτήρια διάγνωσης της μυοκαρδίτιδας.

·       Προσβολή του μυοκαρδίου από αυτοάνοσες, ρευματικές και συστηματικές φλεγμονώδεις νόσους όπως λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σαρκοείδωση κ.ά.

·       Χαρακτηρισμός όγκων της καρδιάς

·       Προσβολή του μυοκαρδίου από τον ιό HIV

·       Αμυλοείδωση, Fabri νόσος

·       Διαφορική διάγνωση υπερτροφικών καταστάσεων του μυοκαρδίου

·       Πρόγνωση στεφανιαίας νόσου

·       Προβολή της καρδιάς από COVID-19

Mυοκαρδίτιδα και COVID-19

Έχοντας διανύσει πάνω από ένα χρόνο πανδημίας από κορωνοϊό, οι


γνώσεις μας απέναντι στον συγκεκριμένο ιό και τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά συνεχώς εμπλουτίζονται.