Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Δήμος Πωγωνίου: Δημοσιοποίηση στοιχείων σύμβασης


Δημοσιοποίηση στοιχείων σύμβασης πριν τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης, για την επιλογή των μελών που θα συγκροτήσουν την Επιτροπή διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Ε. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ & ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ».
Ο Δήμος Πωγωνίου, κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω σχετικής απόφασης, θα πραγματοποιήσει  τη διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου μελών επιτροπών διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων (Μη.Μ.Ε.Δ.) για την  επιλογή μελών επιτροπής διαγωνισμού έργου της παρ. 8.(η) του άρθρου 221 του ν.4412/2016.
Συγκεκριμένα η ηλεκτρονική κλήρωση αφορά στην επιλογή υπαλλήλων ως τακτικών και αναπληρωματικών μελών, για τη συγκρότηση της Επιτροπής διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Ε. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ & ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» εκτιμώμενης αξίας617.500,00 ΕΥΡΩ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με:
α) τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄147)και
β) τους όρους της σχετικής διακήρυξης (ΑΔΑΜ:  19PROC005913593).
Στην κλήρωση ανάδειξης των μελών της επιτροπής μετέχουν όλοι οι τεχνικοί υπάλληλοι σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που είναι καταχωρημένοι στο Ηλεκτρονικό Μητρώο (Μη.Μ.Ε.Δ.) και συγκεντρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Η παρούσα ανακοίνωση, σύμφωνα με την ως άνω σχετική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, θα δημοσιευθεί στις ιστοσελίδες:
α) του Δήμου Πωγωνίου www.pogoni.gr  και
β) του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών: www.ggde.gr
Παρακαλούνται το Τμήμα Υποστήριξης Εφαρμογών & Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και το αρμόδιο Γραφείο δημοσιοποίησης στοιχείων του Δήμου Πωγωνίου, όπως δημοσιεύσουν το παρόν στην ιστοσελίδα τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 10 του άρθρου 221 του ν.4412/2016 και στην παράγραφο 5.2.2 της υπ’ αριθμ. ΔΝΣ/61034/ΦΝ 466/04.12.2017 (ΦΕΚ Β΄4841/29-12-2017) απόφασης του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών.
Η ηλεκτρονική κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28/11/2019 και ώρα 08:00 π.μ. μέσω της ιστοσελίδας https://mimed.ggde.gr

Έρχεται τον Δεκέμβριο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας


Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», την πρόσληψη 34.524 μακροχρόνια ανέργων σε 345 δήμους και περιφέρειες της χώρας με 8μηνες συμβάσεις προβλέπει το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που προωθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Στις 34.524 προσλήψεις περιλαμβάνονται θέσεις απασχόλησης σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και σε 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου ώστε από τον Ιανουάριο του 2020 να γίνουν οι τοποθετήσεις των ανέργων.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προβεί σύντομα στην έκδοση της σχετικής απόφασης με τις προϋποθέσεις για τις προσλήψεις ανέργων, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, όσοι βρίσκονται δηλαδή για 12 μήνες τουλάχιστον χωρίς δουλειά, και κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών).

Περιφέρεια Ηπείρου: Παράταση στην πρόσκληση «Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ΙΙ»


Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 15:οο έλαβε η υποβολή προτάσεων για την πρόσκληση «Ενίσχυση υφισταμένων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών II», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας κατάθεσης των φακέλων καθώς η αξιολόγηση για το σύνολο των προτάσεων θα ξεκινήσει μετά τις 10/12/2019.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Ευχές για ταχεία ανάρρωση του ποδοσφαιριστή της ΑΕΔ Πωγωνάτος, Αλέξανδρου Μπουτοβίνα


Η Αθλητική Ένωση Κεφαλοβρύσου «Η Αναγέννηση» εύχεται περαστικά στον ποδοσφαιριστή της ΑΕΔ Πωγωνάτου, Αλέξανδρο Μπουτοβίνα για τον τραυματισμό του στον μεταξύ μας αγώνα για την 10η αγωνιστική.
-Αλέξανδρε, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και σύντομα στα γήπεδα!
Με εκτίμηση
Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου

Δημιουργία Ελληνικού Δημόσιου ΙΕΚ στο Αργυρόκαστρο ζητά η Βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μ.Α. Κεφάλα.


Την δημιουργία Ελληνικού Δημόσιου ΙΕΚ στην γείτονα Αλβανία ζητά με ερώτησή της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.
Η Βουλευτής Ιωαννίνων επικαλείται τόσο την ανάγκη μεταλυκειακής εκπαίδευσης των ομογενών μας εκεί, καθώς δεν υπάρχει σχετική εκπαιδευτική  επιλογή για τους νέους της μειονότητας, όσο και την συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών Ελλάδας και Αλβανίας σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού του 2000 (Ν. 2829/2000 - ΦΕΚ Ά 95/16-3-2000).
 Η Βουλευτής Ιωαννίνων ζητά από την Υπουργό κ. Κεραμέως να δει όλες τις προοπτικές που υπάρχουν είτε για τη δημιουργία Αυτόνομου Ελληνικού Δημόσιου ΙΕΚ είτε παραρτήματος του ΙΕΚ Ιωαννίνων, καθώς σε κάθε περίπτωση δεκάδες νέοι της ελληνικής μειονότητας, από περισσότερα από 90 χωριά , θα έχουν μια ουσιαστική μεταλυκειακή εκπαιδευτική επιλογή στη μητρική τους γλώσσα.

Οι Κόμβοι της Διαπλοκής: Έργα για την εξυπηρέτηση των φίλων της Περιφέρειας Ηπείρου


Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο η Περιφερειακή Αρχή, συνεχίζοντας την πρακτική ετών με μεθοδεύσεις για έργα βιτρίνας και εξυπηρέτησης της τοπικής διαπλοκής εισηγήθηκε ένα τεχνικό πρόγραμμα έργων για την Περιφέρεια της Ηπείρου που στο σκέλος των λεγόμενων «Συγκοινωνιακών έργων», συνεχιζόμενων και νέων, περιλαμβάνει παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. Ευρώ.
Το τεχνικό πρόγραμμα οι Ορίζοντες Ηπείρου το καταψήφισαν, τα σοβαρά όμως ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα ορισμένων από τα έργα αυτά παραμένουν.
Από το σύνολο του προϋπολογισμού τα 2,1 εκατ. Ευρώ προγραμματίζεται να διατεθούν σε τρεις μόνο κόμβους, οι οποίοι βρίσκονται σε ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.
Σε ότι αφορά στον κόμβο της σύνδεσης της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας με την Εγνατία Οδό, ορθώς η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται έστω και με τεράστια καθυστέρηση, να διορθώσει τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, τότε δηλαδή που ο σημερινός Περιφερειάρχης Ηπείρου ήταν Νομάρχης Ιωαννίνων… Ένα έργο που αν είχε σχεδιαστεί σωστά από την αρχή, θα είχαν σωθεί αρκετοί συμπολίτες μας.
Σε ότι αφορά όμως τον προτεινόμενο διπλό κυκλικό κόμβο της ΕΟ Ιωαννίνων - Άρτας, στη διασταύρωση της Νεοκαισάρειας, υπάρχουν πολλές απορίες.
Η ένταξη κόμβων στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται με την επίκληση της οδικής ασφάλειας από πλευράς του Περιφερειάρχη.
Προεκλογικά οι Ορίζοντες Ηπείρου ακούγοντας τις φήμες περί πλάγιας ένταξης των κόμβων για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων στο τεχνικό πρόγραμμα που θα ακολουθούσε έθεσαν εγκαίρως ερώτημα στην Τροχαία και έλαβαν την εξής απάντηση:
«Ε.Ο Αθηνών με Νεοκαισάρεια Επτά Δ.Ο.Τ. Α Υλικών Ζημιών»
Όπως διαπιστώνεται για το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Οδού, δεν προκύπτει ζήτημα οδικής ασφάλειας, καθώς σε διάστημα δύο ετών έχουν συμβεί στο σημείο μόνο επτά (7) ατυχήματα με υλικές ζημιές.
Ως εκ τούτου, ρωτούμε ευθέως: θα διατεθεί μισό εκατομμύριο για την… «οδική ασφάλεια» ή για χάρη φίλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διευκολύνουμε τα μαγαζιά τους, όπως εκείνοι ζητούν;
(Επισυνάπτουμε ολόκληρη απάντηση της Τροχαίας).  

Από το γραφείο Τύπου

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τρεις νόμιμους αλλοδαπούς


Συνελήφθη, χθες (25-11-2019) τα ξημερώματα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους αλλοδαπούς.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης μη νόμιμων αλλοδαπών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να κινείται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό παράνομα στην ενδοχώρα τρεις (3) μη νόμιμους αλλοδαπούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.
Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και δύο κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Εξιχνίαση υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπής στην Καρίτσα Ιωαννίνων


Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού


Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας, υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπής, στην Καρίτσα Ιωαννίνων και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού, για απάτη.
Αναλυτικότερα, την 12-11-2019, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος με το πρόσχημα πραγματοποίησης συνεστίασης σε αυτό και με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών σχετικά με αγορά ποτών για τη συνεστίαση, κατάφερε να αποσπάσει από την παθούσα χρηματικό ποσό.
Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του ημεδαπού κατηγορούμενου, ο οποίος εμπλέκεται στην απάτη, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας.

3η Φάση κυπέλλου ερασιτεχνών περιόδου 2019-20 την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, (Προοδευτική Περάματος-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 27-11-19/14:30) και (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ο. Ανατολής 27-11-19/17:00)


Με τέσσερις αγώνες ολοκληρώνεται την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, η 3η φάση Κυπέλλου ερασιτεχνών περιόδου 2019-20.

ΤΕΤΑΡΤΗ  27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΙΣΚΑΣ      
ΩΡΑ: 14:30

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ
ΩΡΑ: 17:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ  
  
Το πρόγραμμα της 3ης φάσης του Κυπέλλου ερασιτεχνών
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019
Π.Α.Σ.ΚΡΑΨΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (14:30) 
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (14:30)                         
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (14:30)      
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (17:00)

Τα αποτελέσματα της 3ης φάσης
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ε.ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 0-4
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 0-1
ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 0-4
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ  4-0

Τα «Δανεικά Παπούτσια» στο Θέατρο Actina, τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη


                             
Τα «Δανεικά Παπούτσια» στο Θέατρο Actina

Η Χριστίνα Μαξούρη, ύστερα από κάλεσμα του Θεάτρου Actina, φορά εκτάκτως τα Δανεικά της Παπούτσια κι έρχεται στα Γιάννενα, για μία μόνο παράσταση, την Δευτέρα 2 Δεκέμβρη.
Η ηθοποιός και ερμηνεύτρια, διαλέγει τραγούδια παλιά, παλαιότερα και νέα που μοιάζουν όλα με τωρινά και τα ερμηνεύει  a cappella, πλάι σε αποσπάσματα ποιημάτων και κειμένων της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ετερόκλητοι κόσμοι, σε μία ενιαία ατμόσφαιρα, συνθέτουν μια χειροποίητη, οικεία και τρυφερή και κατ’ οίκον συναυλία.
          
Ιδέα/επιλογή τραγουδιών & κειμένων/ερμηνεία: Χριστίνα Μαξούρη
Φωτογραφίες/video έναρξης: Μαρίλη Ζάρκου
Διάρκεια παράστασης; 70’ χωρίς διάλειμμα
Τα Δανεικά Παπούτσια φτιάχτηκαν, ακολουθώντας συναισθηματικούς κυρίως συνειρμούς  και διαμορφώνονται ανάλογα με το ένστικτο, τον χώρο, την χώρα και τους συμμετέχοντες και αποσκοπούν στην κατάργηση της απόστασης μεταξύ κοινού και ερμηνεύτριας ή ερμηνευτών
Ξεκίνησαν το ταξίδι τους το Νοέμβριο του ’13, σημειώνοντας συνολικά μεγάλο αριθμό παραστάσεων, αποσπώντας θερμές εντυπώσεις κοινού και κριτικών.
Παρουσιάστηκαν στην Αθήνα (Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κέντρο Επισκεπτών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης, Playground) εκτενή περιοδεία στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Γιάννενα, Πρέβεζα, Ζάκυνθο, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Βόλο, Τσαγκαράδα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Άμφισσα, Πάτρα, Μυστρά, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Σύρο, Λευκάδα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Αγ. Νικόλαο, Αμοργό, Χίο) μετακλήσεις στην Κύπρο (Λευκωσία) και στο εξωτερικό (Λονδίνο – Soas University Hellenic Centre, Παρίσι – Maison dEurope et dOrient, Μιλάνο – Piccolo Teatro)

Συμμετέχοντες των Δανεικών Παπουτσιών έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής : η ραδιοφωνική παραγωγός Όλγα Λασκαράτου, οι τραγουδοποιοί Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Ξυδάκης, Απόστολος Ρίζος, Ματούλα Ζαμάνη, Μαρία Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και οι μουσικοί Φώτης Σιώτας, Μιχάλης Βρέττας, Σοφία Ευκλείδου, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Τάσος Μισυρλής, Πάνος Λαμπρόπουλος, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Παύλος Σπυρόπουλος, Παύλος Μελάς, Σπύρος Μπολοβίνης, Κώστας Καριτζής και Γιάννης Ανδριανάκης.
Η παράσταση παρουσιάζεται πλέον σπάνια, είτε με την solo & a cappella εκδοχή της, είτε με την συμβολή μικρού μουσικού συνόλου αποτελούμενο από τσέλο, βιολί και τρομπόνι.
Περισσότερες πληροφορίες για τα ‘Δανεικά Παπούτσια’ και την Χριστίνα Μαξούρη, εδώ:

Πληροφορίες-κρατήσεις:
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στις 21:00’
Διάρκεια:70'
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8, Ιωάννινα
Είσοδος: ενήλικες 12€, φοιτητές, άνεργοι 8€.
Τηλ. Ταμείου: 6974865401
Facebook: Θέατρο Actina
Instagram: theatroactina
email: info@theatroactina.gr
www.theatroactina.gr

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 R στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Δυρραχίου


Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας R σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019, 03:54 τοπική ώρα, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά   του Δυρραχίου Αλβανίας.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Ήπειρο.
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ.

Γιατί δεν πρέπει να αναπνέουμε από το στόμα;


Κάθε αναπνοή που παίρνουμε έχει θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, αναλόγως της αναπνευστικής οδού που χρησιμοποιείται. Έχει αποδειχθεί ότι η ρινική αναπνοή προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Εντούτοις, υπάρχουν λόγοι που οι άνθρωποι συχνά, μη συνειδητά, αναπνέουν από το στόμα. Τις περισσότερες φορές αυτή η επιλογή μπορεί να οφείλεται στην απόφραξη της μύτης.
«Ανασαίνουμε περίπου 18-20 φορές το λεπτό, 1.080 φορές την ώρα και 25.920 φορές την ημέρα, αλλά κανείς δεν προσέχει αυτή τη λειτουργία παρά μόνο όταν αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία. 
Και ο τρόπος εκτέλεσης αυτής της αυτόματης διαδικασίας  είναι αποφασιστικής σημασίας για την καλή υγεία και ευεξία. 
Η ρινική αναπνοή είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να αναπνεύσει κανείς γιατί έτσι θερμαίνεται, ενυδατώνεται και φιλτράρεται ο αέρας που εισπνέουμε. 
Μάλιστα, θεωρείται ως η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου - ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας. 
«Υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα πριν αυτός εισέλθει στους πνεύμονες, καθώς παγιδεύονται μεγάλα σωματίδια με τη βοήθεια των τριχών στην είσοδο της μύτης, αλλά και μικρότερα μέσω του ρινικού βλεννογόνου και της παραγόμενης βλέννης», διευκρινίζει.