Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Καθαρός Καλαμάς: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

 


Πραγματοποιήθηκε χτες Πέμπτη η έκτακτη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς. 

Η Γ.Σ. έκανε ομόφωνα δεκτό τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, έκανε ομόφωνα δεκτή την παραίτηση του Δ.Σ., πήρε αποφάσεις, και έγιναν εκλογές για το νέο Δ.Σ. που συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος: Ευθυμίου Ηλίας

Αντιπρόεδρος: Καραγιάννη Άννα

Γραμματέας: Μίτσης Παναγιώτης

Ταμίας: Δώνου Τριανταφυλλιά

Οργανωτικός Γραμματέας: Καρβούνη Κων/να

Ειδικός Γραμματέας: Μήτσης Κων/νος

Μέλη: Πάντος Γεώργιος, Βαράτσης Θεόδωρος, Ζώτος Σταύρος

Αναπληρωματικά μέλη: Τσεκούρας Αθανάσιος, Ζώτος Κων/νος

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ιωαννίνων: Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στα Γιάννενα μετά από χρόνια

 


Επίσκεψη Υπουργού Υγείας στα Γιάννενα μετά από χρόνια. Πωλείται Ελπίς.

Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Κου Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας υπό συνθήκες ελεγχόμενης μυστικότητας η οποία περιορίστηκε σε συνάντηση και συζήτηση με υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο νοσοκομείων. Είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Υγείας μετά από 4 χρόνια που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, και μάλιστα η πρώτη Υπουργού Υγείας των Κυβερνήσεων Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη του Υπουργού βρίσκει την κατάσταση της Υγείας στην περιοχή μας με μεγάλα προβλήματα, καθώς έχει εγκαταλειφτεί η Πρωτοβαθμια Φροντίδα Υγείας, τα περιφερειακά Νοσοκομεία της Ηπείρου υπολειτουργούν, ο στόλος του ΕΚΑΒ δεν έχει ανανεωθεί και έχουν ήδη εκχωρηθεί οι δευτερογενείς διακομιδές στους ιδιώτες, ενώ η υποστελέχωση σε Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει χτυπήσει κόκκινο.

Ταυτόχρονα, με το σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία και τις εξαρτήσεις απλά ελέγχονται οι χρηματικές ροές μέσα στο σύστημα και κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα εις βάρος του Δημοσίου, προωθώντας τα υποκατάστατα φάρμακα στη λογική συντήρησης της εξάρτησης και αγνοώντας τις ανάγκες των ληπτών αυτών των Υπηρεσιών.

Σπιτάκια για τα αδέσποτα τοποθετεί ο Δήμος Πωγωνίου

 


Όμορφα σπιτάκια για τα αδέσποτα σκυλιά και τις γάτες θα τοποθετηθούν σε Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου στα πλαίσια του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Η αρχή έγινε σήμερα με την τοποθέτηση ενός διώροφου γατόσπιτου, ανώνυμη προσφορά πολίτη που αγαπάει τα ζώα αλλά και την περιοχή.

Το πανέμορφο σπιτάκι μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον τέσσερις (4) γάτες που θα βρουν ασφαλές καταφύγιο και τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο της Κοινότητας Καλπακίου.

«Ευχαριστούμε πολύ τον ανώνυμο πολίτη για τη δωρεά που αποτελεί την αρχή για ένα νέο πρόγραμμα τοποθέτησης καλαίσθητων σπιτιών για γάτες και σκύλους στα χωριά του Δήμου Πωγωνίου. Οι τετράποδοι φίλοι μας αξίζουν την αμέριστη προσοχή και φροντίδα μας και αποτελούν προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. 

Η ευζωία τους είναι υποχρέωση όλων μας» τόνισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, για δυνατή μουσική

 


Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τις δυνάμεις της Αστυνομίας σε χώρους ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης κυρίως στα αστικά κέντρα της Ηπείρου.

Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, συνελήφθη μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι λειτουργούσε   κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Οριστικός ανάδοχος για τον δρόμο Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας

 


Από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο «Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας». Οριστικός ανάδοχος είναι η «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 23.600.000 ευρώ, με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από τρεις «πηγές» και συγκεκριμένα:

Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 9.370.000 ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΣΑΝΑ471)6.300.000 ευρώ και από τη ΣΑΕΠ030 Ηπείρου 7.930.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο τμήμα, είναι συνέχεια του τμήματος κόμβος Τερόβου της Ιόνιας Οδού μέχρι Πηγάδια, το οποίο ολοκληρώθηκε και δόθηκε πρόσφατα στην κυκλοφορία.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση στο τελικό συνέδριο του έργου TheRout_Net, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 9:30 π.μ.

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Τελικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «TheRout_Net – ThematicRoutes and Networks» το οποίο έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της «Φρόντζου Πολιτείας», στα Ιωάννινα, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 09:30 π.μ.

Το Συνέδριο θα φιλοξενήσει τους Δικαιούχους Εταίρους του έργου “TheRout_Net – ThematicRoutes and Networks”, προσφέροντας την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις και τα αποτελέσματά του. Επίσης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα διεξαχθεί και ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα:

“Οι νέες τουριστικές τάσεις”, το οποίο θα επικεντρωθεί στις προοπτικές εφαρμογής για την κοινωνία και την οικονομία.

Στόχος του Τελικού Συνεδρίου είναι να παρουσιάσει τα σημαντικότερα αποτελέσματα του Έργου “TheRout_Net – ThematicRoutes and Networks” και να αναδείξει τις καινοτόμες προσεγγίσεις στον Εναλλακτικό Τουρισμό μέσω ειδικών παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαδραστικών εργαστηρίων.

Επιστολή Δημάρχου Ζίτσας προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τα μέτρα στήριξης των καφενείων στα μικρά χωριά

 


Μέτρα στήριξης που θα αντιμετωπίζουν συνολικά τα ζητήματα βιωσιμότητα των καφενείων στα μικρά χωριά ζητά ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με επιστολή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας με αφορμή την τροποποίηση στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με την οποία τα καφενεία σε χωριά μέχρι 500 κατοίκων εξαιρούνται από το τεκμήριο απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, και Άδωνι Γεωργιάδη επαναφέροντας ουσιαστικά τις προτάσεις που είχε καταθέσει το 2022 με ανάλογες επιστολές του στους προκατόχους τους.

“Η ενέργεια του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών αποτελεί εν μέρει δικαίωση του αιτήματός μας” αναφέρει ο Δήμαρχος Ζίτσας και προσθέτει “παραμένουν όμως άλυτες και σε εκκρεμότητα παράμετροι που είναι εξίσου σημαντικές για τη βιωσιμότητα των τελευταίων ζωντανών κυττάρων των χωριών μας και μας δίνει τη δυνατότητα να επανέλθουμε με τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας”.

Να σημειωθεί πως στις επιστολές του πριν ένα και πλέον χρόνο ο Δήμαρχος Ζίτσας ζητούσε μεταξύ άλλων:

11η αγωνιστική το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Α.Ο. Σταυρακίου 2009 9-12-23/17:15)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2023

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ

ΩΡΑ: 17:15

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009        

Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (15:00)

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (15:00)

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:00)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ- Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (17:15)

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023      

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (15:00)  

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (15:00)

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ  (17:15)

12η αγωνιστική το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ε. Ρόνα Ανηλίου 10-12-23/15:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ       

ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ- Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ

 

Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)   

Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:00)

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ-ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ (19:30)

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023      

Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (14:30)

Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (15:00)

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (15:00)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (15:00)

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:00)

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ (15:00)

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ.ΚΑΣΤΡΟΥ (15:00)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

 


Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Καρκίνος των ωοθηκών: Εξελίξεις και προοπτικές

 


Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία νόσος, αλλά αντιπροσωπεύει μία ετερογενή ομάδα ασθενειών τόσο σε κλινικό όσο και σε παθολογοανατομικό και μοριακό επίπεδο. Αποτελεί παγκοσμίως το δεύτερο πιο θνησιγόνο καρκίνο των γυναικών, μετά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που μπορώ να τους αποφύγω για να μειώσω την πιθανότητα να νοσήσω;

«Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η υπογονιμότητα, η θεραπεία με οιστρογόνα και η παχυσαρκία και αυτοί ευθύνονται με τα μέχρι τώρα δεδομένα για την αύξηση της συχνότητας του καρκίνου των ωοθηκών στις αναπτυγμένες χώρες. Αντίθετα, η χρήση αντισυλληπτικών ειδικά για μεγάλες περιόδους και ο θηλασμός φαίνεται να προστατεύουν το γυναικείο οργανισμό από τη νόσο.
Η τεκνοποίηση, η πρώιμη εμμηνόπαυση και η απολίνωση των σαλπίγγων σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ενδομητριοειδούς καρκινώματος καθώς και διαυγοκυτταρικού καρκινώματος ωοθηκών, ενώ η ενδομητρίωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτών των τύπων. Οι ορώδεις και χαμηλής διαφοροποίησης καρκίνοι ωοθηκών έχουν μέτρια σχέση με την τεκνοποίηση και την ορμονοθεραπεία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ενώ σχετίζονται πιο ισχυρά με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου ωοθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς που φέρουν γαμετικές μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1/2 έχουν 16-65% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών κυρίως υψηλής κακοήθειας ορώδους τύπου. Γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια επιδιόρθωσης του DNA (mismatch repair genes-Lynch syndrome) έχουν 10%-12% δια βίου κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ωοθηκών», διευκρινίζει η κ. Ελένη Αραβαντινού - Φατώρου MD, MSc Παθολόγος Ογκολόγος, Metropolitan Hospital.