Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Βαρύτητα στο συντονισμό για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών δίνει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων

Οι δράσεις και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και των εθελοντών, στην αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων. 
Τέθηκαν οι άξονες δράσης και συνεργασίας των υπηρεσιών και παράλληλα έγινε ο απολογισμός της περυσινής αντιπυρικής περιόδου.
Ένα από τα ζητήματα που τέθηκε από τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, και ειδικότερα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, είναι η διασφάλιση της εναέριας πυρόσβεσης της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων, με τη διατήρηση στο Αεροδρόμιο του Ακτίου τουλάχιστον δύο αεροσκαφών τύπου CL 215 και ενός CL415.

Η «Ώρα της Γης 2014» στο Δημαρχείο Ιωαννίνων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ

Έρχονται ανατροπές σε γάλα, ψωμί, βιβλία και φάρμακα

Σε τρεις περιοχές της χώρας τα καταστήματα θα λειτουργήσουν –πιλοτικά- όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ανοίγει το επάγγελμα του φαρμακοποιού ενώ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές απελευθερώνονται προς τα κάτω. Το γάλα θα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ενώ στη συσκευασία θα αναγράφεται ρητά η διάρκεια ζωής του. 
Θα μπορούμε να αγοράζουμε βιταμίνες ακόμη και από το Internet ενώ το ψωμί θα μπορεί να πωλείται και από άλλα καταστήματα όπως κρεοπωλεία. 
Οι τιμές των βιβλίων απελευθερώνονται με εξαίρεση τα λογοτεχνικά.
Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης καταγράφοντας μια προς μία τις αλλαγές που επέρχονται στη νομοθεσία με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. 
Όλες οι αλλαγές έχουν ως εξής:

Ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις

Φρένο σε κατασχέσεις για οφειλές κάτω των 500 ευρώ

Μεταξύ των άλλων φορολογικών διατάξεων στο προσχέδιο του νομοσχεδίου «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται η αύξηση στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ σήμερα το ακατάσχετου ορίου για μισθούς και συντάξεις ενώ ορίζεται στα 500 ευρώ το όριο του χρέους κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τις κατασχέσεις:
- Καθορίζεται στα 500 ευρώ το όριο του χρέους του οφειλέτη κάτω από το οποίο δεν θα γίνεται κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση που ήδη έχουν επιβληθεί κατασχέσεις της κατηγορίας αυτής για ληξιπρόθεσμη οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ, τότε αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη.

Μάιο θα σταλούν τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων

Περιθώριο 30 ημερών να ασφαλίσουν το ΙΧ τους!

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μετά από συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη θεοχάρη, κατά τα μέσα  Μαΐου θα σταλούν τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων.
Η ταυτοποίηση των δύο βάσεων δεδομένων με τα ασφαλισμένα και τα κυκλοφορούντα οχήματα ολοκληρώθηκε από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και μέσα στο Μάιο θα αρχίσει η αποστολή των επιστολών προς τους ανασφάλιστους οδηγούς οι οποίοι θα ενημερωθούν για τις συνέπειες που έχουν έναντι του νόμου και την υποχρέωσή τους να ασφαλίσουν τα οχήματά τους.

2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την Εφορία

Ποιοι είναι οι τόκοι και τα πρόστιμα που τρέχουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τον Ιανουάριο του 2014, ανήλθαν σε 962 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 63,26 δισ. ευρώ καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν σε 62,3 εκατ. ευρώ.
Με το νέο σύστημα που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 (αφορά φόρους που βεβαιώνονται από 1.1.2014 και μετά) αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας τότε από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως.
Στο δίμηνο, πέφτει το πρώτο πρόστιμο 10%, στο χρόνο η κεραμίδα του προστίμου φτάνει το 20% και στη διετία αυξάνεται σε 30%.

30η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Μαρτίου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Ζωοδόχος 30-03-14/17:00) εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Ραφταναίοι-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 30-03-14/18:15), εκτός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου (Αετός Πρωτόπαπας-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 29-03-14/16:00), εκτός έδρας ο Α.Σ. Καλπακίου με την Θύελλα Κατσικά (30-03-14/17:00 μ.μ.), για την 31η αγωνιστική της Α΄ ερασιτεχνικής

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
ΓΗΠΕΔΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΩΡΑ: 16:00 μ.μ.

ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΖΩΟΔΟΧΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ (Ε.Π.Σ.ΗΠ.)
ΩΡΑ: 18:15 μ.μ.

ΡΑΦΤΑΝΑΙΟΙ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα της 30ης αγωνιστικής (Α΄ όμιλος Β΄ Ερασιτεχνική)
Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 
Ανάργυροι-ΑΠΟΕΛ (16:00)    
Δαβάκης-ΠΑΟ Κόνιτσας (16:00)    
Αμφιθέα-Αγία Μαρίνα (16:00)    
Πρωτόπαπα-Κεφαλόβρυσο (16:00)    
Βουνοπλαγιά-Σταυράκι (16:00)    
Περίβλεπτος-Αμπελόκηποι (16:00)    
Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 
Ασβεστοχώρι-Πεντέλη (11:00)    
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά -Ζωοδόχος (17:00)    
Ραφταναίοι-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (18:15)    

Το πρόγραμμα 31ης αγωνιστικής (Α΄ Ερασιτεχνική)
Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 
Ατρόμητος '95-Πεδινή(16:00)    
Ροδοτόπι-Χαροκόπι(16:00)    
Προοδευτική Περάματος-Α.Ε. Μικρασιατών (16:00)    
Κόντσικα-Πίνδος Κόνιτσας (16:00)    
Α.Ο. Ανατολής-Κρύα (16:00)    
Κάστρο-Σερβιανά (18:15)    
Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 
Λαψίστα-Θύελλα Ελεούσας (17:00)    
Θύελλα Κατσικά-Α.Σ. Καλπακίου (17:00)    
Κουτσελιό-Α.Ο. Βελισσαρίου (17:00)     

Κατσικά Ιωαννίνων: Σύλληψη τριών αλλοδαπών για εκβιασμό σε βάρος καταστηματάρχη με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας»

Σε έρευνα στο σπίτι τους ενός δράστη, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και πέντε (5) πλαστές σφραγίδες τελωνειακής υπηρεσίας

Συνελήφθησαν την 25-03-2014 αργά το βράδυ στον Κατσικά Ιωαννίνων, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 47, 29 και 34 ετών, για εκβιασμό σε βάρος καταστηματάρχη με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας».
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν, αφορούν κατά περίπτωση τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας, εκβίασης, της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά και της πλαστογραφίας.
Σκοπός τους ήταν η αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω εκβιάσεων ιδιοκτητών καταστημάτων, με τη μέθοδο της παροχής «προστασίας».
Αναλυτικότερα, το βράδυ της 25-03-2014, οι δράστες πήγαν ως «ομάδα» σε κατάστημα -μπαρ, ιδιοκτησίας 28χρονου ημεδαπού στον Κατσικά Ιωαννίνων και αφού εξύβρισαν υπαλλήλους και θαμώνες, απείλησαν τον αδελφό του παθόντα, ότι θα προκαλέσουν φθορές στο κατάστημα, με σκοπό την εκβιαστική είσπραξη ή αφαίρεση χρημάτων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 29χρονου δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
δεκαεννέα (19) φυσίγγια πυροβόλου όπλου, διαμετρήματος 6,35 και 9 mm.
δύο σιδηρογροθιές.
ένα στιλέτο τύπου πεταλούδα και ένας σουγιάς.
μία συσκευασία με κάνναβη, βάρους (2,6) γραμμαρίων.
ένα τσαντάκι που περιείχε πέντε (5) πλαστές σφραγίδες με εντυπώματα τελωνειακής υπηρεσίας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, συνελήφθη και η 29χρονη αλλοδαπή σύζυγος του δράστη, η οποία μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών, επιχείρησε να κρύψει τις σφραγίδες, ρίχνοντας το τσαντάκι στον ακάλυπτο χώρο του σπιτιού.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων και διατάχθηκε η κράτησή τους και η παραπομπή τους ενώπιον του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων ενώ η έρευνα συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά για να εξεταστεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης τους. 

70.305 οι νέοι φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αναλυτικά ανά σχολή

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως 70.305 νέοι φοιτητές θα περάσουν το κατώφλι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Συγκεκριμένα, 46.735 φοιτητές θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 23.570 στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.
Ανά επιστημονικό πεδίο ο αριθμός εισακτέων σε ΑΕΙ αναλύεται ως εξής:
*       1οπεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών 18.690
*       2ο πεδίο Θετικών Επιστημών 10.480
*       3ο πεδίο Επιστημών Υγείας 2.935
*       4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών 7.525
*       5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης 7.105
ΣΥΝΟΛΟ: 46.735

Μείωση έως και 500 ευρώ στα πρόστιμα για μη υποβολή δηλώσεων

Μειώνονται στα 250 έως και 500 ευρώ τα πρόστιμα ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία για τη μη έκδοση αποδείξεων ή μη υποβολή δηλώσεων από 1.000 έως 2.500 ευρώ που προέβλεπε ο τελευταίος φορολογικός νόμος. 
Παράλληλα θεσπίζεται πλαφόν προστίμου ανά φορολογικό έλεγχο στα επίπεδα των 30.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα οι διατάξεις του προσχεδίου του νομοσχεδίου προβλέπουν τα ακόλουθα:
- Θεσπίζεται πρόστιμο 100 ευρώ για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογικής δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου. 
Πρόστιμο 100 ευρώ θα καταβάλλεται επίσης και για κάθε άλλη παράβαση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μη ανταπόκρισης σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων ή μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.