Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι της Τρίτης


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Μαρτίου με βροχές και καταιγίδες.
Τα φαινόμενα που θα επηρεάσουν αρχικά τα βορειοδυτικά, θα επεκταθούν έως το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου στα περισσότερα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο και από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 4 Μαρτίου στο Αιγαίο.
Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 4 Μαρτίου βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στα δυτικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη οπότε τα φαινόμενα να περιοριστούν κυρίως σε θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο τα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση την Τετάρτη. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη, οπότε τα φαινόμενα να περιοριστούν κυρίως σε θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.
Αναλυτικότερα, την Τρίτη 3 Μαρτίου θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις κατά τόπους σε όλη τη χώρα, που από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά και έως το βράδυ στα περισσότερα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα πυκνώσουν.
Βροχοπτώσεις θα σημειωθούν το μεσημέρι στα βορειοδυτικά, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας και στο Ιόνιο, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα στα δυτικά και στο Ιόνιο.
Ιδιαίτερα για τη Θράκη αναμένονται καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου νεφώσεις και τοπικές βροχές, οι οποίες από το απόγευμα θα ενισχυθούν. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι κατά τόπους περιορισμένη,ς ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι σχετικά αυξημένες στα δυτικά.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 5 έως 20, στη κεντρικά ηπειρωτικά από 7 έως 20, στα νότια ηπειρωτικά από 9 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 17, στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 19 και στην Κρήτη από 11 έως 21.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αύριο από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Σταδιακά όμως θα ενισχυθούν και από το απόγευμα θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς ίσιας έντασης.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός κατηγορούμενος για μεταφορά ενός μη νόμιμου αλλοδαπού


Συνελήφθη χθες (01-03-2020) το πρωί στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για μεταφορά ενός μη νόμιμου αλλοδαπού.
Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε όταν οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο κατηγορούμενος και όπως διαπιστώθηκε, μετέφερε με αυτό έναν αλλοδαπό, στερούμενο των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για την είσοδό του στη χώρα.
Κατασχέθηκαν το όχημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του μη νόμιμου αλλοδαπού, καθώς επίσης χρηματικό ποσό -210- ευρώ και -2- κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ελάχιστα Επεμβατική Νευροχειρουργική


Η μοντέρνα, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος είναι πλέον η νευροχειρουργική επέμβαση επιλογής;
Η ιδέα της ελάχιστης επέμβασης στο σώμα του ασθενούς κατά την πραγματοποίηση των διαφόρων χειρουργικών επεμβάσεων είναι αρκετά παλιά. Στην ειδικότητα της Νευροχειρουργικής όμως άρχισε να εφαρμόζεται σχετικά πρόσφατα. Σήμερα σε ποιες παθήσεις βρίσκει εφαρμογή; 
Το 1762 o Dr Hunter έγραφε γενικά για τη χειρουργική: «Η χειρουργική, κερδίζοντας από τη γενική πρόοδο της γνώσης, θα καταστεί χωρίς μαχαίρι και χωρίς αίμα!» 
Το τέλος του 20ου αιώνα έμελλε να συνυφανθεί με την ανατολή και την καθιέρωση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η οποία σηματοδότησε την εφαρμογή στην καθ’ ημέρα πράξη μίας αρκετά παλιάς ιδέας, αυτής της επιτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων με όσο το δυνατόν μικρότερες χειρουργικές τομές. Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας αυτής αναπτύχθηκε, παράλληλα με την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική και η Ελάχιστα Επεμβατική Νευροχειρουργική (Μinimal Invasive Neurosurgery) η οποία αφορά τόσο τις παθήσεις του εγκεφάλου όσο και τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. 

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, που επιτελούνταν παράλληλα, έδωσε ώθηση στην εφαρμογή της νέας αυτής μεθόδου σχεδόν σε κάθε νευροχειρουργική πάθηση από την πιο συχνή έως την πλέον σπάνια, όπως εξηγεί ο Δρ. Γεώργιος Δημογέροντας, MD, MSc, PhD, Νευροχειρουργός-Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής και Ρομποτικής Νευροχειρουργικής Θεραπευτηρίου Metropolitan. 

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του εγκεφάλου που μπορούν να θεραπευτούν με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο;

Γαστρική Παράκαμψη μίας Αναστόμωσης με το ρομποτικό σύστημα DaVinciXi για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Metropolitan General


Η πρώτη επέμβαση ρομποτικής γαστρικής παράκαμψης μίας αναστόμωσης (One-anastomosis Gastric Bypass) με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci Xi® στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Metropolitan General.
Ο ασθενής που υποβλήθηκε στην επέμβαση έπασχε από υπερ-νοσογόνο παχυσαρκία (βάρος 181 κιλά, ύψος 178 εκ) με δείκτη μάζας σώματος 61.2 kg/m2, με συνύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου και υπνικής άπνοιας. Η διάρκεια της επέμβασης ήταν 2 ώρες, με μηδενική απώλεια αίματος και ο ασθενής ανένηψε άμεσα, με πλήρη κινητοποίηση, χωρίς πόνο, την ίδια ημέρα της επέμβασης. 
Ο ασθενής έλαβε εξιτήριο σιτιζόμενος τη 2η μετεγχειρητική ημέρα και αναμένει την πολυπόθητη απώλεια βάρους η οποία θα ξεπεράσει τα 90 κιλά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων, σε όλη την επικράτεια


Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος «παράβαση της εβδομάδας», που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων, σε όλη την επικράτεια.
Την προηγούμενη βδομάδα (24 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου) κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας, ενημέρωσαν τους οδηγούς και πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους, “δίνοντας προτεραιότητα” στις παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, από (1.007) συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη την χώρα, ελέγχθηκαν συνολικά (24.849) οχήματα και βεβαιώθηκαν (561) για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και (705) παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής (364), του Ηρακλείου (80), των Χανίων (75), της Θεσσαλονίκης (74), της Αχαΐας (41) και των Ιωαννίνων (41).
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

"Σαρακοστιανές" οι τιμές για τα Κούλουμα

Οι τιμές των σαρακοστιανών διατηρούνται και φέτος στα περσινά επίπεδα, με τους καταναλωτές να βολιδοσκοπούν τους πάγκους των ιχθυοπωλείων, των οπωροπωλείων και τα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία για τα Κούλουμα.
Οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι στις αγορές αγαθών που προορίζονται για το σαρακοστιανό τραπέζι, με τους επαγγελματίες να ευελπιστούν ότι το ενδιαφέρον θα τονωθεί το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.
Η λαγάνα που παραμένει στα περσινά επίπεδα από άποψη τιμής, από 2,50 έως 3 ευρώ.
Στα ίδια επίπεδα και οι τιμές στα θαλασσινά.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα οπωροπωλεία.
Ο χαλβάς παραμένει σταθερή αξία, με την τιμή ανά κιλό, κατά μέσο όρο, διαμορφώνονται ως εξής:

Μέσω Taxisnet η ενημέρωση των πολιτών για τον Κορωνοϊό


Μέσω της ΑΑΔΕ, άρχισε την αποστολή των οδηγιών του υπουργείου Υγείας σε όλους τους πολίτες για τον κορωνοϊό.
Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες πολίτες θα λάβουν το παρακάτω μήνυμα, με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορονοϊό, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει στο Taxisnet.

To μήνυμα έχει ως εξής:
«Αγαπητή Κυρία / Αγαπητέ Κύριε,
Το παρόν ηλεκτρονικό μήνυμα αποστέλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την ενημέρωση σας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ε ν η μ έ ρ ω σ η
Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;
Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;
Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.
Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.
Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Πως μπορούμε να προστατευθούμε από τους ιούς που μας απειλούν


Στην επικαιρότητα έχει έρθει η ικανότητα των ιών να επιβιώνουν από λίγες ώρες έως και ημέρες στα άψυχα αντικείμενα, καθώς τόσο ο κορωνοϊός Covid-19 όσο και η εποχιακή γρίπη μολύνουν και αρρωσταίνουν (μερικές φορές βαριά) ολοένα περισσότερους ανθρώπους.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι επιστήμονες, ο νέος κορωνοϊός επιβιώνει για 2-3 ώρες στα αντικείμενα στα οποία καταλήγει με τον βήχα και το φτάρνισμα. Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Hospital Infection, Γερμανοί ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι στην πραγματικότητα επιζεί πολύ περισσότερο (έως 9 ημέρες).
Αντίστοιχα, οι ιοί της γρίπης επιζούν στις επιφάνειες από λίγα λεπτά έως και 48 ώρες, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). 
Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει πως στις σκληρές επιφάνειες επιζούν έως 48 ώρες, στα χαρτομάντιλα για 15 λεπτά και στα χέρια μας για 5 λεπτά.