Κυριακή 9 Μαΐου 2021

ΕΟΔΥ: Πενήντα ένας θάνατοι σήμερα, 1.428 νέα κρούσματα

 



1  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα ένας θάνατοι σήμερα, 1.428 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.428, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 362.004 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 51 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.309 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.029 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.183 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή -0.27%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 375 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Υπουργείο Παιδείας: Δέκα ερωτήσεις - απαντήσεις για το άνοιγμα σχολείων

 


Το υπουργείο Παιδείας παρέχει μια σειρά χρήσιμων ερωτήσεων και απαντήσεων για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές που ετοιμάζονται να βρεθούν ξανά στις τάξεις με αφορμή το αυριανό άνοιγμα νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων και την επαναλειτουργία των Λυκείων και των σχολείων ειδικής αγωγής μετά από τις διακοπές του Πάσχα.

Ποια σχολεία θα λειτουργούν δια ζώσης από τη Δευτέρα 10/5;

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, και συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα Λύκεια και τα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Ποια μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό έχουν ληφθεί για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών;

Προβλέπεται η εφαρμογή όλων των προηγούμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης, όπως:

- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

- η χρήση αντισηπτικών,

- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ προστίθεται, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου για κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Είναι υποχρεωτικά τα τεστ;

Τα τεστ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

 

Πώς γίνεται η προμήθεια των τεστ;

Βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί προμηθεύονται δωρεάν τεστ από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Από τη Δευτέρα 10/5 έως την Τετάρτη 12/5, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η επιβάρυνση στα φαρμακεία, θα διατεθούν δύο self-test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό των σχολείων, για να υποβληθούν στον έλεγχο της Πέμπτης 13/5, αλλά και της ερχόμενης Δευτέρας 17/5. Υπενθυμίζεται ότι η δωρεάν διάθεση self-tests από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Νωρίτερα η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ-Στις οκτώ οι δόσεις εξόφλησης

 


Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», από το επόμενο έτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει πολύ νωρίτερα από τον καθορισμένο μήνα Σεπτέμβριο προκειμένου οι συνολικές δόσεις εξόφλησης να φθάσουν τις 8 όπως συμβαίνει και με τον φόρο εισοδήματος ή και τις 10 αν αυτό καταστεί εφικτό.

Για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε 8 μηνιαίες δόσεις θα πρέπει τα εκκαθαριστικά να έχουν αναρτηθεί έως τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου και η 1η δόση να πληρωθεί έως τέλη Ιουλίου.

Η τελευταία δόση θα παραμείνει τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Με βάση τη νομοθεσία για τους 20 φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα δηλαδή των φόρων στις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.λπ.), τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδα Κυβερνήσεως.

Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα για μεταγενέστερη εφαρμογή με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Νίκη Κεραμέως: Ενδεχόμενο να ξεκινήσουν λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

 


Η  υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως μίλησε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 για την λειτουργία των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το πρωί της Δευτέρας 10 Μαΐου.

Η κ. Κεραμέως είπε ότι «αύριο είναι το επόμενο βήμα για την επαναφορά στην πραγματικότητα. Αύριο ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα «εργαλεία»: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια».

Αναφορικά με τη λήξη του σχολικού έτους η κ. Κεραμέως ανέφερε πως Γυμνάσια και Λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου, ενώ νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 25 Ιουνίου.

Για την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως, που είναι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά μιλάμε για Σεπτέμβριο και σε καμία περίπτωση για τον Αύγουστο».

«Ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά, με δια ζώσης εκπαίδευση. Ετοιμάζεται οδικός χάρτης συνολικά για το πλαίσιο των μαθημάτων και των επαναλήψεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη».

Σαράντα εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 8 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 90.901 έλεγχοι, από τους οποίους οι 12.335 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 752 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

573 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

81 στην Αττική,

55 στη Στερεά Ελλάδα,

54 στη Θεσσαλονίκη,

49 στην Ήπειρο,

43 στην Κεντρική Μακεδονία,

42 στα Ιόνια Νησιά,

41 στη Δυτική Ελλάδα,

40 στην Κρήτη,

39 στο Βόρειο Αιγαίο,

37 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

30 στη Δυτική Μακεδονία,

22 στο Νότιο Αιγαίο,

20 στην Πελοπόννησο και

20 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 189.826 ομοειδείς παραβάσεις.

159 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

18 στα Ιόνια Νησιά,

18 στη Θεσσαλονίκη,

17 στο Βόρειο Αιγαίο,

16 στην Αττική,

15 στη Στερεά Ελλάδα,

14 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

13 στην Ήπειρο,

12 στο Νότιο Αιγαίο,

11 στη Κρήτη,

  8 στη Δυτική Ελλάδα,

  8 στη Πελοπόννησο,

  5 στη Δυτική Μακεδονία και

  4 στη Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 53.066 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 50.990 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.076 των 150 ευρώ.

18 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 μπαρ, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για και μη τήρηση του ορίου πελατών.

Στην Στερεά Ελλάδα,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για αναπαραγωγή μουσικής,

- από 1.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καφετέριες για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες.

Στην Κρήτη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση εντός του καταστήματος 7 πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – εστιατορίου, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.973 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.925 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 130 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στις 31 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9, χωρίς πρόστιμο

 


Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επιθυμούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που έχουν εντοπίσει στο Ε9 τους, έχουν την ευκαιρία να το κάνουν μέχρι και τις 31 Μαΐου 2021, χωρίς να επιβαρυνθούν με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Η δυνατότητα διόρθωσης αφορά τα στοιχεία του Ε9 για τα ακίνητα που υπάρχουν στο TAXIS για τη χρονική περίοδο από το 2010 έως και το 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα επηρεάσουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021. Για όλους τους υπόλοιπους, για τους οποίους δεν υπάρχει αλλαγή, όπως έχει γίνει γνωστό ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με αυτόν

Η διαδικασία είναι απλή καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να επιλέξουν το έτος για το οποίο θέλουν να υποβάλουν τη νέα διορθωτική δήλωση. Αν η επιλογή αφορά τη διόρθωση παλαιότερων ετών για τα χρόνια μετά το 2010, οι αλλαγές στην εικόνα της περιουσιακής κατάστασης θα μπορούν να μεταφερθούν και στα Ε9 των επόμενων ετών μέχρι και το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς περιορισμό και χωρίς την επιβολή προστίμου των 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή όπως προκύπτει από νομοθετική ρύθμιση που ισχύει από το 2019.

Άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών τη Δευτέρα 17 Μαΐου

 


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών από τη Δευτέρα 17 Μαΐου.

Η απόφαση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπως ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως εξήγησε, «η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Η 4η τεχνολογική επανάσταση δοκιμάζει την εργασία και τις σχέσεις παραγωγής

 


Άρθρο του Παναγιώτη Κουρουμπλή  δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα  www.Newsbomb.gr  στις 6 Μαΐου 2021.

 

Το μέλλον της εργασίας με την παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλες  προκλήσεις και ανατροπές. Η χρήση των έξυπνων ρομπότ και η εφαρμογή των εξελιγμένων συστημάτων λογισμικού, μέχρι τώρα, απαιτούσαν εξειδικευμένη γνώση, ιδίως γύρω από την ανάπτυξη των υπολογιστών. Η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ένα νέο σταθμό στην εξέλιξη της τεχνολογίας, δεδομένου ότι δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα. Η ανάπτυξη της  τεχνητής νοημοσύνης κατευθύνεται στο να  μπορεί να αξιολογεί καταστάσεις και στο μέλλον να λαμβάνει αποφάσεις αυτόματα.  Δηλαδή, σε ένα βαθμό, να υποκαθιστά τον άνθρωπο. Θα είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογική εξέλιξη θα απειλεί όχι απλά επαγγέλματα (τσαγκάρης, σιδηρουργός κλπ) αλλά τον δευτερογενή ακόμα και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Το σημερινό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, με βάση τη λογική κόστους παραγωγής θα επιδιώξει την εφαρμογή και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, για να προσκομίσει όσο το δυνατό περισσότερα ίδια κέρδη. Η πανδημία θα λειτουργήσει ως επιταχυντής πολλών εξελίξεων, δεδομένου ότι η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη και θα πρέπει να αναμετρηθεί με πελώρια αιτήματα, όπως ο υπερπληθυσμός, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της, το δημόσιο χρέος, η ρευστότητα  στις εργασιακές σχέσεις, η χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης  και των συστημάτων υγείας. Όλες οι χώρες θα αναγκαστούν, κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας, να συμμετάσχουν σε οικονομικά μπλοκ, προκειμένου μέσα από συνεργασίες και συνενώσεις, να πετύχουν πιο ευεργετικές εξελίξεις στη ζωή των λαών τους.

Μέσα σε αυτές τις διεργασίες, η Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει  μεγάλες προκλήσεις και δοκιμασίες, ενώ σε δίνη θα βρεθεί ακόμα  και η αξία της ελευθερίας της γνώμης του ανθρώπου. Οι προοδευτικές δυνάμεις που συνδέθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια με την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και την ασφάλειά της, θα δοκιμαστούν τώρα, προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν πειστικά για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία με ότι αυτό σημαίνει. Το μεγάλο ζητούμενο στην περίπτωση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις εργασιακές σχέσεις θα είναι η αντιμετώπιση της ρευστότητας στα εργασιακά, γιατί ο άνθρωπος θα κληθεί στην πορεία της ζωής του να αλλάξει πολλές μορφές εργασίας. Η ευελιξία προσαρμογής σε αυτή την ανάγκη, η ρευστότητα που θα δημιουργηθεί, η τακτική μεταβίβαση από μία εργασία στην άλλη και το ζήτημα της ασφάλειας του εργαζόμενου θα πρέπει να αποτελέσουν πολιτική  προσέγγιση, προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι πειστικής και αποτελεσματικής προστασίας των εργαζομένων.

Ιωάννινα: Εξαφανίστηκε ηλικιωμένη

 


Η 70χρονη εξαφανίστηκε την Παρασκευή στον χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό 70χρονης στα Ιωάννινα, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

Η γυναίκα πάσχει από άνοια και στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τα παιδιά της, ανέφερε ότι βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Από εκείνη την στιγμή δεν είχαν άλλη επικοινωνία μαζί της με αποτέλεσμα η αγωνία να είναι μεγάλη.

Τα παιδιά της ενημέρωσαν την αστυνομία είναι η έκκληση τους στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης έχει τύχει τεράστιας ανταπόκρισης.

Η ηλικία της γυναίκας «κρίσιμη» για το τελικό στάδιο της ωρίμανσης και της ποιότητας των ωαρίων

 


Τα ωάρια ωριμάζουν διαφορετικά στις γυναίκες ανάλογα με την ηλικία τους, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της γονιμότητας, ισχυρίζεται μια μελέτη από επιστήμονες στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα των γονιδίων που εμπλέκονται στον διαχωρισμό των χρωμοσωμάτων αυξήθηκε σταδιακά στα ωάρια με την ηλικία, ενώ η δραστηριότητα των γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των μιτοχονδρίων μειώθηκε. 

Ο διαχωρισμός των χρωμοσωμάτων είναι μία άκρως απαραίτητη διαδικασία για τα κύτταρα, ως εκ τούτου και τα ωάρια, προκειμένου αυτά να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται, αλλά και για την επεξεργασία του RNA, ενώ ο μιτοχονδριακός μεταβολισμός είναι απαραίτητος για την επιβίωση των κυττάρων, καθώς τα μιτοχόνδρια παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια για όλες τις κυτταρικές διεργασίες.

«Εδώ φαίνεται ότι το τελικό βήμα της ίδιας της ωρίμανσης των ωαρίων μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την ηλικία, η οποία είναι κρίσιμη για την αναπαραγωγή, επειδή το ωάριο παρέχει το υλικό που χρειάζονται τα πρώιμα έμβρυα για να αναπτυχθούν κανονικά και να επιβιώσουν», δήλωσε ο καθηγητής Bernhard Payer, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, στην Science Daily.