Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Αυξημένη επιφυλακή και ενεργοποίηση του 112, ενόψει της έντονης κακοκαιρίας «EVA»

 


Ισχυρή σύσταση για αποφυγή περιττών μετακινήσεων

Σε αυξημένη επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της έντονης κακοκαιρίας «EVA» που αναμένεται να πλήξει σταδιακά, από το Σάββατο το πρωί, μεγάλο μέρος της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των Ενιαίων Συντονιστικών Κέντρων, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ σε αυξημένη ετοιμότατα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Υποβολή αιτήσεων για φύτευση νέων αμπέλων

 


Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι μέχρι  την 1 Δεκεμβρίου 2022 οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση − υπεύθυνη δήλωση, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ  Ψηφιακές υπηρεσίες - Αίτηση αδειών φύτευσης Αμπέλου  (http://e-services.minagric.gr ) & με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540.

 Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2651 0 87114 της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Παρακάλαμος: Εσπερίδα για τους κινδύνους του διαδικτύου στις νέες ηλικίες, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, ώρα 16:00 στην αίθουσα του ΚΔΑΠ

Η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Πωγωνίου, το ΚΕΘΕΑ  Ηπείρου και ο Σύλλογος Γυναικών Άνω Καλαμά διοργανώνουν εσπερίδα για την ενημέρωση των γονέων, για τους κινδύνους του διαδικτύου στις νέες ηλικίες, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, ώρα 16:00, στην αίθουσα του ΚΔΑΠ Παρακαλάμου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση -διά ζώσης- του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, ώρα 14:00

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας καλούμε στις   δέκα  (10 ) του μηνός Νοεμβρίου 2022,   ημέρα  Πέμπτη   και ώρα  14.00, στην τακτική συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις  του  άρθρου 167 του Ν 3852/2010, όπως ισχύει  και  του άρθρου 78 του Ν 4954/2022 (ΦΕΚ 136 τ.Α, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.       Επικύρωση πρακτικού – αποφάσεων της 11ης/19-9-2022, τακτικής, μέσω τηλεδιάσκεψης,, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

2.  Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας  Ηπείρου,  έτους 2023. (εισήγηση: η Εκτελεστική  Επιτροπή)

3.       Έγκριση 4ης  τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2022.(εισήγηση: η Εκτελεστική  Επιτροπή)

4.   Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου, για το Γ΄ τρίμηνο του 2022 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

5.  Έγκριση θέσπισης  πάγιου κατ’ αποκοπή χορηγήματος καθαριότητας, οικ. έτους 2023 (εισήγηση: Δ/νση Οικονομικών/ τμήμα προμηθειών)

6.       Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου "Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) EASTMED - Ελληνικό Τμήμα", ΔΕ Κομποτίου & Αράχθου, Δήμος Νικολάου Σκουφά / Δ.Ε. Φιλοθέης & Αμβρακικού, Δήμος Αρταίων Π.Ε. Άρτας, Δ.Ε. Φιλιππιάδας, Δήμος Ζηρού / Δ.Ε. Λούρου & Ζαλόγγου, Δήμος Πρέβεζας / Δ.Ε. Φαναρίου, Δήμος Πάργας Π.Ε. Πρέβεζας, Δ.Ε. Μαργαριτίου & Πέρδικας, Δήμος Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η. )

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

 


Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κοινοποιήθηκε προς τους Δήμους και όλους τους συναρμόδιους φορείς το (επισυναπτόμενο) Έκτακτο Δελτίο  Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προκειμένου να λάβουν γνώση και τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 3-11-22 με α.α. 09/2022 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και επαναλαμβάνεται ως έχει.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "EVA" δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές  ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Ιωάννινα: Από την Δευτέρα τα δύο δωρεάν δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ

 


Ξεκινούν από την Δευτέρα τα δύο δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για την δωρεάν μετακίνηση από και προς το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

Η καθιέρωση των δρομολογίων αυτών είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ και οι διαδρομές καθορίστηκαν και με την συμβολή του Τμήματος Τροχαίας.

Τα δρομολόγια θα γίνονται καθημερινά –εκτός Σαββατοκύριακου- από τις 9:00 πμ έως τις 15:00 και θα διαρκέσουν για όσο διάστημα θα εξελίσσονται έργα στο κέντρο των Ιωαννίνων.

Το πρώτο λεωφορείο θα ξεκινά από την οδό Κενάν Μεσαρέ και η διαδρομή είναι: Βογιάνου, Γεννηματά, Μακαρίου, Αλεξίου, Αγίας Μαρίνας, Ιατρίδου, Πλατεία, Λεωφόρος Δωδώνης, Βελισσαρίου.

Ο τερματισμός θα γίνεται και πάλι στην Κενάν Μεσαρέ.

Το δεύτερο λεωφορείο θα ξεκινά από την Βορείου Ηπείρου και η διαδρομή περιλαμβάνει τις οδούς: Κομνηνών, Παύλου Μελά, Πουκεβίλ, 28ης Οκτωβρίου, Κεντρική Πλατεία, Αβέρωφ, Καραμανλή, Ευαγγελίδη, Παπανδρέου με τερματισμό στην Βορείου Ηπείρου.

Για τα συγκεκριμένα δρομολόγια δεν υπάρχουν προκαθορισμένες στάσεις. Οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν προς ή από το κέντρο της πόλης μπορούν να κάνουν χρήση των λεωφορείων από όποιο σημείο επιθυμούν σε όλο το μήκος των προκαθορισμένων διαδρομών.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

 


Κατασχέθηκαν -350- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη χθες (03-11-2022) το πρωί στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, που κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -350- γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

1η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ε. Κρανούλας 6-11-22/15:30)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΩΡΑ: 15:30

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ

 

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ - Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (15:30)

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:30)

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ  (15:30)

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:30)

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ (15:30)

4η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εκτός η Αναγέννηση (Θύελλα Κατσικάς-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 5-11-22/15:30)

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΩΡΑ: 15:30

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ    

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (15:30)       

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (15:30)

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:30)

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:30)

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ   (15:30)

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (15:30)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (15:30)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (15:30)

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ(15:30)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου

 


Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Σύβοτα, Περιφερειακό Ιατρείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Στρες και τριχόπτωση: Πώς αντιμετωπίζονται οι συνέπειες;

 


Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποτιμούν τις επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό, θεωρώντας ότι είναι απλώς μια συναισθηματική κατάσταση. Όμως η έρευνα έχει δείξει ότι το στρες μπορεί να εκδηλωθεί υπό τη μορφή σοβαρών σωματικών προβλημάτων. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τις σημαντικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό, τεκμηριώνοντας, μεταξύ άλλων, και τη μακροχρόνια δημοφιλή πεποίθηση ότι έχει ανασταλτικές επιδράσεις στον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης της τρίχας.

Συνέπεια αυτής της επίδρασης είναι η αραίωση των μαλλιών και τελικά ο κλονισμός της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Επομένως, η αντιμετώπιση των αυξημένων επιπέδων στρες στους ανθρώπους που βιώνουν κάποιας μορφής συναισθηματικού ή σωματικού στρες και βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν, είναι αναγκαία. Για όσους ο έλεγχός του είναι αδύνατος ή/και η τριχόπτωση είναι μη αναστρέψιμη, τότε αναζητούνται μόνιμοι τρόποι αποκατάστασης της χαμένης κόμης, προκειμένου να ανακτήσουν τη θετική αντίληψη για τον εαυτό τους και να βελτιώσουν κάθε πλευρά της ζωής τους.

Το δέρμα αποκρίνεται αρνητικά στο στρες, και γι’ αυτό οδηγεί σε διάφορες δερματικές διαταραχές, όπως είναι η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, η λεύκη, αλλά και η αλωπεκία. «Η έκθεση σε καταστάσεις στρες, ψυχολογικές ή σωματικές, μπορεί όχι μόνο να πυροδοτήσει αλλά και να επιδεινώσει την απώλεια των τριχών, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ασθενείς», σημειώνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός και συνεχίζει: «Οι τρεις τύποι τριχόπτωσης που συνδέονται με υψηλά επίπεδα στρες είναι η τριχοτιλλομανία, δηλαδή η ασυναίσθητη συνήθεια τραβήγματος των τριχών, η γυροειδής αλωπεκία και η τελογενής τριχόπτωση (τριχόρροια)».