Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Καθορισμός περιόδου συγκομιδής και μεταφοράς αγροτικών προϊόντων έτους 2018 στην Περιφέρεια Ηπείρου


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει ότι εκδόθηκε η υπ'αρ. 64492/2181/18-5-2018 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου (ΑΔΑ:ΩΑΕΚ7Λ9-47Ι), με θέμα “Καθορισμός περιόδου συγκομιδής και μεταφοράς αγροτικών προïόντων έτους 2018 στην Περιφέρεια Ηπείρου”, σύμφωνα με την οποία:
Επιτρέπεται στους κατόχους αγροτικών προϊόντων η αυθημερόν μεταφορά των προϊόντων τους από τους χώρους συλλογής (αγρούς) προς τα κέντρα συγκέντρωσης, τους χώρους αποθήκευσης ή τα εργοστάσια επεξεργασίας αυτών με χρήση φορτηγών Ι.Χ., ογκομετρικών οχημάτων μεταφοράς (σιλό) καθώς και μεταφοράς χύδην που συνοδεύουν θεριζοαλωνιστικές μηχανές κατά τις χρονικές περιόδους συγκομιδής τους, που καθορίζονται ως εξής:
α. Για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων
Σιτηρά – Αραβόσιτος: 15/06/2018 – 15/12/2018
β. Για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας:
Σιτηρά (Σιτάρι – Κριθάρι – Βρώμη κλπ), Λόλιο: 18/05/2018 – 31/07/2018
Τριφύλλι - Μηδική: 03/08/2018 – 06/01/2018
Αραβόσιτος: 25/08/2018 – 22/12/2018
γ. Για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας: 12/06/2018 –12/12/2018
δ. Για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας:
Σιτηρά (Σιτάρι – Βρώμη – Κριθάρι):  01/06/2018 – 30/07/2018
Τριφύλλι (σποροπαραγωγή): 10/09/2018 – 10/11/2018
Αραβόσιτος: 10/09/2018 – 31/12/2018
Παρακαλούνται οι κάτοχοι Αγροτικών Μηχανημάτων μεταφοράς αγροτικών προϊόντων (ΣΙΛΟ και ΧΥΔΗΝ) με πινακίδες Αγροτικού Μηχανήματος, να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να θεωρήσουν τις άδειες κυκλοφορίας για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για τη θεώρηση, θα πρέπει να προσκομιστούν τα παρακάτω:
Άδεια Κυκλοφορίας του Μηχανήματος,
Άδεια Κυκλοφορίας Θεριζοαλωνιστικής μηχανής που συνοδεύουν,
Βεβαίωση καλής λειτουργίας από Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο (ΣΙΛΟ) ή Δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ (ΧΥΔΗΝ),
Ηλεκτρονικό Παράβολο 10,00€ για Θεώρηση άδειας κυκλοφορίας Αγροτικού Μηχανήματος (ΚΩΔ.: 1430).
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε αναζητήστε την εν λόγω απόφαση στο διαδίκτυο ή απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα
α.Π.Ε. Ιωαννίνων: 2651364120 -κα Σταυράτη Αγγελική ή κα Μπάρκα Δήμητρα.
β.Π.Ε. Άρτας: 2681364438 – κος Χουλιάρας Βασίλειος
γ.Π.Ε. Θεσπρωτίας: 2665360150 – κος Μπάρμπας Αντώνιος
δ.Π.Ε. Πρέβεζας: 2682027774 – κος Κονταξής Γεώργιος

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής


Νέο εκτεταμένο πρόγραμμα έργων, που αφορούν αποκαταστάσεις ζημιών, συντηρήσεις και ανακατασκευή του οδικού δικτύου προωθείται προς υλοποίηση στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, με αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Αναλυτικά:
Π.Ε. Θεσπρωτίας
Νέα μεγάλα οδικά έργα
Ένα έργο που αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων των αποδήμων Σουλιωτών, οδεύει πλέον σε υλοποίηση. Πρόκειται για την «αποκατάσταση - βελτίωση  της επαρχιακής οδού από κόμβο Εγνατίας οδού - Αγία Κυριακή - Ιερός χώρος Σουλίου», προϋπολογισμού 3.500.000 €, για την οποία σήμερα η Ο.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου.
Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Συντήρηση οδού προς Σαγιάδα - Κάτω Αετό – Σύνορα», προϋπολογισμού 1.100.000 € και αναδείχτηκε ο ανάδοχος για τη  «Βελτίωση εθνικής οδού Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας», προϋπολογισμού 345.000 €.
Εκτός αυτών εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου  «Κατασκευή τοιχείου ανάσχεσης στην περιφερειακή οδό Παραμυθιάς», προϋπολογισμού 74.400 € και αναδείχτηκε ανάδοχος για το έργο «Αποκατάσταση οδού Πλαταριά – Φασκομηλιά Νομού Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 45.000 €.
Π.Ε. Πρέβεζας
Αντιπλημμυρικά έργα
Για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τρία έργα, που η κατασκευή τους αναμένεται να αρχίσει πολύ σύντομα και εγκρίθηκε η υλοποίηση άλλων δύο, που αφορούν την αποκατάσταση οδών πρόσβασης προς το Δ.Δ. Κρυοπηγής, στην περιοχή της οποίας έχει σημειωθεί η μεγάλη κατολίσθηση και την αντιπλημμυρική προστασία ιδιοκτησιών και της εθνικής οδού. Συγκεκριμένα:
Ανάδοχοι αναδείχτηκαν για τα έργα:
 «Αποκατάσταση οδού και κατασκευή πλακοσκεπών οχετών στα όρια των Δ.Δ. Ριζών, Βράχου και Λούτσας», προϋπολογισμού  170.000 €.
  «Αποκατάσταση φθορών από τα πλημμυρικά φαινόμενα στα Δ.Δ. Παπαδάτων, Παναγιάς και Ελευθεροχωρίου του Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 74.400 €.
  «Κατασκευή σαρζανέτ για την προστασία  οδού από κατολίσθηση στο Δ.Δ. Λούτσας Δήμου Πάργας» προϋπολογισμού 16.000 €.
Τα έργα που δρομολογούνται άμεσα είναι τα εξής:
 «Αντιπλημμυρική προστασία ιδιοκτησιών και προστασία της Ε.Ο. στα όρια του “ΘΕΟΝΤΙΚΟΥ” ρέματος Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 62.000.
  «Άμεση συντήρηση και αποκατάσταση παράπλευρων οδών πρόσβασης στα όρια του Δ.Δ. Κρυοπηγής Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 68.200.
Π.Ε. Άρτας
Οδικά και αντιπλημμυρικά έργα
Βελτίωση  προσβάσεων, συντήρηση τμημάτων του οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις δρομολογούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, με αποφάσεις που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή.
Αναλυτικά:
Για τα παρακάτω έργα αναδείχτηκαν οι ανάδοχοί τους:
 «Επείγουσες αποκαταστάσεις οδοποιίας στα όρια των Δήμων Άρτας και Νικολάου Σκουφά για την πρόσβαση σε κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις», προϋπολογισμού 200.000 €
 «Συντήρηση πεδινού επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 150.000 €.
 «Βελτίωση και αποκατάσταση βατότητας του δρόμου Δημαριό – Κομπότι ΠΕ Άρτας (Β΄ φάση)», προϋπολογισμού 150.000 €.
  «Αποκατάσταση κατολίσθησης στο Παλαιοχώρι Αθαμανίου Άρτας», προϋπολογισμού 25.000 €.
  «Άμεση αποκατάσταση οδών προς παραγωγικές μονάδες στις Τ.Κ. Πλατανούσας και Δαφνωτής», προϋπολογισμού 74.400 €.
Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων
 «Συντήρηση Ε.Ο. Άρτας - Καρδίτσας», προϋπολογισμού 150.000 €.
  «Αποκατάσταση αναχωμάτων και καθαρισμός κοίτης των χειμάρρων Άννινου – Κομποτέικου – Βωβού  ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 74.000.
 «Ενίσχυση όχθης χειμάρρων ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 40.000.
  «Εργασίες για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της υδρομάστευσης και του δικτύου ύδρευσης στη θέση «Σιουποτός» της Τ.Κ. Καταρράκτη Άρτας», προϋπολογισμού € 25.000.
Π.Ε. Ιωαννίνων
Αποκαταστάσεις ζημιών στο οδικό δίκτυο
Οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, καθώς σήμερα η Ο.Ε. ενέκρινε την υλοποίηση νέων έργων.
Μεταξύ άλλων  δημοπρατούνται τα εξής:
 «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Γούλα – Δαφνούλα – Δρίσκος», προϋπολογισμού 110.000 €.
  «Βελτίωση βατότητας στα όρια της Μεγάλης Γότιστας προς Αγία Κυριακή και Άγιο Νικόλαο», προϋπολογισμού  60.000 €.
 «Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος της επαρχιακής οδού Καστανής – Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου», προϋπολογισμού € 80.000.
  «Αποκατάσταση κατολίσθησης – ανακατασκευή επ. οδού  προς Λάιστα», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.
 «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού Μετσόβου Ανθοχωρίου, λόγω κατολισθητικών φαινομένων», προϋπολογισμού 65.000 ευρώ.
Εκτός αυτών ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού και αναδείχτηκε ανάδοχος για το έργο:  «Αποκατάσταση 33ης επαρχιακής οδού Δελβινάκι-Πωγωνιανή», προϋπολογισμού 74.000.

Ο Γιάννης Καραγιάννης επισκέφτηκε την «Κιβωτό του Κόσμου» στην Πωγωνιανή


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης επισκέφτηκε την Πέμπτη 17 Μαΐου το παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή του Δήμου Πωγωνίου, όπου συναντήθηκε με τη Διευθύντρια κ. Αδριανή Θεοδωρακοπούλου και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Χρήστο Οικονομόπουλο.
Οι υπεύθυνοι της Κιβωτού ενημέρωσαν τον βουλευτή για το πολύπλευρο έργο του οργανισμού στην ακριτική περιοχή της Ηπείρου, καθώς και για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών και στην επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου της Πωγωνιανής. "Το παράρτημα της Κιβωτού στην Πωγωνιανή λειτουργεί αφενός ως Κέντρο Παιδικής Προστασίας, με κύριο μέλημα την παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης και εκπαίδευσης σε παιδιά που έχουν βιώσει την εγκατάλειψη και την παραμέληση, και αφετέρου ως γεωργικό σχολείο που διασφαλίζει στα παιδιά την κατάρτιση σε τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, προσφέροντάς τους μελλοντικές επαγγελματικές διεξόδους" ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καραγιάννης, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους φιλοξενίας και στις εγκαταστάσεις του γεωργικού σχολείου με το τυροκομείο, το μελισσοκομείο και τα θερμοκήπια, συνεχάρη τους υπευθύνους της κιβωτού για το σπουδαίο τους έργο. Παράλληλα τους ενημέρωσε για τα προγράμματα χρηματοδότησης της πρωτογενούς παραγωγής και δήλωσε στους υπεύθυνους της δομής: "Με την ολοκλήρωση της πρότυπης φάρμας και του εκπαιδευτικού κέντρου, η 'Κιβωτός της Πωγωνιανής' μπορεί, με την παραγωγή ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής, εφόσον εκμεταλλευτεί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα".

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην υπουργική σύνοδο του συμβουλίου της Ευρώπης στη Δανία


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ εκπροσωπεί σήμερα την Ελλάδα στην 128η Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στην Ελσινόρη της Δανίας, στο πλαίσιο της Δανικής Προεδρίας του Οργανισμού.
Ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο είναι το μέλλον του Οργανισμού, ενόψει και της 70ης επετείου ίδρυσής του.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Υφυπουργός θα έχει επίσης σειρά διμερών συναντήσεων με επικεφαλής άλλων Αντιπροσωπειών.
Τέλος, με αφορμή την επίσκεψή του στη Δανία, ο κ. Υφυπουργός θα συναντηθεί με μέλη της ελληνικής Ομογένειας στην Κοπεγχάγη.

Τοποθέτηση του Γιάννη Στέφου στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό


Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος τοποθετήθηκε στην διακομματική επιτροπή για το δημογραφικό, η οποία συστάθηκε ύστερα από πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεννηματά. Η επιτροπή πλησιάζει στη λήξη των εργασιών της, ύστερα από μια πολύμηνη διαδικασία, όπου τοποθετήθηκαν διάφοροι φορείς και φυσικά πρόσωπα που έχουν σχέση με την γεννητικότητα και τη δημογραφική εξέλιξη της χώρας.
Ο βουλευτής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αντίστοιχη έκθεση του 1993, προϊόν μιας αντίστοιχης διακομματικής επιτροπής. Σε μεγάλο βαθμό τα πορίσματα της επιτροπής του 1993, παρόλο που ήταν πολύ σοβαρά, δεν εφαρμόστηκαν στην ολότητά τους, με συνέπεια να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Ο κ. Στέφος, αναγνωρίζοντας την επείγουσα φύση του προβλήματος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να είναι το πόρισμα της παρούσας επιτροπής όσο το δυνατό πιο συναινετικό, χωρίς την συμμετοχή της Χρυσής Αυγής. «Ειλικρινά καθόλου δεν με ενδιαφέρει τι θα πράξει η Χρυσή Αυγή, διότι οι απόψεις και οι ιδέες που έχουν για τα παιδιά και τον άνθρωπο είναι τραγικές», είπε σε μια αποστροφή της τοποθέτησής του. Με τη συναίνεση, συνέχισε, θα εξασφαλιστεί η εφαρμογή πολιτικών που να εκπορεύονται από το πόρισμα και θα επιλύουν με καίριο τρόπο το πρόβλημα. Στη συνέχεια της τοποθέτησής του υποστήριξε, ότι το πόρισμα της επιτροπής θα πρέπει να εξετάσει το πρόβλημα στην ολότητα και πολυπλοκότητά του, όπου θα αναγνωρίζονται τα κοινωνικοοικονομικά αίτια τοποθετημένα μέσα στην εμπειρία από την παγκόσμια κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Επίσκεψη της κινητής μονάδας Λόχου Υγειονομικού της 8ης ΜΠ/ΤΑΞ στις Τ.Κ. Πωγωνιανής, Κεφαλοβρύσου και Δελβινακίου


Επίδειξη και πρακτική εξάσκηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης πραγματοποίησε σε τρεις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου η κινητή μονάδα του λόγου υγειονομικού της 8ης ΜΠ/ΤΑΞ.
Η επίδειξη, στην οποία συμμετείχαν και μαθητές του Δήμου, έγινε με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή ενώ ακολούθησε βασική κλινική εξέταση των κατοίκων με μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ακρόαση καρδιάς, ακρόαση πνευμόνων κ.λπ.
Η κινητή μονάδα επισκέφθηκε τις Τοπικές Κοινότητες Πωγωνιανής, Κεφαλοβρύσου και Δελβινακίου.

Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, σε ορεινή και δύσβατη περιοχή στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος


Κατασχέθηκαν ποσότητες αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών, συνολικού βάρους -84- κιλών, τις οποίες οι ανωτέρω είχαν συλλέξει από την παραπάνω περιοχή

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χθες (17-05-2018) το απόγευμα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, σε ορεινή και δύσβατη περιοχή στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, τρεις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 29, 51 και 65 ετών, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Οι παραπάνω συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 29χρονο και τον 51χρονο στην παραπάνω περιοχή, να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχουν συλλέξει και να μεταφέρουν πεζοί τέσσερις σάκους, οι οποίοι περιείχαν ποσότητες αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους (75) κιλών και πεντακοσίων (500) γραμμαρίων.
Στη δεύτερη περίπτωση, οι αστυνομικοί συνέλαβαν στην ίδια περιοχή τον 65χρονο αλλοδαπό, διότι κατελήφθη να έχει συλλέξει ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, βάρους (8) κιλών και πεντακοσίων (500) γραμμαρίων, ενώ όπως διαπιστώθηκε είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.
Οι παραπάνω ποσότητες των θεραπευτικών φυτών κατασχέθηκαν.
Το προανακριτικό έργο ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων ενώ οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τον προέλεγχο έκθεσης 1ου τριμήνου έτους 2018

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές διαλέξεις, με θέμα την οδική ασφάλεια και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, σε μαθητές σχολείων της Άρτας


Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών, πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας εκπαιδευτικές διαλέξεις σε μαθητές σχολείων των Δήμων Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη, για θέματα οδικής ασφάλειας και ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο ενώ για την υλοποίηση των δράσεων αναπτύχθηκε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων και τους αντίστοιχους Δήμους.
Συγκεκριμένα:
την 15-05-2018, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική διάλεξη σε μαθητές σχολείων του Βουργαρελίου, Αθαμανίου, Παλαιοκάτουνου, Αγίου Χαραλάμπους και Κυψέλης, για την πρακτική χρηστικότητα καθημερινών κανόνων οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, με σκοπό την ανάπτυξη σωστής οδηγικής συμπεριφοράς.
την 16-05-2018, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική διάλεξη σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Άνω Καλεντίνης, για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ανωτέρω ενημερωτικές διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν από Αξιωματικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας και του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι, ανωτέρω διαλέξεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο ειδικότερων δράσεων στα σχολεία της Ηπείρου, με διαρκή στόχο την ενημέρωση, την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 24χρονη κατηγορούμενη για απόπειρα απάτης


Συνελήφθη, χθες (17-05-2018) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, μία 24χρονη υπήκοος Ρουμανίας, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα απάτης.
Ειδικότερα, χθες το πρωί στην πόλη των Ιωαννίνων, η 24χρονη, προσποιούμενη ότι είναι μέλος περιφερειακής ένωσης κωφών, ατόμων με σωματικές αναπηρίες και άπορων παιδιών και παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία ως αληθινά, αποπειράθηκε να εξαπατήσει και να αποσπάσει χρηματικό ποσό από διερχόμενο πολίτη.
Στην κατοχή της βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των -20- ευρώ καθώς και έντυπο υλικό.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Εορταστικές εκδηλώσεις «Σούλι 2018» από 1 έως 3 Ιουνίου

Το τριήμερο από Παρασκευή 1 έως την Κυριακή 3 Ιουνίου, θα διοργανωθούν φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Σουλίου και τη θυσία του καλόγερου Σαμουήλ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την τελευταία ημέρα θα πραγματοποιηθεί ο 7ος ορεινός αγώνας δρόμου Θυσίας των Σουλιωτών με εκκίνηση από τη Γλυκή και τερματισμό το Βουλευτήριο Σουλιωτών.



Δήμος Πωγωνίου: Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τον προέλεγχο έκθεσης 4ου τριμήνου έτους 2017




Γιατί μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν στο κεφάλι ή στα χέρια


Η εφίδρωση είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος, την αποφυγή της υπερθέρμανσής του και την προσαρμογή στο περιβάλλον. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν και όταν το σώμα τους δεν χρειάζεται δρόσισμα.
Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να ιδρώνουν πάρα πολύ από την κορυφή ως τα νύχια ή μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα του σώματος (κυρίως στις παλάμες, στα πέλματα, στις μασχάλες ή στο κεφάλι) με το υπόλοιπο δέρμα να μένει στεγνό.
Σε κάθε περίπτωση, η εφίδρωσή τους είναι τόσο έντονη ώστε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις καθημερινές δραστηριότητές τους (π.χ. η εφίδρωση των χεριών τους εμποδίζει να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες) και τις κοινωνικές τους συναναστροφές (αισθάνονται άσχημα ακόμα και να δώσουν το χέρι τους για χειραψία). Μπορεί επίσης να πλήξει την υγεία του δέρματος, επειδή η αυξημένη υγρασία ευνοεί τις δερματικές λοιμώξεις.
Τα συμπτώματα αυτά είναι ύποπτα για υπεριδρωσία, μία παθολογική κατάσταση που προσβάλλει το 3% του γενικού πληθυσμού και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων.
Πρωτοπαθής και δευτεροπαθής
Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), στην υπεριδρωσία ιδρώνει κανείς τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερο από το φυσιολογικό, με συνέπεια ο ιδρώτας του να είναι εμφανής, να ιδρώνει ακόμα κι όταν είναι ακίνητος, να μουσκεύουν τα ρούχα του, να «μουλιάζει» το δέρμα και να ξεφλουδίζει.
«Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής», λέει. «Η ακριβής αιτία της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας παραμένει άγνωστη, αν και εικάζεται πως οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και ότι επιδεινώνεται από τα έντονα συναισθήματα, όπως το άγχος και η νευρικότητα. Αντίστοιχα, η δευτεροπαθής υπεριδρωσία είναι απόρροια ιατρικών καταστάσεων ή της λήψεως φαρμάκων ή συμπληρωμάτων. Στις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν δευτεροπαθή υπεριδρωσία συμπεριλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η ουρική αρθρίτιδα, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, ο υπερθυρεοειδισμός, αλλά και τα κρυοπαγήματα, διάφοροι όγκοι, καθώς και τραυματισμοί (π.χ. στο κεφάλι)».