Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Άδωνις Γεωργιάδης: Νέα μέτρα λειτουργίας των καταστημάτων, από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου

 


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα λειτουργίας των καταστημάτων από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

 Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε για τους κανόνες που θα ισχύουν από αύριο στο λιανεμπόριο.

Τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Ανέφερε πως αν η επιδημιολογική κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, τα μέτρα θα επαναξιολογούνται.

Το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με click away. Θα εξαιρεθούν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που θα λειτουργούν με click inside

Ειδικότερα, στις Περιοχές επαυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν:

Οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου μόνο με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away),

Τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία, με ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside).

Ανοίγουν τα Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα, παραμένουν κλειστά τα λύκεια στην Αττική

 


Αναφερόμενη η κα Παπαευαγγέλου στα σχολεία, σημείωσε: «Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων» είπε τονίζοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ωστόσο πως η ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι συχνή και ότι τα σχολεία δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο.

Σε ό, τι αφορά στην μετάλλαξη του κορωνοϊού, η κα Παπαευαγγέλου εκτίμησε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν η παραλλαγή του ιού να κυκλοφορεί σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία και επανέλαβε πως βασικό μέλημα όλων είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι αποστάσεις, η χρήση μάσκας και η καλή υγιεινή των χεριών.

Τέλος, καθώς παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, η Βάνα Παπαευαγγέλου απευθύνθηκε σε πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί λέγοντας: «Δεν είστε ακόμη άτρωτοι, πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό και κυρίως να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων για να προστατευθούμε από τη διάδοση του κορωνοϊού».

Νίκος Χαρδαλιάς: Επανέρχεται ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί

 


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε  ότι επανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.

Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α'- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

EΟΔΥ: Είκοσι δύο θάνατοι σήμερα, 941 νέα κρούσματα

 


17 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι δύο νέοι θάνατοι, 941 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 941 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 155.678, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5927 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48600 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 193 (74.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.099 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.764 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.388 (58.8%) άνδρες. 

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δείτε αν κερδίσατε στην κλήρωση της φορολοταρίας του Ιανουαρίου

 


Ολοκληρώθηκε η 48η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές του Δεκεμβρίου 2020.

Στη φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

Τα εν λόγω χρηματικά ποσά είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Δείτε αν κερδίσατε:

https://www.aade.gr/menoy/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Άρτα: Σύλληψη ανήλικου για απόπειρα κλοπής κατ’ εξακολούθηση

 

Συνελήφθη χθες (28-01-2021) το μεσημέρι στην Άρτα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ανήλικος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής κατ’ εξακολούθηση.

Στο πλαίσιο της ίδιας  υπόθεσης σχηματίστηκε επιπλέον δικογραφία σε βάρος ημεδαπής για παραμέληση της εποπτείας του ανήλικου.

Ειδικότερα, ο ανήλικος επιχείρησε να διαρρήξει μονοκατοικία καθώς και αυτοκίνητο που βρίσκονταν στον αύλιο χώρο αυτής. Έγινε όμως αντιληπτός από τους ενοίκους και συνελήφθη από προστρέξαντες αστυνομικούς.

Επιπρόσθετα, από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας προέκυψε ότι ο ανήλικος είχε αποπειραθεί προ τριμήνου να διαρρήξει το ίδιο σπίτι και αυτοκίνητο.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.  

Πενήντα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (67.367) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.905) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.294) παραβάσεις και (8) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.046) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (333) στην Αττική,

o    (120) στη Θεσσαλονίκη,

o      (77) στη Στερεά Ελλάδα,

o      (75) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      (72) στη Δυτική Ελλάδα,

o      (67) στην Κεντρική Μακεδονία,

o      (66) στην Πελοπόννησο,

o      (58) στη Θεσσαλία,

o      (56) στην Ήπειρο,

o      (54) στην Κρήτη,

o      (38) στα Ιόνια Νησιά,

o      (15) στη Δυτική Μακεδονία,

o        (8) στο Νότιο Αιγαίο και

o        (7) στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (95.531) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (221) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (216) πρόστιμα των 300 ευρώ και (5) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (36) στην Αττική,

o    (31) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (23) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (20) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (19) στην Πελοπόννησο,

o    (18) στην Κρήτη,

o    (17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (14) στην Ήπειρο,

o    (12) στη Θεσσαλονίκη,

o    (10) στη Θεσσαλία,

o      (8) στα Ιόνια Νησιά,

o      (5) στη Δυτική Ελλάδα,

o      (5) στο Νότιο Αιγαίο και

o      (3) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (31.788) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (30.286) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.502) των (150) ευρώ.

·         (27) παραβάσεις και (8) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη προσωρινά υπεύθυνης και (5) εργαζομένων οίκου ανοχής, με επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στην προσωρινά υπεύθυνη και από 300 ευρώ πρόστιμο στις εργαζόμενες, στην υπεύθυνη και (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη φροντιστηρίου.

Στα Ιόνια Νησιά, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας.

Στην Πελοπόννησο, από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε (4) άτομα για παραβίαση καραντίνας.

Στην Κρήτη,

·         5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου και από (300) ευρώ πρόστιμο σε (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης και

·         από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) καταστήματα για μη ανάρτηση πίνακα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Ήπειρο,

·         3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης και

·         3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.166) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (960) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η τηλεργασία

 


Με νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας αποφασίστηκε η παράταση δυνατότητας προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας για το 50% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία), η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού  COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α' 55), ως κυρώθηκε και ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου, παρατείνεται μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Σύλληψη 43χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

 Στη σύλληψη ενός 43χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε  πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.


ΟΠΕΚΕΠΕ: Από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου οι ενδικοφανείς προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση

 


Από την  Παρασκευή 29 Ιανουαρίου θα γίνονται δεκτές οι ενδικοφανείς προσφυγές πληρωμής για την εξισωτική αποζημίωση (Μέτρο 13) όπως γνωστοποίησε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του οργανισμού, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνης Παπάς οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν προσφυγές εντός «δέκα (10) εργάσιμων ημερών, δηλαδή ως και την Πέμπτη 11/02/2021».

Παχυσαρκία: Τι προσφέρει σήμερα η ρομποτική χειρουργική;

 

Αν και συχνά προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα η «αδυναμία» ενός ατόμου να χάσει βάρος, είναι πλέον επιβεβαιωμένο πως σύνθετοι γενετικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοοικονομικοί και ψυχολογικοί παράγοντες ενέχονται δραματικά στην παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας. 

Ως εκ τούτου, ο αφορισμός «κλείσε το στόμα σου για να χάσεις βάρος», απέχει δραματικά από την ορθή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου.

Η κλινικά σοβαρή παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πιο επιθετικές παθήσεις της σύγχρονης εποχής. 

Ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη του Metropolitan General μας ενημερώνει για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής της, όταν οι συντηρητικές μέθοδοι δεν αποδίδουν.

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η βαριατρική / μεταβολική χειρουργική αποτελεί αποδεδειγμένα τη μοναδική μακροπρόθεσμα αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Ακόμη κι αν είναι η «τελευταία» επιλογή στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της νόσου, αποτελεί αναμφίβολα το πιο ισχυρό γρανάζι στο μηχανισμό απώλειας βάρους.