Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Υπό την Προεδρία της Μαρίας Κεφάλα, συνεδρίασε η υποεπιτροπή για θέματα ΑμεΑ με θέμα: "Πολιτικές για τα ΑμεΑ στον αθλητισμό"

 


Η Υποεπιτροπή για Θέματα ΑμεΑ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνεδρίασε σήμερα με θέμα: "Πολιτικές για τα ΑμεΑ στον αθλητισμό".

Στη συνεδρίαση, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, συμμετείχαν οι:

* Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,

* Αθανάσιος Τσιβίλης, Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής,

* Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών,

* Κωνσταντινιά Σωτηριάδη, Γενική Γραμματέας Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες,

* Ιωσήφ Σταυρακάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών,

* Χαράλαμπος Περδίκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο,

* Δήμητρα Αρκά, Πρόεδρος Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων

* Διονύσιος Κοδέλλας, Πρέσβης επί τιμή, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Special Olympics,

* Χρήστος Κορομηλάς, Γενικός Γραμματέας Σκύλων Οδηγών Τυφλών Ελλάδας, μέλος του ΔΣ του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε:

"Ήταν ξεκάθαρη η πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης από την πρώτη μέρα να ενσκήψει στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά συνολικά.

Και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα σε αυτό το κομμάτι, αλλά σίγουρα δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής.

Ξεκινώντας από την Παιδεία, καλλιεργούμε, όχι μόνο στα παιδιά μας, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, μια πιο συμπεριληπτική κουλτούρα. Επίσης, πολλά από τα χρόνια αιτήματα των συμπολιτών μας με αναπηρίες ικανοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητά τους.

Οι συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση και πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία και είδος αναπηρίας. Άλλωστε, οι αθλητές με αναπηρίες δίνουν την ψυχή τους σε αγωνίσματα και μας κάνουν όλους υπερήφανους με τις επιδόσεις τους. Οφείλουμε να στηρίζουμε τα οράματα, τις δράσεις τους, να τους δίνουμε κίνητρα και να είμαστε δίπλα τους στον δρόμο για την επιτυχία".

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε:

«Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός και γενικότερα ο αθλητισμός των ΑμεΑ αποτελεί όχι απλά ένα σημαντικό κεφάλαιο του αθλητισμού, αλλά πρωτίστως ένα εξαιρετικό υπόδειγμα στάσης ζωής.

Οι αθλητές ΑμεΑ, οι πρωταθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας αποτελούν, κυρίως για τους νέους μας, πρότυπα:

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την αποκατάσταση/αξιοποίηση του Δασικού Χωριού

 


Η  παραχώρηση κατά χρήση του Δασικού Χωριού «ΚΕΔΡΟΣ» Καταρράκτη Κεντρικών Τζουμέρκων στην Περιφέρεια Ηπείρου για 15 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε, ανακοινώθηκε σήμερα σε συνάντηση που είχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά.

Η παραχώρηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε μετά από αίτημα που υπέβαλλε η Περιφέρεια Ηπείρου, με σκοπό την επισκευή και συντήρηση του Δασικού Χωριού και τη λειτουργία του για παροχή διευκολύνσεων για αναψυχή και υπηρεσιών για περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των επισκεπτών στις ιδιαίτερες αξίες του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ιωάννινα: Ενημερωτική συνάντηση με το Συμβούλιο Ένταξης

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ένταξης HΕLIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με την υποστήριξη του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ένταξης του Δήμου «Ακαδημία», διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση για την ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Ιωαννίνων.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ιωαννίνων, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Ιωάννης Αϊβατίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Χριστίνα Κωτσαντή, εκπρόσωποι μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων που διαμένουν στα Ιωάννινα, καθώς και εκπρόσωποι του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τον ρόλο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων στην ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία και τη σημασία που έχει η ενεργή συμμετοχή των μελών του.

Παρέμβαση Περιφερειάρχη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τη Γεωπονική Σχ. Ιωαννίνων

Την οριστική και άμεση  λύση του ζητήματος που έχει προκύψει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  ζήτησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή  που έκανε στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής,  η οποία συζήτησε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης δεν μπορεί οι φοιτητές να παραμένουν όμηροι μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι, ούτε και να περιμένουν πότε θα αποκτήσει Διοίκηση το ΓΕΩΤΕΕ για να επιληφθεί του ζητήματος που έχει προκύψει.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε επίσης και ο καθηγητής  και Πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής κ. Αναστάσιος Τσίνας. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Ιωάννινα: Συνάντηση του Δημάρχου Παπαγεωργίου Δημήτριου με τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ

 


Σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου ο Δήμαρχος της πόλης μας, κος Παπαγεωργίου Δημήτριος, συναντήθηκε στα γραφεία του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» με τον Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Πάνου Δημήτριο και το μέλος του Δ.Σ κο Σκούρτη Δημήτριο.

Ο Πρόεδρος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» ενημέρωσε τον Δήμαρχο για το σημαντικό έργο που επιτελείται στον Οργανισμό καθώς και για τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί για το επόμενο διάστημα. Τα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν την χρηματοδότηση του Οργανισμού, τις ανάγκες για πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν στις δομές, καθώς και την συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος εξήρε την πολύτιμη αρωγή που προσφέρει ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» έχοντας αναλάβει την ευθύνη της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του διασφαλίζοντας κοινωνικές παροχές σε όλους τους συμπολίτες μας από την βρεφική μέχρι και την Τρίτη Ηλικία.

Άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου στο αίτημα του Δήμου Ζίτσας για τον επιμερισμό του ανταποδοτικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές

 


Ανταποδοτικό τέλος  θα αποδοθεί φέτος για πρώτη φορά στους κατοίκους των οικισμών Αετόπετρας, Δεσποτικού, Βασιλόπουλου του Δήμου Ζίτσας  από τη λειτουργία του Αιολικού πάρκου στον Κασιδιάρη, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 20 Μαρτίου ικανοποιώντας έτσι, άμεσα το υπ’ αρ. 3373/03-03-2023 αίτημα του Δημάρχου Ζίτσας που είχε καταθέσει εγγράφως στις αρχές Μαρτίου.

«Η λειτουργία του Αιολικού αρχίζει να αποδίδει στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή  την απόφαση επιμερισμού του ειδικού τέλους υπέρ των οικιακών καταναλωτών και πρόσθεσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έκανε άμεσα αποδεκτό το αίτημά μας και έτσι αυξάνονται τα νοικοκυριά του Δήμου μας που θα ανακουφιστούν οικονομικά καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βλέπουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας μειωμένους ή και μηδενικούς».

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς … κυκλοφορώ με το ποδήλατο και το πατίνι μου» του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων

 


Πάνω από 300 μαθητές δημοτικών σχολείων μυήθηκαν στους κανόνες ασφαλούς χρήσης των αγαπημένων τους παιχνιδιών και μέσων κυκλοφορίας

Σε κάθε μαθητή δόθηκε ως αναμνηστικό φωσφορούχο γιλέκο για να πραγματοποιεί με ασφάλεια τις βόλτες του!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βιωματικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για μικρά παιδιά, που διοργάνωσε το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», το οποίο ξεκίνησε προχθές (27/03/2023) και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας των δύο φορέων, μετά την εκπαιδευτική εβδομάδα που είχαν διοργανώσει από κοινού κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο (21-25/11/2022) με τίτλο «Παίζω – Μαθαίνω – Κυκλοφορώ».

Αυτή τη φορά, επίκεντρο της εκμάθησης ήταν δύο αγαπημένα παιχνίδια αλλά και – ενίοτε – μεταφορικά μέσα των παιδιών, το ποδήλατο και το πατίνι.

Μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις γύρω από τον ορθό τρόπο χρήσης τους, τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας που ισχύουν για αυτά, τον εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν, επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο τάπητας κυκλοφοριακής αγωγής, που χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των μαθητών, ήταν προσαρμοσμένος στις νέες κυκλοφοριακές συνθήκες της πόλης των Ιωαννίνων, όπου έχουν κατασκευαστεί αρκετοί κυκλικοί κόμβοι, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με τον ορθό τρόπο κίνησής τους σε αυτούς.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 μαθητές από 17 συνολικά τμήματα Δ, Ε’ και ΣΤ’ Τάξης 10 διαφορετικών Δημοτικών Σχολείων, τα οποία επιλέχθηκαν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία Μαρτίου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων η φορολοταρία Μαρτίου 2023, που αφορά τις συναλλαγές Φεβρουαρίου.

Ένας τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5.000 ευρώ ο καθένας και 500 από 1.000 ευρώ.

Δείτε τους τυχερούς λαχνούς: 

https://www.aade.gr/sites/default/files/2023-03/lottery_a1004_new_15.pdf

Τα ποσά που μοιράζονται είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα. 

Δείτε εδώ αν κερδίσατε: 

https://www.aade.gr/menoy/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών στην Ήπειρο

 


Στο πλαίσιο ελέγχων και δράσεων για την αποτροπή της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου το τελευταίο 4ήμερο συνολικά 8 άτομα, σε 5 διαφορετικές περιπτώσεις.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

Ημεδαπός, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3,8 γραμμάρια κοκαΐνης, ζυγαριά ακριβείας και τρία ναρκωτικά χάπια.

7 ημεδαποί, που κατείχαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης από αστυνομικούς – κατά περίπτωση – του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

5 χρυσά μετάλλια για τον «Άτρωτο» στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΜΜΑ 2023

 


Πέντε χρυσά μετάλλια είναι ο θετικός απολογισμός της εξαιρετικής εμφάνισης του Αθλητικού Συλλόγου «Άτρωτος» στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΜΜΑ 2023 που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.

Οι αθλητές του συλλόγου ξεσήκωσαν τα πλήθη με τη δυναμική τους εμφάνιση και κατάφεραν να ανέβουν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, επιστρέφοντας στα Ιωάννινα με πέντε χρυσά μετάλλια στις αποσκευές τους. 

Οι πέντε Πανελλήνιοι Πρωταθλητές ΜΜΑ Μπάτζιου Αικατερίνη, Μπαλας Στέργιος, Μαχαίρα Αποστολία, Μαχαίρα Σωτηρία και Κυμπιρτσής Άρης απέδειξαν ότι το η καρδιά των ΜΜΑ χτυπά στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα και έχουν ήδη ξεκινήσει τη σκληρή προετοιμασία για την επόμενη διοργάνωση.

Ο Προπονητής του Συλλόγου κ.  Στέφανος Αποστολάκης συγχαίρει τους αθλητές του για την επιτυχία υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον τους ανήκει.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: Εκδήλωση για την Πράσινη Μετάβαση & τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 3 Απριλίου, ώρα 18.30

 


Η Ν.Ε.  Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ,  στα πλαίσια της επεξεργασίας και διαβούλευσης  των θέσεων της για κομβικά ζητήματα που απασχολούν την Κοινωνία και καθορίζουν την Αναπτυξιακή Προοπτική του Τόπου μας, διοργανώνει  τη Δευτέρα 3 Απριλίου και ώρα 18.30  στα «Λιθαρίτσια» ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:  «Πράσινη Μετάβαση  & Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  (ΑΠΕ) στην Π.Ε Ιωαννίνων – Σχέδιο Οδικού Χάρτη».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που αφορούν στον Εθνικό Σχεδιασμό, οι Θέσεις – Προτάσεις της Ν.Ε για την Πράσινη Μετάβαση και τις ΑΠΕ στην περιοχή μας καθώς και ο θεσμός των «Ενεργειακών Κοινοτήτων» και η ανάπτυξή τους με στόχο την «Ολοκληρωμένη και Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση» της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Δυναμική η παρουσία του Ν.Ο.Ι. στο 2ο αγώνα αξιολόγησης

 


Την αγωνιστική τους ετοιμότητα και το υψηλό αθλητικό τους επίπεδο απέδειξαν, για μία ακόμη φορά, οι αθλητές του Ν.Ο.Ι. που κατάφεραν εξαιρετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του 2ο αγώνα αξιολόγησης στις 25 & 26 Μαρτίου στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά. 

Όλη η ομάδα του Ν.Ο.Ι. έδωσε τον καλύτερό της εαυτό καταφέρνοντας οι αθλητές να βρίσκονται στο τελικό του αγωνίσματός τους καθώς και στο μικρό τελικό, διεκδικώντας την καλύτερη θέση για τη διάρκεια της διοργάνωσης.



Τα πληρώματα έδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, ακόμη και στην κατηγορία Παίδων με τους δύο αθλητές, γεννηθέντες το 2008, να αποκομίζουν εξαιρετική και χρήσιμη εμπειρία.

Η αυλαία των Διεθνών Αγώνων ανοίγει με τη Regatta του Piediluko που θα διεξαχθεί από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου και στην Ελληνική Αποστολή ενσωματώνονται από τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης Γκόγκου Αικατερίνη, η οποία θα αγωνιστεί στο Σκιφ Γυναικών, καθώς και οι Πρωταθλητές Ευρώπης Κωστούλας Βασίλης και Κούτρας Δημήτρης, οι οποίοι θα αγωνιστούν στην 2- Εφήβων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Ι. συγχαίρει όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στο 2ο Αγώνα Αξιολόγησης και συγκεκριμένα τους: Παλαιοπάνο Θανάση, Παλαιοπάνο Λεωνίδα, Φαϊτά Παύλο, Ευκαρπίδη Ηλία και Γκόγκου Αικατερίνη στις κατηγορίες Ανδρών, Ελαφρών Βαρών Ανδρών, under 23 Ανδρών, Γυναικών. Τους: Κωστούλα Βασίλη, Κούτρα Δημήτρη, Δημητρίου Στέφανο, Λάππα Αριστοτέλη-Ευάγγελο, Καραγιάννη Κωνσταντίνο, Γκρέμο Νίκο και Ντάρα Νεφέλη, στις κατηγορίες Εφήβων, Νεανίδων καθώς και τους Μουσελίμη Ιάσονα και Κουτσαβέλη Παύλο, στην κατηγορία Παίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε, από το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, τιμητική βράβευση για τους Ολυμπιονίκες του Τόκιο με την αθλήτρια του Ν.Ο.Ι. Μαρία Κυρίδου να λαμβάνει το τιμητικό βραβείο για την 5η θέση στο αγώνισμα της 2- Γυναικών, μαζί με την συναθλήτριά της Μπούρμπου Χριστίνα (Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 29 Μαρτίου

 


Την Τετάρτη 29 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00

Εξελίξεις στην ενδοσκοπική αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού

 


Αν και η λέξη “χώρος”, αυτόματα παραπέμπει τη σκέψη μας ή σε ένα γεωμετρικά καθορισμένο τόπο ή σε κάποιο χώρο-όρο της φυσικής επιστήμης, εδώ θα ασχοληθούμε με χώρους οι οποίοι βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρωπίνου σώματος, στο οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι υπάρχουν δύο τέτοιοι “χώροι”, αλλά τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε και “τρίτος χώρος”.

 «Ως “πρώτο χώρο” χαρακτηρίζουμε τον αυλό, την εσωτερική, δηλαδή, κοιλότητα του γαστρεντερικού ή πεπτικού σωλήνα -όπως αλλιώς λέγεται-, ο οποίος αποτελείται από τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο. Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται οι συνήθεις ενδοσκοπήσεις.
Ο “δεύτερος χώρος” εκπροσωπείται από την περιτοναϊκή
κοιλότητα, που περιέχει ό,τι βρίσκεται έξω από τον πεπτικό σωλήνα και μέσα στο κοιλιακό περίβλημα. 

Ο “τρίτος χώρος” είναι ένας νοητός χώρος, ο οποίος ουσιαστικά “αποκαλύπτεται” τεχνητά στην πράξη, και βρίσκεται μέσα στο τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα, το οποίο αποτελείται από διάφορα επιμέρους στρώματα», εξηγεί ο κ. Γεώργιος Κατσώρας Ειδικός Γαστρεντερολόγος & Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Επιμελητής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει: «Η βασική αρχή της προσέγγισης του «τρίτου χώρου» είναι η δημιουργία μιας πύλης εισόδου αρχικά στην εσωτερική επένδυση του τοιχώματος του πεπτικού σωλήνα, που ονομάζεται βλεννογόνος. 

Αυτό πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών μικροσκοπικών εργαλείων τα οποία διέρχονται μέσα από τα ενδοσκόπια. Κατόπιν, δημιουργείται ένα τούνελ ανάμεσα στα στρώματα του τοιχώματος, συνήθως του βλεννογόνου και ενός άλλου στρώματος, αυτού που είναι υπεύθυνο για την κίνηση και ονομάζεται μυϊκός χιτώνας. Το τούνελ αυτό αντιπροσωπεύει ουσιαστικά τον “τρίτο χώρο”».

 Γιατί όμως να είναι τόσο σημαντικός ο «τρίτος χώρος»;