Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από τα funds

 


Δημοσιεύτηκε σήμερα η απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τα funds, ανάβοντας το πράσινο φως να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Με την υπ΄ αριθμ. 1/2023 απόφασή της, που αφορά την δυνατότητα που έχουν διαχειριστές των funds να είναι οι ίδιοι διάδικοι, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άνοιξε και επίσημα το δρόμο για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών.

Αναλυτικότερα, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα), δημοσίευσε σήμερα την απόφαση, με την οποία κατά πλειοψηφία (56-9) τάχθηκε υπέρ των νομικών θέσεων των funds.

Η Ολομέλεια, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Τελευταία παράταση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

 


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε παράταση της προθεσμίας για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» έως την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023.

Όπως αναφέρει η παράταση, η οποία θα είναι η τελευταία, κρίνεται επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση των εργασιών από τους ωφελούμενους.

Παρακάλαμος: Πρόβλημα υδροδότησης στην γειτονιά "Νατσιάτικα"

 


Ενημέρωση για πρόβλημα υδροδότησης στην γειτονιά "Νατσιάτικα"

Στις 13 και 30 με ενημέρωσε ο κ. Τσεκούρας Βασίλειος σχετικά με μείωση πίεσης νερού στην γειτονιά.

Αμέσως ενημέρωσα τον Υπεύθυνο Αντ/ρχο ύδρευσης κ. Γκέγκα Κωνσταντίνο και το πρωί πρωί θα έρθει υδραυλικός για την διόρθωσή της.

Μετά από έλεγχο που έκανα ο ίδιος στο δίκτυο, αντιλήφθηκα την ζημιά που βρίσκεται στο γεφυράκι ανάμεσα οικίας κ. Μάτσικα Κωνσταντίνου και κ. Νάτση Χρήστου.

Παρακαλώ για την κατανόησή σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα έως 300 ευρώ

 


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης επίδομα ύψους έως 300 ευρώ θα λάβουν σχεδόν 1.000.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά.

Την οικονομική ενίσχυση, θα λάβουν με εμβόλιμη πληρωμή από τον e–ΕΦΚΑ, εντός του Μαρτίου, οι συνταξιούχοι που είτε δεν έλαβαν αύξηση το 2023, είτε έλαβαν και λόγω της προσωπικής διαφοράς ήταν πολύ μικρή. «Κλειδί» για τη συγκεκριμένη παροχή είναι το ύψος της σύνταξης, σε συνδυασμό με την προσωπική διαφορά.

Ενημερωτικό σημείωμα 7 ερωτήσεις και απαντήσεις και πρακτικά παραδείγματα για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων αφορά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε χθες;

Αφορά το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα και είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από αυτό. Οι συνταξιούχοι αυτοί υπολογίζονται σε 1.112.000 σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση καθώς έχουν ήδη λάβει την αύξηση του 7,75% και δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Ποια είναι τα ποσά ενίσχυσης και με ποια κριτήρια υπολογίστηκαν οι δικαιούχοι;

Ιωάννινα: Συγκέντρωση υγειονομικού υλικού για τους σεισμοπαθείς

 


Οι πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας, δοκιμάζονται από τις θλιβερές συνέπειες των καταστροφικών σεισμών, που έπληξαν τις περιοχές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, ανέλαβε να συγκεντρώσει υγειονομικό υλικό το οποίο θα σταλεί στις πληγείσες περιοχές.

Όσοι πολίτες επιθυμούν, αλλά και φορείς, επιχειρήσεις, σύλλογοι, μπορούν να βοηθήσουν.

Είδη προς συγκέντρωση:

Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, είδη ατομικής υγιεινής.

Η παράδοση των συγκεντρωθέντων ειδών μπορεί να γίνει κατά τις ημέρες Πέμπτη 16/2, Παρασκευή 17/2, Δευτέρα 20/2 και Τρίτη 21/2 από ώρα 9:00 έως 14:00, ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ (Αβέρωφ 6).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651361393, 2651361379.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Χριστίνα Κωτσαντή καλεί όλους τους δημότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο. Χιλιάδες οι νεκροί και τραυματίες. Η καταστροφή και ο θάνατος πονάει όλους μας, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας, όμως και η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη υπερβαίνουν διαφορές και σύνορα.

Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην παροχή οποιασδήποτε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας» αναφέρει σε δήλωσή της.

Προτάσεις της “Ένωση Αγροτών” για τα προβλήματα του κλάδου

 


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Η βελτίωση των ορίων της Τυπικής Απόδοσης που αφορά τους Νέους Αγρότες, καθώς δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν πλήρως τις εκμεταλλεύσεις τους.

Να περιληφθούν οι Ομάδες Παραγωγών στους δικαιούχους υποβολής Σχεδίων Βελτίωσης.

Να βελτιωθεί και να διευρυνθεί η διαδικασία αγοράς όμορων αγροτεμαχίων π.χ. και από μέλη της ίδιας εκμετάλλευσης.

Να υπάρξει ευελιξία όσον αφορά την αγορά μηχανημάτων, καθώς και την κατασκευή αποθηκών, ώστε να εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και την έλλειψη εργατικών χεριών.

Να μην αποκλειστούν παλαιοί δικαιούχοι, από το να υποβάλουν Σχέδια Βελτίωσης για συμπληρωματικές επενδύσεις.

Να συμπεριληφθούν οι επίσπορες καλλιέργειες στην προσμέτρηση των εκτάσεων, των στόχων και τη βαθμολογία και λόγω του ρόλου που θα παίξουν για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων.

Να υπάρξει ευελιξία στη χρήση των ΑΠΕ, ώστε να αυξηθεί η χρήση τους και να μειωθεί το κόστος παραγωγής των εκμεταλλεύσεων.

Εξιχνιάστηκαν διαρρήξεις Ιερών Ναών και επιχείρησης σε περιοχές της Πρέβεζας


 

Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός για την εμπλοκή του σε τέσσερις -4- υποθέσεις

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού (4) διαρρήξεις, που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Πρέβεζας κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Για την εμπλοκή του στις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος παραβίασε με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων τις εισόδους τριών ναών και μίας επιχείρησης, από όπου αφαίρεσε το συνολικό χρηματικό ποσό των -110- ευρώ, καθώς και μικρό αριθμό χρυσαφικών (τάματα) από τον ένα ναό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Σύνδεσμος Επιστημόνων Ηπειρωτών: Εκδήλωση-ομιλία του κ. Προκόπη Φούσα με θέμα «Βαλκανικοί πόλεμοι-Απελευθέρωση Ιωαννίνων», την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, ώρα 11:30 π.μ.

 

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Ηπειρωτών διοργανώνει εκδήλωση-ομιλία του κ. Προκόπη Φούσα με θέμα «Βαλκανικοί πόλεμοι-Απελευθέρωση Ιωαννίνων», την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 11:30 π.μ.. 

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου

 


Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, ΚΥ Κόνιτσας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-13:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Ψυχολογική υποστήριξη στο άγχος: Ο ρόλος της ψυχοεκπαίδευσης

 


Κατά καιρούς όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγχος, καθώς ζούμε και σε μία εποχή συνεχών αλλαγών σε κοινωνικό, πολιτικό, υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Αλλαγές που συχνά έχουν αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ποιότητα ζωής μας αλλά και στον ψυχισμό μας.

«Αν και το περιστασιακό άγχος αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ζωής μας και μας αφορά όλους, κάποιοι ανησυχούν καθημερινά για θέματα όπως η υγεία, τα οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα. Αν και το άγχος μπορεί να είναι παραγωγικό, μπορεί να επιφέρει δραματικές συνέπειες και να περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από προσωρινή ανησυχία ή φόβο. Το να αγνοήσουμε τα σημάδια του και να το αφήσουμε να επιδρά για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζωή μας μπορεί να επιδεινωθεί και να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις καθημερινές μας δραστηριότητες, την εργασιακή απόδοση, την υγεία και τις σχέσεις. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ακούμε τον εαυτό μας, να σεβόμαστε τα όρια μας και να ενημερωθούμε σωστά για το πως μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα του άγχους» επισημαίνει η Άννα Χατζηδημητρίου, ΒΑ, MSc Ψυχολόγος Υγείας, Ειδικευμένη στην Ψυχο-ογκολογία και στον Χρόνιο Πόνο, St Thomas & Guy's Hospital, UK, Διευθύντρια Τμήματος Ψυχολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Ιδρύτρια Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής της Υγείας «Live WellBe Well».

Όπως εξηγεί «το άγχος είναι μια ψυχική και σωματική απόκριση απέναντι σε αντιληπτές απειλές και συνθήκες στρες και σε μικρές δόσεις βοηθητικό. Αυτό γιατί μας προστατεύει από τον κίνδυνο και μας βοηθάει να επικεντρωθούμε στη λύση προβλημάτων. Όμως το υπερβολικό και συχνό άγχος μπορεί να γίνει εξουθενωτικό, καθώς έχει ως αποτέλεσμα ένα μόνιμο αίσθημα φόβου ή ανησυχίας για το τι πρόκειται να ακολουθήσει».

Μορφές άγχους:

         Γενικευμένο Άγχος: Υπερβολικό άγχος ή ανησυχία σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως επαγγελματικές ευθύνες, υγεία, οικονομικά ή μικρές ανησυχίες (π.χ. ολοκλήρωση οικιακών εργασιών).

         Φοβίες: Πολύ έντονος φόβος για μια συγκεκριμένη κατάσταση ή αντικείμενο, που είναι δυσανάλογο με την πραγματική απειλή του. Για παράδειγμα, ο φόβος της ομιλίας σε κοινό ή ο φόβος για αράχνες, θεωρείται φοβία.