Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ποιοι γλυτώνουν το νέο "μαχαίρι" στο εφάπαξ του δημοσίου

Τυχεροί θεωρούνται -θεωρητικά- μόνον όσοι πληρωθούν το εφάπαξ έως το τέλος του 2013, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2012.
Έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους  εδώ κα δύο χρόνια, κι όμως κινδυνεύουν να δουν το εφάπαξ τους να μειώνεται για τρίτη συνεχόμενη φορά, χωρίς να έχουν βάλει στην τσέπη τους ούτε ένα ευρώ. 
Ο λόγος για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση το 2012. Όταν ήδη είχε αποφασιστεί η πρώτη μείωση των εφάπαξ. Μέσα στον χρόνο επιβλήθηκε και δεύτερη περικοπή, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να κατατεθεί και τρίτη, η οποία θα ισχύσει όπως και οι προηγούμενες, αναδρομικά.

Ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Π. Ηπείρου για τη σημερινή αστυνομική επιχείρηση στα υπό κατάληψη κτίρια του Γ.Ν. Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σήμερα νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, σε τρία δημόσια κτίρια στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου στα Ιωάννινα, που τελούσαν υπό κατάληψη.

Πρόκειται για τρία κτίρια που ανήκουν στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν οκτώ (8) αλλοδαποί (έξι άνδρες και δύο γυναίκες), εκ των οποίων πέντε υπήκοοι Βουλγαρίας, δύο υπήκοοι Ρουμανίας και ένας υπήκοος Σομαλίας, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στο ένα από τα τρία κτίρια.
Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και παράνομης εισόδου στη χώρα
Μέσα στους υπό κατάληψη χώρους του ενός κτιρίου, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, διακόσια πανό, έντεκα κοντάρια, σημαίες, τρεις αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένα μαχαίρι, είδη ρουχισμού και έντυπο υλικό.
Στο τρίτο κτίριο, βρέθηκαν δύο ταμειακές μηχανές, που κατασχέθηκαν ως προϊόντα κλοπής.

Για την επιχείρηση είχε ενημερωθεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ όλες οι αστυνομικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικού λειτουργού και σε συνεννόηση με τους Κρατικούς Φορείς, στους οποίους ανήκουν τα υπό κατάληψη κτίρια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ τα τρία κτίρια παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο.

Πρέβεζα: Έλεγχοι για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και της παραβατικότητας

Κατασχέθηκαν (539) προϊόντα παραεμπορίου

Χθες (27-08-2013) το απόγευμα στην πόλη της Πρέβεζας, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, κατέλαβαν επ’ αυτοφώρω στην πόλη της Πρέβεζας έναν 41χρονο ημεδαπό, πλανόδιο πωλητή, να κατέχει προϊόντα παραεμπορίου.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου από την Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ο 41χρονος, καθώς διαπιστώθηκε να κατέχει και να διαθέτει προς πώληση διάφορα προϊόντα παρεμπορίου.
Αναλυτικά, κατασχέθηκαν τα παρακάτω προϊόντα, τα οποία κατείχε χωρίς παραστατικά έγγραφα, ήτοι:
33 λάμες κοπής αλυσοπρίονου
31 αλυσοπρίονα
7 χορτοκοπτικά μηχανήματα
20 εξαρτήματα χορτοκοπτικού
1 εργαλειοθήκη
7 δίσκοι κοπής χορτοκοπτικού
65 ψαλιδοπρίονα
56 κοντάρια
97 λάστιχα κήπου
136 συσκευασίες γερμανοπολύγωνων
86 μαχαίρια κουζίνας.
Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα καταστραφούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ενώ σε βάρος του 41χρονου βεβαιώθηκε διοικητική παράβαση από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας.

Νεγράδες Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν τρεις (3) αλλοδαποί λαθροδιακινητές

Διαπιστώθηκε μεταφορά (4) λαθρομεταναστών
Συνελήφθησαν, ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, τρεις λαθροδιακινητές, υπήκοοι Αλβανίας (δύο άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 55, 33 και 30 ετών αντίστοιχα), οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην παράνομη είσοδο, διευκόλυνση μεταφοράς και προώθηση λαθρομεταναστών, στο εσωτερικό της χώρας.
Συγκεκριμένα , η σύλληψη πραγματοποιήθηκε μεσημεριανές ώρες προχθές (27-08-2013), στους Νεγράδες Ιωαννίνων, όταν κατά τον αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με οδηγό τον 55χρονο συλληφθέντα, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε συνολικά (4) λαθρομετανάστες (όλοι υπήκοοι Αλβανίας, εκ των οποίων δύο άνδρες, δύο γυναίκες και ένα 2χρονο παιδί).
Επίσης, προέκυψε η εμπλοκή και ενός ακόμη επιβατηγού αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι υπόλοιποι συλληφθέντες, λειτουργώντας ως προπομποί – συνοδοί, κατά τη διάρκεια της λαθρομεταφοράς.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα σκοπός ήταν η παράνομη είσοδος και μεταφορά των αλλοδαπών στην χώρα μας ενώ σε δύο ταξιδιωτικά έγγραφα διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλαστής θεώρησης εισόδου.
Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Σήμερα Πέμπτη, στις 9 η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των ονομάτων των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των ονομάτων των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας σήμερα Πέμπτη, στις 9 το πρωί. Φέτος αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία που πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια σε κάποια τμήματα.
Τα στοιχεία των βάσεων θα σταλούν το πρωί, ώστε να αναρτηθούν σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Ταυτόχρονα, σήμερα το απόγευμα αναμένεται και η κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο στην Βουλή, με το οποίο και αλλάζει και το ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά και η φιλοσοφία του.

Τροχαίο με ένα νεκρό και δύο παιδιά σοβαρά τραυματισμένα, μετά από σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ, στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης (Περίβλεπτο)


Ένας νεκρός και δύο μικρά αγόρια σοβαρά τραυματισμένα, είναι ο απολογισμός της μετωπικής σύγκρουσης ΙΧ αυτοκινήτου με λεωφορείο, λίγο πριν τις 3:00 τα ξημερώματα, στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κοζάνης, στο ύψος του χωριού Περίβλεπτος.
Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του ΙΧ ο οδηγός, μετά από μεγάλη προσπάθεια  που κατέβαλαν οι πυροσβέστες για τον απεγκλωβισμό του.
Νωρίτερα, είχαν απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητου που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα, δύο αγόρια, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σοβαρά τραυματισμένα στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα" Ιωαννίνων.

******
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα

Σήμερα (29-08-2013) και ώρα 02:50΄ στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κακαβιάς (Περίβλεπτος), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 36χρονος υπήκοος Αλβανίας και στο οποίο επέβαιναν τα δύο ανήλικα παιδιά του, ηλικίας 10 και 6 ετών, συγκρούστηκε αρχικά με Δ.Χ. λεωφορείο που οδηγούσε 40χρονος υπήκοος Αλβανίας και στη συνέχεια και με άλλο Δ.Χ. λεωφορείο που οδηγούσε 34χρονος υπήκοος Αλβανίας.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 36χρονου οδηγού του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και του 10χρονου γιού του, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε ο 6χρονος.
Για το δυστύχημα προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

 

«Αργός θάνατος» για τη Μεταλλουργική

Μεταξύ ενός κακού και ενός ακόμη χειρότερου σεναρίου παίζεται το μέλλον της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας και των εργαζομένων της.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με τη συνεργασία του υπουργείου Άμυνας, αναφορικά με το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.
Η αναδιάρθρωση των δυο εταιρειών, καθώς επίσης και της ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και οι λύσεις που προτείνονται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπου ανήκει και η Μεταλλουργική είναι η διάσπασή τους στο αμυντικό και στο εμπορικό κομμάτι.
Για όσες επιχειρήσεις μείνουν στο αμυντικό κομμάτι, θα θεωρηθεί ότι ασκούν έναν εθνικό ρόλο στρατηγικής σημασίας.
Με τον τρόπο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι θα αποφύγουν την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,2 δις ευρώ, χρήματα που ζητά πίσω η Ε.Ε., θεωρώντας ότι κακώς δόθηκαν.
Βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ε.Ε., το οποίο επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας θα επιχειρηθεί επιστροφή ενός μικρού τμήματος που δεν θα ξεπερνά το 7%.

Οι αμυντικές βιομηχανίες παρασύρουν σε «λουκέτο» και τη Μεταλλουργική Ηπείρου;

Το ενδεχόμενο να κλείσει προκαλεί νέες αντιδράσεις στην παραμεθόριο

Καθώς πλησιάζουμε στο φθινόπωρο, όλο και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο να μπει τελικά «λουκέτο» στην Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, που ως θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα από την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση ή «ειδική εκκαθάριση» των τριών αμυντικών βιομηχανιών τη χώρας μας (Ε.Α.Σ., Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και ΛΑΡΚΟ).
Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών αποτέλεσε αντικείμενο της προχθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης και, όπως διαφάνηκε απ’ αυτήν, η διαδικασία πρόκειται να προχωρήσει και σύντομα θα υπάρξουν νεότερα.
Το ενδεχόμενο αυτό «φουντώνει» για μία ακόμη φορά τις αντιδράσεις στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου, από πλευράς τοπικών φορέων αλλά και πολιτών που δεν θέλουν να στερηθούν μια επιχείρηση με διαχρονική και πολύπλευρη προσφορά για τον τόπο τους, από την οποία εξάλλου ζουν δεκάδες ντόπιες οικογένειες.
Παράλληλα, η πιθανότητα η Μεταλλουργική να οδηγηθεί σε «λουκέτο» προκαλεί αντιδράσεις και από πλευράς βουλευτών και κομμάτων, που σε ανακοινώσεις τους τονίζουν την σημασία της Βιομηχανίας για την παραμεθόριο του Νομού Ιωαννίνων και ζητούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

Αλαλούμ με τις αποδείξεις στον επανέλεγχο των φορολογικών δηλώσεων

Στη διάθεση του εκάστοτε εφόρου τελικά επαφίεται τι έλεγχος θα γίνει στις φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να περάσουν απ' την αρμόδια ΔΟΥ για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της.
Ειδικά με το θέμα των αποδείξεων δαπανών επικρατεί πραγματικό αλαλούμ. Οι έφοροι συνήθως λένε στους φορολογουμένους που προσέρχονται για έλεγχο ότι δεν χρειάζονται να προσκομίσουν τις αποδείξεις. Κάποιοι άλλοι - ελάχιστοι - τις ζητούν. Και μάλιστα εάν δεν τις έχει κάποιος μαζί του στον επανέλεγχο τον διώχνουν και του ζητούν να επιστρέψει με τις αποδείξεις. Προς τούτο μάλιστα επικαλούνται την πρόσφατη εγκύκλιο του γγ Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που καλεί ρητά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο χαρτομάνι των αποδείξεων για τις δαπάνες που δηλώθηκαν.
Κάτι βέβαια που σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για όλους, αφού θα πρέπει να υπολογιστούν απόδειξη - απόδειξη όλες οι δαπάνες για να βεβαιωθεί ότι το ποσό που δηλώθηκε στο Ε1 είναι ακριβές.
Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος για να αποφύγει τη δική του ταλαιπωρία με τα πήγαινε - έλα καλό είναι να έχει μαζί του και έναν φάκελο με το χαρτομάνι των αποδείξεων. Κατά 95% δεν πρόκειται να του ζητηθεί, όμως έτσι διασφαλίζει ότι δε θα χάσει και δεύτερη μέρα στην εφορία.
Όσοι μάλιστα επιλέξουν την ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών - βεβαιώσεων και παραστατικών για τον επανέλεγχο θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουν και τις αποδείξεις.

ΠΗΓΗ:
www.newmoney.gr 

Τσουχτερά τα πρόστιμα για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις

Με επιπλέον φόρο και σημαντικά πρόστιμα κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν περίπου 600.000 φορολογούμενοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση.
Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Αυγούστου, και το υπουργείο διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση γιατί θα κινδυνεύσουν τα έσοδα του 2013.
Όσοι δεν προλάβουν μέχρι τότε να υποβάλουν τη δήλωση τους κινδυνεύουν με:
*Απώλεια του δικαιώματος μείωσης του φόρου κατά 10% από συγκεκριμένες προσωπικές δαπάνες (ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, έξοδα ιατρικής - νοσοκομειακής περίθαλψης κοκ)
*Επιπλέον επιβάρυνση φόρου 10% επί του 25% του ετήσιου εισοδήματος τους. Ουσιαστικά θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 2,5% επί του εισοδήματος τους. και αυτό καθώς δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις που μάζεψαν.
*Προσαύξηση 1% στο ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποπληρωθεί, για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Εφόσον βέβαια η φορολογική δήλωση αποδειχθεί χρεωστική.
*Πρόστιμο ως 1.170 ευρώ εφόσον δεν προκύπτει φόρος από την εκκαθάριση της δήλωσης. Δηλαδή εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει επιστροφή φόρου (παρά τις παραπάνω επιβαρύνσεις), τότε θα επιβάλλεται ένα αυτοτελές πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 117 έως 1.170 ευρώ. Πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις η εφορία είθισται να βεβαιώνει το ελάχιστο δυνατό πρόστιμο. Μάλιστα μετά τη βεβαίωση προχωράει και η διαδικασία "συμβιβασμού" με την εφορία και το πρόστιμο μειώνεται στο ένα τρίτο.

ΠΗΓΗ:
www.newmoney.gr