Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Φωτίου Αθανάσιος: Απάντηση σε δημοσίευμα με τίτλο «Ποιοι διοικούν το Δήμο;» (Vol.5)

 


Καλησπέρα φίλοι μου, τελικά στο Πωγώνι μας υπάρχουν κουκουλοφόροι φασίστες που γράφουν χωρίς όνομα μόνο και μόνο να σπιλώσουν ανθρώπους στην αυτοδιοίκηση, απάντησα στον κύριο και τα έσβησε όλα, είμαι υποχρεωμένος να του απαντήσω από εδώ, πρώτον δεν ήμουν ορφανός πολιτικά και ήταν επιλογή μου ή παράταξη του κυρίου Καψάλη, δεν μου έταξε ποτέ κάτι, το ψωμί μου το έβγαζα πάντα τίμια και βάζω από την τσέπη μου, ρουσφέτια δεν έχω κάνει, η μία κόρη μου με δύο πτυχία πουλάει παπούτσια και το έχει καμάρι, ο κύριος φόρεσε μία κουκούλα που δεν ταιριάζει στα χωριά μας ούτε στο Πωγώνι μας το οποίο επικαλείται, αλώστε θα μπορούσε να τα πει χωρίς κουκούλα για να γίνουμε και καλύτεροι αυτά προς το παρόν και νομίζω ότι τον ξέρω, κοντός ψαλμός αλληλούια!!!

 

Φωτίου Αθανάσιος

Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Κυβερνητική αδράνεια στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων»

 


Το μείζον ζήτημα της κυβερνητικής αδράνειας στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων ανά την επικράτεια και συγκεκριμένα σε περιοχές που επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές, φέρνει σήμερα στη Βουλή με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν προσφάτως την χώρα μας, έδειξαν την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και την πλήρη αδυναμία του λεγόμενου «επιτελικού» κράτους  να διαχειριστεί την κατάσταση. Εν συνεχεία επισημαίνει ότι «δύο μόλις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σάρωσαν τις  πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα, μόλις προ ολίγων ημερών, η Εύβοια επλήγη για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δυόμιση μηνών. Την έκταση της κατάστασης περιγράφουν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στις πληγείσες περιοχές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «τα πιο ουσιώδη -για την θωράκιση των περιοχών- αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στο 0%. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πύρινων καταστροφών, η επιστημονική κοινότητα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για την αναγκαιότητα λήψης άμεσων  και στοχευμένων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε οι πληγείσες περιοχές να μην έρθουν αντιμέτωπες με νέες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα».

ΕΟΔΥ: Πενήντα δυο θάνατοι σήμερα, 5.449 νέα κρούσματα

 


18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα δυο θάνατοι σήμερα  5.449 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.449, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 747.595 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.990 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 430 (60.0% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (84.65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (15.35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.316 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 249 (ημερήσια μεταβολή -22.91%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 277 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Τοποθέτηση κεραίας internet δίπλα από το κτίριο του ΟΤΕ στα «Αλώνια»

 


Σήμερα αγαπητοί συγχωριανοί-συνδημότες, συνεχίζοντας την προσπάθεια που η κοινότητα μας πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Πωγωνιου (υπεύθυνος αντ/ρχος κ. Κουκουλάρης Στέλιος) πραγματοποιεί για την εξ ολοκλήρου κάλυψη με δίκτυο Ιντερνέτ το χωριό μας, τοποθέτησε κεραία δίπλα από το κτίριο του ΟΤΕ στα «Αλώνια».

Σύντομα θα τοποθετηθεί και στον Άνω Παρακάλαμο για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των συγχωριανών.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο μας για την συνεργασία.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας

 


Συνελήφθησαν χθες (31-10-2021) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων δύο ανήλικοι, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, πριν τη σύλληψή τους, είχαν προκαλέσει μαζί με άλλα άτομα φθορές στην πόρτα εισόδου σχολικού συγκροτήματος, σπάζοντας τα προστατευτικά μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.

Εξιχνιάσθηκε κλοπή κινητού στα Ιωάννινα

 


Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, ενώ το κινητό βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη

Εξιχνιάστηκε ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων κλοπή, που έγινε μέσα από κατάστημα την 03/07/2021 στα Ιωάννινα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτός κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του καταστήματος, αξίας (1.550) ευρώ.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, το κλεμμένο κινητό βρέθηκε στην κατοχή του κατηγορουμένου και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Το Δήμο Πωγωνίου επισκέφθηκε ο Αρχηγός του Γ.Ε.Σ. κ. Λαλούσης Χαράλαμπος

 


Συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Λαλούση Χαράλαμπο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 στα πλαίσια της επίσκεψης του Αντιστράτηγου στην περιοχή.

Ο κ. Καψάλης υποδέχτηκε τον Αρχηγό του Γ.Ε.Σ. στο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου όπου μετά την ξενάγηση τον ενημέρωσε για το Πάρκο Ιστορίας που θα δημιουργήσει ο Δήμος Πωγωνίου και το οποίο θα συνδέσει όλα τα ιστορικά σημεία. Θυμίζουμε ότι η περιοχή του ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους τόπους – ΣΥΜΒΟΛΑ αφού, κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, δέχτηκε το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης και το Έπος του ’40 γιορτάζεται κάθε χρόνο με επισημότητα μέσω των εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ».

«Σας καλωσορίζουμε στην ιστορική περιοχή του Πωγωνίου όπου γράφτηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Ο Δήμος μας τιμά τη θυσία όσων πολέμησαν για την ελευθερία και τα ιδανικά και μέσα από το Πάρκο Ιστορίας θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη συμβολή τους στο αθάνατο Έπος του ’40. Αυτό το όραμα παίρνει πλέον σάρκα και οστά μετά τη χρηματοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων της κατασκευής Μνημείου Πεσόντων που θα ανεγερθεί στη θέση «Βουρλιάσος» στους πρόποδες του λόφου όπου δεσπόζει το Μνημείο του Μαχητή» τόνισε ο κ. Καψάλης.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να ευκαιρία να συζητήσουν ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλειας της παραμεθορίου ενώ ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του Δήμου με τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στη συνέχεια ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο Κακαβιάς όπου συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Πωγωνίου κ. Νικόλαο Γαλίτση.

Ο κ. Λαλούσης ενημερώθηκε για τις θέσεις των στρατιωτικών φυλακίων και τις περιπολίες και μετά από προφορικό αίτημα του κ. Γαλίτση δεσμεύτηκε για την ενίσχυση και εντατικοποίηση των περιπολιών. «Οι περιπολίες ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών. Είναι σημαντική η παρουσία του στρατού σε αυτή την κατεύθυνση καθώς τα χωριά μας είναι αραιοκατοικημένα, με τον πληθυσμό να αποτελείται, επί το πλείστον, από άτομα τρίτης ηλικίας. Η ενίσχυση των περιπολιών θα ανακουφίσει τους δημότες μας» σημείωσε ο κ. Γαλίτσης.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Λαλούσης Χαράλαμπος συνοδευόταν από τον Διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού Στρατού Αντιστράτηγο Σπανό Αναστάσιο και το Διοικητή της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Ταξίαρχο Σιόρεντα Χρήστο.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Κυνηγετικές παραβάσεις στην ΤΚ Γεροπλατάνου Δήμου Πωγωνίου και ΤΚ Βλαχέρνας Δήμου Αρταίων


Στο σχηματισμό δικογραφίας με βάση την κείμενη νομοθεσία για επί μέρους παραβάσεις προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου τις τελευταίες ημέρες.

Στην πρώτη περίπτωση, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά τη διάρκεια περιπολίας και ελέγχου, εντόπισε στην ΤΚ Γεροπλατάνου του Δήμου Πωγωνίου ένα άτομο να ασκεί θήρα, έχοντας παραποιημένο κυνηγετικό όπλο, το οποίο έφερε οκτώ (φυσίγγια). Το όπλο και τα φυσίγγια κατασχέθηκαν.

Στη δεύτερη περίπτωση, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά τη διάρκεια περιπολίας για τη διενέργεια ελέγχων, εντόπισε τις πρώτες νυχτερινές ώρες στη θέση «Πουρναράκι» της ΤΚ Βλαχέρνας του Δήμου Αρταίων ένα άτομο, που κινούνταν με μοτοσικλέτα, να εισέρχεται σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, περιμένοντας (καρτέρι) για να ασκήσει θήρα τριχωτών θηραμάτων.

Το όπλο κατασχέθηκε, όπως και ένας φακός και σε βάρος του ατόμου σχηματίστηκε δικογραφία για την άσκηση θήρας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 97.207 έλεγχοι, από τους οποίους οι 55.995 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 240 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         90 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 88 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    36 στη Θεσσαλονίκη,

o    12 στη Δυτική Ελλάδα,

o    10 στην Ήπειρο,

o       9 στη Θεσσαλία,

o       6 στο Βόρειο Αιγαίο,

o       5 στην Κεντρική Μακεδονία,

o       5 στην Πελοπόννησο,

o       3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o       3 στη Δυτική Μακεδονία και

o       1 στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 72.372 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 69.179 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.193 των 150 ευρώ.

·         παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.041 ομοειδείς παραβάσεις.

·         149 παραβάσεις και 2 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ- μπαρ, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 4 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 33 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Αττική,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ σε προσωρινά υπεύθυνους καταστημάτων, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία, 20 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 3 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Στην Κρήτη,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε επιχείρηση για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας σε καταστήματα.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 19.740 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.617 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δελβινάκι: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της Παιδοψυχιατρικής Υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ από 1 έως 5 Νοεμβρίου

 


Συνολικά 72,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 72.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ την εβδομάδα 1-5 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 1-5 Νοεμβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

- 12,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 25.475 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

- 19,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- 424.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 527 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

- 43.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 53 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

- 15 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Βουργαρέλι Άρτας (είσοδος Δημαρχείου), 09:30-12:30

Άρτα, Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον 09.00-17.00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πέρδικας, 10.00-14.00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, 11.00-14.00

Ιωάννινα, Τρίστενο (Έξοδος για Μηλιωτάδες), 11.00-13.00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ.Βενιζέλου 20, 09:00-14:00.

Νεφρολιθίαση : Ο ρόλος του Ενδοκρινολόγου

 


Ο σχηματισμός λίθων στους νεφρούς είναι μία διαταραχή που προσβάλλει το 5-10% του γενικού πληθυσμού. Η συχνότητα της νεφρολιθίασης έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ φαίνεται πως είναι λίγο συχνότερη στους άντρες απ' ό,τι στις γυναίκες.

«Αν και η διαταραχή μπορεί να έχει πολλές αιτίες, η συχνότερη αιτία νεοδιαγνωσθείσας νεφρολιθίασης είναι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός», λέει εκ μέρους της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας η κυρία Εύα Κασσή, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διαταραχών Μεταβολισμού Ασβεστίου και Φωσφόρου στο Νοσοκομείο «Λαϊκό».

Όπως εξηγεί, πρόκειται για νόσο των παραθυρεοειδών αδένων οι οποίοι εκκρίνουν την παραθορμόνη, μία ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα μας, κρατώντας το ασβέστιο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από υπερασβεσταιμία, λόγω της αυξημένης έκκρισης παραθορμόνης που μπορεί να οφείλεται είτε σε αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένα, είτε σπανιότερα σε υπερπλασία όλων των παραθυρεοειδών που την συναντούμε σε σύνδρομα πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας (ΜΕΝ, multiple endocrine neoplasia)», αναφέρει η κα Κασσή.

 «Tα σύνδρομα αυτά χαρακτηρίζονται από την συνύπαρξη και άλλων ενδοκρινοπαθειών, όπως αδενώματα υπόφυσης, νευροενδοκρινείς όγκοι, αδενώματα επινεφριδίων ή μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς. Είναι επίσης κληρονομούμενα και οφείλονται σε μεταλλάξεις συγκεκριμένων γονιδίων. Στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό συναντούμε συχνά και οστεοπόρωση με ή χωρίς κατάγματα».

Η κάθοδος των λίθων του νεφρού στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (ουρητήρας, ουροδόχος κύστη) μπορεί να είναι επώδυνη, προκαλώντας κολικούς ή μπορεί να προκαλέσει απόφραξη ή/και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.