Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Παρατείνεται μέχρι τις 19 Απριλίου η αναστολή λειτουργίας των ΚΔΑΠ

 


Σύμφωνα με υπουργική απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου  παρατείνεται μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 ώρα 6.00, η αναστολή λειτουργίας των ΚΔΑΠ.

Ειδικότερα δίνεται παράταση της αναστολής λειτουργίας των ΚΔΑΠ μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 ώρα 6.00 προκειμένου να εξεταστούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στην υπουργική απόφαση δίνονται οδηγίες για τη λειτουργία προνοιακών δομών ανοικτής φροντίδας: Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ).

Σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

α. Συνέχιση αναστολής λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π)., για το διάστημα έως και τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6.00.

Μεταφέρθηκε τις 4 Μαΐου ο εορτασμός της Πρωτομαγιά

 


Για την Τρίτη 4 Μαΐου μεταφέρθηκαν οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, η οποία φέτος συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία για τον εορτασμό της, τονίζοντας, όπως κάθε χρόνο, ότι η συγκεκριμένη μέρα δεν είναι αργία αλλά απεργία.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τρίτη 4 Μαΐου, ώστε η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά προβλήματα της πανδημίας, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές  στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα και αν απαιτηθεί η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η αξία της ανθρώπινης ζωής και η αξιοπρέπεια στην εργασία βρίσκονται στην προμετωπίδα των αγώνων μας.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Τιμούμε τους νεκρούς και τους αγώνες της εργατικής τάξης!! Δεν είναι αργία, είναι Απεργία!».

 

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΕΟΔΥ: Ενενήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 4.033 νέα κρούσματα

 


15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα τρεις θάνατοι, 4.033 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.033, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 301.103 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.401 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.054 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 802 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.901 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 458 (ημερήσια μεταβολή -15.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 520 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Συνάντηση Αλέξανδρου Καχριμάνη με Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο

 


Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κων/νο Φλώρο υποδέχθηκε στο γραφείο του σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ήπειρο.

Τον συνόδευε ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας και ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Χρήστος Σιόρεντας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ο Περιφερειάρχης έδωσε στους επισκέπτες τις τελευταίες εκδόσεις της Περιφέρειας, που είναι αφιερωμένες στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων: Νέα σύνθεση της Νομαρχιακής Επιτροπή

 


Η νέα σύνθεση της Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Ιωαννίνων έχει ως εξής:

Λάνταβος Αλκιβιάδης Γραμματέας

Βαβάτσικος Μάριος Αναπλ. Γραμ – Επικοινωνίας

Αγαπητού Έλενα Κοινωνικών Κινημάτων & Ισότητας

Αρλέτος Πέτρος Αθλητισμού

Βούστρου Αλεξάνδρα Νεολαίας

Γκάρτζιος Αναστάσιος Συνδικαλιστικό & Εργασίας

Γιωτόπουλος Χρήστος Οικονομικών & Υγείας

Γιώτης Χρήστος ΕΒΕ & Μικρομεσαίες Επιχ.

Δολιώτης Χάρης Υγείας

Καλτσούνης Νίκος Περιβάλλοντος & Οργανωτικό

Νάστος Δημήτριος Αυτοδιοίκησης & Οργανωτικό

Παππάς Νίκος Παιδείας

Παπανικολάου Φίλιππος Κοινωνικών Κινημάτων & Ισότητας & Αγροτικό

Σαραντοπούλου Κατερίνα Πολιτισμού

Στεργίου Νίκος Αγροτικού & Αυτοδιοίκησης

Στουγιάνος Χρήστος Επικοινωνίας & Παιδείας & Αθλητισμού

Χρυσοστόμου Μάκης Αυτοδιοίκησης & ΕΒΕ & ΜΜΕ

Λόγω των συνθηκών της πανδημίας οι διαδικασίες εκλογής νομαρχιακών επιτροπών, έχουν μεταφερθεί για τον χειμώνα του 2021.

Η νέα Ν.Ε. επιτροπή διευρύνθηκε με σκοπό τη καλύτερη οργάνωση του ΚΙΝΑΛ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση – απάντηση για τους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες

 


Προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη η πρόσφατη ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ για τους διευρωπαϊκούς άξονες και το νοσοκομείο.

Σεβόμενοι το ρόλο των κομματικών οργανώσεων, εκτιμούμε ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης αγνοεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα οδικά δίκτυα και προφανώς δεν έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη των διαδικασιών για τον οδικό άξονα σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, ούτε και έχει λάβει υπόψη γεγονότα που έλαβαν χώρα επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. Διαφορετικά είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα κατέφευγε σε τόσες κραυγαλέες ανακρίβειες.

Όφειλε πάντως να γνωρίζει ότι η μελέτη του οδικού άξονα Καμπή – Πρέβεζα, ακριβώς επειδή είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχει προκηρυχθεί όταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ήταν ο κ. Γιώργος Τρυφωνίδης. Επίσης ότι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, με δεδομένη την αρμοδιότητα του Υπουργείου του, είχε εγκρίνει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια για την κατασκευή του Τμήματος Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου (με εξασφαλισμένο από την Περιφέρεια κονδύλιο 35 εκ. ευρώ από το δικό της ΕΣΠΑ).

Η σύναψή της εγκρίθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 11 Απριλίου 2019. Για να μη μένει καμία αμφιβολία στο συντάκτη της ανακοίνωσης της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, τον παραπέμπουμε στην ομιλία του Πρωθυπουργού κατά το έτος 2017 κ. Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού στα Ιωάννινα, ο οποίος έκανε ρητή αναφορά στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών και «για την προγραμματισμένη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και το Αγρίνιο». Το βίντεο είναι στη διάθεση και της Ν.Ε..

Πενήντα εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 12 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (73.587) έλεγχοι, από τους οποίους οι (9.205) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.317) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε (1) σύλληψη, ως ακολούθως:

(1.018) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(201) στη Θεσσαλονίκη,

(121) στην Αττική,

(108) στη Δυτική Ελλάδα,

 (74) στη Στερεά Ελλάδα,

 (70) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 (69) στην Κεντρική Μακεδονία,

 (67) στην Κρήτη,

 (59) στην Ήπειρο,

 (54) στο Βόρειο Αιγαίο,

 (54) στα Ιόνια Νησιά,

 (43) στην Πελοπόννησο,

 (43) στη Θεσσαλία ,

 (38) στη Δυτική Μακεδονία και

 (17) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (173.505) ομοειδείς παραβάσεις.

(277) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (268) πρόστιμα των 300 ευρώ και (9) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(36) στη Στερεά Ελλάδα,

(34) στη Δυτική Μακεδονία,

(29) στην Αττική,

(27) στο Βόρειο Αιγαίο,

(26) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

(21) στην Κεντρική Μακεδονία,

(19) στην Ήπειρο,

(17) στη Δυτική Ελλάδα,

(17) στη Θεσσαλία,

(16) στην Κρήτη,

(12) στη Θεσσαλονίκη,

(10) στα Ιόνια Νησιά και

(7) στην Πελοπόννησο και

(6) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (49.598) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (47.598) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (2.000) των (150) ευρώ.

(21) παραβάσεις και (1) σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε οβελιστήριο διότι επέτρεπε εντός ή εκτός του χώρου του καταστήματος την παραμονή (4) πελατών, στους οποίους βεβαιώθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ,

- από 300 ευρώ πρόστιμο σε κομμωτήριο, κατάστημα ενδυμάτων, μίνι μάρκετ και παντοπωλείο για μη ανάρτηση πινακίδας με το μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται εντός του καταστήματος,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κουρείο διότι δεν τηρούσε κατάλογο ραντεβού,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος τηλεπικοινωνιών διότι εξυπηρετούσε πελάτη χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού, στον οποίο βεβαιώθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθημερη αναστολή λειτουργίας, σε καφενείο ψησταριά για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (7) πελάτες.

Στα Ιόνια Νησιά, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε αλλοδαπό για παραβίαση καραντίνας.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, 3.000 ευρώ πρόστιμο και υποβολή μήνυσης σε διοργανωτή συνάθροισης σε οικία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (5.285) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.791) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Απριλίου

 


Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι συνολικά στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 2.210.000 εμβολιασμοί.

1.468.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 14% και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7%.

Την Τετάρτη 14 Απριλίου, θα γίνει η παραλαβή των πρώτων 33.600 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών μέχρι στιγμής:

-Από 16 Απριλίου έως 19 Απριλίου: Ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, άτομα 18 έως 59 ετών

-21 Απριλίου: Εκπαιδευτικοί + ηλικιακή ομάδα 55-59

-24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50-54

Στη συνέχεια, θα ανοίξει και η δυνατότητα για περαιτέρω ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε τον Ιούνιο να μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και οι πιο νέοι.

Σύλληψη φυγόποινου στην Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων

 


Συνελήφθη, χθες (12-04-2021) στην Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Φλώρινας, ποινής φυλάκισης (3) μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Τρίτη 13 Απριλίου

 


Την Τρίτη 13 Απριλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε 118 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο  είναι τα ακόλουθα (10:00-15:00):

Δημαρχείο Άρτας

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα

Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

Πλατεία Μετσόβου, Ιωάννινα

Πλατεία Ελεύθερο, Ιωάννινα

Πάδες Ιωαννίνων

Άρματα Ιωαννίνων.

Καρπιαίος σωλήνας: Πώς επιτυγχάνεται γρήγορη ανάρρωση;

 


Καλύτερα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα έχουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση καρπιαίου σωλήνα με ενδοσκοπική διάνοιξη. Οι μελέτες που υποστηρίζουν την άποψη αυτή ολοένα και πληθαίνουν, γεγονός που καθιστά την αποκατάσταση της πάθησης πιο απλή, γρήγορη και ασφαλή.

Μια από τις τελευταίες μελέτες που δημοσιεύθηκε στο BMC Musculoskeletal Disorders επιβεβαιώνει ότι όσοι επιλέγουν τη συγκεκριμένη τεχνική απολαμβάνουν γρηγορότερη ανάρρωση, αποφεύγοντας τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από άλλους τρόπους διάνοιξης και απελευθέρωσης του μέσου νεύρου.

Η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση προκύπτει όταν αναπτύσσεται σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα όπως μας εξηγεί ο Ορθοπαιδικός-Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος. Αυτό το σύνδρομο οφείλεται στην αυξημένη πίεση που δέχεται ένα νεύρο του καρπού, το μέσο νεύρο, που παρέχει αίσθηση στον αντίχειρα, στον δείκτη και στον μέσο, καθώς και στο μισό του παράμεσου δακτύλου. Το νεύρο βρίσκεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, ένα στενό κανάλι που αποτελείται από οστά και συνδέσμους.

Όταν το κανάλι στενεύει και πιέζει το μέσο νεύρο και τους τένοντες (που βρίσκονται μέσα στο καρπιαίο κανάλι), τους κάνει να πρήζονται, γεγονός που διακόπτει την αίσθηση στα δάχτυλα. Επιρρεπείς είναι οι άνθρωποι που κάνουν υπερχρήση των χεριών τους και ειδικά εκείνοι που η φύση του επαγγέλματός τους απαιτεί να βάζουν μεγάλη δύναμη για την εκτέλεση μιας εργασίας, κάνουν ακραίες κινήσεις ή χειρίζονται βαριά κρουστικά μηχανήματα (κομπρεσέρ). Πέραν αυτών, η ηλικία, η κληρονομικότητα, τα κατάγματα, τα εξαρθρήματα και οι αρθροπάθειες είναι οι συχνότεροι παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου.

Όταν οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα (στις οποίες περιλαμβάνονται η ανάπαυση, η χρήση νάρθηκα, η φυσικοθεραπεία και οι ενέσεις κορτικοστεροειδών), δεν ανακουφίζουν επαρκώς τα συμπτώματα, ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με τη χειρουργική απελευθέρωση του μέσου νεύρου. Σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούνται κάθε χρόνιο εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα. Ο πρωταρχικός στόχος τους είναι η διατομή του εγκάρσιου καρπιαίου συνδέσμου για τη μείωση της συμπίεσης των νεύρων και, ως εκ τούτου, την ανακούφιση από τον πόνο, το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα και για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χεριού.