Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Θανατηφόρο τροχαίο για 60χρονο στο 3,5ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Στεφάνης-Δερβιζιάνων


Χθες (09-08-2018) το απόγευμα στο 3,5ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Στεφάνης - Δερβιζιάνων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε  60χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί  το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού.

Θανάσης Μποζιάρης: «Λίμνη «Νιζερός» ή «Ζαραβίνα»: ένα αριστούργημα της φύσης στα …αζήτητα του Δήμου Πωγωνίου»


Πολλοί φορείς του Πωγωνίου με υπεύθυνο τον Πρ. Δήμο Δελβινακίου και επί δημαρχίας μου αγωνιστήκαμε σκληρά, μεθοδικά και ενωτικά χωρίς να λογαριάσουμε κόπους και έξοδα για να καταφέρουμε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση η λίμνη Νιζερός στη θέση Ζαραβίνα του Τ.Δ. Λίμνης Πωγωνίου, συνολικής έκτασης 300 στρ. και 500 m2, από ιδιωτική, δηλ. από «τσιφλίκι», να περάσει στο Δημόσιο και μέσω αυτού ήδη να είχε περάσει και στο Δήμο Πωγωνίου.
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γι΄ αυτό το αξιοποιήσιμο πλεονέκτημα του Πωγωνίου μας, το οποίο σημειωτέον είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «NATURA» και το οποίο, τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να χαρακτηριστεί και «ομφαλός του Πωγωνίου».
Επτά (7) χρόνια τώρα αναμένουμε ο Δήμος μας να είχε υλοποιήσει κάποια από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του Δημάρχου που είχαν γίνει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης και κάτι θα δρομολογούσε για την αξιοποίησή της προς όφελος βέβαια του Δήμου και των δημοτών, των οποίων σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η συναίνεση.
Από όσα όμως γνωρίζω (μακάρι να …έχω χάσει επεισόδιο) ο Δήμος όχι μόνον δεν έκανε ΤΙΠΟΤΕ αλλά με την απραξία του συμβάλλει στην απαξίωσή της. Ακόμη ένα, λοιπόν, έτοιμο και σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής μας μένει αναξιοποίητο από αυτή τη δημοτική αρχή.
Ούτε λόγος βεβαίως να γίνεται και για το παρακείμενο δάσος Κρυονερίου που και αυτό αναμένει τη δική του σειρά διεκδίκησης…
Με ικανοποίηση όμως σκέφτομαι ότι ευτυχώς που είχε τελεσιδικήσει η υπόθεση για τη λίμνη μας, αλλιώτικα θα μπορούσε ίσως και αυτή να πάθει ό,τι ακριβώς έπαθε και το 3/ώροφο κτήριο του Κερασόβου, το οποίο …«πέρασε» σε ιδιοκτησία ιδιωτών μόνον με Α/δικη απόφαση (δηλ. δίχως τελεσιδικία!) με αυτή τη δημοτική αρχή.

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Αφού από τότε πέρασε ένας χρόνος ο Δήμος μας… αντέδρασε(!) και μάλιστα με δυο κινήσεις: 1η: Το Χειμώνα με τυμπανοκρουσίες αυτάρεσκες έριξε 3-4 κιλά γόνο ψαριών στη λίμνη και 2η: χτες επέλεξε να κάνει κάπου εκεί μιαν εκδήλωση (με χορηγό και την ελ. Τεχ. ΑΝΕΜΟΣ).
Αν η ικανότητα αυτής της δημοτικής αρχής υπό τον κ. Καψάλη για αξιοποίηση του μοναδικού αυτού φυσικού πλεονεκτήματος, όπως είναι η λίμνη Ζαραβίνα, εξαντλείται σε …αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σαν τις παραπάνω , τότε εκείνος ο αγώνας μας για μια σπουδαία και ήπια αναπτυξιακή παρέμβαση στο Πωγώνι μας όχι μόνον δεν δικαιώνεται αλλά ευτελίζεται…. (τους καλλιτέχνες όμως τιμώ πάντα και ΟΛΟΥΣ.)
Διότι εδώ πρόκειται τουλάχιστον για προεκλογική στάχτη στα μάτια του κόσμου, αν όχι και άλλη μια περίπτωση επικίνδυνης ανικανότητας.

Βήσσανη Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου


Διήμερο  παραδοσιακό πανηγύρι  την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου στη Βήσσανη Πωγωνίου.

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, λόγω Δεκαπενταύγουστου


Με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, επιστρέφονται από την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους κατά την εορταστική περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.
Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και χθες, 9 Αυγούστου 2018, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:
*του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (παράνομη στάθμευση) και
*της παραγράφου 3 του άρθρου 4 (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την διάταξη 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ.
Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Σιταριά Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Αυγούστου


Στην Παναγιά της Σιταριάς θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό τραπέζι  το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Αυγούστου.
Το βράδυ της Τετάρτης 15 και της Πέμπτης 16 Αυγούστου, το γλέντι θα γίνει στην πλατεία του χωριού.

Βήσσανη Πωγωνίου: Μνημόσυνο ευεργετών, την Τρίτη 14 Αυγούστου


Η Τοπική Κοινότητα  και η Αδελφότητα Βησσανιωτών συνδιοργανώνουν  μνημόσυνο ευεργετών, την Τρίτη 14  Αυγούστου.

Κτίσματα Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου


Διήμερο  παραδοσιακό πανηγύρι  την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου στα Κτίσματα Πωγωνίου.

Άνω Ραβένια Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου


Διήμερο  παραδοσιακό πανηγύρι  την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου στα Άνω Ραβένια Πωγωνίου.

Ριάχοβο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 14 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 14 Αυγούστου, στο  Ριάχοβο Πωγωνίου.

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Σημαντική μεταγραφική ενίσχυση με την απόκτηση του Τάσου Φαρμάκη


Η Διοίκηση του  Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά ανακοίνωσε και νέα  μεταγραφική ενίσχυση με την απόκτηση του αμυντικού χαφ Τάσου Φαρμάκη  ο οποίος έχει αγωνιστεί στην Κ-17 και Κ-20 του Π.Α.Σ. Γιάννινα.

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας λόγω Δεκαπενταύγουστου


Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.
Η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου 2018, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.
Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:
• Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
• Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
• Εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης.
• Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
• Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις περιοχές όπου θα  πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
• Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

Η ψυχολογική ανάρρωση μετά από ένα καταστροφικό γεγονός


Τα καταστροφικά γεγονότα όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι φωτιές στα δάση τυπικά είναι απρόσμενα, απότομα και δυσβάσταχτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι σωματικά μένουν αλώβητοι, αλλά πολλοί υποφέρουν ψυχολογικά, ακόμα κι αν δεν βρίσκονταν στο επίκεντρό τους και δεν επηρεάστηκαν άμεσα από αυτά.
«Έπειτα από ένα καταστροφικό γεγονός πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυρές συναισθηματικές ή σωματικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι αρκετά φυσιολογικές», λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία. «Για τους περισσότερους οι αντιδράσεις αυτές είναι παροδικές και υποχωρούν εντός λίγων ημερών ή εβδομάδων. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην βιώνουν πρόβλημα ψυχικής υγείας, αλλά να ανησυχούν για πρακτικά ζητήματα ή να χρειάζονται πρακτικές συμβουλές λ.χ. για το τι θα πουν στα παιδιά τους ή πως θα υποστηρίξουν φίλους που επηρεάστηκαν από την καταστροφή. Στον αντίποδα, κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν αρκετά σημαντική θλίψη η οποία όμως ανταποκρίνεται στην υποστήριξη, στον καθησυχασμό και στην πρακτική βοήθεια».
Μερικές φορές όμως οι αντιδράσεις στο καταστροφικό γεγονός διαρκούν περισσότερο και είναι πιο σοβαρές. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες, όπως η φύση του καταστροφικού γεγονότος, το επίπεδο της υποστήριξης που λαμβάνει το άτομο, τα παλαιότερα και τα υπάρχοντα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή του, καθώς και η προσωπικότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι πάσχοντες μπορεί να χρειασθούν πρόσθετη στήριξη για να αντιμετωπίσουν το καταστροφικό γεγονός.
Υπάρχει, όμως, και μια μικρή μειονότητα ανθρώπων οι οποίοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και θα χρειασθούν εξειδικευμένη ψυχιατρική φροντίδα.

Με δύσκολες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε η συναυλία “Zaravina F”

Με πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες και με μεγάλη καθυστέρηση  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 9 Αυγούστου η συναυλία «ZaravinaF» που διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Ηπείρου, για κοινωνικό σκοπό.
Η έντονη βροχόπτωση που έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης χάλασε εν μέρει τα σχέδια των οργανωτών και δυσχέραιναν την προσέλευση του κοινού στο χώρο  της συναυλίας.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των χειριστών των μηχανημάτων του Δήμου, το κοινό έφτανε με μεγάλη δυσκολία καθώς ο χωματόδρομος είχε μετατραπεί σε βούρκο.
Εκατοντάδες ήταν οι θεατές που αψήφησαν την βροχή, την υγρασία και τη λάσπη και  απόλαυσαν τον υπέροχο Δημήτρη Υφαντή και τα σπουδαία ονόματα του κλαρίνου, Πετρο-Λούκα Χαλκιά, Γιώργο Κοτσίνη, Κώστα Βέρδη, Νίκο Τάσση και Πέτρο-Λούκα (εγγονός).