Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Συγκέντρωση οργής και αγανάκτησης για την ασυνέπεια πληρωμών από την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»

Το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης των κτηνοτρόφων του Πωγωνίου ξεχείλισε σήμερα το πρωί στον Παρακάλαμο.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν για την ασυνέπεια της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στην πληρωμή του γάλακτος που έχουν παραδώσει.

Παρόν στην συγκέντρωση ήταν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βιρβίλης Σταύρος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ζήκος, ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Γκόγκος Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κάκος Ευθύμιος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Παρακακάμου κ. Κόντος Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος κτηνοτρόφων Πρέβεζας κ. Νικολάου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιούνης Αναστάσιος, Ντάλλας Ιωάννης, Αλεξίου Γεώργιος, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος αγροτικού κόσμου.


Σε σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της δημοτικής αρχής στα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων.

 

 

 

Στην τοποθέτησή της η κτηνοτρόφος κα Σκόρδου–Μπάγια Μαγδαλινή ανέφερε με το πιο παραστατικό τρόπο το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής.
 
 
«Συνάδελφοι κτηνοτρόφοι
Μαζευτήκαμε όλοι εδώ σήμερα στην πλατεία του Παρακαλάμου για άλλη μία φορά για το γνωστό θέμα που μας απασχολεί και έχει εξουθενώσει οικονομικά τις οικογένειες μας και τα κοπάδια μας. Ξεκινώ με την ωμή κυνική δήλωση του αντιπρόεδρου της εταιρείας. ‘’Δεν είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν το γάλα τους στη Δωδώνη.

Έχουμε μια ελεύθερη οικονομία και όποιος θέλει επιλέγει όποιον συνεργάτη επιθυμεί’’. Εδώ αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποιημένη εταιρεία χιλιάδες παραγωγούς κτηνοτρόφους της Ηπείρου που έχτισαν με κόπους και θυσίες αυτή τη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία.

Αντιμετωπιζόμαστε ως κολλήγες ως ιθαγενείς στον τόπο μας και βρισκόμαστε στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.  Απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες με το 78% του μήνα Απρίλη, ολόκληρους τον Μάιο, Ιούνιο, Ιουλίου, κινδυνεύουμε με αφανισμό των κοπαδιών μας καθώς οι μέρες περνούν χωρίς να μπορούμε να αγοράσουμε τις απαραίτητες ζωοτροφές για τώρα και τον ερχόμενο χειμώνα, αφού δεν θα μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε τα απαραίτητα αλλά ούτε να αντέξουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής. Αυτή είναι κραυγή αγωνίας όλων μας που προειδοποιούν ότι θα πεινάσουν τα ζώα μας και μαζί με αυτά οι οικογένειες μας.


Δεν μπορούν να μιλούν για κτηνοτροφία τη στιγμή που αγνοούν τι σημαίνει κτηνοτροφία. Δε γνωρίζουν ότι οι γιορτές, οι διακοπές, η ξεκούραση, ο ύπνος είναι λέξεις άγνωστες για εμάς. Βροχή κρύο, χιόνι, καύσωνας έχουν ποτίσει το κορμί μας και η βουλτιά μέχρι το λαιμό. Για να παράγουμε το γάλα μας. Προκλητικά μας δήλωσαν ότι θα μας πληρώσουν όποτε αυτοί θέλουν. Μας είπαν ότι η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη ρευστότητας λόγω οικονομικής κρίσης. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να λέει ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
Όταν κάποιος ήταν υποψήφιος αγοραστής της Δωδώνης έπρεπε να γνωρίζει και να γνώριζε καλά ότι αυτό είναι και το τίμημα. ‘’Στορηκοι Πατέρες’’ στο ξεκίνημα της ιδιωτικοποιημένης εταιρείας  μας διαβεβαίωναν ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα αλλά αυτό ήταν μέχρι να εδραιωθούν και στη συνέχεια να μας αντιμετωπίζουν σαν αγράμματους τζοπαναραίους.


Το μόνο όπλο μας είναι το γάλα μας πλούσιο σε πρωτεΐνες, λιπαρά και παράγει αυτή την ποιότητα τυριού που είναι παγκόσμια γνωστό σ’ όλη τη γη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη και Ρωσία). Αντί πληρωμής τις προάλλες μας πλήρωσαν με δακρυγόνα και χημικά όταν ζητήσαμε το αυτονόητο.
 
Μόλις προχθές στις 13 Αυγούστου αντί να πιστώσουν τα χρήματα του μηνός Ιουλίου πίστωσαν το 8% του μήνα Απρίλη. ΧΟΡΤΆΣΑΜΕ! Ζητάμε άμεση καταβολή των χρημάτων μας ώστε να συνεχίσουν να ζουν τα κοπάδια μας . Τήρηση του καταστατικού της εταιρείας και πληρωμή ανά μήνα όπως γινόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες. Η πληρωμή δεν είναι έθιμο αλλά υποχρέωση. Και έθιμο αν ήταν εμείς σαν γνήσιοι Ηπειρώτες Πωγωνήσιοι τηρούμε τα έθιμα με ευλάβεια και κανένα ξένο δεν αφήνουμε να τα προσβάλλει. Εάν αδυνατούν σ’ αυτά καλύτερα να φύγουν. Ο τόπος και τα αγαθά του ανήκουν σ’ εμάς. Είναι δικά μας!
Ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα δικαιωθεί. Απαιτούμε τη στήριξη και σαφή θέση στα δίκαια αιτήματα μας από όλους τους φορείς: Τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, κόμματα της ελληνικής Βουλής και την κυβέρνηση.
Δεν ζητούμε πλέον.
Απαιτούμε και διεκδικούμε.

Πληρώστε μας!         

Πρόσκληση για κατάταξη στο στρατό

Με εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς οι στρατεύσιμοι με την 2013 E’ ΕΣΣΟ, από 9 έως και 12 Σεπτεμβρίου, (ενώ την 2 και 3 Σεπτεμβρίου θα παρουσιασθούν όσοι κατά το παρελθόν έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας), όπως παρακάτω:
α. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1990 έως και 2015 (έτη γέννησης 1969 έως και 1994), από όλους τους Νομούς που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τετάρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 1 Μαΐου 2013 έως 30 Ιουνίου 2013.
β. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων της παραγράφου 1α της παρούσας που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας, εφόσον η ημερομηνία λήξης της περιλαμβάνεται στο διάστημα από 1 Ιουλίου 2013 έως 31 Αυγούστου 2013.
2.Περισσότερες πληροφορίες για τα Κέντρα Κατάταξης, τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται για κατάταξη, παρέχονται από τις κατά τόπους Στρατολογικές Υπηρεσίες, καθώς και στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, www.army.gr , στην ενότητα «Κατάταξη».
3.Οι καλούμενοι κατά την κατάταξή τους να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το Σημείωμα Κατάταξης, το Ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους, αποδεικτικό του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ) καθώς και ακτινογραφία θώρακος, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού, από οποιοδήποτε στρατιωτικό ή κρατικό νοσοκομείο. 

Πωγωνίσκος Πωγωνίου: Κοπάδι με 80 κατσίκες έκλεψαν τέσσερις Αλβανοί

Ένα κοπάδι με κατσίκες έκλεψαν τέσσερις Αλβανοί από τον Πωγωνίσκο του Δήμου Πωγωνίου το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι τέσσερις Αλβανοί πέρασαν στο ελληνικό έδαφος από αφύλακτο σημείο των Ελληνοαλβανικών συνόρων και έκλεψαν 80 κατσίκες από Αλβανό βοσκό που είχε υπό την επίβλεψή του το κοπάδι ιδιοκτησίας 55χρονου.
Οι δράστες αναζητούνται.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με το νέο φόρο ακινήτων

Μικρές ελαφρύνσεις «για λίγους» και μόνο για όσους κατέχουν αποκλειστικά ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα για τα οποία πλήρωναν ΕΕΤΔΕ και ΕΕΤΑ, φέρνει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.
Σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης / τ.μ. είναι χαμηλές, ο Ενιαίος Φόρος που θα επιβαρύνει το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι λίγο χαμηλότερος από το χαράτσι που εισπράττεται σήμερα από την ΔΕΗ.
Στις περιοχές μεση τιμή ζώνης ο Ενιαίος Φόρος θα είναι υψηλότερος από το χαράτσι.
Ωστόσο, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, αλλά είναι ιδιοκτήτες κι άλλων κατηγοριών ακινήτων, τα οποία σήμερα φοροαπαλλάσσονται αλλά με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου θα επιβαρύνονται.
Ειδικότερα, όσοι κατέχουν μονοκατοικίες απαλλάσσονται σήμερα από το φόρο για τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές.
Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν φόρο και για τα οικόπεδα.
Τέλος, υπάρχουν αυτό τον καιρό πάρα πολλοί ιδιοκτήτες κτισμάτων τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται με το χαράτσι.
Και αυτά τα ακίνητα πλέον θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο!

ΜΑΥΡΟΝΟΡΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Αυγούστου

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Αυγούστου στο χωριό Μαυρονόρος  Πωγωνίου.

ΜΕΡΟΠΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Αυγούστου

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Αυγούστου στο χωριό Μερόπη  Πωγωνίου.

ΔΟΛΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πωγωνήσιο αντάμωμα το Σάββατο 17 Αυγούστου

Πωγωνήσιο αντάμωμα  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17  Αυγούστου στο χωριό Δολό Πωγωνίου.

ΑΡΓΥΡΟΧΩΡΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 17 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17  Αυγούστου, στο χωριό Αργυροχώρι  Πωγωνίου.

ΙΕΡΟΜΝΗΜΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 17 Αυγούστου στο χωριό Ιερομνήμη  Πωγωνίου.

ΧΡΥΣΟΡΑΧΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 17 Αυγούστου  στην «Μονή Αγίου Αθανασίου», στο χωριό Χρυσόραχη  Πωγωνίου.

Κεράσοβο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Το Τοπικό και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου Πωγωνίου και η Αδελφότητα Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου
Σας  προσκαλούν
στο Πανηγύρι μας, την Κυριακή 18 Αυγούστου 2013 και ώρα 21:00 στο χώρο της Κεντρικής Εκκλησίας του Χωριού μας.
Τα πατροπαράδοτα έθιμα της Επαρχίας μας, η ομαδική συνεστίαση, με τα παραδοσιακά φαγητά και σπεσιαλιτέ τον περίφημο «καβρουμά», και το πλούσιο καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα που θα κορυφωθεί με παραδοσιακό Πωγωνήσιο γλέντι εγγυώνται την καλή διασκέδαση σας σε αυθεντικά γνήσιο Πωγωνήσιο περιβάλλον μέχρι πολύ αργά το βράδυ.
Η δική σας παρουσία θα τιμήσει το Πανηγύρι μας και θα επισφραγίσει την επιτυχία  των  εορταστικών μας εκδηλώσεων.

Με εκτίμηση
ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ