Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Τα Γιάννενα προετοιμάζονται για την υποδοχή της ολυμπιακής φλόγας

 


Τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Jean – Luc  Lavaud και συνεργάτες τους, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, στην οποία μετείχε και η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στα Γιάννενα, Δώρα Ζιαμπίρη, βρέθηκε η άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη μας στις 24 Απριλίου.

Το Παρίσι είναι η διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος το καλοκαίρι και τα Γιάννενα θα αποτελέσουν ένα από τους ελληνικούς σταθμούς στους οποίους η ολυμπιακή φλόγα θα ταξιδέψει μέχρι να φτάσει στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική πλατεία Παρακαλάμου

 


Ενοικιάζεται το κεντρικό μαγαζί στην πλατεία του Παρακαλάμου, 78 τ.μ. ισόγειο και 78 τ.μ υπόγειο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6976090276/6972151170

Ιωάννινα: Η δημοτική αρχή λογοδότησε στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης

 


Στα θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση απάντησε η δημοτική αρχή στην πρώτη ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, «περί λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής».

Πιο αναλυτικά, στο θέμα που αφορά την κανονιστική απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα που τέθηκε από την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Τάτσης, σημείωσε ότι σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες η εισήγηση ετοιμάζεται με βάση τις ευρωπαϊκές και εθνικές οδηγίες, ενώ από την μεριά του ο Δήμαρχος Θωμάς, Μπέγκας, ζήτησε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή με γραπτά υπομνήματα, καταθέτοντας τις προτάσεις που εκείνες θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ολοκλήρωση της απόφασης.

Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών συγχώνευσης των καταργηθέντων Νομικών Προσώπων, θέμα που τέθηκε από την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή», ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας, μίλησε για ριζικές αλλαγές που φέρνει η κατάργηση των νομικών προσώπων και τη δυσκολία που υπάρχει για την πλήρη ενσωμάτωσή τους.

Τέλη Μαΐου αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα παιδιού σε αγρότισσες μητέρες

 


Το επίδομα παιδιού θα λαμβάνουν και αγρότισσες μητέρες με ένα ή δύο παιδιά.

Τέλη Μαΐου αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα παιδιού σε αγρότισσες μητέρες. Από την επέκταση του επιδόματος, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, θα ωφεληθούν επιπλέον 5.000 μητέρες με ένα παιδί και 7.000 μητέρες με δύο παιδιά.

Τα ποσά

Μία αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί πρόκειται να λαμβάνει στον λογαριασμό της 300 ευρώ, ενώ μητέρα με δύο παιδιά το ποσό των 500 ευρώ.

Το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Επιπλέον, για την περαιτέρω στήριξη της αγροτικής οικογένειας εξετάζεται η προώθηση και άλλων μέτρων.

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Μήτση χήρα Αθ. Καλλιόπη

 


«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών,  η συγχωριανή Μήτση χήρα Αθ. Καλλιόπη.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024  και ώρα 3:00  μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας σε ολόκληρη την επικράτεια

 


Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τριήμερο 23 έως 25 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς, όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά -52.544- άτομα και -37.540- οχήματα, ενώ

• συνελήφθησαν -652- άτομα για διάφορα αδικήματα,

• προσήχθησαν -2.221- άτομα,

• βεβαιώθηκαν -11.322- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., -88- για αντικαπνιστική νομοθεσία και -9- για ηχόμετρα,

Δυναμικό «παρών» των αγροτών έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου

 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά του Νομού Ιωαννίνων με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, απέκλισαν σήμερα  το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται  για τα προβλήματα που πλήττουν και απειλούν τον πρωτογενή τομέα και για τις πολιτικές που δεν αφήνουν περιθώρια επιβίωσης στον κλάδο.

Συνάντηση Περιφερειάρχη- Γεν. Προξένου Γαλλίας για τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ήπειρο


Η οργάνωση των εκδηλώσεων κατά τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, ήταν το βασικό θέμα της επίσκεψης στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Jean- Luk Lavaud, ο οποίος συνοδεύονταν από την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στα Ιωάννινα κ. Θεοδώρα Ζιαμπίρη. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα διέλθει και θα διανυκτερεύσει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου την 23η Απριλίου 2024, με επικεφαλής της αποστολής τον Γενικό Πρόξενο κ. κ. Jean- Luk Lavaud.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και γενικότερα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς τουρισμού και αγροδιατροφής, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να υπογραμμίζει τις πολύ στενές σχέσεις Ελλάδος και Γαλλίας, επισημαίνοντας παράλληλα την αυξητική τάση που διαφαίνεται για επισκέψεις   τουριστών από τη Γαλλία  προς  διάφορες περιοχές της Ηπείρου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια οδό, από την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου ως και 14 Μαρτίου

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού με στόχο την εκτέλεση τεχνικών εργασιών.

Συγκεκριμένα, από αύριο Τρίτη 27 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 14 Μαρτίου, θα ισχύσει στην Ιόνια Οδό, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιωάννινα:

Α. Αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας και της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) από το 25,5ο χλμ. έως και το 26,55ο χλμ. Οι εργασίες θα εκτελούνται από την ανατολή έως και τη δύση του ηλίου.

Β. Αποκλεισμός της Λ.Ε.Α. από το 25,9ο χλμ. έως το 26,35ο χλμ. Ο αποκλεισμός της Λ.Ε.Α.  θα ισχύει καθ’ όλο το  24ωρο μέχρι και την ολοκλήρωση των εργασιών.

Σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσης των εργασιών, η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και εφιστά την προσοχή των οδηγών καθώς οι τελευταίοι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος

 


Συνελήφθη χθες (25-02-2024) το απόγευμα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός διωκόμενος.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ιταλικών αρχών για τα αδικήματα «της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών», με μέγιστη ποινή φυλάκισης (20) έτη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Άρτα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης με τη μέθοδο «phishing»

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας απάτη με τη μέθοδο «phishing», η οποία έλαβε χώρα τον Μάιο του 2023 στην Άρτα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ο κατηγορούμενος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με ημεδαπό, παριστάνοντας υπάλληλο εταιρείας λογισμικού και με το πρόσχημα ότι η ηλεκτρονική του διεύθυνση βρίσκεται σε κίνδυνο, έπεισε αυτόν να χρησιμοποιήσει εφαρμογή, με την οποία ο κατηγορούμενος απέκτησε πρόσβαση στον υπολογιστή και σε τραπεζικό λογαριασμό του παθόντα, απ’ όπου απέσπασε χρηματικό ποσό -4.590- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΕΝΩΣΗ αγροτών: Παραδόσεις προϊόντων για συνδεδεμένες ενισχύσεις αραβόσιτου, κτηνοτροφικών ψυχανθών και σανοδοτικών ψυχανθών

 


Η “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό ότι οι αγρότες οι οποίοι έχουν παραδόσεις προϊόντων για συνδεδεμένες ενισχύσεις αραβόσιτου, κτηνοτροφικών ψυχανθών και σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική) πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

• Όσοι διατηρούν παράλληλα και ζωικές εκμεταλλεύσεις πρέπει να συμπληρώσουν στην Ενιαία Αίτηση ενίσχυσης 2023 το πεδίο ιδιοκατανάλωσης καθώς και τα “κιλά προϊόντος για ιδιοκατανάλωση” δηλαδή τα κιλά προϊόντος τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει για τις ζωοτροφές τους.

• Σε περίπτωση που έχουν παραδώσει προϊόντα σε κτηνοτρόφους, πρέπει να συμπληρώσουν στην αίτηση ενίσχυσης του 2023 τον Α.Φ.Μ του αγοραστή κτηνοτρόφου (ο οποίος θα ελέγχεται αν διατηρεί ζωικές εκμεταλλεύσεις) καθώς επίσης να αναρτούν στην αίτηση το σχετικό τιμολόγιο καθώς και τα κιλά που παρέδωσαν.

• Όσοι έχουν παραδόσεις σε Συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και εμπόρους, δεν αναρτούν στην αίτηση ενίσχυσης 2023 αλλά στην εφαρμογή παραδόσεων των συνδεδεμένων από τους ίδιους τους φορείς (αγοραστές).

Οι Συνεταιρισμοί – ομάδες παραγωγών και έμποροι, πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο του ΟΠΕΠΕΚΕ.

Η εγγραφή γίνεται με υποβολή σχετικής αίτησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία συνοδεύεται με:

Απόφαση αναγνώρισης των Συνεταιρισμών – ομάδων παραγωγών / ΑΣΟ

Έναρξη επιτηδεύματος και

Βεβαίωση ΓΕΜΗ (για εμπόρους)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου

 


Τη Δευτέρα  26 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15;00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Ακραίες εξωτερικές θερμοκρασίες και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

 


Οι ακραίες εξωτερικές θερμοκρασίες -όλο και πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής- είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα χρόνια νοσήματα όπως καρδιαγγειακές, αναπνευστικές και εγκεφαλικές παθήσεις. Τώρα, μια μελέτη με σχεδόν 3 εκατομμύρια γεωγραφικά διαφορετικούς ασθενείς προσθέτει και τον διαβήτη τύπου 2 στη λίστα των επηρεαζόμενων νόσων.

Η θερμορυθμιστική απόκριση συχνά διαταράσσεται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη, καθιστώντας τους ευάλωτους στην υπερβολική ζέστη ή το κρύο.

Δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες για τη σχέση μεταξύ ακραίων θερμοκρασιών και Σακχαρώδη Διαβήτη. Κυρίως έχει μελετηθεί η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών, όπως π.χ. το τι συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, σε διαβητικούς.

«Τόσο ο ζεστός όσο και ο κρύος καιρός καθιστούν δύσκολη τη διατήρηση μιας σχετικά σταθερής τιμής γλυκόζης στο αίμα και αυξάνουν τις καρδιαγγειακές επιπλοκές», αναφέρει ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General και συνεχίζει:

«Η υπερβολική ζέστη επιδρώντας αρνητικά στα αιμοφόρα αγγεία και το νευρικό σύστημα, θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για μειωμένη ενδοκάρδια παροχή αίματος και αρρυθμία. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι, ο διαβήτης βλάπτει την θερμορυθμιστική ικανότητα του σώματος να διαχέει την υπερβολική θερμότητα μέσω της εφίδρωσης, οδηγώντας σε υπερθέρμανση. Αυτό πιθανότατα οφείλεται και στην αφυδάτωση που προκαλείται, αλλά θα μπορεί επίσης να σχετίζεται και με διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα, που μειώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά.