Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

H Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με διασπορά κακόβουλου λογισμικού μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails)

 


Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιστατικά λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) που εμπεριέχουν αρχεία κακόβουλου λογισμικού (malware).

Ειδικότερα, το θύμα λαμβάνει μήνυμα από άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο:

το εμφανιζόμενο όνομα αποστολέα είναι υπαρκτό και ανήκει στη λίστα επαφών του,

το περιεχόμενο του μηνύματος αποτελεί απόσπασμα προγενέστερης συνομιλίας μεταξύ του εμφανιζόμενου αποστολέα και άλλης επαφής (ή και του ίδιου του θύματος),

έχει επισυναφθεί αρχείο (συνήθως τύπου Word), το οποίο εμπεριέχει (συγκεκαλυμμένο) κακόβουλο εκτελέσιμο κώδικα.

Από τις έως τώρα έρευνες, διαπιστώνεται ότι το συνημμένο κακόβουλο αρχείο ανήκει στην κατηγορία «Δούρειος Ίππος» (Trojanhorse). Το είδος αυτό του κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων:

για να ανοίξουν «κερκόπορτες» σε ένα σύστημα με σκοπό ο επιτιθέμενος να αποκτήσει τον έλεγχο της προσβληθείσας συσκευής,

για να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα του χρήστη και

για να κατεβάσει και να εκτελέσει άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου ή/και οι διαχειριστές δικτύων:

Να παρατηρούν τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιδιαίτερα τις διαφορές στο εμφανιζόμενο όνομα και το email του αποστολέα.

Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να τα διατηρούν εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.

Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών τους συσκευών (tablet & έξυπνα κινητά τηλέφωνα). Περισσότερες οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware/

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr  )

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Τίθεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε εφαρμογή το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας

 


Το μέτρο για την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες αφορά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Συγκεκριμένα:

Επίπεδο 3:

Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα, Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.

Επίπεδο 4:

Καστοριά, Κοζάνη.

Σε εφαρμογή τίθεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ 00:30 έως 5:00 στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές που εντάσσονται στα επίπεδα 3 και 4  αντίστοιχα στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Ο νομός Ιωαννίνων ανήκει στο επίπεδο 3 και με βάση τη νέα εγκύκλιο οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν μαζί τους βεβαίωση κίνησης, όταν κυκλοφορούν μεταξύ 00:30-05:00.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού καλούνται να χορηγήσουν βεβαίωση κίνησης στους εργαζομένους που προσέρχονται στην εργασία τους σε χρονικό διάστημα που συμπίπτει με το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας.

ΕΟΔΥ: Δέκα θάνατοι σήμερα, 841 νέα κρούσματα

 


43  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα νέοι θάνατοι, 841 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 841 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29.057, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3777 (13.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11354 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 31 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 268 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 559 θανάτους συνολικά στη χώρα. 209 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ανακοίνωση της «Πίνδος» για τα κρούσματα στην επιχείρηση

 


Για την ΠΙΝΔΟΣ, πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των παραγωγών της. Για τον λόγο αυτό, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Η ΠΙΝΔΟΣ με δικά του έξοδα έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 500 μοριακά τεστ και 300 rapid τεστ στους εργαζόμενους σε όλες τις εγκαταστάσεις της, ενώ έλαβε αυστηρά μέτρα προστασίας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ο Νομός Ιωαννίνων τον τελευταίο μήνα εμφανίζει πάρα πολλά κρούσματα καθημερινά και έχει καταταχθεί στους νομούς υψηλού κινδύνου.

Τα κρούσματα που αφορούν εργαζομένους της ΠΙΝΔΟΣ με δική μας πρωτοβουλία  καταγράφηκαν ήταν ασυμπτωματικά και απομακρύνθηκαν άμεσα μαζί με τις στενές τους επαφές για την προστασία της δικής τους υγείας αλλά και των γύρω τους.

Για να μην υπάρξει επέκταση της μετάδοσης του COVID-19 σε άλλους εργαζόμενους αποφασίσαμε προληπτικά να μην λειτουργήσουμε το πτηνοσφαγείο τη Κυριακή 25/10έως και την Τετάρτη 28/10, για να έχουμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε Γενική απολύμανση όλων των χώρων και ταυτόχρονα να διεξάγουμε προληπτικά τεστ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ σε όλο το προσωπικό, ώστε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του πτηνοσφαγείου χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Ο ΕΦΕΤ έχει κατατάξει τα πτηνοσφαγεία σε υψηλού κινδύνου εγκαταστάσεις για τη διάδοση του COVID-19 λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών 5-7°C που επικρατούν στους χώρους παραγωγής, του υψηλού επιπέδου υγρασίας και του αριθμού εργαζομένων που χρειάζεται να βρίσκεται στη γραμμή παραγωγής.  

Τέλος, η ΠΙΝΔΟΣ, έχοντας ως βασική προϋπόθεση την εγγύηση της ασφάλειας των προϊόντων της, έχει διασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς έχει μεριμνήσει για τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επηρεαστεί η παραγωγή στο ελάχιστο.  

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας παραμένει ζήτημα ύψιστης σημασίας για όλους εμάς στην οικογένεια της ΠΙΝΔΟΣ, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η κοινωνία μας δοκιμάζεται.

Περιφέρεια Ηπείρου: Nέοι δικαιούχοι στην πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19

 


Εκδόθηκε σήμερα η πρώτη τροποποίηση της πρόσκλησης «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου», της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.

Στο πλαίσιο της τροποποίησης, μεταξύ άλλων:

Ø   Μειώνεται το ελάχιστο ποσό επιχορήγησης από 3.000 ευρώ σε 2.000 ευρώ

Ø   Προστίθενται  ως δικαιούχοι της πρόσκλησης οι μορφές επιχειρήσεων: α) Κοινωνία Αστικού Δικαίου, β) Κοινωνία Κληρονόμων

Επίσης, επισημαίνεται πως λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στα Πρωτοδικεία αλλά και της διαφαινόμενης αδυναμίας αυτών να ανταποκριθούν στην έγκαιρη έκδοση των ζητούμενων πιστοποιητικών για τα σχετικά δικαιολογητικά, στην φάση του ελέγχου τυπικών προϋποθέσεων και πληρότητας δικαιολογητικών θα γίνεται αποδεκτή η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής ή ψηφιακά υπογεγραμμένης από τον Νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας. (Εναλλακτικά θα γίνεται δεκτή και η αίτηση χορήγησης των πιστοποιητικών στο αρμόδιο Πρωτοδικείο). Τα σχετικά πιστοποιητικά θα αναζητηθούν και θα εκδοθούν πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης. Για την αποφυγή συνωστισμού στα ΚΕΠ οι υπεύθυνες δηλώσεις δύναται να εκδοθούν και να υπογραφούν ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας www.gov.gr

Η σχετική τροποποίηση έχει ήδη αναρτηθεί (ΑΔΑ: 62ΤΞ7Λ9-16Τ).

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Το επος 1940 – 41: Αιώνια δόξα της Ελλάδος και της Οικουμένης

 

Είκοσι οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (39.891) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (16) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (921) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (74) άτομα.

·         (3) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (2) στην Αττική και (1) στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (200) σχετικές παραβάσεις.

·         (2) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (231) σχετικές παραβάσεις.

·         (427) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (426) διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και (1) των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 

·         (104) στη Θεσσαλονίκη,

 

·         (49) στη Στερεά Ελλάδα,

 

·         (42) στην Κεντρική Μακεδονία,

 

·         (34) στα Ιόνια Νησιά,

·         (32) στην Κρήτη,

·         (31) στη Δυτική Ελλάδα,

·         (28) στην Ήπειρο,

·         (27) στην Πελοπόννησο,

·         (23) στο Βόρειο Αιγαίο,

·         (19) στη Θεσσαλία,

·         (16) στη Δυτική Μακεδονία,

·         (12) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         (5) στην Αττική και

·         (5) στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (22.984) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (22.965) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (19) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σταύρος Ζηκόπουλος: ''Μελέτη''. Επιχειρησιακό Σχέδιο Εκθεσιακού Κέντρου στο Χάνι Δελβινακίου

 


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ  ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗΣ του ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

                                                                                   

Της ΚΟΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 

 1.  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Αντικείμενο του παρόντος επιχειρηματικού σχεδίου είναι η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία μιας δημοτικής εταιρείας δημοτικής δράσης με την επωνυμία ‘’ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ  ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ’’. Έδρα και χώρος δράσης του συγκεκριμένου κέντρου θα είναι στο ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ στο ήδη υπάρχον  κτήριο με το γήπεδο και τους γύρω οικοπεδικούς χώρους του Δήμου Πωγωνίου, που υπάγεται στον νόμο Ιωαννίνων.

Η εποχή που η κτηνοτροφία και το εμπόριο είχαν δεσπόζουσα θέση στην περιοχή, παρήλθε οριστικά. Στη σημερινή πραγματικότητα εκείνο που πρωτεύει,  είναι η διάσωση των οικισμών,  να κρατήσουμε όσο το δυνατόν τα νέα παραγωγικά νοικοκυριά έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις τέτοιας μορφής που να προσελκύσουν  και να εγκατασταθούν και νέα παραγωγικά νοικοκυριά, κάτι που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της τουριστικής ανάπτυξης και των νέων καινοτόμων μορφών παραγωγής.

Στόχος του ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, είναι να αναδείξει και να ΠΡΟΒΑΛΕΙ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΠΩΓΩΝΙΟΥ μέσω της ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης της περιοχής,  που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του τοπικού εισοδήματος. Επίσης την δημιουργία κινήτρων για μόνιμη διαμονή των κατοίκων στην περιοχή. 

2. ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 

 Οραματίζεται την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή του ΠΩΓΩΝΙΟΥ και  μέσω αυτής της επένδυσης θα προβληθούν  και  κατ΄ επέκταση θα προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα και η γαστρονομία του Πωγωνίου.                                   

Το ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. επιδιώκει να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής, μέσω της ίδρυσης ξενώνων ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΛΗΣΜΕΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ.Προσπάθεια  για τη δημιουργία τάσης φυγής του τουριστικού δυναμικού από  τα θεωρούμενα «παραδοσιακά κέντρα», που χαρακτηρίζονται  από καταστάσεις κορεσμού, σε άγνωστες και αδίκως ανεκμετάλλευτες περιοχές όπως αυτή του Πωγωνίου.

Βασικό μέλημα του εκθεσιακού κέντρου είναι η ανάδειξη και η ευρύτερη γνωστοποίηση της μοναδικότητας της περιοχής.

Με αυτόν τον τρόπο το Πωγώνι μετατρέπεται σε τουριστικό πόλο έλξης που παρουσιάζει μοναδικό ενδιαφέρον λόγω του φυσικού του κάλλους, της εύκολης επικοινωνίας του με το ΖΑΓΟΡΙ, την ΚΟΝΙΤΣΑ, τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ, την  ΑΛΒΑΝΙΑ, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του, του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΦΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, το μοναδικό παγκοσμίως πολυφωνικό τραγούδι και τα Πωγωνίσια ακούσματα, τις μοναδικές σε ομορφιά λίμνες με δεσπόζουσα θέση τη λίμνη ΖΑΡΑΒΙΝΑΣ και Ριαχόβου.

Αρχιτεκτονικό και όχι μόνο επίτευγμα αποτελούν οι  Μονές ΣΩΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΑΛΕΞΗ.

Επίσης, στα νεότερα μνημεία ανήκουν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια .

Τέλος υπάρχουν  ερείπια αρχαίων και παλαιών  οικισμών και κάστρα.

Η όλη περιοχή, λόγω της μορφολογίας του εδάφους της προσφέρεται και για τους τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η προσέλκυση κυνηγών, ορειβατών, φυσιολατρών αλλά και ειδικών επιστημόνων, με σκοπό την εξέταση της αρχιτεκτονικής των οικισμών  του πολυφωνικού κ.λ.π.

Μοναδικός τρόπος για να πάρει η περιοχή την τουριστική θέση που της αξίζει, είναι να αποκτήσει την κατάλληλη υποδομή και το πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση είναι η ανάδειξη του μικρού ξενοδοχειακού δυναμικού και των διάσπαρτων καταλυμάτων καθώς επίσης και η δημιουργία  νέων καταλυμάτων.

Ο τουρισμός θεωρείται δραστηριότητα έντασης εργασίας. Επομένως  το αποτέλεσμα από την ολοκλήρωση του ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ . θα είναι Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ. Έτσι θα δημιουργηθούν  μονάδες παραγωγής και μικρές τουριστικές μονάδες με αποτέλεσμα τη δημιουργία απασχόλησης, που στόχο έχει να ανακόψει τις τάσεις ερήμωσης που υπάρχουν στην περιοχή.

Μέσα από αυτή τη δυναμική που θα αναπτυχθεί θα έχουμε και κοινωνικότητα απαραίτητο στοιχείο για να μείνουν ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και να ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ στο ΠΩΓΩΝΙ.   

Νέο σύστημα επιδότησης θέρμανσης, ανάλογα την θερμοκρασία

 


Σε μια σημαντική αλλαγή προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, καθιερώνοντας επίδομα θέρμανσης που θα διαφοροποιείται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης ανά οικισμό.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, «τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης θα δίνονται με πολύ μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, αφού το επίδομα θα βασίζεται στις ώρες θέρμανσης που, κατά μέσο όρο, πραγματικά χρειάζεται σε ετήσια βάση κάθε νοικοκυριό, και θα είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό και γειτονιά, αφού έχουμε πλέον, χάρη στη μελέτη της ομάδας του εξαιρετικού επιστήμονα της ΕΜΥ κ. Αναδρανιστάκη, τις διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης σε κάθε – κυριολεκτικά – σημείο της χώρας».

Ταυτόχρονα θα προστεθούν και άλλα καύσιμα στα επιδοτούμενα, όπως το φυσικό αέριο, το υγραέριο και ξύλα και πέλετ (τα τελευταία, για λόγους περιβαλλοντικούς, μόνο στους μικρότερους οικισμούς, κάτω των 2.500 χιλιάδων κατοίκων).

Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού και ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, η νέα μεθοδολογία εκτίμησης των αναγκών θέρμανσης στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days). Σύμφωνα με τα πρότυπα, ένα κτήριο χρειάζεται θέρμανση όταν η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από τη θερμοκρασία βάσης, που ορίζεται στους 15.5˚. Για κάθε βαθμό μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κάτω των 15.5˚ έχουμε μία βαθμοημέρα. Επομένως, αν η μέση θερμοκρασία μίας περιοχής είναι 10˚, χρειάζονται 5.5 βαθμοημέρες θέρμανσης.

Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα

 


ΣΤ' Κύκλος Διαλέξεων

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Είναι άνδρας, ηλικίας κυρίως 17 με 35 χρόνων, δεν φορά ζώνη ασφαλείας ενώ οδηγεί, ταυτόχρονα πίνει, παραβιάζει  όριο ταχύτητας και STOP, μιλά στο κινητό, στέλνει μηνύματα, ενώ τέλος δεν ξέχνα να παρκάρει παράνομα!

Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του  Έλληνα παραβάτη οδηγού , που ευθύνεται σημαντικά για τα τροχαία, το προφίλ του οποίου σκιαγραφούν τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που παρουσιάστηκαν χτες βράδυ στη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων.

Μερίδιο ευθύνης στα τροχαία ατυχήματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία έχουν και οι γυναίκες οδηγοί, οι οποίες σε μερικές παραβάσεις φαίνεται να «συναγωνίζονται» τους άνδρες.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος και να σβήσουμε -όπως κάναμε με το κάπνισμα- τη  θλιβερή πρωτιά που έχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό είναι το πρώτο δείγμα γραφής» τόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, κατά την παρουσία των στοιχείων της πανελλήνιας έρευνας.

«Η επιστημονική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι στην διάθεση της   Πολιτείας, φορέων αλλά κι οποιουδήποτε θέλει να βοηθήσει στην επίλυση  του προβλήματος» ανέφερε ο κ Μπεχράκης απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό  Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριο Οικονόμου, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 28/8/2020 έως 9/9/2020  και συμμετείχαν 1.600 άτομα (Άνδρες και γυναίκες) ηλικίας 17 ετών και άνω από το σύνολο των αστικών και αγροτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας .

Βασικό ερώτημα στους συμμετέχοντες ήταν  πόσες φορές τους τελευταίους τρείς μήνες παραβίασαν τις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας όσον αφορά:

Τη   χρήση ζώνης ασφαλείας; Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αναγωγή επί του συνόλου των οδηγών της χώρας, 1,260,000  δηλαδή το 24% οδήγησαν από μια έως δέκα φορές χωρίς ζώνη ασφαλείας! Τα πρωτεία έχουν οι επαγγελματίες οδηγοί!

Υπέρβαση ορίου ταχύτητας: Το παραβίασαν 2.800.000 ,δηλαδή το 49%, με πρώτους τους μοτοσικλετιστές και δεύτερους τους επαγγελματίες,

Επιτάχυνση για να περάσουν με πορτοκαλί φανάρι: Πάτησαν γκάζι, αντί για φρένο 3.116.000, πάνω από τους μισούς  το 54%. Από αυτούς το 56% ήταν άνδρες και 52% γυναίκες,

Παραβίαση STOP: 346.000 οδηγοί, ποσοστό 6%. Δυστυχώς οι περισσότεροι ήταν επαγγελματίες,

Τη χρήση αλκοόλ: 750.000  οδήγησαν έχοντας κάνει χρήση πάνω από ένα ποτό, δηλαδή το 13%!,

 Κινητό και οδήγηση: 2.827.000 μιλούσαν και οδηγούσαν κρατώντας το κινητό στο χέρι,  ποσοστό 49% . Οι  μοτοσικλετιστές πρώτοι με δεύτερους τους επαγγελματίες,

Να στέλνει ή να διαβάζει μήνυμα στο κινητό: 577.000  είχαν... αφήσει το τιμόνι και ασχολούνταν με το κινητό, ποσοστό 10% ,

Προγραμματισμός GPSκατά την οδήγηση: 1.038.000  το… ξέχασαν πριν ξεκινήσουν,  ποσοστό 18% ,

Παραβίαση λωρίδας έκτακτης ανάγκης: 404.000 ήταν οι «έξυπνοι» ποσοστό 7%,

Οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς κράτος: 180.000 ,ποσοστό 35%,

Παράνομο παρκάρισμα: 865,000 , ποσοστό 15% , ενώ 1.211.000 ανέφεραν ότι διπλό-πάρκαραν,  ποσοστό 21% !

Εντοπισμός και σύλληψη αλλοδαπών καθώς και των πέντε (05) διακινητών τους στην Ηγουμενίτσα

 


 Στον εντοπισμό και τη σύλληψη σαράντα εννέα (49) αλλοδαπών, οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος, καθώς και στη σύλληψη των πέντε (05) αλλοδαπών διακινητών τους, ηλικίας 27, 28, 29, 31 και 30 ετών προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας, της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή στελεχών Λιμεναρχείου Πρέβεζας και σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

  Συγκεκριμένα, κατόπιν συστηματικής έρευνας και αξιοποίησης πληροφοριών συνεργαζόμενων Υπηρεσιών - Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης / Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, έλαβε χώρα ευρείας κλίμακας επιχείρηση από ξηράς και θάλασσας, για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους, οχημάτων και δραστών που θα μετέφεραν παράνομα αλλοδαπούς προς τις Ιταλικές ακτές.

  Την 22.10.2020, εντοπίστηκαν, στην ευρύτερη περιοχή “ΑΛΩΝΑΚΙ” Πρέβεζας, ένα (01) Ε.Ι.Χ. και δύο (02) φορτηγά τύπου ΒΑΝ οχήματα από τα οποία αποβιβάστηκε ικανός αριθμός αλλοδαπών, με τους οδηγούς τους, καθώς και Ι/Φ σκάφος στο οποίο επιβιβάστηκαν οι αλλοδαποί διακινούμενοι, με το πλήρωμά του.

  Άμεσα περιπολικά σκάφη των οικείων Λιμενικών Αρχών Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας, ακινητοποίησαν ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο διαπιστώθηκε, κατόπιν διενέργειας ελέγχου, ότι επέβαιναν σαράντα εννέα (49) αλλοδαποί στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων και πλήρωμά του το οποίο συνελήφθη. Παράλληλα, στελέχη των οικείων Λιμενικών Αρχών, ακινητοποίησαν τα προαναφερθέντα Ι.Χ. οχήματα μεταφοράς-συνοδείας και συνελήφθησαν οι οδηγοί τους.

  Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το εν λόγω ιστιοφόρο σκάφος, τα ανωτέρω Ι.Χ. οχήματα, χρηματικά ποσά και πλήθος καρτών sim, συσκευών κινητών τηλεφώνων και συναφής τεχνικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για τις συνεννοήσεις των μελών τους και τη διοργάνωση της μεταφοράς.

  Το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας & Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων συνέλλεγε και αξιολογούσε πληροφορίες που αφορούσαν σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.

Υπό το συντονισμό της ΔΑΠΘΑΣ διερευνάται η συμμετοχή περαιτέρω εμπλεκομένων μελών καθώς και η εις βάθος επεξεργασία – ανάλυση όλων των στοιχείων - πειστηρίων, καθώς διαφαίνεται ότι δρούσαν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με σκοπό το παράνομο κέρδος, θέτοντας τη ζωή των μεταφερόμενων σε κίνδυνο.

Ρομποτική Χειρουργική Θεραπεία της Παχυσαρκίας: Μέθοδοι και πλεονεκτήματα

 


Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια διατροφική και μεταβολική ασθένεια, η οποία σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία αποτελεί τη δεύτερη προλήψιμη αιτία θανάτου, μετά το κάπνισμα. Ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη του Metropolitan General αναλύει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία, είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά.

Η παχυσαρκία σε τίτλους

Αξιολόγηση & μέτρηση: Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αξιολόγησης της παχυσαρκίας, η απλούστερη ωστόσο είναι εκείνη που αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αφορά στη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ):

Τύπος Μέτρησης: ΔΜΣ

Κατηγορίες:

ΔΜΣ < 18  Ελλιποβαρής

18.1 < ΔΜΣ < 24,9  Φυσιολογικό σωματικό βάρος

25 < ΔΜΣ < 29,9  Υπέρβαρος

30 < ΔΜΣ < 34,9  1ου βαθμού Παχυσαρκία

35 < ΔΜΣ < 39,9  2ου βαθμού Παχυσαρκία

ΔΜΣ ≥ 40  3ου βαθμού Παχυσαρκία

Αίτια: Η αιτιολογία της παχυσαρκίας δεν έχει κατανοηθεί πλήρως ακόμη. Παρόλα αυτά θεωρείται πως είναι πολυπαραγοντική νόσος, δηλαδή σχετίζεται με συνδυασμό αιτιολογικών παραγόντων, όπως η γενετική προδιάθεση, η ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά, η έλλειψη σωματικής άσκησης, ορισμένοι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες και διάφορες σπανιότερες ασθένειες.

Συν-νοσηρότητες της παχυσαρκίας: Η παχυσαρκία ενοχοποιείται για την εμφάνιση διάφορων σοβαρών καταστάσεων υγείας, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, εμφάνιση κακοηθειών, βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, διαταραχές γονιμότητας και μεταβολικές ασθένειες.