Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Συμψηφισμός των χρεών των αγροτών

 


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τον συμψηφισμό των χρεών των αγροτών, που θα ψηφιστεί την Τρίτη στη Βουλή.

«Υπάρχουν πολλά εκατομμύρια οφειλές των αγροτών είτε από φυσικά πρόσωπα- αγρότες είτε από συνεταιρισμούς και δίνεται η δυνατότητα με μια τροπολογία που κατατέθηκε και θα συζητηθεί στη Βουλή, να συμψηφίζονται οι εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του Δημοσίου μέσα από μελλοντικές ενισχύσεις, οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα», εξήγησε.

Τόνισε δε ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο σε χρέη προς το Δημόσιο και όποιος αγρότης δε χρωστά, θα πάρει κανονικά την ενίσχυση, η οποία θα δοθεί.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι αύριο, Δευτέρα, θα δοθούν στους κτηνοτρόφους ενισχύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές.

Άρτα: Συνελήφθη αλλοδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

 


Συνελήφθη χθες (16-04-2022) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε από ημεδαπή που ταξίδευε με λεωφορείο, ο κατηγορούμενος ο οποίος επέβαινε και αυτός στο ίδιο λεωφορείο, προέβαινε σε άσεμνες πράξεις ενώπιον της, ενώ όπως προέκυψε στερούνταν των νόμιμων προϋποθέσεων για την είσοδό και παραμονή του στη χώρα.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ιωάννινα: Ληστεία με την απειλή μαχαιριού σε κατάστημα

 


Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων για την ανακάλυψη της ταυτότητας αγνώστου δράστη και τη σύλληψή του, ο οποίος κατηγορείται για ληστεία που διαπράχθηκε χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ο δράστης, εισήλθε σε επιχείρηση και με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου, αφαίρεσε από την ιδιοκτήτρια χρηματικό ποσό και τράπηκε σε φυγή.

Ομιλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 


Χθες το απόγευμα ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ,  με την ιδιότητα του εκλεγμένου συνέδρου. 

Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας, ότι ζούμε ιστορικές στιγμές ως κοινωνία  γιατί ο ελληνικός λαός σφαδάζει από το ολοκαύτωμα της ακρίβειας που δεν φαίνεται να έχει ορίζοντα περιορισμού, από την ενεργειακή φτώχεια,  την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία των καρτέλ.

Κατά συνέπεια, το  ζητούμενο αυτού του 3ου ιστορικού συνεδρίου, πρέπει  να είναι να ανατρέψουμε με ένα εναλλακτικό σχέδιο την παρούσα κυβέρνηση που επέβαλλε αυτή τη βασανιστική κατάσταση στον ελληνικό λαό και που επιπροσθέτως, μέσα από τη δύναμη των media, που διαθέτει, επιχειρεί να μετατρέψει τον ελληνικό λαό σε θεατή των μεγάλων προβλημάτων που τον απασχολούν.

EΟΔΥ: Πενήντα θάνατοι σήμερα, 5.673 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 313.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα  θάνατοι σήμερα, 5.673 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.673.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.238.169 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 115 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.150(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.588 θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 313 (66.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 93.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 169 (53.99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 144 (46.01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.564 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 217 (ημερήσια μεταβολή -11.79%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 266 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Παραβάσεις το Σάββατο 16 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 87.259 έλεγχοι, από τους οποίους οι 51.204 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 35 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 40 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

12 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 10 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 5 στην Πελοπόννησο,

 3 στη Δυτική Ελλάδα,

 2 στα Ιόνια Νησιά και

 2 στη Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.183 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.463 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.720 των 150 ευρώ.

23 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.264 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.043 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυξήσεις «φωτιά» φέτος στο Πασχαλινό τραπέζι

 


Το Πασχαλινό τραπέζι φέτος, θα είναι κατά 35% περίπου ακριβότερο σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία, το αρνί φέτος θα κοστίζει 13 ευρώ το κιλό, και επομένως για ένα μέτριο αρνί γύρω στα 10 κιλά μία μέση οικογένεια θα δώσει 130 ευρώ.

Αναλυτικότερα το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να κοστίσει:

Αρνί (13 € /κιλό) = 130 € (10 κιλά)

Κοκορέτσι (1,2 κιλά): 19,5 €

Μαρούλι (2 τμχ): 1,20 €

Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1 €

Άνηθος: 0,60 €

Ντομάτες (1 κιλό) = 2 €

Αγγούρια (2 τμχ) = 1,30 €

Τζατζίκι (1 κιλό) = 3,45 €

Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 10 €

Τυρί φέτα (500 γρ.): 5 €

Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.): 7 €

Ψωμί (1 κιλό): 2,20 €

20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20 €

Κάρβουνα (20 κιλά): 22 €

Κουλούρια (1 κιλό): 10,90 €

Τσουρέκι (1 κιλό): 15 €

Κρασί (1,5 λίτρο): 4,5 €

10 Μπύρες: 16 €

6 Αναψυκτικά: 3,80 €

Φρούτα: 3 €

Γλυκά: 10 €

Διάφορα απρόβλεπτα (λάδι, ρεύμα): 15 €

ΕΜΥ: Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι της Κυριακής 17 Απριλίου

 


Σύμφωνα με το  έκτακτο δελτίο της  Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Κυριακής 17 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 18 Απριλίου με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα:

Την Κυριακή 17 Απριλίου κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α) από τις προμεσημβρινές ώρες στην Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες

β) από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και τη Θράκη και

γ) από το βράδυ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου

1) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α) από τις πρωινές μέχρι της απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας)

β) μέχρι τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες και τη Μακεδονία

γ) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και

δ) μέχρι το απόγευμα στην Πελοπόννησο.

2) Αισθητή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και βόρεια χώρα.

Δήμος Πωγωνίου: Συλλυπητήρια για το θάνατο του Αποστόλου Παπαϊωάννου

 


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και η Δημοτική εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για το θάνατο του Απόστολου Παπαϊωάννου, oμότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελεύθερου Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Πωγωνίου εδραιώνοντας ένα νέο θεσμό πολιτισμού και παιδείας στο ακριτικό Δελβινάκι που έδωσε την ευκαιρία στους δημότες κι όχι μόνο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις και να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους.

Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

***

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022  και ώρα 11:00 π.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Δολό του Δήμου Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 17 Απριλίου

 


Την Κυριακή 17 Απριλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας -ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Ιωάννινα, Κατσικά, Περιφερειακό Ιατρείο, 09:00 – 15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Ήλιος: Γιατί μας προκαλεί σπυράκια;

 


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι τα σπυράκια που συχνά αναπτύσσονται στο δέρμα των χεριών την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, όταν αρχίζουμε να βγαίνουμε περισσότερο στον ήλιο; Τα σπυράκια αυτά είναι πολύ συνηθισμένα αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι συνήθως οφείλονται στο πολύμορφο ερύθημα εκ φωτός.

«Πρόκειται για ένα δερματικό εξάνθημα, το οποίο εκδηλώνουν οι άνθρωποι με ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) όταν αρχίζουν να εκτίθενται στον ήλιο ή σπανιότερα σε τεχνητή πηγή UV», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης.
Ουσιαστικά είναι μία μορφή πρωτοπαθούς φωτοευαισθησίας, που παρατηρείται συνήθως την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και αν υπάρξει αιφνίδια αύξηση στην έκθεση στον ήλιο, όπως κατά τις διακοπές σε μια ηλιόλουστη περιοχή οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Μετά την πρώτη εκδήλωση, το εξάνθημα συνήθως επανεμφανίζεται κάθε χρόνο, περίπου την ίδια χρονική περίοδο. Χαρακτηριστική εκδήλωσή του είναι «το χέρι του οδηγού», δηλαδή ο καλυμμένος με σπυράκια πήχυς στο ένα χέρι των οδηγών (είναι αυτό που εκτίθεται στον ήλιο) όταν αρχίζουν να κυκλοφορούν με κοντομάνικες μπλούζες.

Ποιοι το παρουσιάζουν;

Το πολύμορφο ερύθημα εκ φωτός είναι πιο συχνό στις γυναίκες απ' όσο στους άνδρες, συνήθως σε όσους έχουν λευκό δέρμα που καίγεται εύκολα από τον ήλιο. Η πλειονότητα των πασχόντων (το περίπου 75%) είναι γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών. Οι υπόλοιποι πάσχοντες είναι άνδρες και ανήλικοι. Τα άτομα με ευαισθησία στον ήλιο συνήθως το εκδηλώνουν για πρώτη φορά κατά την εφηβεία ή λίγο μετά την ενηλικίωσή τους.

Πόσο συχνό είναι;

Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το τουλάχιστον 5% του πληθυσμού στις χώρες της Μεσογείου, αλλά και ποσοστό έως 20% στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν μειωμένη ηλιοφάνεια. Έχει επίσης αναφερθεί ότι είναι λίγο πιο συχνό στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, συγκριτικά με τις παραθαλάσσιες περιοχές.