Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Σε εφαρμογή τίθεται από την Πέμπτη 2 Μαΐου το μειωμένο ωράριο των τραπεζοϋπαλλήλων

Σε εφαρμογή τίθεται από την Πέμπτη 2 Μαΐου η συμφωνία τραπεζιτών-τραπεζοϋπαλλήλων με την οποία εκτός των άλλων αλλάζουν και τα ωράρια λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων για το κοινό.
Από την Πέμπτη 2 Μαΐου μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Ξεκινούν την Πέμπτη 2 Μαΐου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις


Ξεκινούν την Πέμπτη 2 Μαΐου οι ενδιάμεσες ανοιξιάτικες εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019.
Αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι πως στο διάστημα των εκπτώσεων επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση κι επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά ίσως και για τελευταία φορά, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου και τους εκπροσώπους της αγοράς.

Έρχονται προγράμματα για χιλιάδες άνεργους νέους από τον ΟΑΕΔ


Ο ΟΑΕΔ προωθεί για το επόμενο δίμηνο προγράμματα για χιλιάδες άνεργους νέους που επιθυμούν να ανοίξουν για πρώτη φορά επιχείρηση καθώς και θέσεις για άνεργους απόφοιτους Γυμνασίου ή Λυκείου.
Πρόκειται για  προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας που η επιδότηση κυμαίνεται από 18.000 ευρώ ως 36.000 ευρώ και για ένα πρόγραμμα επιδοτουμένων θέσεων πάλι για νέους που είναι απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου.
Αναλυτικά:
* Πρόγραμμα για 5.000 νέους ανέργους που επιθυμούν να ανοίξουν για πρώτη φορά την δική τους επιχείρηση.
* Πρόγραμμά για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη στήριξη νέων έως 29 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να καταθέσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Ωφελούμενοι θα είναι 5.000 άνεργοι και θα ενισχυθούν 2.500 επιχειρηματικά σχέδια».
* Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης. Αφορά νέους, που δεν έχουν επαγγελματική εκπαίδευση, δηλαδή, αποφοίτους γυμνασίου και ενιαίου λυκείου.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ωφεληθούν 5.000 άτομα τα οποία θα απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε ειδικότητες όπως: υπάλληλοι γραφείου, πωλητές και σερβιτόροι.

Αρετή Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι την Παρασκευή 3 Μαΐου


Παραδοσιακό πανηγύρι το βράδυ της Παρασκευής 3 Μαΐου, στην Αρετή Πωγωνίου.
Κλαρίνα: Χρήστος Χαλιγιάννης
Χρήστος Ζέκιος

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο νέο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων»


Τέλεσε σήμερα το πρωί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, η ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων του νέου «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο και να ενημερωθεί για τη λειτουργία του.
Στα εγκαίνια παρέστησαν, οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος και Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή και Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωστής Δήμτσας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, κ. Παύλος Ραβάνης, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας, η υφ. Παιδείας κα Μερόπη Τσούφη, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, κλήρος και λαός.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την συγκεκριμένη προσπάθεια τονίζοντας πως «πράγματα που λερώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον μπορούν να γίνουν κάτι χρήσιμο για το περιβάλλον αλλά και τρόπος ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι που υποφέρουν».

Γιάννενα: Νεκρός σε τροχαίο 43χρονος στρατιωτικός



Σήμερα (01-05-2019) και ώρα 01.35΄ στα Ιωάννινα, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε 19χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 43χρονος ημεδαπός.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 43χρονου οδηγού της μοτοσικλέτας και ο ελαφρύς τραυματισμός του 19χρονου οδηγού του Ι.Χ.Ε.  καθώς και συνομηλίκου ημεδαπού που επέβαινε ως συνοδηγός στο αυτοκίνητο. 
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί  το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Ξεκάνει την Τετάρτη 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος


Από την Τετάρτη 1η Μαΐου ξεκινάει και επίσημα η αντιπυρική περίοδος 2019.
Η Πυροσβεστική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εφέτος το καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι στατιστικά η πλειονότητα των πυρκαγιών κάθε χρόνο οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια, ενώ υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά για την πρόληψη πυρκαγιών, καθώς και τις ενέργειες του κάθε πολίτη σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.
Στις ενέργειες αυτές είναι και η κλήση στον αριθμό 112, όταν βρισκόμαστε σε σημείο που δεν υπάρχει σήμα για τα κινητά τηλέφωνα.
Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά πρέπει:
Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες)
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά
Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά
Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο
Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος
Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας
Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών - πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις
Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. 

Ορμόνες: Πως επηρεάζουν το δέρμα ανάλογα με την ηλικία


Η ποιότητα του δέρματος, των μαλλιών, το φαινόμενο της γήρανσης καθορίζονται από την ορμονική ισορροπία. Η συσχέτιση της εκκρίσεως των ενδοκρινών αδένων με το γήρας χρονολογείται από την εποχή που άρχισε να διαμορφώνεται η Ενδοκρινολογία σαν κλάδος της Ιατρικής. Ο πόθος του ανθρώπου να βρει το ελιξίριο της νεότητας τροφοδοτήθηκε με νέες ελπίδες από την ανακάλυψη των ορμονών, που είχαν τόσο σημαντικά και θεαματικά αποτελέσματα.
Η συσχέτιση του φαινομένου του γήρατος με την ορμονική έκκριση του οργανισμού δεν ήταν παράλογη.  Πρώτον, γιατί η εικόνα που προκύπτει από την έλλειψη ορισμένων ορμονών έχει πολλά στοιχεία, τα οποία είναι χαρακτηριστικά του γήρατος. Δεύτερον, διότι οι διαταραχές που εμφανίζονται αλλάζουν με θεαματικό τρόπο όταν χορηγηθεί η ορμόνη που λείπει. Το σύνολο των αλλαγών συνθέτει την εικόνα της ανανέωσης και σε άλλες περιπτώσεις η ανάκτηση των δυνάμεων από τους πάσχοντες θυμίζει το νεανικό σφρίγος.
Όπως εξηγεί η ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, οι ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι του σώματος, η απουσία των οποίων αντιστοιχεί στην μη-ύπαρξή μας. «Οι ορμόνες παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος - για παράδειγμα οι ωοθήκες, ο θυρεοειδής αδένας και τα επινεφρίδια», εξηγεί. «Από τους αδένες αυτούς διοχετεύονται στην κυκλοφορία του σώματος για να φτάσουν σε όλα τα όργανα στόχους και τους ιστούς, όπου και εκδηλώνεται η βιολογική τους δράση. Με αυτό τον τρόπο, οι διάφορες ορμόνες που παράγει ο οργανισμός (όπως οι ορμόνες του φύλου, του θυρεοειδούς, η αυξητική ορμόνη κ.λπ.) εμπλέκονται στη σωματική ανάπτυξη, σε ανοσοποιητικές, μεταβολικές και αναπαραγωγικές λειτουργίες, ακόμα και στην λειτουργία του κέντρου πείνας, του στρες και, φυσικά, στον μηχανισμό  γήρανσης».