Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Συνάντηση Γιάννη Καραγιάννη, με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Τα προβλήματα των οικονομολόγων ελεύθερων επαγγελματιών και λογιστών, το φορολογικό και το ΕΣΠΑ, καθώς και αναπτυξιακά ζητήματα της Ηπείρου συζήτησαν σήμερα στο Οικονομικό Επιμελητήριο ο Πρόεδρος του κ. Δημήτρης Φίλης με το μέλος του επιμελητηρίου και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Γιάννη Καραγιάννη.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ήπειρος χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής και αγροτικής ανασυγκρότησης με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στο γενικότερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υπουργείο Οικονομικών: Παράταση για το Ε9 έως τις 4 Σεπτεμβρίου

Έως τις 4 Σεπτεμβρίου έχον περιθώριο οι φορολογούμενοι να καταθέσουν το έντυπο Ε9, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών - Παράλληλα παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων και οντοτήτων έως τις 30 Αυγούστου
Παράταση για την υποβολή τόσο της δήλωσης του Ε9 όσο και της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων έως τις 4 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε όσους φορολογούμενους υποβάλλουν την «κανονική» δήλωση έως τις 4 Σεπτεμβρίου (δηλαδή με ολιγοήμερη καθυστέρηση) δεν θα επιβληθεί πρόστιμο. Εάν, όμως, ξεπεράσουν και την 4η Σεπτεμβρίου, τότε, όπως ορίζει ο αντίστοιχος νόμος, θα τους επιβληθεί τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη υπηκόου Αλβανίας διωκόμενου με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για οργανωμένη ληστεία

Συνελήφθη, σήμερα (26-8-2015) μετά τα μεσάνυχτα, στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 35χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, από τις Αρχές του Βελγίου, για οργανωμένη ληστεία.
Συγκεκριμένα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος στερούνταν εγγράφων νόμιμης εισόδου και παραμονής στη χώρα μας ενώ από τον έλεγχο των στοιχείων του, εξακριβώθηκε ότι σε βάρος του έχει εκδοθεί το παραπάνω ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για το αδίκημα της ληστείας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ιωάννινα: Συλλήψεις αλλοδαπών για καταδικαστικές αποφάσεις και παράνομη είσοδο στη χώρα

Συνελήφθησαν, χθες (25-08-2015) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, για καταδικαστικές αποφάσεις και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
1. ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ελασσόνας, ποινής φυλάκισης (3) μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
2. ένας 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ποινής φυλάκισης (13) μηνών, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Επιπλέον, από τον έλεγχο των στοιχείων τους, προέκυψε ότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί (άνδρας – γυναίκα), για διακίνηση ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν «φιξάκια» ηρωίνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (25.08.2015) στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί (άνδρας – γυναίκα), ηλικίας 35 και 31 ετών αντίστοιχα, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό τη διακίνηση.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο και έρευνα στο σπίτι της 31χρονης, βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών και κατασχέθηκαν:
τρεις αυτοσχέδιες συσκευασίες «φιξάκια» ηρωίνης, έτοιμες προς διάθεση, βάρους (2,4) γραμμαρίων
δύο αυτοσχέδιες συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη και καπνό, βάρους (4,5) γραμμαρίων
οκτώ ναρκωτικά χάπια
το χρηματικό ποσό των 170 ευρώ, προερχόμενο από τη διακίνηση των ναρκωτικών
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση, για τη διερεύνηση της δράσης τους, ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 21η/27-07-2015 Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Την 27-08-2015, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 12-08-2015 συνεδριάσεως.
1. Έγκριση παράτασης συμβάσεων ανοιχτού διαγωνισμού που αφορά στην ανάθεση έργου ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, χωρικής αρμοδιότητας Π. Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, βάσει της με αριθμ. 27755/2292/13-3-2014 Διακήρυξης «ανοικτού διεθνή διαγωνισμού για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, χωρικής αρμοδιότητας Π. Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, για το υπόλοιπο του σχολικού έτους 2013-2014 και το σχολικό έτος 2014-2015, συνολικού προϋπολογισμού 4.000.878,54 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (CPV 60130000 Υπηρεσίες Ειδικών Οδικών Μεταφορών Επιβατών).»
2. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 11-08-2015 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης εναλλακτικής διέλευσης οχημάτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων –Άρτας επί της γέφυρας Άννινου», προϋπολογισμού € 33.500,00 με ΦΠΑ.

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη οι αιτήσεις κοινωφελούς εργασίας για 19.102 ανέργους

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεκινά την Τετάρτη 26 Αυγούστου η 3η φάση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για τη δημιουργία 19.102 θέσεων 5μηνης απασχόλησης σε υπουργεία, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2015.
Δικαιούχος φορέας είναι η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΚΤ του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ αρμόδιος φορέας για την υποδοχή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των ωφελουμένων και την καταβολή των αποδοχών στους ωφελούμενους είναι ο ΟΑΕΔ.
Με τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης ολοκληρώνεται το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο οποίο μετέχουν συνολικά 52.626 άνεργοι.

Σήμερα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αισθητή θα είναι η πτώση και στις περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Νομικές κλπ), αλλά και στις σχολές μεσαίας ζήτησης.

Περίπου στις 10.00 σήμερα το πρωί παίρνει τέλος η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής.
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας, ενώ πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές των κεντρικών  πανεπιστημίων.
Αισθητή θα είναι η πτώση και στις περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Νομικές κλπ), αλλά και στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Αντίθετα, σε κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και άνοδος.
Οι παράγοντες που επέδρασαν πτωτικά ήταν η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που θα μειώσει δραματικά τον αριθμό τους. Η οικονομική κρίση εξάλλου απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Κι αυτοί, πάντως, που θα επιτύχουν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους καθώς από φέτος ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής.

Αγιασμό θα κάνουν στις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά τα Σχολεία πώς θα ανοίξουν;

Τεράστια κενά στις περισσότερες σχολικές μονάδες

Τρέχουν, αλλά χωρίς υποστήριξη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 
Παρότι κανείς δεν το δηλώνει ανοιχτά, ωστόσο η ανησυχία είναι εμφανής στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, τόσο για τα κενά σε εκπαιδευτικούς όσο και για τη δυνατότητα διαχείρισης των προβλημάτων που είναι πιθανόν να προκύψουν στη λειτουργία όλων των σχολείων της χώρας.
Τα σχολεία ξεκινούν εφέτος στην «καρδιά» της προεκλογικής περιόδου και, παρότι πολλοί θα ήθελαν να σπρώξουν την έναρξη της νέας χρονιάς στις 22 του μήνα, μετά την εκλογική διαδικασία που έχει εξαγγελθεί, πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις. 
Έτσι το ενδεχόμενο αυτό διέψευδαν χθες σε όλους τους τόνους εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας που ανέφεραν ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου.

Αγία Παρασκευή Κόνιτσας: Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για παράνομες ανασκαφές

Συνελήφθησαν σήμερα (25.08.2015) το πρωί, στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 47, 26, 76 και 26 ετών, για παράβαση της Νομοθεσίας «περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ειδικότερα, στη θέση «Πλάκα» της Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους προαναφερόμενους να προβαίνουν σε παράνομη ανασκαφή, προς ανεύρεση θησαυρού.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ασύρματος ανιχνευτής μετάλλων και γεωργικά εργαλεία.
Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης.