Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στην Ήπειρο

 


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο για να απολαύσουν το φως του φεγγαριού, την Κυριακή 22 Αυγούστου.

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, εκατόν είκοσι ένας (120) αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει την Πανσέληνο.

Πενήντα τρεις (52) από αυτούς θα φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις.

Η φετινή διοργάνωση, εκτός από τη νύχτα της 22ας Αυγούστου, θα πλαισιωθεί και από εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 20, 21, 23 και 25 Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προτάσεις για αναδιάρθρωση καλλιεργειών στην Ήπειρο


Συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, υπέβαλε με έγγραφό του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Η πρόταση υποβλήθηκε με την προοπτική εξέτασής της ενόψει της υλοποίησης δράσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την Π.Ε. Άρτας η πρόταση αφορά τις πορτοκαλιές και κατά δεύτερο λόγο στις ελιές, στην Π. Ε. Θεσπρωτίας στις παραδοσιακές δενδρώδεις καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών, στην Π.Ε. Ιωαννίνων στις καλλιέργειες ροδακίνων Κόνιτσας, καρυδιάς, αμυγδαλιάς, κερασιάς, μηλιάς, αχλαδιάς και ελιάς και στην Π.Ε. Πρέβεζας στους ελαιώνες και στα οπωροκηπευτικά και ειδικά στην τομάτα παράλληλα με συνοδά έργα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σύλληψη φυγόποινου στην Κακαβιά Πωγωνίου

 


Συνελήφθη χθες  το μεσημέρι στο Δελβινάκι Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου και του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων, σύμφωνα με την οποία έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (2) ετών και (8) μηνών για αδικήματα περί ενδοοικογενειακής βίας και περί όπλων.

ΕΟΔΥ: Είκοσι θάνατοι σήμερα, 3.273 νέα κρούσματα

 

12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι θάνατοι σήμερα, 3.273 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 3.273, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 550.459 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 286 (61,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.896 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 276 (ημερήσια μεταβολή -4,83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Πωγωνιανή Πωγωνίου: Δωρεάν rapid tests τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, από τις 11:00 π.μ. – 13:00 μ.μ. στο κοινοτικό κατάστημα


 

Ο Δήμος Πωγωνίου κάνει γνωστό ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με την ΚΟμΥ Ιωαννίνων και την 6η ΥΠΕ, θα πραγματοποιήσει rapid tests, στους κατοίκους της Κοινότητας Πωγωνιανής τη Δευτέρα 23-8-21 από τις 11:00 π.μ. – 13:00 μ.μ. στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού.

Εκρηκτικό μείγμα πολυφωνίας στη συναυλία στη Μονή Βελλάς

 


Στην Ιερά Μονή Βελλάς  πραγματοποιήθηκε η συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου στα πλαίσια του Έργου POLYPHONIA «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Στη σκηνή ανέβηκαν τα Πολυφωνικά Συγκροτήματα του Δήμου Πωγωνίου και  του Ομίλου «ΣΕΛΛΟΙ» (Άνω Δρόπολη) με τους Δημήτρη Υφαντή και Νίκο Ζωιδάκη, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα πολυφωνίας.




ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν την Πέμπτη 19 Αυγούστου οι αιτήσεις για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε ΙΕΚ για το έτος 2021-22

 


Από την Πέμπτη 19 Αυγούστου, στις 21:00, μέχρι και την Κυριακή 29 Αυγούστου, στις 23:59, θα υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου για τα 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΟΑΕΔ, έτους κατάρτισης 2021-2022.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise-kai-ekpaideutiko-periekhomeno/aitese-oromisthion-ekpaideutikon-iek-oaed

Δεκατέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 18 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 105.072 έλεγχοι, από τους οποίους οι 62.703 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 287 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

199 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 191 πρόστιμα των 300 ευρώ και 8 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

29 στη Θεσσαλονίκη,

27 στα Ιόνια Νησιά

25 στη Στερεά Ελλάδα,

16 στην Πελοπόννησο,

14 στην Ήπειρο,

14 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

14 στο Νότιο Αιγαίο,

12 στη Θεσσαλία,

11 στη Δυτική Ελλάδα,

11 στη Δυτική Μακεδονία,

10 στην Κρήτη,

 9 στην Κεντρική Μακεδονία,

 6 στο Βόρειο Αιγαίο και

 1 στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 64.139 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 61.832 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.307 των 150 ευρώ.

18 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 14 στην Κρήτη και 4 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.323 ομοειδείς παραβάσεις.

70 παραβάσεις και 4 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο κέντρου διασκέδασης, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ - μπαρ, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε αναψυκτήριο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιντερνέτ - καφέ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση δύο πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε καταστήματα για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Κρήτη,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- από 1.500 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή και εργαζόμενο συναυλίας για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 10.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Πελοπόννησο, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Θεσσαλονίκη, από 300 ευρώ πρόστιμο σε έξι καταστήματα για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Ήπειρο, από 300 ευρώ πρόστιμο σε τρία καταστήματα για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Θεσσαλία, 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9.111 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.333 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 19 Αυγούστου

 


Την Πέμπτη 19 Αυγούστου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός &Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Πλαταριά Θεσπρωτίας, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Μέτσοβο Ιωαννίνων, Πλατεία Μηλιάς, 11:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Φακίδες και κηλίδες: Υπάρχει θεραπεία;

 


Αντιαισθητικές αλλά ακίνδυνες είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι δυσχρωμίες που προκαλούνται στο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε λεπτό που ο ήλιος αγγίζει το πρόσωπο, τα χέρια ή τους ώμους είναι επιβαρυντικό. Στη χώρα μας, που η έντονη ηλιοφάνεια διαρκεί πολλούς μήνες, το ποσοστό των ανθρώπων που τις αποκτούν, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία του δέρματός τους, είναι μεγάλο. Αν και ο τρόπος αποφυγής τους είναι ένας, η συστηματική χρήση αντηλιακού, οι επιλογές για τη θεραπεία τους είναι αρκετές.

«Οι φακίδες είναι μικρές σκούρες κηλίδες, συνήθως μικρότερες από 5 mm, όπου τα κύτταρα του δέρματος έχουν προκαλέσει έντονο χρωματισμό. Είναι συχνές στα παιδιά, καθώς με την πάροδο του χρόνου τείνουν να εξαφανίζονται ή να γίνονται λιγότερο αισθητές. Παρουσιάζονται το καλοκαίρι σε περιοχές του δέρματος που μένουν περισσότερο ακάλυπτες, όπως πρόσωπο, χέρια και ώμοι, ενώ το χειμώνα είναι πιθανό να εξαφανιστούν ή να γίνουν λιγότερο έντονες όταν νέα κύτταρα του δέρματος αντικαθιστούν τα παλιά. Οι περισσότερες έχουν ομοιόμορφο χρώμα, το οποίο ποικίλλει αναλόγως του τόνου του δέρματος. Σε άλλους είναι κόκκινες και σε άλλους ανοιχτό ή σκούρο καφέ, μαύρο ή οποιοδήποτε χρώμα που είναι πιο σκούρο από το χρώμα της επιδερμίδας. Ουσιαστικά δεν αποτελούν ένδειξη βλάβης αλλά τρόπο άμυνας του δέρματος ενάντια στις ακτίνες UVA, UVB και UVC», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.



Ειδικότερα, η προστασία του σώματος από την ηλιακή ακτινοβολία γίνεται με την παραγωγή δύο τύπων μελανίνης που ονομάζονται φαιομελανίνη και ευμελανίνη. Η ευμελανίνη προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV, ενώ η φαιομελανίνη όχι.

Ο τύπος μελανίνης που παράγει το σώμα εξαρτάται από ένα γονίδιο (MC1R). Τα άτομα με σκούρα μαλλιά, μάτια και δέρμα συνήθως παράγουν κυρίως ευμελανίνη και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν φακίδες, ενώ εκείνα που έχουν κόκκινα, ξανθά ή ανοιχτά καστανά μαλλιά, ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια παράγουν κυρίως φαιομελανίνη και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φακίδες. Μόνο όσοι έχουν μια μετάλλαξη στο γονίδιο αυτό, θα τις αποκτήσουν μετά την έκθεσή τους στον ήλιο. Χωρίς αυτήν, όσο χρόνο κι αν περάσει κάποιος στον ήλιο δεν θα παρουσιάσει φακίδες.