Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Εξαρθρώθηκε, διεθνικό κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία

 


Προωθούσε μετανάστες και μέσω Ηγουμενίτσας

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της EUROPOL, με τη συμμετοχή αστυνομικών αρχών Ελλάδας και Γερμανίας

Η Ελληνική Αστυνομία, μέσω του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, συμμετείχε σε κοινή ημέρας δράσης, που υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της EUROPOL, με τη συμμετοχή αστυνομικών αρχών της Γερμανίας, στο πλαίσιο της οποίας επετεύχθη η εξάρθρωση διεθνικού κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών, από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντάχθηκαν σε αυτή τουλάχιστον από το 2019, έχοντας επιχειρησιακά δομημένη και διαρκή διεθνική δράση, δραστηριοποιούμενοι κυρίως στη διακίνηση ανήλικων μεταναστών.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους εφάρμοζαν τη μέθοδο του «Σωσία - lookalike» και προωθούσαν μετανάστες αεροπορικά, μέσω των διεθνών αερολιμένων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αλλά και ακτοπλοϊκά μέσω Ηγουμενίτσας προς Ιταλία.

Πιο αναλυτικά και όσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι το ηγετικό μέλος της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας και συνελήφθη, αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών με υποψήφιους για προώθηση μετανάστες, προσφέροντας τους προσωρινό κατάλυμα μέχρι τη διοργάνωση της παράνομης προώθησής τους. Επίσης ανά περίπτωση τους εφοδίαζε με ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων.

EΟΔΥ: Εκατόν έξι θάνατοι σήμερα, 17.662 νέα κρούσματα

 


53 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν έξι θάνατοι σήμερα 17.662, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.662, εκ των οποίων 53 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.002.206 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 412 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.472 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 106, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.833 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 568 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 444 (78.17%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (21.83%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.071 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 547 (ημερήσια μεταβολή +4.99%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 473 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Έρευνες σε χώρους φιλάθλων αθλητικών σωματείων στην Ήπειρο

 


Έρευνες πραγματοποιήθηκαν χθες (02/02/2022) το απόγευμα σε δύο περιπτώσεις σε χώρους φιλάθλων αθλητικών σωματείων από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες στην Ήπειρο, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν δύο ημεδαποί.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση διενεργήθηκε έλεγχος σε παράρτημα λέσχης φίλων αθλητικού σωματείου, όπου συνελήφθη ημεδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν  και κατασχέθηκαν σιδερογροθιά και σουγιάς.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη ημεδαπός, ως υπεύθυνος για τη λειτουργία χώρου συγκέντρωσης φιλάθλων αθλητικού σωματείου χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια αρχή.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.  

Διάλεξη του κ. Προκόπη Φούσα με θέμα: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 στο Ι.Σ.Μ.Ε. Αγίας Σοφίας 1 (από Κηφισίας 74) Νέο Ψυχικό

 


Διάλεξη του κ. Προκόπη Φούσα με θέμα: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (το 88% των επιχειρήσεων είναι μικρές), την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 19.00. στο Ι.Σ.Μ.Ε. Αγίας Σοφίας 1 (από Κηφισίας 74) Νέο Ψυχικό.

Με μάσκες προστασίας.

Είσοδος ελεύθερη.

Θέατρο Actina: Πρεμιέρα το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου το "Ακόνιτο", ο τρίτος μονόλογος της τριλογίας "ΘΗΛΙΑ"

 


Πρεμιέρα θα κάνει το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου το "Ακόνιτο", ο τρίτος μονόλογος της τριλογίας "ΘΗΛΙΑ"  στο Θέατρο Actina και θα παίξει για τρία Σαββατοκύριακα. Η Τάνια Παλαιολόγου έπειτα από το “Τοπίο στην ομίχλη” του Θεόδωρου Αγγελόπουλου που πρωταγωνίστησε σε ηλικία 11 ετών και γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα έρχεται ξανά κοντά μας να ενσαρκώσει την ηρωίδα της παράστασης.  Το παζλ της τριλογίας ΘΗΛΙΑ για την έμφυλη βία και την Γυναίκα συμπληρώνεται και με τους τρεις μονολόγους να παίζονται όλο τον Φεβρουάριο. Μετά τις τρεις παραστάσεις του Ακόνιτο το Σαββατοκύριακο, θα πάρει την σκυτάλη ο μονόλογος “Το γράμμα” με την Γιολάντα Καπέρδα την Δευτέρα στις 21:15΄ και το “Δύο μπλε ένα ροζ” με την Στέλλα Κατσαρού την Παρασκευή στις 21:15΄.

Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά

Κείμενα & μουσική: Χάρις Μέγα

Tο μονόλογο “Ακόνιτο” ερμηνεύει η Τάνια Παλαιολόγου

Το μονόλογο “Το γράμμα” ερμηνεύει η Γιολάντα Καπέρδα

Το μονόλογο “Δύο μπλε ένα ροζ” ερμηνεύει η Στέλλα Κατσαρού

Λίγα λόγια για την “ΘΗΛΙΑ”

Τρεις γυναίκες , τρεις ιστορίες, τρεις δολοφονίες, ένας στόχος…ο σύζυγος!

Τρεις μονόλογοι για την έμφυλη βία που πλέκονται από το ίδιο νήμα και δένονται πάνω στην ίδια κατάληξη. Τρεις γυναίκες τόσο διαφορετικές μα οι εμπειρίες τους συγκλίνουν, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η κακοποίηση κάθε μορφής. Καταφέρνουν να σταθούν στα πόδια τους για πρώτη φορά, επί σκηνής, μαρτυρούν την ζωή τους και φωτίζουν μπρος στα έκπληκτα μάτια μας τις μαύρες σκιές της. Μοιράζονται τις βαθύτερες σκέψεις τους και ζητούν δικαίωση.

Τριάντα ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 48.306 έλεγχοι, από τους οποίους οι 18.956 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 375 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 10 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         312 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    74 στη Θεσσαλονίκη,

o    43 στην Αττική,

o    31 στην Ήπειρο,

o    24 στην Πελοπόννησο,

o    24 στα Ιόνια Νησιά,

o    21 στη Δυτική Ελλάδα,

o    19 στον Κρήτη,

o    19 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    18 στην Κεντρική Μακεδονία,

o    14 στη Στερεά Ελλάδα,

o      9 στο Νότιο Αιγαίο,

o      7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      5 στη Δυτική Μακεδονία και

o      4 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 95.954 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 92.452 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.502 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, εκ των οποίων 2 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.607 ομοειδείς παραβάσεις.

·         59 παραβάσεις και σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση κατ’ οίκον περιορισμού,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες. Επιπλέον, 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας από επιβάτη οχήματος.

Στην Στερεά Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστήματος και 1 παράβαση των 300 ευρώ από εργαζόμενο λαϊκής αγοράς.

Στη Θεσσαλία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 30.836 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.971 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 579 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρέβεζα: Ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, που εμπλέκονται σε περιστατικό επίθεσης με οπαδικά κίνητρα σε βάρος ημεδαπού

 


Ταυτοποιήθηκαν ύστερα από μεθοδική έρευνα της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας τα στοιχεία δύο ημεδαπών, που εμπλέκονται σε περιστατικό επίθεσης με οπαδικά κίνητρα σε βάρος ημεδαπού, που έγινε το μεσημέρι της 31-01-2022 στην Πρέβεζα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της αθλητικής νομοθεσίας, σωματική βλάβη, απειλή και παράνομη βία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, μαζί με ακόμη ένα άτομο, φορώντας μπλούζες με διακριτικά αθλητικής ομάδας, προσέγγισαν και γρονθοκόπησαν ημεδαπό, που φορούσε μπουφάν με διακριτικά άλλης ομάδας, ενώ του ζήτησαν και τους παρέδωσε το μπουφάν και το μπρελόκ του με τα διακριτικά της ομάδας του.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται.

Σε δέκα δόσεις η πληρωμή του νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ

 


Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου φορολογίας των ακινήτων ανακοίνωσε οι πληρωμές του νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ θα γίνονται σε μέχρι και δέκα δόσεις.

Η δομή του νέου φόρου αλλάζει όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς προσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον βασικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, 8 στους 10 φορολογουμένους, ήτοι πάνω από 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που πληρώνουν φόρο ακινήτων, θα δουν μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, με τη μείωση αυτή υπερκαλύπτεται η προεκλογική δέσμευση για μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η  συνολική μείωση του φόρου σε σχέση με το 2018 είναι 34%.

Ειδικότερα, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν από φέτος 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018. Η συνολική μείωση για τα φυσικά πρόσωπα από το 2018 φτάνει στο 34%.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Ισχυρή» η ανάπτυξη, όμως για τους λίγους

 


Με τη ρήση του Βίκτωρος Ουγκώ «τα κτήνη είναι δημιουργήματα του Θεού και οι κτηνωδίες είναι δημιουργήματα κάποιων ανθρώπων», ξεκίνησε την ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και τη θλίψη του για τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε τόσα πολλά περί νόμου και τάξης, η εγκληματικότητα συνεχίζει να βαίνει δυστυχώς αυξανόμενη».

Εισερχόμενος στη συζήτηση για τον «Νέο Αναπτυξιακό Νόμο» τόνισε ότι «για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου απαιτείται η έκδοση 26 εξουσιοδοτικών διατάξεων, τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία δέκα χρόνια παραμένουν αδημοσίευτες εξουσιοδοτικές διατάξεις που αφορούν σε 3.000 διατάγματα και 50.000 υπουργικές αποφάσεις». Για το ζήτημα αυτό ανέφερε, «θα έπρεπε να προβλεφθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας έκδοσης των σχετικών ΚΥΑ».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «πριν αρκετούς μήνες σε σχετική συζήτηση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα άλλαζε το προφίλ που έχουν οι τράπεζες για τους πελάτες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα δανεισμού σε περισσότερες επιχειρήσεις, χωρίς όμως αυτό να γίνει μέχρι σήμερα».

«Με αυτόν τον τρόπο οι χρηματοδοτήσεις για ακόμη μία φορά κατευθύνονται στις λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στις μικρομεσαίες οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου

 


Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 09:00-15:00

Άρτα, ISOBOX-Είσοδος Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου κοινό, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-13:30

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Δημαρχείου Θεσπρωτικού, Θεσπρωτικό, 09:00-10:30

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, Λούρος, 11:00-13:00.

ΕΡΤ3: «Βαλκάνια Εξπρές» Βουλγαρία – Πομόριε (Αγχίαλος), Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στις 12:00

 


«Βαλκάνια Εξπρές»

Βουλγαρία – Πομόριε (Αγχίαλος), Μαύρη Θάλασσα

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 στις 12:00

Σε αυτό το επεισόδιο της δημοφιλούς ταξιδιωτικής σειράς της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» που θα προβληθεί την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, σας ταξιδεύουμε στην παραθαλάσσια Αγχίαλο, τη βουλγαρική Πομόριε, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.Πρόκειται για μια αρχαία ελληνική αποικία του 5ου π.Χ. αιώνα, που κουβαλά μια πλούσια ιστορία 25 αιώνων, στην οποία και περιηγούμαστε, επισκεπτόμενοι τα μουσεία της, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα και μνημεία. 

Ξεκινούμε από το άγαλμα και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, συνεχίζουμε στους μεγάλους αμπελώνες, στα περίχωρα της πόλης, και από εκεί, στις περίφημες αρχαίες αλυκές της, όπου εξορύσσεται ο «λευκός χρυσός», το αλάτι, ενώ δεν παραλείπουμε το μοναδικό Μουσείο Άλατος.

Προχωράμε στις υδάτινες περιοχές με την ιαματική μαύρη λάσπη, που θεωρείται ο «μαύρος χρυσός» της Πομόριε, καθιστώντας την πόλη κέντρο του ιαματικού τουρισμού της Βουλγαρίας.Στις υφάλμυρες λιμνοθάλασσες, οι οποίες είναι προστατευμένοι βιότοποι που φιλοξενούν σπάνια αποδημητικά πουλιά, επιβιβαζόμαστε σε ψαρόβαρκες με τους τελευταίους Έλληνες ψαράδες της πόλης και, στη συνέχεια, σ’ ένα τουριστικό «πειρατικό καράβι», που ο – ελληνικής καταγωγής – καπετάνιος του ψυχαγωγεί τους τουρίστες με ελληνική μουσική. 

Αφού εισχωρήσουμε στα ημισκότεινα μυστήρια του μοναδικού, αρχαίου θρακικού, θολωτού τύμβου -γεμάτου άλυτα αινίγματα – επιστρέφουμε στην παλιά πόλη, όπου συνομιλούμε με εκπροσώπους του, άλλοτε ανθηρού, Ελληνισμού της Αγχιάλου που πορεύεται στον 21ο αιώνα κρατώντας μέσα στην καρδιά του την Ελλάδα.

Δυσλειτουργία θυρεοειδή & εγκυμοσύνη: Ποιες οι επιπτώσεις;

 


Προσεκτικές με τη λειτουργία του θυρεοειδή τους θα πρέπει να είναι οι γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καθώς οι διαταραχές του έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη γονιμότητα και την υγεία τόσο τη δική τους όσο και του εμβρύου. Δεδομένου ότι περίπου το 2-3% όλων των κυήσεων περιπλέκεται από τη δυσλειτουργία του και ότι αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη νόσο που εμφανίζεται στις εγκύους (μετά τον διαβήτη), ο έγκαιρος εντοπισμός της και η έγκυρη θεραπεία της είναι κρίσιμης σημασίας.

«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελούνται σημαντικές φυσιολογικές αλλαγές στον θυρεοειδή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της γυναίκας και του εμβρύου. Το έμβρυο εξαρτάται από τη μητρική παροχή θυρεοειδικών ορμονών κατά το πρώτο μισό της κύησης και συνεχίζει να εξαρτάται εν μέρει μέχρι τον τοκετό. Η δυσλειτουργία του αδένα της μητέρας της προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας και επηρεάζει διάφορες πτυχές της ανάπτυξης του εμβρύου, όπως τη σωματική ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση των ιστών, του εγκεφάλου και τη νευρογνωστική ανάπτυξη. Επίσης, ορισμένες νόσοι του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό, αποβολή ή περιγεννητικό θάνατο του νεογνού», μας εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο έλεγχος από τον ενδοκρινολόγο και η σωστή αντιμετώπιση των νόσων του πριν από την εγκυμοσύνη. Τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκειά της, ακόμα κι αυτά που είναι επείγοντα και χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και πάντα με γνώμονα την ασφάλεια της μέλλουσας μητέρας και του παιδιού», προσθέτει.