Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Εγκαίνια των νέων χώρων της Μουσικής Σχολής και του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Κόνιτσας

 


Παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Μαρίας Τσολάκη, εκπροσώπων της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Κόνιτσας, των δασκάλων των σχολών, μικρών και μεγάλων μαθητών όλων των τμημάτων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων χώρων της Μουσικής Σχολής και του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Κόνιτσας.

Η στόχευση της Δημοτικής Αρχής από την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν να βρεθεί κατάλληλος χώρος που θα στεγάσει τις καλλιτεχνικές δράσεις των σχολών. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός στάθηκε η Πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.Η καθώς η ανταπόκρισή της ήταν άμεσα θετική στην αίτηση παραχώρησης των χώρων και την ευχαριστούμε θερμά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνουμε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς με χορηγία της Βουλής, αποκτήθηκαν τα δύο πιάνα της Μουσικής Σχολής, οι στολές της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας του Δήμου Κόνιτσας και έγιναν συντηρήσεις πολλών μουσικών οργάνων.

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και τον Νοέμβριο, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις γενικότερα στην ευρωζώνη παρουσίασαν αύξηση, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη έφτασε στο 2,3%, από 2% τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παρά την αύξηση αυτή, σε μηνιαίο επίπεδο ο ΔΤΚ κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,3%, μετά την άνοδο κατά 0,3% που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη μέτρηση.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε οριακά στο 3% από 3,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Ωστόσο, βάσει των μετρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών διαμορφώθηκε στο 2,4% ετησίως. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε πιο έντονη πτώση, με τις τιμές να μειώνονται κατά 1,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη, μετά από εκείνη της Μάλτας, όπου οι τιμές έπεσαν κατά 3%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 2,7% ετησίως. Η σταθερότητα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις που εκτιμούσαν ελαφρά αύξηση στο 2,8%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός ΔΤΚ εμφάνισε πτώση 0,6%, σημειώνοντας αντιστροφή από την αύξηση 0,2% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο.

Πόνος στη μέση: Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο;

 


Προσοχή και εντατική φροντίδα χρειάζονται τα άτομα με οσφυαλγία που διαρκεί περισσότερο από ενάμιση μήνα, καθώς κινδυνεύουν να μετατραπεί ο πόνος στη μέση τους σε χρόνια κατάσταση. Σε μια ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με οξεία και υπο-οξεία οσφυαλγία παρουσιάζουν βελτίωση του πόνου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα εξαιτίας του μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες.

Υπάρχει, όμως, ένα ποσοστό ασθενών με υπο-οξεία οσφυαλγία που αναρρώνει πολύ αργά. Επειδή τα συμπτώματα αυτών είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε χρόνια και να μην καλυτερεύουν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου (όπως φάνηκε και από τη μελέτη), κρίνεται σκόπιμος ο εντοπισμός και η εντατικοποίηση της φροντίδας τους, προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

«Η οσφυαλγία είναι πολύ συχνό ορθοπαιδικό πρόβλημα, δεδομένου ότι πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν πόνο στη μέση κάθε χρόνο. Ο πόνος αυτός μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε δομή της περιοχής, όπως από οστά, αρθρώσεις, μύες, τένοντες, σύνδεσμοι και νεύρα.

Αν και δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, η οσφυαλγία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30-50 ετών, ιδίως σε όσους δεν ασκούνται, αφού τότε οι μύες δεν είναι τόσο ισχυροί για να μπορούν να στηρίξουν επαρκώς τη σπονδυλική στήλη.

Το αυξημένο βάρος, η επανειλημμένη άρση βάρους, η κακή  στάση σώματος και το κάπνισμα (εξαιτίας της πρόκλησης μειωμένης ροής αίματος στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης) είναι οι συχνότερες αιτίες πρόκλησής της. Η γενετική παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς ευθύνεται για την εμφάνιση ορισμένων παθήσεων, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα», εξηγεί ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επιστημονικός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής στήλης της Osteon Orthopedic & Spine Clinic, δρ Κωνσταντίνος Σταραντζής.