Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Γιάννενα: Ημερίδα για την διαχείριση λεκανών απορροής ποταμών στην Ήπειρο, την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, ώρα 9:30 π.μ., στην Αίθουσα ΤΕΕ

 


Η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας  διοργανώνουν  ημερίδα διαβούλευσης της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (EL05).

H ημερίδα πραγματοποιείται την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 9:30 π.μ., στην Αίθουσα ΤΕΕ (Αραβαντινού 6-8, Ιωάννινα), με δυνατότητα συμμετοχής και διαδικτυακά και έχει σαν στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών και του ευρύτερου κοινού επί του Προσχεδίου, καθώς και την καταγραφή σχετικών απόψεων και σχολίων.

Η διαβούλευση για την 2η Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ αποτελεί στάδιο της διαδικασίας έγκρισής τους στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το Προσχέδιο της 2ης Αναθεώρησης ΣΔΛΑΠ του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (EL05), με έμφαση:

Περιφέρεια Ηπείρου: Η αντιπλημμυρική προστασία προτεραιότητα το φετινό χειμώνα

 


Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από  καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της επικείμενης χειμερινής περιόδου,  συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.

Το κεντρικό βάρος δόθηκε στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, με τον Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου, Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να επισημαίνει, αφενός τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφετέρου,  τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν από την εμπλοκή και επικάλυψη αρμοδιοτήτων από διάφορες υπηρεσίες και αρχές.

«Η Κλιματική αλλαγή δείχνει τα “δόντια”  της. Τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν από το 2017 και μέχρι σήμερα έγιναν με βάση το επίπεδο του “Ιανού”. Όμως τα μεγέθη αυτά έχουν ξεπεραστεί από τον πρόσφατο “Daniel”»,  υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, για να επισημάνει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν, με την εμπλοκή κατά περίπτωση της Περιφέρειας που καλείται για καθαρισμούς χειμάρρων, της Διεύθυνσης Υδάτων, των Δασαρχείων, των Δήμων, της Κτηματικής και τελευταία του ΟΦΥΠΕΚΑ.   Όλες αυτές σχηματίζουν «έναν φαύλο κύκλο ο οποίος αν δεν λυθεί, δεν πρόκειται να λυθούν και τα προβλήματα που εντοπίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Ιωάννινα: 14η Πανελλαδική Εκδήλωση Εορτασμού Θηλασμού & Μητρότητας, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στις 11:00 π.μ.

 


ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Υποστήριξη-Ενημέρωση-Ενθάρρυνση

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, διοργανώνει την 14η Πανελλαδική Εκδήλωση Εορτασμού Θηλασμού & Μητρότητας, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις και συναντήσεις από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα από 1 έως 7 Νοεμβρίου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το παρών και αυτή τη χρονιά.

Το 2010, για πρώτη φορά, η πρωτοβουλία λίγων μητέρων οι οποίες είχαν σαν απώτερο σκοπό την εθελοντική βοήθεια σε άλλες μητέρες, ώστε να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, έγινε η αιτία να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση-γιορτή για τον Θηλασμό, που πλέον αποτελεί, για τη χώρα μας, σύμβολο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.

Κάθε χρόνο εδώ και 14 χρόνια μητέρες θηλάζουσες, πρώην θηλάζουσες, εγκυμονούσες και υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού, συναντιόμαστε και «γιορτάζουμε» όλοι μαζί τον μητρικό θηλασμό με στόχο την Υποστήριξη-Ενημέρωση-Ενθάρρυνση της θηλάζουσας.

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις μας πλέον μπορεί να αριθμούν 14 χρόνια παρουσίας, όμως η ανάγκη για ευαισθητοποίηση, αφύπνιση και υποστήριξη των νέων μητέρων για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα», όπως φαίνεται δεν έχει εξαλειφθεί. Καθημερινά μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με άλλες μητέρες, γίνεται αντιληπτό ότι η θηλάζουσα χρήζει υποστήριξης, ενημέρωσης και ενθάρρυνσης στο μοναδικό ταξίδι, αυτό της μητρότητας.

Με προπληρωμένη κάρτα η καταβολή των επιδομάτων

 


Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος.

Η κάρτα θα εκδίδεται από την τράπεζα που έχει λογαριασμό ο δικαιούχος και θα υπάρχει κόφτης για τα μετρητά που μπορεί να σηκώσει ο δικαιούχος.

Με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλεται η πλειοψηφία των επιδομάτων της ΔΥΠΑ, όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας και του ΟΠΕΚΑ, όπως:

το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

το επίδομα παιδιού

το επίδομα γέννησης

Περιφέρεια Ηπείρου: Απογραφή ζωικού κεφαλαίου για το έτος 2023

 


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ηπείρου ανακοινώνει ότι  οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση διακοπής λειτουργίας της εκμετάλλευσης τους υποχρεούνται, να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου, για το έτος 2023. Σε ότι αφορά τους χοίρους, η απογραφή διενεργείται εντός του μηνός Δεκεμβρίου και η κοινοποίησή της σε 30 ημέρες από τη διενέργειά της.

Επίσης, και τη φετινή χρονιά (2023), η ετήσια απογραφή για τα αιγοπρόβατα διενεργείται το διάστημα μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου  (από 1η Νοεμβρίου έως τη 15η Δεκεμβρίου), και η κοινοποίησή της εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη διενέργειά της:

1) είτε με την προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές, αγοραπωλησίες).

2)  είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία. Η εγγραφή και η πρόσβαση του κάθε ενδιαφερομένου στην ψηφιακή υπηρεσία κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://e–services.minagric.gr ), ακολουθώντας κατά βήμα τις οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες στον ιστότοπο του ΥπΑΑΤ. 

Οι εν λόγω ψηφιακές υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Νοεμβρίου (για τα αιγοπρόβατα) και από την 1η Δεκεμβρίου (για τους χοίρους) αντίστοιχα. Ιδιαίτερα για την φετινή χρονιά 2023, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε τις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπή, για κλοπή

 


Συνελήφθη χθες (30-10-2023) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, λίγο πιο πριν, η ημεδαπή προσέγγισε ηλικιωμένο και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσε από εσωτερική τσέπη του σακακιού του, χρηματικό ποσό 1.100 ευρώ.

Η πράξη της έγινε αντιληπτή από διερχόμενο και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο την εντόπισαν και την συνέλαβαν.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν στην κατοχή της 640 ευρώ, καθώς και 300 ευρώ, σε σημείο που τα είχε απορρίψει, τα οποία αποδόθηκαν στον ηλικιωμένο.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τεκμαρτό εισόδημα ίσο με τον κατώτατο μισθό από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες

 


Στο νέο σύστημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και στο έξτρα κίνητρο που τους δίνεται από το 2024 στάθηκε περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν και ένα κίνητρο για τη φορολογική συνέπεια γιατί όσοι παρουσιάζουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος ενώ η έκπτωση για τους υπόλοιπους θα είναι στο 25%.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός ήταν ένα μέτρο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2025 αλλά έρχεται νωρίτερα.

Μετέπειτα ο πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε την φοροδιαφυγή «αντικοινωνική στάση», δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέφουν στην κοινωνία και «θα μεταφραστούν σε καλύτερη υγεία, καλύτερες δαπάνες για την παιδεία, καλύτερη ασφάλεια και άμυνα».

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις ιατρών από τα νοσοκομεία Ιωαννίνων και Αγρινίου



Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις ιατρών ΜΕΘ από το ένα  νοσοκομείο στο άλλο και από τη μία πόλη στην άλλη ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη, Μίλτος Ζαμπάρας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για άρνηση να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό.

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τονίζουν πως με πρόσφατη απόφαση της 6ης ΥΠΕ, ιατρικό προσωπικό από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το «Χατζηκώστα» μετακινείται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι οι εφημερίες καλύπτονται οριακά λόγω της έλλειψης προσωπικού. Αντίστοιχα, γιατροί από το Νοσοκομείο Αγρινίου μετακινούνται προς άλλα νοσοκομεία, με τη διευθύντρια της ΜΕΘ να παραιτείται λόγω της υποστελέχωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Υγείας να δώσει εξηγήσεις για τις εμβαλωματικές μετακινήσεις ιατρών, όπως και να απαντήσει αν πρόκειται να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση αλιείας πέστροφας

 


Το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει ότι η αλιεία της πέστροφας απαγορεύεται σε όλες τις λίμνες, τα ποτάμια, τους παραποτάμους και τα λοιπά εσωτερικά ύδατα από 1η Νοεμβρίου 2023 έως 15 Φεβρουαρίου 2024.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για διακίνηση ναρκωτικών


 Εντοπίστηκε ποσότητα κοκαΐνης στο αυτοκίνητο που επέβαιναν

Κατασχέθηκαν ακόμη αντικείμενα που εμπίπτουν στον νόμο περί όπλων

Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησαν χθες (30-10-2023) το βράδυ αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ναρκωτικών.

Πρόκειται για ημεδαπό και ημεδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών και περί όπλων.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών ότι ο ημεδαπός κατέχει και διακινεί κοκαΐνη σε χρήστες της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν να επιβαίνει σε αυτοκίνητο με συνοδηγό την ημεδαπή.

Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν στην κατοχή τους, στο όχημα και στο σπίτι του ημεδαπού:

αυτοσχέδια συσκευασία με κοκαΐνη, βάρους -72,4- γραμμαρίων,

ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

αεροβόλο πιστόλι, με γεμιστήρα με 12 βολίδες,

μαχαίρι,

στιλέτο,

σιδερένιος λοστός,

δρεπάνι,

200 ευρώ και

2 κινητά τηλέφωνα.

Εκτός από τα παραπάνω, κατασχέθηκε επίσης το αυτοκίνητο, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων εις μνήμη του συνδημότη Παππά Ανδρέα, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου

 


Ένα διαφορετικό αγώνα ποδοσφαίρου θα φιλοξενήσει το γήπεδο του χωριού μας, την 11η Νοεμβρίου 2023.

Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές - συνάδελφοι- φίλοι  του συνδημότη Παππά Ανδρέα (που έφυγε από κοντά μας πριν λίγο διάστημα) θα συναντηθούν, ώστε να τιμήσουν τον αγαπημένο μας Ανδρέα.

Σας περιμένουμε όλους.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου

 

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Δέρμα: Γιατί χρειάζεται αποκατάσταση το φθινόπωρο;

 


Αφυδάτωση, απώλεια σφριγηλότητας, θαμπάδα και  αντιαισθητικοί «λεκέδες» είναι μερικά από τα δυσάρεστα επακόλουθα της έκθεσης του δέρματος

στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο ερχομός του φθινοπώρου φέρνει χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ οι μέρες μικραίνουν και η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται ηπιότερη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκθεση στον ήλιο είναι απόλυτα ασφαλής. Ακόμη και τον Οκτώβριο, που στη χώρα μας εξακολουθούμε να κολυμπάμε στη θάλασσα και να αθλούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, η ηλιακή ακτινοβολία εξακολουθεί να βλάπτει το απροστάτευτο δέρμα. Γι’ αυτό η περιποίησή του θα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Ενώ το καλοκαίρι είναι η εποχή που εστιάζουμε στην πρόληψη, το φθινόπωρο είναι η ώρα του ελέγχου και της αποκατάστασης των βλαβών που έχουν προκληθεί.

Οι ακτίνες UVA είναι παρούσες όλο το χρόνο, ενώ οι UVB είναι ηπιότερες το φθινόπωρο συγκριτικά με το καλοκαίρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ακίνδυνες. Συνολικά, η UV ακτινοβολία ευθύνεται για την εμφάνιση της πλειονότητας των περιστατικών καρκίνου του δέρματος, αλλά και την πρόωρη γήρανσή του, αφού περίπου το 80% των μεταβολών που παρατηρούνται προκαλείται από την έκθεση σε αυτήν.