Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Μεγάλη προσέλευση στις προληπτικές εξετάσεις των "Γιατρών της Αγάπης" στο Δήμο Κόνιτσας

Περισσότεροι από 250 κάτοικοι του Δήμου Κόνιτσας αξιοποίησαν την πρωτοβουλία για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που οργανώθηκε το τριήμερο Παρασκευή - Σάββατο και Κυριακή με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου και του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας και την αφιλοκερδή προσφορά ομάδας των "Γιατρών της Αγάπης".
Οι εξετάσεις αφορούσαν τις ειδικότητες γενικού χειρουργού, οφθαλμίατρου, ουρολόγου και δερματολόγου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Εθελοντισμού κ. Ιωάννης Καραμπίνας, ευχαρίστησε το κλιμάκιο των ιατρών και ειδικότερα τον, επικεφαλής της, Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του ΚΑΤ κ. Παναγιώτη Βραχνό για την αποδοχή της πρόσκλησης να έλθουν στην Κόνιτσα, προσθέτοντας ότι η μεγάλη προσέλευση απέδειξε το πόσο χρήσιμη ήταν η πρωτοβουλία αυτή, η οποία θα επαναληφθεί και σε άλλες ακριτικές περιοχές της Ηπείρου.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Απορρίφθηκε μία στις 5 αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου

Σύμφωνα  με τα νέα εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια που τέθηκαν φέτος, επειδή το συνολικό κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου κόπηκε στο μισό (από 210 εκατ. το 2014-15 σε 105 εκατ. το 2015-16), ο αριθμός των δικαιούχων περιορίστηκε δραματικά.
  Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών πίστωσε 52 εκατ. ευρώ (την πρώτη δηλαδή από τις δύο δόσεις του κονδυλίου των 105 εκατ. ευρώ) σε 330.000 δικαιούχους.
Αναλογούν δηλαδή 160 ευρώ ανά δικαιούχο, κατά μέσο όρο.
Επειδή όμως καταργήθηκε φέτος η προκαταβολή του επιδόματος, τα λεφτά τα πήραν όσοι είχαν την πρόνοια (και την οικονομική άνεση) να κάνουν αγορά πετρελαίου και την σχετική αίτηση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. 
Οι υπόλοιποι δεν πήραν τίποτα και θα περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο για να δουν αν θα πάρουν και τι.
  Μέσα στον Δεκέμβριο είχαν υποβληθεί περίπου 450.000 αιτήσεις. Τουλάχιστον 120.000 αιτήσεις όμως (περίπου η 1 στις 4)  τελικώς απορρίφθηκε, λόγω της αλλαγής των κριτηρίων σε σχέση με πέρυσι.
  Θεωρητικά, αν επαναληφθεί το ίδιο και τον Ιούνιο, θα πλησιάσουν τους 650.000 οι δικαιούχοι που θα λάβουν το επίδομα (έναντι 1,1 εκατ. δικαιούχων πέρυσι) κάτι που αντανακλά την περικοπή του κονδυλίου στο μισό, αλλά και τη μείωση του ποσού επιδότησης του κάθε δικαιούχου.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός για εκκρεμή καταδικαστική απόφαση για ληστεία

Συνελήφθη, σήμερα (01.02.2016) στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση.
Ο 34χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου και όπως διαπιστώθηκε, εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Κέρκυρας, ποινής φυλάκισης τριών ετών, για ληστεία από κοινού.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Άρτας, Βασίλη Τσίρκα και άλλων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντική παρέμβαση πραγματοποίησε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, στα πλαίσια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για παρέμβαση που δίνει λύση στο σημαντικό ζήτημα που είχε προκύψει σχετικά με την παράταση προθεσμίας και διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών και αποτελεί συνέχεια της σχετικής ερώτησης και τροπολογίας που είχε καταθέσει ο βουλευτής Άρτας, Βασίλης Τσίρκας, μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ως άνω τροπολογία παρατείνεται η προθεσμία διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών. Ειδικότερα, για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν τη δημοσίευση και έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006 (Α΄ 162), η ενιαία προθεσμία είναι πλέον δεκατεσσάρων (14) ετών. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται στο νέο νομικό καθεστώς υπολογισμού της ενιαίας προθεσμίας όλοι οι δικαιούχοι αρχικών εγγραφών, ακόμα και στις περιοχές για τις οποίες  συνέτρεξαν μεμονωμένα τα αποτελέσματα από την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών υπό το προηγούμενο καθεστώς.

Ομιλία του Προέδρου της ΕΚΕ κ. Στέφανου Φούσα στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στον 1ο Κύκλο Διαλέξεων σε θέματα Δημόσιας Υγείας, που διεξάγεται στο κτήριο "Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αττική Παράδοση" επί της οδού Ηπίτου 17Β στην Πλάκα.
Η επόμενη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 μ.μ.
Oμιλητής: Φούσας Στέφανος, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Θέμα: Πρόληψη Οξέος Εμφράγματος του Μυοκαρδίου.

Ερώτηση του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας, προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα ακίνητα στέγασης δημοσίων υπηρεσιών και τα ακίνητα του δημοσίου

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με τα  ακίνητα στέγασης δημοσίων υπηρεσιών και ακίνητα δημοσίου στην περιφερειακή ενότητα Άρτας.
Στην ερώτηση αναφέρεται, ότι η καταγραφή, καθώς και η προστασία και η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας απασχολεί διάφορους φορείς με διαφορετικές αρμοδιότητες. Ο τρόπος όμως με τον οποίο επιδιώχθηκε η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας τις προηγούμενες δεκαετίες παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Άρτα είναι μια περιφέρεια που διαθέτει ακίνητα του δημοσίου, αλλά ο αριθμός αυτών δεν είναι συγκεκριμένος, σε μια εποχή μάλιστα που η ανασυγκρότηση της χώρας συνδέεται άρρηκτα με τη σωστή λειτουργία και διαχείριση των κτηρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 3ης/28-01-2016 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 28-01-2016, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 19-01-2016 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 3/28-01-2016
Αρ. Απόφασης / Θέμα
87. Κατάρτιση του σχεδίου της 1ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2016 τροποποίηση – συμπλήρωση των πινάκων των κωδικών δεκτικών έκδοσης ΧΕΠ, και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
88. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 22-12-2015 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Ε.Ο. Καλπάκι - Κακαβιάς», προϋπολογισμού € 110.000,00 με ΦΠΑ.
89. Έγκριση χορήγησης 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – αποκατάσταση εθνικής οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στη Χ.Θ. 32+500 (Κατασκευή σαρζανέτ)», αναδόχου Γεωργίου Σδράλαγκα, μέχρι την 18-03-2016.
90. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος της Ε.Ο. 6 Ιωαννίνων - Τρικάλων», αναδόχου Τσομπίκου Δημήτριου, μέχρι την 31-03-2016.
91. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση-αποκατάσταση Ιεράς Μονής Φανερωμένης Κερασώνος», αναδόχου Κ/Ξ Κων/νου Μ. Ζάγκου – Πέτρου Στ. Γερογιάννη, μέχρι την 25-03-2016.

Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για νυκτερινό ρεύμα στο 11500

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι από σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, καταναλωτές από ολόκληρη τη χώρα, θα μπορούν να υποβάλουν και τηλεφωνικά την αίτηση τους για τοποθέτηση μετρητή με χρονοχρέωση στην ηλεκτρική παροχή τους.
Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης Πελατών 11500, δηλώνετε στοιχεία για νυχτερινό ρεύμα. Τα απαραίτητα που χρειάζονται για την εν λόγω αίτηση, είναι ο Αριθμός Παροχής, το ΑΦΜ και ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας.

Το ωράριο λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου 11500 είναι από τις 07.00 έως και τις 19.00, όλες τις εργάσιμες ημέρες.

Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ»: Αποφάσεις Δ.Σ. 30/1/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κίνησης έγινε συζήτηση για τη συμμετοχή του κόσμου και τη συμπλήρωση των υπερχιλίων υπογραφών στο ψήφισμα, τις  μη έγγραφες απαντήσεις στις επιστολές που είχαν αποσταλεί τον προηγούμενο μήνα και την παρωδία τη μέρα της υπόδειξης του αγωγού στη ΒΙΠΕ, στη σύνταξη επιστολής προς την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Θεσπρωτίας σχετικά με τη σύναψη σύμβασης με το Α.Π.Θ για το τοξικό φυτοπλαγκτόν στις εκβολές του Καλαμά, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη συμβολή του στις μετρήσεις-αναλύσεις δειγμάτων του νερού του Καλαμά και την πραγματοποίηση παρέμβασης-διαμαρτυρίας στο χώρο της ΒΙΠΕ στις 12 του Φεβρουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα για την υπόδειξη του αγωγού, όπως μας είχε ζητηθεί από την Περιφέρεια και στην οποία είχαμε απαντήσει να ορίσει ημερομηνία με παρουσία χημικού της υπηρεσίας, δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα την περασμένη βδομάδα και κλείστηκε το ραντεβού. Από την πλευρά της Περιφέρειας εμφανίστηκε μια τριμελής αντιπροσωπεία χωρίς χημικό και χωρίς συστάσεις- πλην ενός- και η υπεύθυνη άρχισε να λέει διάφορα  όπως”μα τι θέλετε, να τους κλείσετε;” Στην απάντηση των μελών του Δ.Σ. που ήταν παρόντες πως αυτό που θέλουμε δεν είναι να κλείσουμε κανένα αλλά να εφαρμόζεται η νομοθεσία και να λειτουργούν σωστά οι επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ σχετικά με τη διάθεση των αποβλήτων τους στην Τάφρο, συνέχισε αναφέροντας πως γνωρίζει ποιανού είναι ο αγωγός- τον κατονόμασε μάλιστα-, πως είναι νόμιμος κ.λ.π.
Ακόμα πως “δεν είναι δουλειά της υπηρεσίας της να παίρνει δείγματα”, “μπορεί να έχουν χρώμα τα νερά αλλά δεν μυρίζουν” και το φοβερό “τι θέλετε τώρα, συμβαίνουν ατυχήματα καμιά φορά”. Κατόπιν τούτου ένας τράβηξε μια φωτογραφία του “πεντακάθαρου” νερού και ειπώθηκε από την εν λόγω κυρία ότι το γραφείο της είναι γεμάτο με τις καθημερινές αναφορές για τις μετρήσεις των αποβλήτων από τις επιχειρήσεις κι όλα είναι κανονικά και καθαρά. Τα συμπεράσματα δικά σας, η Κίνηση περιμένει την έγγραφη απάντηση που υποσχέθηκαν να στείλουν για να αποφασίσει πως θα προχωρήσει στη συνέχεια.
Από το Δήμο Πωγωνίου δεν είχαμε καμιά απάντηση, ενώ από το Σύνδεσμο Παρακαλάμιων Δήμων αναφέρθηκε προφορικά ότι δεν έχουν καθόλου χρηματοδότηση και δεν έχουν κάνει τίποτα. Τους ζητήθηκε έγγραφη απάντηση και αναμένουμε.
Θα ζητηθεί η συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την εκπαίδευση μελών της Κίνησης στη δειγματοληψία και την ανάλυση των δειγμάτων στα εργαστήριά του. Επίσης αναμένουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο το Σεπτέμβριο του 2015 σε όλο το μήκος του ποταμού, καθώς και τη σχετική έκθεση.
Θα ζητηθούν διευκρινήσεις από την Περιφέρεια Θεσπρωτίας σχετικά με την αναφορά της σε τοξικό φυτοπλαγκτόν στις εκβολές του Καλαμά, καθώς και από την Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με τις μετρήσεις και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2015.

Τέλος αποφασίστηκε η ημερομηνία για την παρέμβαση – διαμαρτυρία στην είσοδο της ΒΙΠΕ την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου από τις 12 έως τις 2μ.μ. και η δημοσίευση του καλέσματος για συμμετοχή των πολιτών.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, διοργανώνει ετήσια ημερήσια χοροεσπερίδα, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00, στο κέντρο «Πανοραμα», Λεωφόρο Γεννηματά, Μαγούλα

Πρόσκληση
Σας καλούμε στην ετήσια ημερήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, ώρα έναρξης 13:00.
Γλεντάμε με Βασίλη Μαρκόπουλο στο κλαρίνο
τον μεγάλο δάσκαλο του Ηπειρώτικου τραγουδιού Σάββα Σιάτρα, αλλά και τον έξοχο Χρήστο Αγγελή στο τραγούδι.
Στο Λαϊκό πρόγραμμα, ορχήστρα «ΠΑΝΟΡΑΜΑ».
Η τιμή της κάρτας περιλαμβάνει πλήρες μενού, κρασί/μπύρες/αναψυκτικά, χορό ελεύθερο.

Πληροφορίες: 2105561041-6982059736