Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης στην Ήπειρο

 


Μετά από μια πολύμηνη διαδικασία ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι νέοι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η θητεία των νέων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λήγει την 31η Ιουλίου 2026.

Οι νέοι διευθυντές εκπαίδευσης στην Ήπειρο είναι:

-Χαμπηλομάτη-Αθανασέλου Παρασκευή, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας.

-Μητσιώνης Βασίλειος, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.

-Λογοθέτη Σταματούλα, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

-Μπισκανάκη Φανή, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας.

-Βασιλείου Κλεοπάτρα, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας

-Μπέση Μαρίνα, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.

-Γιαννακού Μαρία, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

-Μιχάλης Ηλίας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας.

Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, για όσο διάστημα ασκούν τα καθήκοντά τους, λαμβάνουν το σύνολο των επιδομάτων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, όταν δεν υπάρχουν, απουσιάζουν ή κωλύονται, αναπληρώνονται στα καθήκοντά τους κατά τα οριζόμενα στην περ. γ) του άρθρου 46 του ν. 4823/2021.

Οι τοποθετούμενοι Διευθυντές Εκπαίδευσης υποχρεούνται να αναλάβουν υπηρεσία έως και την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022.

Στελέχη της εκπαίδευσης που τοποθετούνται σε θέση Διευθυντή Εκπαίδευσης, θεωρείται ότι έχουν αυτοδικαίως παραιτηθεί από κάθε θέση στελέχους της εκπαίδευσης που κατέχουν.

Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις για ανέργους ηλικίας 30 ετών και άνω


 Επιδότηση έως 710 ευρώ για ανέργους

Από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 13:00 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (www.ependyseis.gr/mis) για τις τελευταίες 600 θέσεις (Δ’ κύκλος) του προγράμματος δημιουργίας 7.000 νέων θέσεων εργασίας  που αφορά στους ανέργους ηλικίας 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας), με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω, όπως  ενημερώνει με ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του ο ΕΣΠΑ.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα, 29 Αυγούστου του 2022, στις 3:00 μ.μ. ή μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis  επιλέγοντας τη σχετική ένδειξη.

Επιχειρήσεις που διατηρούν υποκαταστήματα και επιθυμούν να προσλάβουν άτομα για να απασχοληθούν σε αυτά υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση για κάθε υποκατάστημα, εφόσον έχουν δημιουργήσει τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης τόσο στον ΟΑΕΔ όσο και στο ΠΣΚΕ πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Υποβάλλεται μόνο μια αίτηση ανά έδρα ή/και υποκατάστημα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: Ευχαριστήριο με αφορμή της παρουσίασης του βιβλίου της συγγραφέως Gail Holst «Επικίνδυνες Φωνές» με θέμα το ηπειρώτικο μοιρολόι

 


Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο χωριό μας εκδήλωση με αφορμή την έκδοση και στη ελληνική γλώσσα του βιβλίου της αυστραλέζας συγγραφέως Gail Holst «Επικίνδυνες Φωνές» με θέμα το ηπειρώτικο μοιρολόι.

Ήταν μια ωραία βραδιά με καλή συμμετοχή και από τα γύρω χωριά αλλά πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και αναφορές. Χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Σχίζας.

Από την πλευρά του Συλλόγου απηύθυνε χαιρετισμό η Έφη Γούναρη.

Την εκδήλωση συνόδεψαν η τοπική μας «κομπανία» ενώ προσφέρθηκαν ντόπιες παραδοσιακές πίτες και άλλα εδέσματα. Η βραδιά έκλεισε με χορό πωγωνήσιο!

Ο Σύλλογός θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Τ.Κ. την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τις γυναίκες του χωριού για τη βοήθεια τους στο στήσιμο της εκδήλωσης και τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ωραιόκαστρο 16 Ιουλίου 2022

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ωραιοκάστρου

Οι Ορίζοντες Ηπείρου έδωσαν λύση στο πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών της Σαγιάδας με το ιντερνέτ


Τη λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών της Σαγιάδας στο οποίο ούτε η Περιφερειακή Αρχή ούτε οι τοπικοί βουλευτές δεν είχαν κατορθώσει να βρουν, παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η παράταξή του είναι παραγωγική και σε θέση να υλοποιεί.

Ως γνωστόν οι ιχθυοκαλλιεργητικές στη Σαγιάδα αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύνδεσης με το διαδίκτυο και είναι το βασικό τους αίτημα στις συναντήσεις που έχουν με θεσμικούς φορείς.

Το ίδιο πρόβλημα έθεσε αντιπροσωπεία των ιχθυοκαλλιεργητών στον κ. Ριζόπουλο ζητώντας και τη δική του παρέμβαση.

Αυτή ήταν άμεση και καίρια καθώς το περασμένο Σάββατο, συνομίλησε με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά και στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία δεσμεύτηκαν ότι θα συνδεθεί μέσω οπτικών ινών όλο το κομμάτι της Λωρίδας Σαγιάδας. ***

Ιωάννινα: Συνελήφθη που οδηγούσε αυτοκίνητο υπό την επήρεια οινοπνεύματος

 


Συνελήφθη σήμερα  μετά τα μεσάνυχτα στην πόλη των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, ένας άνδρας, διότι όπως διαπιστώθηκε ύστερα από αλκοτέστ που διενεργήθηκε, οδηγούσε αυτοκίνητο υπό την επήρεια  οινοπνεύματος.

Άμεση εξιχνίαση κλοπής στην Άρτα

 


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ανήλικης, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της μητέρας της για παραμέληση της εποπτείας της

 

Εξιχνιάστηκε άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, η οποία έγινε χθες (17-07-2022) το βράδυ στην Άρτα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ανήλικη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία, ενώ επιπλέον κατηγορείται η μητέρα της για παραμέληση της εποπτείας της.

Ειδικότερα, η κατηγορούμενη, αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτή την τσάντα θαμώνα καφενείου, η οποία περιείχε χρηματικό ποσό, κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Επίσκεψη του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση στα Ιωάννινα- Ομιλία σε Πολιτική Εκδήλωση

 


Ο  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διοργανώσει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «Η ακρίβεια και οι επιπτώσεις στην κοινωνία, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την Πέμπτη 21 Ιουλίου στις 20:30, στην πλατεία Μαβίλη, με ομιλητή τον Αλέξη Χαρίτση Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Καλούμε τα μέλη και του φίλους του κόμματος καθώς και τους συμπολίτες και συμπολίτισσες να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής και πρώην Υπουργός,  κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Ιωάννινα την Πέμπτη 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εργαζόμενους και φορείς και το συνολικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα εξής:

12:00 Συνάντηση με σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ και με στελέχη της υπηρεσίας.

13:00  Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

14:00  Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο  της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων.

14:45 Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων.

18:30 Συνάντηση με την Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων.

19:30 Περιοδεία στην αγορά της πόλης.

20:30 Ομιλία στην πλατεία Μαβίλη.

Δολιανά Πωγωνίου: Εθελοντικός καθαρισμός του χωριού, την Πέμπτη 21 Ιουλίου, ώρα 19:15

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Την Πέμπτη, 21 Ιουλίου και ώρα 19:15 θα πραγματοποιηθεί εθελοντικός καθαρισμός του χωριού μας.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στην προσπάθειά μας αυτή και ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση.

Σημείο συνάντησης: Έμπροσθεν του Δημοτικού σχολείου.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (Προφήτη Ηλία), την Τετάρτη 20 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι (Προφήτη Ηλία), την Τετάρτη 20 Ιουλίου, στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.

Ανοίγει τη Δευτέρα 18 Ιουλίου η πλατφόρμα του «Τουρισμός για Όλους» για όλα τα ΑΦΜ

 


Ανοίγει από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, η πλατφόρμα του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» για όλα τα ΑΦΜ.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης για το «Τουρισμός για Όλους» θα λήξει στις 23:59 της προσεχούς Πέμπτης 21ης Ιουλίου.

Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού -σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων- για την άμεση ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Κυβέρνησης για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις επιπτώσεις της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία αναβαθμισμένη εκδοχή του ομώνυμου προγράμματος των προηγούμενων ετών, καθώς για πρώτη φορά προσφέρεται:

Σταυροσκιάδι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, το Σαββατοκύριακο 30/31 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022, στο Σταυροσκιάδι Πωγωνίου.

Παραδοσιακό ημερήσιο πανηγύρι την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 στο Σταυροσκιάδι Πωγωνίου.

Εμφάνιση υπεροχής του Ν.Ο.Ι. στο 88ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας

 


Εμφάνιση υπεροχής έκανε για μία ακόμη φορά ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων στα πλαίσια του 88ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας που διεξήχθη στη λίμνη της Καστοριάς, διατηρώντας τα «σκήπτρα» του Πρωταθλητή και Πολυνίκη και κατακτώντας συνολικά σε όλες τις κατηγορίες 11 χρυσά, 4 ασημένια και 6 χάλκινα μετάλλια.

Οι 31 αθλητές του Ν.Ο.Ι. έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό τιμώντας της προϊστορία του Ομίλου και παρουσίασαν σπουδαίες κούρσες προς τέρψη των θεατών.

Η Διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων συγχαίρει όλους τους αθλητές για τον σπουδαίο αγώνα που έδωσαν με υπομονή και αυταπάρνηση καθώς και τους προπονητές για την συστηματική τους δουλειά και προσπάθεια, τον κ.Παλαιοπάνο Απόστολο, τον κ. Μηλιώτη Παναγιώτη, τον κ.Τσίλη Ιωάννη, τον κ. Λιόντο Φώτη, τον κ. Λιόλιο Θανάση, τον κ. Ευθυμίου Βασίλη και φυσικά τους γονείς των παιδιών που στάθηκαν δίπλα τους σε όλη αυτή την περίοδο της εντατικής τους προετοιμασίας.

Τα μετάλλια του 88ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας:

Χρυσά μετάλλια:

Σκιφ Κορασίδων με την Ντάρα Νεφέλη

Τετραπλό Κορασίδων με τις Ευθυμίου Αγγελική, Κολιάκη Μαρκέλλα, Σίκαλου Λυδία και Κάσκαρη Μαίρη

Σκίφ Παιδων με τον Καραγιάννη Κωσταντίνο



Τετράκωπος μετά Παίδων με τους Τζοβάρα Κωσταντίνο, Δημητρίου Χρήστο, Ζάρρα Αλέξανδρο και Μπριασούλη Χριστόφορο, Πηδαλιούχος Ντάγκα Κλειώ Αικατερίνη

Τρίτη θέση κατέλαβε το τετραπλό των Παίδων με τους Δήμο Στέλιο, Φραγκόπουλο Αχιλλέα, Ζυγούρα Τηλέμαχο και Κουτσαβέλη Παύλο.

Τέταρτη θέση κατέλαβε η Τετράκωπος άνευ των Παίδων με τους αθλητές Κατσανάκη Αλέξανδρο, Γκανέ Βασίλη, Καλτσογιάννη Δημήτρη και Παπαζαχαρή Άγγελο.

Πέμπτη θέση για την Τετράκωπο μετά Παίδων το 2ο πλήρωμα με τους Πάντος Αναστάσιος, Κήττας Βασίλειος, Βλάχος Στέφανος, Νούσιας Σπυρίδων, πηδαλιούχος Ντέμου Δήμητρα.

Πρώτη θέση στο μικρό τελικό του αγωνίσματος Διπλό Σκιφ Κορασίδων με τις αθλήτριες Σίμου Παναγιώτα και Γκρέστα Αικατερίνη



Πρώτη θέση στο μικρό τελικό για το 2ο Τετραπλό Παίδων με τους  Χατζηεφραιμίδης Δημήτρης, Βάσιος Αντώνης, Κρικώνης Παύλος και Πάνος Κωσταντίνος.

Πολύ καλή παρουσία από την Κάντα-Πανδή Δανάη στη 2η συμμετοχή στο Σκίφ Κορασίδων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου

 


Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό κέντρο Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα,, Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων (κοινοτικό κατάστημα), 10:00-13:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Δελβινάκι, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Ευθειασμός στον αυχένα: Tι είναι και τι μπορώ να κάνω γι' αυτό;

 


Μια από τις συχνότερες «διαγνώσεις» που προκύπτουν μέσα από τις ακτινογραφίες, τις αξονικές ή τις μαγνητικές τομογραφίες του αυχένα είναι ο ευθειασμός της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Μια κατάσταση που δεν είναι απαραιτήτως πρόβλημα (εξού και τα εισαγωγικά στη λέξη διάγνωση), για την οποία όμως οι ασθενείς συχνά ξεκινούν μια αναζήτηση στο ίντερνετ σε μια προσπάθειά τους να πάρουν απαντήσεις.

«Για να γίνει απολύτως κατανοητό το κατά πόσον ο ευθειασμός αυτός αποτελεί πρόβλημα, αλλά και για να απαλλαγούν όσο είναι δυνατόν από το άγχος τους σε σχέση με αυτό οι ασθενείς, στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί εν συντομία και με απλό τρόπο το «πρόβλημα».

Η σπονδυλική μας στήλη δεν είναι ευθεία. Αντίθετα έχει καμπύλες. Ο αυχένας μας ή, πιο σωστά, η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (εν συντομία «ΑΜΣΣ») έχει υπό φυσιολογικές συνθήκες μια απαλή καμπύλη η οποία ονομάζεται αυχενική λόρδωση.

Σε μερικές περιπτώσεις, αυτή η καμπύλη χάνεται και ο αυχένας παρουσιάζει «ευθειασμό» ή ακόμα και «κύφωση».

Συχνά, οι ασθενείς διαβάζουν στο πόρισμα της ακτινογραφίας ή της μαγνητικής τους «ευθειασμός της αυχενικής μοίρας» ή «απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης». Είναι το ίδιο πράγμα», αναφέρει ο κ. Παντελής Σταυρινού, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολονίας, στη Γερμανία.