Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι σήμερα, 248 νέα κρούσματα


19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τρεις νέοι θάνατοι, 248 νέα κρούσματα.
«Σήμερα ανακοινώνουμε 248 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12080, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
2297 (19.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5296 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 11 (23.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 293 θανάτους συνολικά στη χώρα. 108 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 09:30


Την Πέμπτη 10-09-2020 και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 29-07-2020 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Τρικάλων», προϋπολογισμού 100.000,00 € με ΦΠΑ.
2. Έγκριση του από 08-09-2020 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση γέφυρας Μεγάλης Γότιστας, καθαρισμός, μέτρα προφύλαξης από κατάρρευση και κατασκευή συρματοκιβωτίων», προϋπολογισμού € 65.720,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.
3. Συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Ρωμανού», προϋπολογισμού 130.000,00 € με ΦΠΑ.
4. Συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου χαράδρας Βίκου Ζαγορίου» προϋπολογισμού € 80.000,00 με Φ.Π.Α.
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ηλεκτροφωτισμός επί της 2ης επαρχιακής οδού στην περιοχή εγκατάστασης προσφύγων στην Κατσικά», αναδόχου Στ. Θεοδωρόπουλου/ΕΔΕ, μέχρι την 30-11-2020.
6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αρδευτικό κάμπου Αμμότοπου θέση «Μπούφος» Δήμου Αρταίων» αναδόχου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΜ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.», μέχρι την 31-12-2020.
7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Πωγωνίου» αναδόχου «Κ/Ξ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Χ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ – ΤΖΗΚΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.», μέχρι την 30-09-2020.

Σεισμική δόνηση 3,5 R, 17 χλμ Ανατολικά-Νοτιοανατολικά της Πάργας


Σεισμική δόνηση έντασης 3,5 R, σημειώθηκε στις 11:58 το πρωί της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο 17 χλμ Ανατολικά-Νοτιοανατολικά της Πάργας.
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χλμ.

Δέκα οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (42.259) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(8) παραβάσεις και (1) σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (573) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (48) άτομα.
(3) για λειτουργία καταστήματος πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (2) στα Ιόνια Νησιά και (1) στην Κεντρική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (89) σχετικές παραβάσεις.
(1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (153) σχετικές παραβάσεις.
(240) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
(40) στην Κεντρική Μακεδονία,
(35) στη Στερεά Ελλάδα,
(32) στη Θεσσαλονίκη,
(21) στα Ιόνια Νησιά,
(18) στην Ήπειρο,
(17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(15) στο Βόρειο Αιγαίο,
(13) στην Αττική,
(11) στην Κρήτη,
(10) στην Πελοπόννησο,
(10) στη Δυτική Ελλάδα,
 (7) στη Θεσσαλία,
 (6) στο Νότιο Αιγαίο και
 (5) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (13.297) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (13.285) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (12) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (34) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν συνολικά (4) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από τις οποίες (3) στη Μύκονο και (1) σε περιοχές – νησιά του αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος).
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στα σχολεία


Τα μέτρα θα είναι σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.
Πρόκειται για μια δέσμη 33 άρθρων στα οποία εξηγείται τι θα ισχύει για τις μάσκες, τις μετακινήσεις μαθητών, τις εκδηλώσεις, τα κυλικεία, τα αντισηπτικά και τα γενικότερα μέτρα ασφαλείας.
Ακολουθεί η ΚΥΑ με τα τελικά μέτρα για τα σχολεία:
Άρθρο 1
Λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
1. Κατά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 που ορίζονται στην παρούσα απόφαση και ακολουθούνται οι οδηγίες της από 3.9.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτές επικαιροποιούνται και εξειδικεύονται με τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι οποίες κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω άρθρων, για τα νηπιαγωγεία ισχύουν ειδικότερα μέτρα κατά παρέκκλιση του π.δ. 79/2017 (Α’ 109), σύμφωνα με την από 3.9.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για τη λειτουργία νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, όπως αυτά επικαιροποιούνται και εξειδικεύονται με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι οποίες κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Άρθρο 2 – Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας
1. Η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. 
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,
γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,
δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη


Παρέσυρε με Ι.Χ. Φορτηγό και τραυμάτισε ημεδαπό που κινούνταν πεζός, εγκαταλείποντας τον τόπο του ατυχήματος

Συνελήφθη,  άμεσα χθες (08-09-2020) το μεσημέρι στην Άρτα,  στο πλαίσιο αναζητήσεων αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Άρτας, ημεδαπός, για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος σωματικών βλαβών με εγκατάλειψη.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, νωρίτερα στην Περιφερειακή Οδό Άρτας, ο κατηγορούμενος, οδηγώντας Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, παρέσυρε έτερο ημεδαπό που κινούνταν πεζός, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, εγκαταλείποντας στη συνέχεια τον τόπο του ατυχήματος.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί αρμοδίως ενώ την  προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Οριστικά αποτελέσματα σχολικών καθαριστριών

 Οριστικά αποτελέσματα σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Πωγωνίου.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας από πυλωτή οικίας στο Πέραμα Ιωαννίνων

Για την υπόθεση σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, πρωινές ώρες της 01-09-2020 στο Πέραμα Ιωαννίνων, αφαίρεσε από πυλωτή οικίας δίκυκλη μοτοσικλέτα, ιδιοκτησίας ημεδαπού.
Στο πλαίσιο της έρευνας η κλεμμένη μοτοσικλέτα βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού του δράστη και αφού κατασχέθηκε αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας ανέργων


Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ http://www.oaed.gr/ , οι Οριστικοί Πίνακες Επιτυχόντων και Απορριφθέντων της αξιολόγησης ωριμότητας επιχειρηματικών ιδεών για το «Πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών» με έμφαση στις γυναίκες.
Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη ανέργων που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε ποιοτικά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Οι επιτυχόντες θα κληθούν στη φάση αυτή του προγράμματος να συμμετάσχουν σε δράσεις καθοδήγησης (coaching), με απώτερο στόχο να ενισχυθούν οι δυνατότητες τους για πρόσβαση στην αγορά εργασίας, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης νέων επιχειρήσεων.
Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ενότητα «Νέα & Ανακοινώσεις» με τίτλο «Ανάρτηση οριστικών πινάκων αξιολόγησης ωριμότητας επιχειρηματικών ιδεών, επιτυχόντων και απορριφθέντων του Πιλοτικού Προγράμματος Υποστήριξης Επιχειρηματικών Σχεδίων Ανέργων Νέων 18-29 ετών».

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη οχτώ (08) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της κινητής ομάδας ανίχνευσης ακτίνων Χ (X-RAY VAN) με την συνδρομή στελεχών του  Γραφείου Ασφάλειας και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός  του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο ψυγείο, μετέφερε στο χώρο του φορτίου, τους επτά (07) δύο  αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα-επικαθήμενο.
Επίσης, στη σύλληψη ενός 60χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο , με σκοπό την παράνομη έξοδο του από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Φάρμακο για θεραπεία καρκίνου θυρεοειδούς προσβάλλει τους σιελογόνους αδένες


Βλάβη στους σιελογόνους αδένες μπορεί να προκαλέσει το ραδιενεργό Ι-131 για την θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, όπως αναφέρει αναδρομική ανάλυση δεδομένων επιστημονικής μελέτης από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering!
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης- στην οποία συμμετείχαν 667 ασθενείς-το 39%  εμφάνισε παρενέργειες που σχετίζονται με βλάβη των σιελογόνων αδένων εντός του πρώτου έτους μετά το RAI, αλλά η πλειονότητα των ασθενών βελτιώθηκε τα επόμενα χρόνια.
Η ανάλυση της μελέτης δημοσιεύτηκε στο διεθνές ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Clinical Thyroidology στις 3 Αυγούστου 2020 και στο δημοσίευμα τονίζεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατροφίας των σιελογόνων αδένων.
Μάλιστα διευκρινίζεται πως είναι πιθανότερο να παρουσιαστεί στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ η παρωτίδα προσβάλλεται συχνότερα από τον υπογνάθιο σιελογόνο αδένα.
«Το ραδιενεργό ιώδιο (Ι-131) χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς μετά από την χειρουργική αφαίρεσή του (ολική θυρεοειδεκτομή)» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει:
 «Τα τελευταία χρόνια εξετάζεται διεθνώς η αυστηροποίηση  των κριτηρίων χορήγησής του, λόγω των νέων ευρημάτων. Τα κριτήρια αυτά σχετίζονται με:
Το μέγεθος του καρκίνου του θυρεοειδούς
Τον αριθμό των εστιών, όπως καταγράφονται στην ιστολογική έκθεση
Την πιθανή επέκταση του καρκίνου εντός του όζου, στον υπόλοιπο αδένα ή σε γειτονικούς ιστούς
Την παρουσία λεμφαδένων με καρκίνο
Τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων που μπορεί να δείξουν μια πιο επιθετική μορφή καρκίνου
Την ηλικία του ασθενούς
Την παρουσία απομακρυσμένων μεταστάσεων» και ο κ. Αρτόπουλος  καταλήγει:
«Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να συζητάει με τον ιατρό του, να ενημερώνεται  μόνο από αυτόν σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές της θεραπείας και να προχωρά με σιγουριά στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς».