Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Έρχονται αλλαγές στην έκδοση νέων σχεδίων βελτίωσης «Νέων αγροτών»

 


Με βάση το φετινό ΟΣΔΕ θα υποβληθούν οι αιτήσεις για συμμετοχή στο αναμενόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών, ύψους 590 εκατ. ευρώ, τα νέα χαρακτηριστικά του οποίου παρουσιάζονται από τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ Δημήτρη Παπαγιαννίδη σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για απλοποίηση των διαδικασιών και των εγγράφων», σημειώνει ο κ. Παπαγιαννίδης, διευκρινίζοντας ότι «το να πιάσει κάποιος τα 22.000 ευρώ Τυπική Απόδοση για το μέγιστο της τυπικής απόδοσης θέλει ειλικρίνεια και σωστές επιλέξιμες εκτάσεις και ζώα».

Μάλιστα, στην ίδια ανάρτηση αναγγέλλει την έκδοση νέων Σχεδίων Βελτίωσης το 2025.

Οι αιτήσεις θα γίνουν με βάση το φετινό ΟΣΔΕ.

Γιάννενα: Κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, την Τρίτη 28 Μαΐου, στις 8:30 μ.μ.

 


Το ΚΚΕ οργανώνει την κεντρική πολιτική του εκδήλωση στο Άλσος στα Γιάννενα, στις 8:30 μ.μ.  την  Τρίτη 28 Μαΐου 2024, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σε ανακοίνωση  του ΚΚΕ αναφέρεται ότι κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Τάσο Τόκα υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος συζήτησαν το Σάββατο το απόγευμα με κατοίκους στον Κατσικά, ενώ το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν στο Πέραμα.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κάλεσε τους πολίτες με την ψήφο τους στο ΚΚΕ να στείλουν μήνυμα καταδίκης τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ερίζουν μεταξύ τους για το ποιος είναι πιο ικανός διαχειριστής της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ.

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου


Με τη συμμετοχή όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου 2024  η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Δόθηκε έμφαση σε προβλήματα που ταλανίζουν την κυνηγετική οικογένεια όπως το Νομοσχέδιο Άργος και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των περιοχών Natura ενώ έγινε ενδελεχής ενημέρωση του Προέδρου για το σύνολο των δράσεων που υλοποιεί και που πρόκειται να υλοποιήσει η Ομοσπονδία.

Μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε, η προβλεπόμενη από το καταστατικό, εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η διαδικασία των εκλογών

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ συμμετείχαν 10 υποψήφιοι, εκ των οποίων εκλέγονται στο Δ.Σ οι πρώτοι επτά.

Συνολικά, στην ψηφοφορία οι υποψήφιοι έλαβαν:

                  Παπαγρηγορίου Νικόλαος  18

                  Γκίκας Μιχάλης             17

                  Μάστορας Γεώργιος     17

                  Τζουμάκας Πέτρος             17

                  Κάτσενος Κωνσταντίνος     16

                  Παπακώστας Ιωάννης    16

                  Λάϊος Θεοφάνης            16

                  Σιόλος Αθανάσιος               9

                  Ζήκος Γεώργιος               2

                  Μπρέχας Χαράλαμπος       1

Για την Ελεγκτική Επιτροπή οι υποψήφιοι έλαβαν:

                 Τζαβέλας Μιχαήλ             14

                 Γούσιας Βασίλειος             12

Δήμος Πωγωνίου: Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

 


Ενημερώνουμε τους Δημότες του Δήμου Πωγωνίου ότι εκδόθηκε η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 υπουργική απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως 3475, τεύχος Β’, στις 24-05-2023.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτής, για τα ακίνητα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Κεφαλαίου Πρώτου της κ.υ.α., δηλαδή οικόπεδα ή γήπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και:

«α. βρίσκονται µέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

σε δάση ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79.

σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές.

σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016.

β. βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης α.

γ. βρίσκονται µέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ.

ε. βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79.»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό μέχρι τις 20 Ιουνίου

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό με στόχο την εκτέλεση τεχνικών εργασιών.

Συγκεκριμένα, από αύριο Τρίτη 28 Μαΐου στις 07:00 έως και την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 18:00, από το 5,3ο χλμ. έως και το 7,4ο χλμ., θα ισχύσει αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας και της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιωάννινα.

Επιπλέον, με τη δύση του ηλίου, θα ισχύει αποκλεισμός της Λ.Ε.Α., στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στα δύο παρακάτω τμήματα του αυτοκινητόδρομου (όχι ταυτόχρονα):

Θέση 1η:  Από το 6,3ο χλμ.  έως και το 6,65ο χλμ.

Θέση 2η: 7ο χλμ. έως και το 7,4ο χλμ.

Σημειώνεται πως οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα είναι μακράς διαρκείας και θα υλοποιούνται καθ’ όλο το 24ωρο.

Σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσης των εργασιών, η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και εφιστά την προσοχή των οδηγών καθώς οι τελευταίοι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.

Δήμος Πωγωνίου: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της έρευνας «Θησαυροί του Πωγωνίου: επιλογή από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία"

 

Οι τεράστιες δυνατότητες που έχει να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις και να λειτουργήσει ως φάρος προαγωγής επιστημονικού, πολιτισμικού και κοινωνικού έργου αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλήρως ανακαινισμένο Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Καθηγητής του Τμήματος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Σταυράκος παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα την πολυετή έρευνά του με θέμα «Θησαυροί του Πωγωνίου: επιλογή από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία" και «μάγεψε» το κοινό με την εμπεριστατωμένη και λεπτομερή καταγραφή των «θησαυρών» της περιοχής.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Βυζαντινολόγων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και του ΠΜΣ Βυζαντινές Σπουδές με τους φοιτητές να παρουσιάζουν  τις εργασίες τους στο μάθημα κ. Σταυράκου "Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές επιγραφές της Ηπείρου".

Την χαρά του για το θέμα της εκδήλωσης με την οποία ξεκίνησε και επίσημα η συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δήμου Πωγωνίου, μετά την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου, εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Αναστάσιος Γιούνης επισημαίνοντας ότι και το γνωστό ως «Κτίριο Ε» αποτελεί έναν από τους «θησαυρούς» της περιοχής.

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη Δημοτική Αρχή καθώς πραγματοποιείται στο πλήρως ανακαινισμένο Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου, ένα κτίριο κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή που πλέον ανοίγει τις πόρτες του και αναλαμβάνει ένα σπουδαίο ρόλο ως εστία προβολής και μελέτης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε απόλυτη σύνδεση με την ιστορικότητα της περιοχής. Η αρχή γίνεται σήμερα με έναν εξαιρετικό επιστήμονα, τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χρήστο Σταυράκου που έρχεται να μοιραστεί μαζί μας τα αποτελέσματα μακροχρόνιας έρευνας.  Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το θέμα της έρευνας συνδέεται με την περιοχή ουσιαστικά αλλά και συμβολικά διότι σήμερα βρισκόμαστε μέσα σε έναν ακόμη «θησαυρό» της περιοχής, το ιστορικό Κτίριο Ε. Είναι αλήθεια ότι το Πωγώνι βρίθει από ιστορικούς θησαυρούς που απαιτούν ανάδειξη και κάθε έρευνα προς αυτή τη κατεύθυνση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με τις ομορφιές του Δήμου Πωγωνίου με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο σε θέματα τουρισμού κ. Γιώργο Μάνη να προσκαλεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής Ομάδας να ξεναγηθούν σε αυτές.

Στην παρουσίαση της έρευνας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κι Εφημέριος Δελβινακίου π. Νικόλαος Λιόλιος, ο Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστόδουλος Δεληγιάννης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αριστοτέλης Βίλλης, Νικόλαος Γαλίτσης και Στυλιανός Κουκουλάρης, οι Καθηγητές και μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου κ.κ. Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Καραμάνης και Σταύρος Νικολόπουλος, η επίκουρη Καθηγήτρια Έφη Συγκέλλου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Γεώργιος Καρδαράς, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας κ.  Δημήτρης Γεωργακόπουλος,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θοδωρής Ντάγκας, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Δελβινακίου, Ποντικατών και Στρατίνιστας κ.κ. Γιώργος Τσώνης, Παρασκευή Βαρδή και Μάρθα Βασιλάκη αντίστοιχα, αστυνομικές αρχές και δημότες.

Οι συμμετέχοντες έφυγαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την οργάνωση της εκδήλωσης, τις υποδομές και τις τεχνολογικές δυνατότητες του Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου αλλά και την φυσική ομορφιά της περιοχής και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2025.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΕΦΚΑ: Συνταξιοδότηση για όσους έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ

 


«Από σήμερα, όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ): «Συνταξιοδότηση με οφειλές έως 30.000 ευρώ από τον e-ΕΦΚΑ – Διαδικασίες διασταύρωσης, έλεγχοι, προϋποθέσεις και τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου 115 του ν. 5078/2023».

«Με τη ρύθμιση αυτή, με την οποία αυξήσαμε κατά 50% το πλαφόν για οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας» είπε η κ. Μιχαηλίδου. Όπως σημείωσε, «με τη νέα ρύθμιση, δίνουμε τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να λάβουν σύνταξη και με οφειλές ως 30.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ, αν είναι αγρότης, ορίζοντας ότι για το επιπλέον ποσό η παρακράτηση θα είναι στο 60% της σύνταξης και, στη συνέχεια, θα δίνεται η δυνατότητα για 60 δόσεις, όπως ισχύει και σήμερα. Η Πολιτεία δεν επιθυμεί να υπάρχουν πολίτες που να έχουν χρέη, αλλά πολίτες που να μπορούν να εξυπηρετούν τα χρέη τους και να λαμβάνουν τη σύνταξή τους».

Xωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ο δεύτερος εργάτης στην Αρίστη Ζαγορίου

 


Δύο εργάτες καταπλακώθηκαν σήμερα  κατά την διάρκεια εργασιών αποχέτευσης στην περιοχή της Αρίστης Ζαγορίου.

Στο σημείο μετέβησαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από την Π.Υ. Κόνιτσας και της 5η ΕΜΑΚ.

Κάτοικοι της περιοχής απεγκλώβισαν τον  έναν ακόμη εργάτης, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Xωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ο δεύτερος εργάτης.

Ερευνώνται οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Παρασκευή 31 Μαΐου, ώρα 13:00, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 74Α του Ν.3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (άρθ. 9 του Ν.5056/2023) και το υπ. αρ. 1/03-01-23 πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου  περί εκλογές των μελών της, όπως αρμοδίως επικυρώθηκε,   σας καλούμε  να προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις  31 Μαΐου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα  13.00 το μεσημέρι στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, για την ενημέρωση, συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που ακολουθεί:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Περί  έγκρισης απολογισμού-ισολογισμού έτους 2022του   Κληροδοτήματος  «ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ»  Κοινότητας  Αγίου Κοσμά.

2. Περί έγκρισης  προϋπολογισμού  έτους 2024του  Κληροδοτήματος «ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ»  Κοινότητας  Αγίου Κοσμά.

3. Έκδοση    πρόσκλησης  για  χορήγηση  οικονομικής  ενίσχυσης  προίκισης  μιας  άπορης  κόρης δημότισσας  της  Κοινότητας Βήσσανης (που  έχει  συνάψει  γάμο  κατά  το  έτος  2023) του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».

4. Έκδοση πρόσκλησης για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης  σε φτωχές οικογένειες καταγόμενες από την Κοινότητα Βήσσανης του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» για το   έτος 2023.

5. Έγκριση πρόσληψης ενός υπαλλήλου Ι.Δ.Ο.Χ. για το Κ.Δ.Α.Π. Άνω Καλαμά.

6. Εισήγηση της Δ.Ε. προς το Δ. Σ. για την 5η  αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2024 Δήμου Πωγωνίου».

7. Σχετικά με  διαγραφή προστίμου Κ.Ο.Κ. (κλήση Νο. 520600013693) λόγω εσφαλμένης ειδοποίησης  του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου.8Σχετικά με  διαγραφή προστίμου Κ.Ο.Κ. (κλήση Νο. 520600014484) λόγω εσφαλμένης ειδοποίησης  του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου.

9. Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας δημοτικής έκτασης μεταξύ των Κοινοτήτων Μαζαρακίου & Καταρράκτη για την λειτουργία Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

10. Καθορισμός όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης Δημοτικού Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Κοινότητας Βήσσανης (Σχετ. 81/24 Α.Δ.Σ.).

11.Έγκριση του αρ. πρωτ. οικ.3845/22-05-2024 τεύχους προεκτιμώμενης αμοιβής της τεχνικής-επιστημονικής υπηρεσίας «Ρύθμιση αυθαιρεσιών βάσει του Ν.4495/2017 δημοτικών ακινήτων των Κοινοτήτων Γεροπλατάνου, Περιστερίου, Βήσσανης και Δολού» και καθορισμός τρόπου ανάθεσης της.

12. Αποδοχή της αρ. 419/4001/27-05-24 (Α.Δ.Α.:) απόφασης Δημάρχου με θέμα: Απευθείας ανάθεση  δικηγόρου για παράσταση και κατάθεση υπομνήματος ενώπιων της Επιθεώρησης Εργασίας κατά την συζήτηση εργατικής διαφοράς ύστερα από αίτηση της κ. Λ........ Μ........

13. Εντολή μετακίνησης αιρετών εκτός έδρας.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Περιφρόνηση των αξιακών αρχών της Δημοκρατίας από την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου

 


Το Σάββατο 25 Μαΐου, η Περιφέρεια Ηπείρου – Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας , στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανάμνηση των αγώνων των Σουλιωτών, πραγματοποίησε εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελο Συρίγο, με θέμα : ‘’Μιλώντας για τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σήμερα‘’. Ο καθηγητής κος Συρίγος ανέλυσε-κατά την κρίση του- τα προβλήματα που ιστορικά αντιμετώπισε η μειονότητα στην περιοχή  και ανέπτυξε τα ζητήματα που την απασχολούν και σήμερα.

          Δυστυχώς, ο πολιτικός  Συρίγος,  ξεχνώντας την ιδιότητά του ως καθηγητής βάσει της οποίας κλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλύσει την κατάσταση, στο τέλος της ομιλίας του προχώρησε σε προσωπική τοποθέτηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ευχόμενος την εκλογή δύο ευρωβουλευτών από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, των κυρίων Μπελέρη και Δήμα. Έδωσε μάλιστα τον λόγο στον υποψήφιο κ. Δήμα και στον γιο του έτερου υποψηφίου κου Μπελέρη, μετατρέποντας την εκδήλωση σε πολιτική φιέστα της Νέας Δημοκρατίας. 

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 27 Μαΐου

 


Τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως,             Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως φταίει η υπερδραστήρια κύστη;

 


Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και προάγει την πρόωρη εκσπερμάτιση, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Urology. Σύσταση των ερευνητών, μετά τα συγκεκριμένα ευρήματα, είναι η εξέταση της πιθανότητας τα συμπτώματα των ανδρών με αυτές τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες να προκαλούνται από το σύνδρομο.

«Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες πέντε χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, το 11%, κατά μέσο όρο, πάσχουν από σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν δε στοιχεία που δείχνουν ότι ο επιπολασμός της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι αυξημένος στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Όταν οι δύο παθήσεις συνυπάρχουν, η ποιότητα ζωής βλάπτεται, αφού ο αντίκτυπος στην ψυχολογία των ασθενών είναι “διπλός” και συγκρίσιμος με αυτόν των χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

«Κι αυτό γιατί οι ασθενείς με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη έχουν να “παλέψουν” τόσο με συμπτώματα, όπως η ανεξέλεγκτη παρόρμηση ή ανάγκη για ούρηση, η συχνουρία, η νυκτουρία και η ακράτεια ούρων, όσο και με την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης ικανής για την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης και με την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν, σε συνδυασμό με θεραπείες και αγωγές», προσθέτει.

Φυσιολογικά, η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα ούρα, τα οποία απελευθερώνονται με τη βοήθεια μυών και νεύρων. Όταν είναι μισογεμάτη, ο έλεγχος της επιθυμίας για ούρηση είναι εφικτός για κάποιο χρονικό διάστημα. Στους ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά και οι λόγοι είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ύπαρξη λίθων ή όγκου στην ουροδόχο κύστη, νευρογενής δυσλειτουργία της και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου.