Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί οι οποίοι μετέφεραν με αυτοκίνητο περίπου (3) κιλά κάνναβης


O οδηγός του οχήματος δεν συμμορφώθηκε σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό να διαφύγει

Συνελήφθησαν, χθες (22-11-2018) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 21 και 17 ετών, κατηγορούμενοι για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την διακίνηση.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, χθες το βράδυ, περιπολούντες αστυνομικοί της προαναφερθείσας υπηρεσίας, εντόπισαν στην Εθνική Οδό Σαγιάδας – Ηγουμενίτσας (στο ύψος του Ράγιου Θεσπρωτίας), ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες και επιχείρησαν να διενεργήσουν αστυνομικό έλεγχο.
Ο οδηγός του οχήματος δεν συμμορφώθηκε στο σήμα των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα. Το όχημα ακινητοποιήθηκε λίγο αργότερα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή λοιπών αστυνομικών δυνάμεων και συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο όχημα, βρέθηκαν κάτω από τα μπροστινά καθίσματα καθώς και σε κρύπτη σε πλαϊνή ταπετσαρία του οχήματος, (5) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (2) κιλών και (980) γραμμαρίων, τα οποία κατασχέθηκαν.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες μετέφεραν τα ναρκωτικά με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση, στην περιοχή της Κέρκυρας.
Κατασχέθηκε το όχημα του 21χρονου αλλοδαπού καθώς και δύο κινητά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2019


Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο στην αποψινή του συνεδρίαση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος στα 98.494.929,54 ευρώ.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικού της Περιφέρειας κ. Δ. Κλούμπας, ο προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μπάγιας, που ήταν ο εισηγητής εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, τόνισε μεταξύ άλλων πως η Περιφέρεια Ηπείρου, παρά τη μείωση των πόρων παρέχει την ίδια ποιότητα και ποσότητα υπηρεσιών στους πολίτες. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε διεξοδικά σε έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, για να προσθέσει ότι ο τόπος μας δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν υπάρχει παραγωγικότητα και πυξίδα.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Χρειάζεται ένα σωστό παραγωγικό μοντέλο. Να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις υποδομές, να στοιχηθούμε όλοι για την ανάπτυξη του τόπου μας. Σας ευχαριστώ γιατί έμμεσα στηρίξατε την προσπάθεια. Δεν έψαξα για υπεκφυγές λέγοντας ότι μας έκοψαν τον προϋπολογισμό κατά 50%.
Τόσα μας έδωσαν με τόσα θα πορευτούμε».
Η ανάλυση του προϋπολογισμού 2019:
Έσοδα: 82.753.851,21 ευρώ έξοδα 98.494.929,54 ευρώ (η διαφορά καλύπτεται από ταμειακά διαθέσιμα).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Καψάλης Κωνσταντίνος: Επιστολή διαμαρτυρίας για την ελλιπή φύλαξη στα χωριά του Πωγωνίου


Επιστολή διαμαρτυρίας για την ελλιπή φύλαξη στα χωριά του Δήμου Πωγωνίου απέστειλε στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Το χθεσινό περιστατικό με τον τραυματισμό αστυνομικού της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και το θάνατο ενός εκ των διακινητών φέρνει και πάλι στο προσκήνιο, με τον πιο τραγικό τρόπο, την ελλιπή φύλαξη στα χωριά του παραμεθόριου Δήμου Πωγωνίου.
Τα περισσότερα χωριά έχουν μετατραπεί σε διόδους διακίνησης ναρκωτικών με τα κυκλώματα να δρουν χωρίς φόβο καθώς γνωρίζουν την αδυναμία επαρκούς φύλαξης της περιοχής.
Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων και παραμεθορίων χωριών ζουν καθημερινά με το φόβο τόσο των ληστρικών επιθέσεων όσο και των «συναντήσεων» με τις ομάδες κακοποιών και κάθε είδους λαθρεμπόρων που χρησιμοποιούν δρόμους και  μονοπάτια για τις συναλλαγές τους.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, για μία ακόμη φορά, και επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για αύξηση της αστυνόμευσης στην παραμεθόρια περιοχή. Δεν επιτρέπουμε να μετατραπεί το Πωγώνι σε «αρένα» εγκληματικών ενεργειών και ελεύθερης διέλευσης κάθε είδους ομάδων κακοποιών.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας στην κατεύθυνση εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους.
                     
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Κωνσταντίνος Καψάλης».

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Στους Λογγάδες Ιωαννίνων το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης


Στους Λογγάδες Ιωαννίνων φιλοξενήθηκε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και τη συνεργασία του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα. 
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ της ενορίας. 
Ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος κ. Χρήστος Παπαπέτρος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο, τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανο Φούσα, τον πρώην Υπουργό κ. Αντώνη Φούσα, τους συμμετέχοντες εισηγητές και ακροατές και με αφοπλιστική ειλικρίνεια εξομολογήθηκε: 
«Μας δίνετε ζωή, κύριε καθηγητά, με αυτή την ενέργεια, που κάνετε στο χωριό μας, αλλά και σε ολόκληρο το Νομό για πολλά χρόνια, και για αυτό το λόγο σας προσκαλούμε να ξανάρθετε». 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μάξιμος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: 
«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον καθηγητή καρδιολογίας για το έργο που επιτελείται από κοινού αλλά και στους συνεργάτες του, γιατί πέρα από την ιατρική γνώση που μας παρέχουν σε γλώσσα απλή και κατανοητή, έχουμε υποχρέωση να σκεφτόμαστε εμπεριστάτους ανθρώπους, σε όποια περίσταση και αν βρίσκονται». 
Ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης αλλά και στη στοχοθεσία του Οδοιπορικού, το οποίο μετρά δραστηριότητες πρόληψης υγείας και αλληλεγγύης πέραν της δεκαετίας. 
Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ποδοσφαιρικού σωματείου «ΤΙΤΑΝ Λογγάδων» κ. Παναγιώτης Παπαπέτρος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Χρήστος Παπαπέτρος και ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Κώστας Ζαραβέλλας. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας ο κ. Γεώργιος Λαγός. Κατά τη διάρκειά της προσήλθε και ο κ. Ιωάννης Καραμπίνας, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος. 
Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» («Πρόληψη καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας»),  
ο Δημήτριος Γκαρτζονίκας, ορθοπεδικός («Βιταμίνη D και Οστεοπόρωση»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος («Θλίψη και κατάθλιψη»), η Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), ο Απόστολος Καλοφύρης, Γενικός Ιατρός («Αξιολόγηση του επείγοντος στην πρωτοβάθμια υγεία»), η Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία»), η Έφη Μάρκου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος («Καρκίνος δέρματος:
Όσα πρέπει να ξέρω»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Γρίπη και εμβολιασμός»), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος-Χειρ. Οδοντίατρος (Οδοντιατρική πρόληψη και  χρόνιες συστηματικές ασθένειες»), 
ο Θάνος Παππάς, Παιδίατρος («Συχνές ερωτήσεις από το χώρο της παιδιατρικής»), η Σίσυ Τασσολάμπρου, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος («Καρκίνος του παχέως εντέρου»), η Λαμπρινή Τάτση, Γενικός ιατρός («Ο Ρόλος του Οικογενειακού Ιατρού»), ο Κίμων Τσουκανέλης, Ουρολόγος («Παθήσεις κύστεως και νεφρών-Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»), Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος («Κάπνισμα»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική κάλυψη στην υγεία») και ο Σταύρος  Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Πρόληψη του εθισμού στο διαδίκτυο»).     

Περιφέρεια Ηπείρου: Ημερίδα για αθλητές, παιδιά και κοινό με εισηγητές διεθνείς ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας Ποδοσφαίρου Euro 2004


H Περιφέρεια Ηπείρου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της διοργανώνει αθλητική ημερίδα με τίτλο ‘’ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ’’ η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων την 30η/11/2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00, στην Αίθουσα ‘’Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος’’- Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία
Σε αυτή θα συμμετέχουν ως ομιλητές – εισηγητές, ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Euro 2004, οι οποίοι θα αναφερθούν σε θέματα Νεολαίας και Αθλητισμού.
«Είναι μια ευκαιρία σε όλα τα μέλη των αθλητικών σωματείων της Ηπείρου, στα παιδιά των Ακαδημιών, αλλά και σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού, να γνωρίσουν από κοντά διεθνείς ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, αλλά και να γίνουν αποδέκτες ωφέλιμων μηνυμάτων για την νεολαία μας, η οποία σήμερα έχει την ανάγκη αθλητικών προτύπων, που να την καθοδηγούν σε δραστηριότητες που καλλιεργούν πνεύμα και σώμα», αναφέρει σε χαιρετισμό του- πρόσκληση ο Αντιπεριφερειάρχης Νεολαίας και Άθλησης κ. Βασίλειος Γοργόλης, ο οποίος έχει και την ευθύνη διοργάνωσης της ημερίδας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ένοπλη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και εμπόρων ναρκωτικών σε δύσβατη δασική περιοχή της Βήσσανης Πωγωνίου Ιωαννίνων


Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, τραυματίσθηκε θανάσιμα 39χρονος αλλοδαπός διακινητής ναρκωτικών και αμυδρά αστυνομικός
Κατασχέθηκαν (166) κιλά και (200) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης καθώς και δύο πολεμικά τυφέκια kalashnikov

Χθες (22-11-2018) το απόγευμα, στο πλαίσιο εξακρίβωσης πληροφορίας για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών μέσω της Ελληνοαλβανικής μεθορίου στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, κινούμενοι πεζή σε δύσβατη δασική περιοχή της Βήσσανης Πωγωνίου, δέχθηκαν αιφνίδια πυρά πολεμικού τυφεκίου kalashnikov.
Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα 39χρονος αλλοδαπός και αμυδρά αστυνομικός.
Στο σημείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (6) ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν (13) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (166) κιλών και (200) γραμμαρίων καθώς και δύο πολεμικά τυφέκια Kalashnikov.
Παθών αστυνομικός νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».
Στην ευρύτερη περιοχή διεξάγεται αστυνομική επιχείρηση προς εντοπισμό και σύλληψη έτερων δραστών ενώ συλλέγεται προανακριτικό υλικό.

11η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοεμβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Π.Α.Ο. Κουσελιού-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 24-11-18/15:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ
 
Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)
Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:00)
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:00)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (15:00)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (17:15)
Κυριακή 25  Νοεμβρίου 2018
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (14:00)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (18:00)

Έρχονται «εκπτώσεις» στον ΕΝΦΙΑ του 2019


Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη βουλή, θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2019 και θα αφορά τις μικρές ιδιοκτησίες, δηλαδή φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.
Η μείωση θα γίνει μέσω της καθιέρωσης ενός συντελεστή έκπτωσης επί του τελικού οφειλόμενου φόρου με βασικό κριτήριο τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου.
Το ποσοστό της έκπτωσης θα είναι αντιστρόφως ανάλογο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας, δηλαδή όσο αυτή αυξάνεται τόσο θα μειώνεται ο συντελεστής έκπτωσης.
Πιο συγκεκριμένα:
- για αξία ακίνητης περιουσίας έως 75.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής έκπτωσης 30%
- για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας 75.000 έως 100.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής έκπτωσης 25%.

11η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση (Αστήρ Αμφιθέας -Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 24-11-18/15:00), εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε. Κληματιάς-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 24-11-18/15:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 24  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΑΜΦΙΘΕΑΣ
ΩΡΑ: 15:00

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 

ΤΕΤΑΡΤΗ 28  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (εξ αναβολής)

Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:00)  ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 (15:00) 
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00) 
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:00) 
Κυριακή 25  Νοεμβρίου 2018
Α.Π.Ο.Ε.Λ. - Π.Α.Ο.ΚΡΥΑΣ (12:00)
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-Π.Α.Σ.ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (14:00)   
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (14:00)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:00)
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 

Ξεκινούν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για την πρόσληψη 5.500 πτυχιούχων ανέργων νέων στο Δημόσιο


Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση του γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 12.00, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση διαδικτυακά στο http://www.oaed.gr/
Το πρόγραμμα, διάρκειας 12 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, που θα εργαστούν σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

Πως επηρεάζει η κυστική ίνωση τη γονιμότητα των ασθενών


Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η κυστική ίνωση στη γονιμότητα των ανδρών, εμποδίζοντάς τους να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο. Αντίθετα, οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο είναι γόνιμες και μπορεί να μείνουν έγκυοι εάν δεν χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 97-98% των ανδρών με κυστική ίνωση είναι υπογόνιμοι εξαιτίας μιας ανατομικής δυσμορφίας που προκαλεί η νόσος. Αντιθέτως, το 85% των γυναικών που πάσχουν από τη νόσο κατορθώνουν να μείνουν έγκυοι μέσα σε 12 μήνες από τη διακοπή της αντισύλληψης.
«Η κυστική ίνωση είναι μία κληρονομούμενη γενετική ασθένεια που προσβάλλει πρωτίστως το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα, αλλά έχει και πολλές άλλες συνέπειες στον οργανισμό», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Η νόσος εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή, ανάλογα με τον γoνότυπό του (το γενετικό προφίλ του). Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι παράγονται παχύρρευστες και αφυδατωμένες εκκρίσεις (π.χ. πεπτικά υγρά, βλέννα) στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα, όπως το πάγκρεας, το ήπαρ και το έντερο. Οι εκκρίσεις αυτές συσσωρεύονται στα όργανα και σταδιακά τα καταστρέφουν, οδηγώντας τα σε ανεπάρκεια».
Έτσι, οι πάσχοντες μπορεί να εκδηλώσουν φτωχή πνευμονική λειτουργία, συχνές και επίμονες λοιμώξεις των πνευμόνων και δυσκολίες στην πέψη των τροφίμων, ιδίως των λιπαρών. Μπορεί ακόμα να έχουν σακχαρώδη διαβήτη λόγω παγκρεατικής ανεπάρκειας, ασθένειες των οστών, ρινικούς πολύποδες, ιγμορίτιδα, πόνους στις αρθρώσεις και πολλά άλλα προβλήματα.
Η νόσος επηρεάζει και την αναπαραγωγική λειτουργία του οργανισμού.