Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης COVID-19 (15 Αυγούστου – 21 Αυγούστου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 55.769 κρούσματα COVID-19 (5.346 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -25%

εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.712.025 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.92 (95% ΔΕ: 0.79 - 1.08)

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών COVID-19 (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -11%

εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.335 θάνατοι, με το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων χωριών

 


Στις 21 Οκτώβρη οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία και στο ΕΚΑΒ απεργούν

Πληροφορούμε το κοινό ότι από 29 Αυγούστου έως 11 Νοεμβρίου 2022 και από ώρες 08:30 μέχρι 13:30 θα εκτελούνται προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων χωριών, από ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό της 8 Μ/Π Ταξιαρχίας.

Τα χωριά που θα επισκεφθούν οι ιατρικές ομάδες είναι τα ακόλουθα:

Δευτέρα 29/8/2022: Δρυμάδες-Μολυβδοδκέπαστο

Παρασκευή 2/9/2022: Πληκάτι

Παρασκευή 9/9/2022: Κρυονέρι-Μαυρονόρος-Σιταριά

Παρασκευή 16/9/2022: Αγία Βαρβάρα

Παρασκευή 23/9/2022: Αμάραντος

Παρασκευή 7/10/2022: Άγιος Γεώργιος

Πέμπτη 13/10/2022: Κρυσταλλοπηγή

Παρασκευή 31 /10/2022: Γαρδίκι

Παρασκευή 4/11/2022: Σούλι

Παρασκευή 11/11/2022: Δριμίτσα

Τρεις συλλήψεις για παράνομη θήρα την Τ.Κ Μανασσή Δήμου Ζαγορίου

 


Τρία άτομα συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ, να ασκούν παράνομη θήρα, κατά τις νυχτερινές ώρες και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου, τις βραδινές ώρες,

λίγο πριν τις 23.00, όταν κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, κατά τη διάρκεια περιπολίας εντόπισε ένα Ι.Χ. φορτηγό όχημα σε σημείο της επαρχιακής οδού προς την Τ.Κ Μανασσή του Δήμου Ζαγορίου και έκανε σήμα στάσης στον οδηγό.

Εντός του οχήματος επέβαιναν τρία άτομα και όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, ο συνοδηγός κατείχε ένα κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα), εκτός θήκης και έτοιμο προς χρήση για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων. Όπως διαπιστώθηκε επίσης στον έλεγχο, η καραμπίνα ήταν παραποιημένη, καθώς στη θαλάμη της υπήρχαν τέσσερα φυσίγγια, με το όριο να είναι τρία φυσίγγια.

Στον έλεγχο που ακολούθησε εντός του οχήματος εντοπίστηκε και άλλο ένα κυνηγετικό όπλο (μονόκαννο), εκτός θήκης, τρία φυσίγγια για θήρα τριχωτών θηραμάτων και ακόμη δύο φορητοί φακοί LED και ένα μαχαίρι.

Τα δύο κυνηγετικά όπλα, τα φυσίγγια, το μαχαίρι και οι φακοί κατασχέθηκαν, όπως και τα τρία ατομικά βιβλιάρια θήρας των τριών ατόμων που επέβαιναν στο όχημα.

Σε βάρος τους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ δικογραφία, με την κατηγορία της πλημμελούς φύλαξης όπλου σχηματίστηκε και σε βάρος ενός τέταρτου ατόμου, στο οποίο ανήκει το δεύτερο όπλο (μονόκαννο) που βρέθηκε εντός του οχήματος.

Με αφορμή το περιστατικό το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ οφείλει να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι έλεγχοι της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής ήταν και θα συνεχίσουν να είναι καθημερινοί και αδιάλειπτοι, για την αποτροπή περιπτώσεων λαθροθηρίας, όπως όμως και για τον εντοπισμό και την παραπομπή τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη – που είναι πλέον αρμόδια να αποφανθεί – εκείνων που ενεργούν κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας για την άσκηση θήρας.

Καλεί επίσης τους κυνηγούς, αλλά και κάθε πολίτη, να ενημερώνουν και να απευθύνονται στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ή στις συναρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και του Δασαρχείου εάν λάβουν γνώση για παρόμοια περιστατικά ή ακόμη και για πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην αντίληψή τους για περιστατικά λαθροθηρίας.

Συνελήφθη άνδρας σε περιοχή των Ιωαννίνων, για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

 


Συνελήφθη σήμερα  το πρωί σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, συνελήφθη ο ημεδαπός, καθώς σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-24- δενδρύλλια κάνναβης με ύψος που κυμαίνονταν από -65- εκατοστά έως -2,65- μέτρα, συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συσκευασία με μικροποσότητα ηρωίνης, πολεμικό όπλο και κυνηγητικό όπλο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωάννινων.

Παρακάλαμος: Ενημέρωση για βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης

 


Αγαπητοί συγχωριανοί-συνδημότες.

Σήμερα Τρίτη μας γνωστοποίησαν κάποιοι συγχωριανοί (10:25 για την ακρίβεια), για μια βλάβη νερού στην γειτονιά του κ. Παπακώστα Βασιλείου.

Αμέσως και παρόλο που τα συνεργεία των υδραυλικών του Δήμου βρισκόταν σε διάφορες άλλες ζημιές, κατάφεραν να βρουν λύση και γι αυτήν την μεγάλη βλάβη (σπάσιμο κεντρικού σωλήνα) και τους ευχαριστούμε πολύ καθώς επίσης και  τον αρμόδιο αντ/ρχο κ Γκέγκα Κωνσταντίνο, που κινήθηκε αμέσως για την καλύτερη αντιμετώπιση και διόρθωση της ζημιάς.

Υπομονή λιγάκι και η αποκατάσταση του νερού στις οικίες που υδρεύονται από την δεξαμενή της Αγίας Παρασκευής θα γίνει εντός ελάχιστου χρόνου πλέον.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ.  Κωνσταντίνος

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Μεταγραφική ενίσχυση με τον Μάνθο Δρόλια

 


H Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την μεταγραφή του Μάνθου Δρόλια.

Ο Μάνθος έρχεται στην ομάδα μας με την μορφή δανεισμού από την Θύελλα Ελεούσας.

Η διάρκεια του δανεισμού είναι για ένα έτος.

Αγωνίζεται ως δεξιός μπακ και είναι γεννημένος το 2005. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε συνολικά 17 φορές για το πρωτάθλημα της Α’ Ερασιτεχνικής.

Μάνθο, καλώς ήρθες στην οικογένεια της Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου!

Σου ευχόμαστε να έχεις υγεία και πολλές επιτυχίες με την ομάδα μας!

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες για τις ημέρες της κακοκαιρίας

 


Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις ημέρες της κακοκαιρίας

Η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ έχει εκδώσει μια σειρά οδηγίες για την αποφυγή κινδύνων και δυσάρεστων επιπτώσεων, κυρίως στις περιοχές που προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων.

Τι επισημαίνεται από τους αρμόδιους φορείς για όλους εμάς τους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Υπεγράφη η απόφαση για το αγροτικό πετρέλαιο


Με απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο καθορίζονται τα κριτήρια και οι όροι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου κινητήρων που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ποσά επιστροφής για το αγροτικό πετρέλαιο θα πιστωθούν άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών.

Δικαιούχοι της επιστροφής είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2Ο21 και 2Ο22, οι οποίοι θα λάβουν άμεσα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα δικαιούμενα ποσά, χωρίς αίτηση ή υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 23 Αυγούστου

 


Την Τρίτη 23 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00. 

Όγκοι εγκεφάλου: Τι προσφέρει η τεχνολογία ανοσοφθορισμού

 


Μια τεχνολογία που στα κατάλληλα χέρια διπλασιάζει την πιθανότητα ολικής αφαίρεσης ενός όγκου στον εγκέφαλο είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί σημαίνει καλύτερη πρόγνωση για τον ασθενή. Η καλή αρχή έχει ήδη γίνει στη νευροογκολογία, με μεθόδους όπως η νευροπλοήγηση και η διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση. Η τεχνολογία ανοσοφθορισμού είναι ένα «μεγάλο βήμα», από αυτά στα οποία προσβλέπουν ασθενείς και ιατροί.

 

«Κακοήθης όγκος εγκεφάλου»

Η διάγνωση «κακοήθης όγκος εγκεφάλου» είναι μια από τις πιο δραματικές και συγκλονιστικές, τόσο για τον ασθενή όσο και για το συγγενικό του περιβάλλον. Από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή των ασθενών αλλάζει και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καλούνται να πάρουν αποφάσεις γύρω από θέματα τα οποία προκαλούν άγχος και φόβο. Ένα από αυτά είναι το χειρουργείο.

«Οι κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου –όπως το γλοιοβλάστωμα, ένα είδος αστροκυττώματος– είναι μια χειρουργική πρόκληση. Τα γλοιοβλαστώματα δεν είναι συμπαγείς όγκοι με σαφή όρια, αλλά αντίθετα «απλώνουν τα πλοκάμια τους» μέσα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να είναι διάσπαρτα και κρυμμένα ανάμεσα σε νησίδες υγιών κυττάρων», εξηγεί ο κ. Παντελής Σταυρινού, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κολωνίας στη Γερμανία.

«Η σύγχρονη θεραπεία των κακοήθων όγκων εγκεφάλου περιλαμβάνει τη χειρουργική τους αφαίρεση, ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Γνωρίζουμε πλέον ότι όσο περισσότερο όγκο αφαιρέσουμε, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόγνωση του ασθενούς. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί όγκοι είναι δύσκολο να αφαιρεθούν ολικά, γιατί τα όριά τους είναι ασαφή και δεν ξεχωρίζουν από τον φυσιολογικό εγκέφαλο.